Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Cholesterol, co wy na to? (Przeczytany 16984 razy)
|
Atka
Go
|
Witajcie
Zameiszczam moje najnowsze wyniki, ciekawa jestem waszych opinii i porad
Lipidogram z 21.08.2008 na DO jestem od stycznia 2008
Cholesterol całkowity 310,27 mg/dl norma 140-200 Cholesterol HDL 81,88 mg/dl norma 30-90 Cholesterol LDL 215,4 mg/dl norma 50-150 Trójglicerydy 65,06 mg/dl norma 35-160 Chol.całk/chol HDL 3,8 <5 Chol.LDL/Chol HDL 2,6 <4 Chol. cał. -HDL (nieHDL) 228,4 <130
co wy na to? poważnie zastanawiam się zmianą żywienia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Atka, a z jakiego powodu zastanawiasz się nad zmianą żywienia?, a jeśli to na jakie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Atka
Go
|
Witaj admin
Na DO zdecydowałam się w styczniu ze względu na złe wyniki Ca 125 - 98,9 U/ml (a wynik robiłam 19.08.2008) i problemy z zajściem w ciążę
Zmienić dietę owszem ale na jaką. Żywienie korytowe definitywnie mi obrzydzono i to nietylko na tym forum
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Co zatem Ciebie niepokoi w tych wynikach ?Tego nie napisałaś.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dario Ronin
Go
|
do admina : toan , trochę nie w temacie , ale jeśli możesz , jak oceniłbyś biochemicznie konsekwencje diety opartej o proporcje BTW 70-80 B / 120 T / 50-60 W założenia : wiek 45 , wzrost 178 , waga 72-74 , średnio aktywny ruchowo ( dorywczo marszobiegi / lekki trening siłowy ) bardzo proszę o konstruktywną ocenę Darek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Powiem szczerze - nie wiem, ale wiem, co dla mnie dobre.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dario Ronin
Go
|
Hm , liczyłem na więcej , ale chyba nie jesteś w nastroju , a szkoda , bo naprawdę zależało mi na twojej opinii \toan , może jednak coś więcej napiszesz kiedyś Dar
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Atka
Go
|
W tych wynikach martwi mnie to, że większość jest poza normą. Cholesterol to mnie martwi i jeszcze dalej:
Jeśli wiecie do czego służy marker Ca 125 tp chyba nie powinno być wątpliwości, że jestem bardzo zmartwiona skoro norma tego badania jest od 1 do 21.
Jestem po 30 uważam, że w moim wieku takie wyniki to poważna sprawa.
Pozdrawiam i czekam na pomoc
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Jeśli wiecie do czego służy marker Ca 125 tp chyba nie powinno być wątpliwości, że jestem bardzo zmartwiona skoro norma tego badania jest od 1 do 21.
No ja wiem i to bardzo dobrze. Jest też podwyższony przy endometriozie.Czytałam ,że jednorazowe badanie jeszcze o niczym nie świadczy.Zrób za jakiś czas ponownie i zobaczysz ,czy spada,czy nie.Lekarze przy robiemu tego badania zlecają też zrobienie CEA i CA 19-9 .Robiłaś je? Warto udac się tam gdzie potrzeba,zrobić usg itd.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Atka
Go
|
Witaj Edyta - dziękuję za odpowiedź Fakty Ca125 jest podwyższone przy endometriozie. Badanie to wykonałam już kolejny raz, następny zrobię za 3 miesiące. Niestety wyniki z badania na badanie są gorsze. W tej chwili jest to mój najwyższy wynik.
Jeśli chodzi o usg to jestem pod stałą kontrolą
Pozdrawiam Beata
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
Atka> jedyne co mogę powiedzieć, to że Twój cholesterol jest całkowicie normalny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Atka
Go
|
mateoosh12 - jak to normalny. Proszę o rozwinięcie, co ozncza "normalne" skala jasno wskazuje, że jest za wysoko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Witaj admin
Na DO zdecydowałam się w styczniu ze względu na złe wyniki Ca 125 - 98,9 U/ml (a wynik robiłam 19.08.2008) i problemy z zajściem w ciążę
Zmienić dietę owszem ale na jaką. Żywienie korytowe definitywnie mi obrzydzono i to nietylko na tym forum
a tutaj zagladalas:
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Witaj admin
Na DO zdecydowałam się w styczniu ze względu na złe wyniki Ca 125 - 98,9 U/ml (a wynik robiłam 19.08.2008) i problemy z zajściem w ciążę
Zmienić dietę owszem ale na jaką. Żywienie korytowe definitywnie mi obrzydzono i to nietylko na tym forum
a tutaj zagladalas: http://www.dr-kwasniewski.pl/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Witaj Edyta - dziękuję za odpowiedź Fakty Ca125 jest podwyższone przy endometriozie. Badanie to wykonałam już kolejny raz, następny zrobię za 3 miesiące. Niestety wyniki z badania na badanie są gorsze. W tej chwili jest to mój najwyższy wynik.
Jeśli chodzi o usg to jestem pod stałą kontrolą
Pozdrawiam Beata
Baato,wpisalam w wyszukiwarke :endometrioza i znalazlam to,moze bedziesz chciala skorzystac. "Cytuj z: magda 2007-05-06, 03:55:19 Zastanawiam sie tylko czy wczesna menopauza oznacza szybsze starzenie sie TAK. Zrezygnuj ze zbóż. Gdy masz "język do kostek" możesz zjeść coś ze zbóż w ilości "optymalnej". Dr Kwasniewski uznaje zboża za NIEJADALNE. Węglowodany w postaci warzyw (pomidory, ziemniaki, papryka i wszystkie inne). Jak musisz coś z owoca to niewiele. Czekolada gorzka też niewiele. Pomidory, czerwona papryka, czerwone wytr. wino (niewiele) - są b. dobre dla odchudzajacych się. Kodar i inni też mają rację z tymi mlecznymi." A tutaj wiecej: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1285.0
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
na temat cholesterolu mozna przeczytac miedzy innymi w odp.lekarki: >>Fakty i mity wokół chorób układu krążenia Jeremiah Stamler. Low risk-and the "no more than 50%" myth/dogma Arch Intern Med 2007;167:537 Czy pamiętają Państwo jeszcze czasy, w których pokutowało przekonanie o tym, że stężenie cholesterolu we krwi i wartości ciśnienia tętniczego rosną w sposób naturalny wraz z wiekiem, że prawidłowe ciśnienie skurczowe można obliczyć dodając do wieku 100 mm Hg, że obniżanie wysokiego prawidłowego ciśnienia skurczowego może być groźne, bo wiąże się z ryzykiem niedokrwienia serca i mózgu czy też, że wartości 140-150/90-104 mm Hg to łagodne nadciśnienie bez istotnego wpływu na ryzyko wieńcowe? Wszystkie te mity legły już w gruzach. Kolejnym, który podzielił ich los, jest opinia, zgodnie z którą znane, podlegające modyfikacji czynniki ryzyka chorób serca i naczyń, odpowiadają za nie więcej niż 50% incydentów wieńcowych. Gwoździem do trumny okazały się wyniki badania ARIC, opublikowane w Archives of Internal Medicine. Z tej i wcześniejszych prac wynika, że u osób w średnim wieku występowanie 5 głównych cech niskiego ryzyka (cholesterol całkowity <200 mg/dL, ciśnienie tętnicze <120/80 mmHg [bez leczenia], niepalenie papierosów, brak cukrzycy, indeks masy ciała <25.0) zmniejsza prawdopodobieństwo choroby wieńcowej do minimum. Wyniki ARIC wskazują, że względne ryzyko choroby wieńcowej u osób z granicznym podwyższeniem wartości czynników ryzyka wynosi jedynie 0.18 u kobiet i 0.25 u mężczyzn. Z drugiej strony, olbrzymia większość pacjentów z klinicznie jawną chorobą serca i naczyń to osoby z co najmniej jednym utrwalonym czynnikiem ryzyka (palenie, siedzący tryb życia, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, dyslipidemia). Następstwa zdrowotne korzystnego profilu ryzyka w młodym wieku utrzymują się przez dekady. Osoby z takim profilem nie tylko żyją dłużej, ale w starszym wieku charakteryzują się mniejszą chorobowością, lepszą jakością życia oraz niższymi kosztami opieki zdrowotnej. Zwiększenie odsetka osób z korzystnym profilem czynników ryzyka jest jednym z głównych zadań opieki zdrowotnej. W USA, ten odsetek jest obecnie zatrważająco niski i u kobiet i mężczyzn rasy białej wynosi odpowiednio 8.7% i 6.0%. Data ukazania się notatki: 24 maja 2007 Opracowane na podstawie: Archives of Internal Medicine, 26 marca 2007 Krzysztof Kurek<<>> albo to:cytyt z wypowiedzi LEKARKI: <<>>Dzisiaj w Planete: "Długowiecznych na Okinawie jest 3 x wiecej niż w całych Stanach". Duzo spędzają czasu z przyrodą,duzo chodzą, lubią sie bawić i duzo tańczą, mało jedzą. Preferowane przez nich zestawy: wieprzowina+ warzywa . Akceptujemy . Tofu+ goja (gorzki melon; podobna do ogórka; należy do dyniowatych). Może być sporadycznie . Inne parametry długowiecznych to : niskie płytki we krwi i niska homocysteina (nam Optymalnym nie grozi): http://pl.wikipedia.org/wiki/HomocysteinaPo przeanalizowaniu przyczyn można pomyśleć (dla nas) o wzięciu pod uwagę - większej ilości spożywanego kwasu foliowego (surowe warzywa) i - normalizację spożywanego białka (homocysteina powstaje z metioniny) - do tego wrócimy.<<>>
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Atka
Go
|
dziękuję za wszystkie odpowiedzi, muszę je spokojnie przeanalizować
Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
jest nieco podwyższony, nie ma to żadnego wpływu na wzrost ryzyka miażdżycy itp. jeśli o to Ci chodzi. Zobacz jaki masz wysoki poziom dobrego cholesterolu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
jest nieco podwyższony, nie ma to żadnego wpływu na wzrost ryzyka miażdżycy itp. jeśli o to Ci chodzi. Zobacz jaki masz wysoki poziom dobrego cholesterolu.
Miażdżyca - jak powstaje Ta choroba to proces zwężania się światła naczyń krwionośnych, będący wynikiem osadzania się na ich wewnętrznych ścianach różnych składników krwi. Zdrowa, prawidłowo zbudowana wewnętrzna warstwa tętnicy jest gładka i elastyczna, co pozwala na kurczenie się i rozszerzanie naczyń. Z powodu niewłaściwego odżywiania, otyłości, cukrzycy, palenia tytoniu, braku ruchu, stresu i innych tzw. czynników ryzyka z czasem na ściankach naczyń krwionośnych pojawiają się drobne uszkodzenia, do których przywierają materiały tłuszczowe utleniony cholesterol (oxycholesterol), związki tłuszczowe (trójglicerydy), sole wapnia, i tam zaczynają się kumulować.
W wyniku nagromadzenia się lipidów, w szczególności cholesterolu, w naczyniach tworzą się blaszki miażdżycowe, które odkładając się na wewnętrznej powierzchni ścianek tętnicy powodując jej usztywnienie oraz zwężenie średnicy i w konsekwencji jest coraz mniej miejsca na przepływ krwi. Ponadto wnętrze naczyń staje się chropowate, krwinki zaczepiają się o nierówne brzegi naczyń tworząc w różnych miejscach, skrzepy. Tak dochodzi do zablokowania tętnic. Proces ten nazywa się miażdżycą tętnic - atherosclerosis. (rysunek powyżej)
Jeśli nie zajmiemy się tym problemem w odpowiednim czasie może dojść do zablokowania tętnic a w konsekwencji do zawału serca lub udaru mózgu. Ponadto utrudniony przepływ krwi zmniejsza zaopatrzenie narządów w tlen i substancje odżywcze, a usztywnione tętnice przyczyniają się do podwyższenia skurczowego ciśnienia krwi - nadciśnienia.
Chociaż miażdżyca może pojawić się w każdej tętnicy organizmu, najczęściej powstaje w tętnicach wieńcowych serca i tętnicach szyjnych zaopatrujących mózg w krew. Rozwój miażdżycy jest procesem postępującym, a objawy choroby pojawiają się głównie w późniejszym okresie życia, choć badania dowodzą, że proces ten może rozpoczynać się już w okresie mlodzienczym
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|