forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 21:51:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Cholesterol, co wy na to?
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cholesterol, co wy na to?  (Przeczytany 16988 razy)
Atka
Go


Email
Cholesterol, co wy na to?
« : 2008-08-26, 14:07:07 »

Witajcie

Zameiszczam moje najnowsze wyniki, ciekawa jestem waszych opinii i porad

Lipidogram z 21.08.2008 na DO jestem od stycznia 2008

Cholesterol całkowity 310,27 mg/dl norma 140-200
Cholesterol HDL          81,88 mg/dl norma 30-90
Cholesterol LDL         215,4  mg/dl norma 50-150
Trójglicerydy              65,06 mg/dl norma 35-160
Chol.całk/chol HDL        3,8       <5
Chol.LDL/Chol HDL        2,6       <4
Chol. cał. -HDL (nieHDL) 228,4    <130


co wy na to? poważnie zastanawiam się zmianą żywienia.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #1 : 2008-08-26, 14:12:18 »

Atka,
a z jakiego powodu zastanawiasz się nad zmianą żywienia?, a jeśli to na jakie?
Zapisane
Atka
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #2 : 2008-08-26, 14:24:17 »

Witaj admin

Na DO zdecydowałam się w styczniu ze względu na złe wyniki Ca 125 - 98,9 U/ml  (a wynik robiłam 19.08.2008)
i problemy z zajściem w ciążę

Zmienić dietę owszem ale na jaką. Żywienie korytowe definitywnie mi obrzydzono i to nietylko na tym forum


Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #3 : 2008-08-26, 15:22:47 »

Co zatem Ciebie niepokoi w tych wynikach ?Tego nie napisałaś.
Zapisane
Dario Ronin
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #4 : 2008-08-26, 17:56:37 »

do  admina  :    toan ,  trochę  nie  w  temacie , ale  jeśli możesz  ,   jak  oceniłbyś  biochemicznie  konsekwencje diety  opartej  o proporcje BTW  70-80 B / 120 T / 50-60 W  założenia :   wiek 45 ,  wzrost 178 , waga  72-74  ,  średnio  aktywny ruchowo (  dorywczo marszobiegi / lekki trening siłowy )    bardzo  proszę  o  konstruktywną ocenę        Darek
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #5 : 2008-08-26, 20:10:41 »

Powiem szczerze - nie wiem, ale wiem, co dla mnie dobre.
Zapisane
Dario Ronin
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #6 : 2008-08-26, 20:40:55 »

Hm ,   liczyłem  na  więcej  ,  ale  chyba  nie  jesteś  w  nastroju   Very Happy  ,  a  szkoda  , bo  naprawdę  zależało  mi  na  twojej  opinii   \toan  ,  może  jednak  coś  więcej  napiszesz  kiedyś      Dar
Zapisane
Atka
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #7 : 2008-08-26, 21:39:13 »

W tych wynikach martwi mnie to, że większość jest poza normą. Cholesterol to mnie martwi i jeszcze dalej:

Jeśli wiecie do czego służy marker Ca 125 tp chyba nie powinno być wątpliwości, że jestem bardzo zmartwiona skoro norma tego badania jest od 1 do 21.

Jestem po 30 uważam, że w moim wieku takie wyniki to poważna sprawa.

Pozdrawiam i czekam na pomoc

Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #8 : 2008-08-26, 21:49:09 »



Jeśli wiecie do czego służy marker Ca 125 tp chyba nie powinno być wątpliwości, że jestem bardzo zmartwiona skoro norma tego badania jest od 1 do 21.



No ja wiem i to bardzo dobrze.  Jest też podwyższony przy endometriozie.Czytałam ,że jednorazowe badanie jeszcze o niczym nie świadczy.Zrób za jakiś czas ponownie i zobaczysz ,czy spada,czy nie.Lekarze przy robiemu tego badania zlecają też zrobienie CEA i CA 19-9 .Robiłaś je?
Warto udac się tam gdzie potrzeba,zrobić usg itd.
Zapisane
Atka
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #9 : 2008-08-27, 07:12:11 »

Witaj Edyta - dziękuję za odpowiedź

Fakty Ca125 jest podwyższone przy endometriozie.
Badanie to wykonałam już kolejny raz, następny zrobię za 3 miesiące.
Niestety wyniki z badania na badanie są gorsze. W tej chwili jest to mój najwyższy wynik.

Jeśli chodzi o usg to jestem pod stałą kontrolą

Pozdrawiam Beata
Zapisane
mateoosh12
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #10 : 2008-08-27, 10:57:43 »

Atka> jedyne co mogę powiedzieć, to że Twój cholesterol jest całkowicie normalny.
Zapisane
Atka
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #11 : 2008-08-27, 11:25:40 »

mateoosh12  - jak to normalny. Proszę o rozwinięcie, co ozncza "normalne" skala jasno wskazuje, że jest za wysoko
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #12 : 2008-08-27, 19:04:22 »

Witaj admin

Na DO zdecydowałam się w styczniu ze względu na złe wyniki Ca 125 - 98,9 U/ml  (a wynik robiłam 19.08.2008)
i problemy z zajściem w ciążę

Zmienić dietę owszem ale na jaką. Żywienie korytowe definitywnie mi obrzydzono i to nietylko na tym forum
 


a tutaj zagladalas:
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #13 : 2008-08-27, 19:05:15 »

Witaj admin

Na DO zdecydowałam się w styczniu ze względu na złe wyniki Ca 125 - 98,9 U/ml  (a wynik robiłam 19.08.2008)
i problemy z zajściem w ciążę

Zmienić dietę owszem ale na jaką. Żywienie korytowe definitywnie mi obrzydzono i to nietylko na tym forum
 


a tutaj zagladalas:
http://www.dr-kwasniewski.pl/

Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #14 : 2008-08-27, 19:21:43 »

Witaj Edyta - dziękuję za odpowiedź
 
Fakty Ca125 jest podwyższone przy endometriozie.
Badanie to wykonałam już kolejny raz, następny zrobię za 3 miesiące.
Niestety wyniki z badania na badanie są gorsze. W tej chwili jest to mój najwyższy wynik.

Jeśli chodzi o usg to jestem pod stałą kontrolą

Pozdrawiam Beata
Baato,wpisalam w wyszukiwarke :endometrioza i znalazlam to,moze bedziesz chciala skorzystac.

"Cytuj z: magda  2007-05-06, 03:55:19
  Zastanawiam sie tylko czy wczesna menopauza oznacza szybsze starzenie sie
TAK.
Zrezygnuj ze zbóż. Gdy masz "język do kostek" możesz zjeść coś ze zbóż w ilości "optymalnej". Dr Kwasniewski uznaje zboża za NIEJADALNE.
Węglowodany w postaci warzyw (pomidory, ziemniaki, papryka i wszystkie inne). Jak musisz coś z owoca to niewiele. Czekolada gorzka też niewiele.
Pomidory, czerwona papryka, czerwone wytr. wino (niewiele) -  są b. dobre dla odchudzajacych się.
Kodar i inni też mają rację z tymi mlecznymi."

A tutaj wiecej:
 http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1285.0



 
 
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #15 : 2008-08-27, 19:58:56 »

na temat cholesterolu mozna przeczytac miedzy innymi  w odp.lekarki:
>>Fakty i mity wokół chorób układu krążenia
Jeremiah Stamler. Low risk-and the "no more than 50%" myth/dogma Arch Intern Med 2007;167:537
Czy pamiętają Państwo jeszcze czasy, w których pokutowało przekonanie o tym, że stężenie cholesterolu we krwi i wartości ciśnienia tętniczego rosną w sposób naturalny wraz z wiekiem, że prawidłowe ciśnienie skurczowe można obliczyć dodając do wieku 100 mm Hg, że obniżanie wysokiego prawidłowego ciśnienia skurczowego może być groźne, bo wiąże się z ryzykiem niedokrwienia serca i mózgu czy też, że wartości 140-150/90-104 mm Hg to łagodne nadciśnienie bez istotnego wpływu na ryzyko wieńcowe? Wszystkie te mity legły już w gruzach. Kolejnym, który podzielił ich los, jest opinia, zgodnie z którą znane, podlegające modyfikacji czynniki ryzyka chorób serca i naczyń, odpowiadają za nie więcej niż 50% incydentów wieńcowych. Gwoździem do trumny okazały się wyniki badania ARIC, opublikowane w Archives of Internal Medicine. Z tej i wcześniejszych prac wynika, że u osób w średnim wieku występowanie 5 głównych cech niskiego ryzyka (cholesterol całkowity <200 mg/dL, ciśnienie tętnicze <120/80 mmHg [bez leczenia], niepalenie papierosów, brak cukrzycy, indeks masy ciała <25.0) zmniejsza prawdopodobieństwo choroby wieńcowej do minimum. Wyniki ARIC wskazują, że względne ryzyko choroby wieńcowej u osób z granicznym podwyższeniem wartości czynników ryzyka wynosi jedynie 0.18 u kobiet i 0.25 u mężczyzn. Z drugiej strony, olbrzymia większość pacjentów z klinicznie jawną chorobą serca i naczyń to osoby z co najmniej jednym utrwalonym czynnikiem ryzyka (palenie, siedzący tryb życia, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, dyslipidemia). Następstwa zdrowotne korzystnego profilu ryzyka w młodym wieku utrzymują się przez dekady. Osoby z takim profilem nie tylko żyją dłużej, ale w starszym wieku charakteryzują się mniejszą chorobowością, lepszą jakością życia oraz niższymi kosztami opieki zdrowotnej. Zwiększenie odsetka osób z korzystnym profilem czynników ryzyka jest jednym z głównych zadań opieki zdrowotnej. W USA, ten odsetek jest obecnie zatrważająco niski i u kobiet i mężczyzn rasy białej wynosi odpowiednio 8.7% i 6.0%.


Data ukazania się notatki: 24 maja 2007
Opracowane na podstawie: Archives of Internal Medicine, 26 marca 2007
Krzysztof Kurek<<>>


albo to:cytyt z wypowiedzi LEKARKI:
<<>>Dzisiaj w Planete:
"Długowiecznych na Okinawie jest 3 x wiecej niż w całych Stanach".
Duzo spędzają czasu z przyrodą,duzo chodzą, lubią sie bawić i duzo tańczą, mało jedzą.
Preferowane przez nich zestawy: wieprzowina+ warzywa  . Akceptujemy  .
Tofu+ goja (gorzki melon; podobna do ogórka; należy do dyniowatych). Może być sporadycznie  .

Inne parametry długowiecznych to : niskie płytki we krwi i niska homocysteina (nam Optymalnym nie grozi):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Homocysteina
Po przeanalizowaniu przyczyn można pomyśleć (dla nas) o wzięciu pod uwagę
- większej ilości spożywanego kwasu foliowego (surowe warzywa) i
- normalizację spożywanego białka (homocysteina powstaje z metioniny) - do tego wrócimy.<<>>


Zapisane
Atka
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #16 : 2008-08-28, 07:07:45 »

dziękuję za wszystkie odpowiedzi, muszę je spokojnie przeanalizować

Pozdrawiam
Zapisane
mateoosh12
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #17 : 2008-08-28, 16:40:44 »

jest nieco podwyższony, nie ma to żadnego wpływu na wzrost ryzyka miażdżycy itp. jeśli o to Ci chodzi. Zobacz jaki masz wysoki poziom dobrego cholesterolu.
Zapisane
toan
Go


Email
"Co się polepszy, to się popieprzy"...
« Odpowiedz #18 : 2008-09-03, 18:06:40 »

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7595409.stm - dzięki tabletkom na obniżenie cholesterolu można sobie wychodować neoplazmę, czyli  - klasyka współczesnej medycyny.  Confused
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Cholesterol, co wy na to?
« Odpowiedz #19 : 2008-09-03, 18:11:02 »

jest nieco podwyższony, nie ma to żadnego wpływu na wzrost ryzyka miażdżycy itp. jeśli o to Ci chodzi. Zobacz jaki masz wysoki poziom dobrego cholesterolu.
Miażdżyca - jak powstaje
     Ta  choroba to proces zwężania się światła naczyń krwionośnych, będący wynikiem osadzania się na ich wewnętrznych ścianach różnych składników krwi.
     Zdrowa, prawidłowo zbudowana wewnętrzna warstwa tętnicy jest gładka i elastyczna, co pozwala na kurczenie się i rozszerzanie naczyń.
Z powodu niewłaściwego odżywiania, otyłości, cukrzycy, palenia tytoniu, braku ruchu, stresu i innych tzw. czynników ryzyka z czasem na ściankach naczyń krwionośnych pojawiają się drobne uszkodzenia, do których przywierają materiały tłuszczowe utleniony cholesterol (oxycholesterol), związki tłuszczowe (trójglicerydy), sole wapnia, i tam zaczynają się kumulować.

 
W wyniku nagromadzenia się lipidów, w szczególności cholesterolu, w naczyniach tworzą się blaszki  miażdżycowe, które odkładając się na wewnętrznej powierzchni ścianek tętnicy powodując jej usztywnienie oraz zwężenie średnicy i w konsekwencji jest coraz mniej miejsca na przepływ krwi.
Ponadto wnętrze naczyń staje się chropowate, krwinki zaczepiają się o nierówne brzegi naczyń tworząc w różnych  miejscach, skrzepy. Tak dochodzi do zablokowania tętnic. Proces ten nazywa się miażdżycą tętnic - atherosclerosis. (rysunek powyżej)

Jeśli nie zajmiemy się tym problemem w odpowiednim czasie może dojść do zablokowania tętnic a w konsekwencji do zawału serca lub udaru mózgu.
Ponadto utrudniony przepływ krwi zmniejsza zaopatrzenie narządów w tlen i substancje odżywcze, a usztywnione tętnice przyczyniają się do podwyższenia skurczowego ciśnienia krwi - nadciśnienia.

Chociaż miażdżyca może pojawić się w każdej tętnicy organizmu, najczęściej powstaje w tętnicach wieńcowych serca i tętnicach szyjnych zaopatrujących mózg w krew.
Rozwój miażdżycy jest procesem postępującym, a objawy choroby pojawiają się głównie w późniejszym okresie życia, choć badania dowodzą, że proces ten może rozpoczynać się już w okresie mlodzienczym
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 18 zapytaniami.