Autor
|
Wtek: Sól w D.O.-czym zastąpic (Przeczytany 137669 razy)
|
jurek46
Go
|
wcale nie jest za pozno, jeszcze moze i "nogami powierzgac" Ale czasu na decyzje faktycznie nie zostalo wiele. Jurek jednak moim zdaniem to "stary wyga" i jak upewni sie co do slusznosci pewnych krokow, to decyzje podejmie prawidlowa. To tez proponuje mu aby przestiudowal to, co Slawek zaproponowal, zanim sie zdecyduje na te Nowa Sol. (Chyba, ze juz tam mieszka. Miasto w Lubuskim) Kangur przestań bredzic to że jesteś z hameryki czy z aboryńskiego kontynentu wcale nie znaczy że wiesz że miasto w Lubuskim Nowa sól ma tyle wspólnego z sola co ty ze swoja mądrością, ja jednak mieszkam w miasteczku oddalonym o 30km od Nowej Soli miasto te nazywa sie Szprotawa przepływają przez nie dwie rzeki jedna to "Bóbr" a druga to "Szprotka" mozez sprawdzic na mapie Polski Ale ani nazwa mojego miasta ani rzeki nie ma nic wspólnego z ryba Szprotka a Rzeka BÓBR ze zwierzęciem Bóbr. Skoro poznałeś juz miejsce w jakim żyje od 63 lat to zapraszam do mnie dowiesz się więcej czy kazdy kto tu pisze o soli ze swojej kuchni wyrzucił sól. Same mądrości płyną z tematu jaki założyłem choc temat ten juz istniał na tym forum,ale jakoś tam nie nabrał takiej sensacji jak tutaj .Ale Cieszę się z tego bo każdy kto boryka się z podobnymi problemami napewno skorzysta z tego,jeden pójdzie w moje ślady inny wyrzuci sól ze swojej kuchni.
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
...Najbardziej bezpieczi sa Ci, co im wieko juz sie zamyka...
Kangur, Ty przestan malowac stan Jurka w tak ciemnych barwach, bowiem dla Niego, wcale nie jest za pozno, jeszcze moze i "nogami powierzgac" Ale czasu na decyzje faktycznie nie zostalo wiele. Jurek jednak moim zdaniem to "stary wyga" i jak upewni sie co do slusznosci pewnych krokow, Ja ją już podjełem ta decyzję siedem lat temu,ale wcale nie powiedzialem że nie wyslucham Twoich rad jeżeli takowe będa Ale przestań p.....yc o wizytach u profesorów,mam swoich lekarzy ,którzy bezinteresownie potrafią udzielic rady a co ważniejsze wsparcia. Ty potrafisz tylko jak "Zimny chirurg" diagnozowac po śmierci. to decyzje podejmie prawidlowa.
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Niewiem skąd ten wniosek ,ja tam nie doczytałem sie Twojej tezy A jaką ja mam teze ?? A odnosnie czy zdąze czy nie powiem Tobie tak Nie wiadomo co komu jest pisane wiesz, w niektórych przypadkach jakoś mozna to przwidywać np. sód jest bardzo potrzebny naszym komórkom np. nerwowym nie trzeba być geniuszem żeby domyślić się co sie stanie jak wyczerpiesz zapasy organizmu Czy z tego artykułu wyciągnełeś moze wniosek do tego co Ty robisz unikając soli.
Ale ja wcale nie unikam soli !!!! jem jej tyle ile mi smak podpowiada mniej niż kiedyś
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nigdy też nie uwieżę ze Ci co mnie krytykowali nie posiadają soli w swojej kuchni.
Na litość boską Jurku! Wszak Ci tu wszyscy piszą ,że ta sól w niewielkich ilościach nie szkodzi,a wręcz jest dobra dla organizmu,a to oznacza ,że mamy tą nieszczęsną sól w swoich domach(przynajmniej ja mam )
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
A co to jest np: pompa sodowo-potasowa i do czego służy? . A do tego sód determinuje efektywną molarność osocza, czyli bez odpowiedniej ilości sodu (podają dobowe zapotrzebowanie na około 5g wyrażone w NaCl) żyć się nie da.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie wiem czy u wszystkich w necie,jest takie coś jak Wikipedia.Jesli jest, to tam można sobie o niektórych "rzeczach" poczytać
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Kiedyś miałam taki okres w swoim życiu,kiedy nie jadłam soli (przynajmniej świadomie tzn. ja jej do swoich potraw nie dodawałam) ,to trwało rok,ponad rok-dokładnie nie wiem.Moi bliscy mówili mi,żebym jednak tej soli dodawała,bo jest ona potrzebna,ale ja niestety się uparłam i jej nie jadłam.Żeby im udowodnić,że nie cierpię na brak sodu ,to zrobiłam sobie poziom sodu we krwi (razem z potasem i wapniem) i wcale tego sodu nie miałam mało,wręcz górna granica normy. Przecież nie tylko sól zawiera sód,no nie?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Zauwazcie,co się dzieje,gdy mamy nadmiar sodu w organizmie(gdy spożyjemy np. za dużo potraw mosno słonych).Co wtedy odczuwamy?
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
czasem zjem słonawego sledzia wprost zalewam się wodą.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Nigdy też nie uwieżę ze Ci co mnie krytykowali nie posiadają soli w swojej kuchni...
Problem jest taki, ze "sol" jest "roznej jakosci" Ta sprzedawana w "biedrunkach" i innych markietach jest "spreparowana" Natomist "dobrej soli" w markietach brak Do tego dochodzi problem "ile tej soli dla mnie"w konkretnej sytuacji zdrowotnej. W "przewleklych i ostrych" chorobach nie ma "robta co chceta"lub kierowanie sie swoim smakiem, bo to jest "kladzenie sie do trumny" amen
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Na brak sodu w produktach spozywczych nie ma co narzekać ,a już na pewno nie powinni tego robić optymalni ,dlatego soli nie ma co uważać jako główne źródło sodu. Sól ma służyć do przyprawiania potraw ,a nie zajadania się nią i to jest cała filozofia.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
czasem zjem słonawego sledzia wprost zalewam się wodą.
Takie są właśnie odczucia,a dlaczego tak się dzieje ,to chyba uczono tego w podstawówce,albo w liceum-nie pamietam.
|
|
|
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
Mnie lepiej smakuje swiezy ogorek bez soli ale ten polski, z mojej uprawy, tak samo pomidor. Bez soli mozna delektowac sie jego smakiem. A czerwona cebula jaka smaczna bez soli, probowal ktos? Oczywiscie sa potrawy, ktore trzeba dosolic. U nas jest tylko sol morska ale podobno w SA jest i kamienna. Musze pamietac jak bede przejezdzal przez ten stan.
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
A co to jest np: pompa sodowo-potasowa i do czego służy? . A do tego sód determinuje efektywną molarność osocza, czyli bez odpowiedniej ilości sodu (podają dobowe zapotrzebowanie na około 5g wyrażone w NaCl) żyć się nie da. Pompa sodowo potasowa jest białkiem wbudowanym asymetrycznie w błonę komórkową. Ma ona za zadanie utrzymywanie odpowiedniego stężenia jonów potasu i sodu po obu stronach błony. Jest to typowy przykład transportu aktywnego, pierwotnego. Aktywny dlatego, ponieważ zachodzi wbrew gradientowi stężeń i wymaga nakładu energii w postaci ATP. Erytrocyty większości ssaków (w tym człowieka) są bogate w kationy potasu, a ubogie w kationy sodu. Pompa sodowo-potasowa wypompowuje z komórki sód, a przenosi do wnętrza potas. W każdym cyklu działania pompy sodowo-potasowej na każde 3 wypompowane kationy sodu przypadają 2 wprowadzone kationy potasu. Za każdym razem zużywana jest jedna cząsteczka ATP, która jest hydrolizowana przez Na+,K+ATPazę. Aby nastąpiła hydroliza ATP wymagana jest obecność kationów Mg2+. Dzięki Toan nie chce zapeszac ale od trzech dni stosowania tylko tej soli w mojej kuchni,mam mniejsze obrzeki nóg dzisiaj już nogi są prawie ok. Podaje ze moje odczucia z moim chwiejnym samopoczuciem po i w szpitalu spowodowało właśnie te objawy które ,wykazuje działanie pompy sodowo potasowej myśle że juz teraz moge to zweryfikowac dzięki Toanowi. i tak Działanie pompy sodowo potasowej wymaga: -stałego dopływu glukozy i tlenu - w moim wypadku niedotlenienie -stałej resyntezy ATP - ? -ZACHOWANIE TEMP 37st.C - OK. -Odprowadzania CO2 - STALE PROBLEM ZBYT DUŻA ZAWARTOŚC CO2nawet w najlepszym razie w gr 51mmol. -Odpowiedniego stężenia jonów Mg - stale dostarczane w tabletkach -Odpowiednie stężenie jonówNa i K - STAŁA NADWYŻKA K-5,5mmol. Zatrzymanie pompy Sodowo potasowej: -Zmiany składu płynu wewnątrz komórkowego - zmiany składu płynu zewnątrz komórkowego w którym stężenie jonów Na zmniejsza się a jonów K zwiększa się. -Utrata przez komórki własnycj własciwości. Dla zainteresowanych podaje ze w temacie POCHP są podane moje wyniki można teraz zobaczyc czy moje dolegliwości nie były własnie przyczyna moich perturbacji o jakich pisałem w szpitalu- nieludzkie pragnienie czym więcej piłem tym bardziej chciało mi się pic,pisałem że boję się że pęknę. po szpitalu apetyt na słone ogórki,kapusta pomidor,śledzik itp. i myślę że tu była moja racja że muszę szukac przyczyny tego w spożyciu soli a właściwie SODU. aBY NIE ZAPESZYC MYŚLĘ ZE ZNALAZŁEM TA PRZYCZYNĘ własnie dzięki tej dyskusji na temat soli i poprzedniej w którekj Toan podsunął mi post na powyższą koleracje i zachowanie się organizmu.Czyli reasumując mój organizm wlaśnie sam pokazał co mu jest potrzeba ,ale narazie jest to po trzech dniach będe informował o dalszych postępach. Chciałbym od Grizlego dowiedziec sie co On teraz mi powie myślę że jako intelektualista wysokiej klay powinien przeanalizowac to jako pierwszy a może też i jemu w życiu się to przydac A do reszt krytyków zadaje pytanie czy nie lepiej pomyślec zanim sie kogoś zniechęci do stosowania DO co prawda ja nie jestem taki obrażalski ale myślę że lepiej się wstrzymac,od krytyki jak sie niezna tematu.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Dzieki Wam, Tomku i Slawku, ze naprowadziliscie Jurka do przestudiowania tego tematu. Jurku chcialem wiedziec gdzie mieszkasz, bo mam rodzine w Z.G. Ale to za daleko ze Szprotawy do Z.G. zebys ich mogl przekonac do ZO.
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Dzieki Wam, Tomku i Slawku, ze naprowadziliscie Jurka do przestudiowania tego tematu. Jurku chcialem wiedziec gdzie mieszkasz, bo mam rodzine w Z.G. Ale to za daleko ze Szprotawy do Z.G. zebys ich mogl przekonac do ZO.
Ze Szprotawy do Ziel.Góry to 46km,rzut kamieniem.RZECZYWIŚCIE Toanowi już dziękowałem, Myslę że zwalczę mój problem nie chorobe ,bo jak pisałem muszę poprostu z tą chorobą życ jak to mówi Grizli aż do końca.Temat Soli pokazał jednak ,nasze nastawienie do każdego kto postawi jakiś problem do rozwiązania a inni zaraz atakuja nie przykładając sie do zapoznaniu się z tematem.Kiedy żartujemy to żartujemy ale zamienienie tematu w ironiczne dyskusje nie powinny więcej miec miejsca.A szczególnie dotyczy to Takich ludzi jak ja którzy szczeże pisza o swoich dolegliwościach ,a dostaja to co widac na tych 5 stronach.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Grizzly widzisz jakie podziękowanie dostaliśmy? Czy warto pomagać innym? Teraz dokładnie widać to o czym wciąż piszesz i chyba ślepiec tego nie zauwazy!
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
a inni ....
Takim jesteś tchórzem ,że nie stać Ciebie na wymienienie ich nicków/imion? Weź sobie do serca słowa Hany w tym wątku,bo jakoś Ona coś zauwazyła,tylko Ty nie,ciekawe czemu?
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
a inni ....
Takim jesteś tchórzem ,że nie stać Ciebie na wymienienie ich nicków/imion? Weź sobie do serca słowa Hany w tym wątku,bo jakoś Ona coś zauwazyła,tylko Ty nie,ciekawe czemu? Myślę Edytko że Ciebie wymienił bym wśród tych co wszystko potrafią zamienić w żart, a czy ja jestem tchurzem to widac w całym tym temacie ja się wam wywnętrzam ,jak malo kto a Wy traktujecie mnie jak bym rozpoczynał dopiero stosowanie DO. Myślę też że czas już kończyc ten temat jak widać nic nowego chyba nikt nie wniesie,a ja będę informował czy zmiana tej soli w mojej kuchni da spodziewane korzyści czy też nie.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...jak widać nic nowego chyba nikt nie wniesie,a ja będę informował czy zmiana tej soli w mojej kuchni da spodziewane korzyści czy też nie...
Jurek co ty tak pesymistycznie, ze niby juz nikt niczego nie "zniesie" Co do korzysci to pamietaj, ze rowniez wazne jest to czego Ty nie jestes w stanie zobaczyc, a co bez przerwy sie zmienia w twoich organellach komorkowych, komorkach, tkankach i narzadach. I wlasnie w zaleznosci od tego co sie tam dzieje "nowego"kazdego dnia, nalezy "modyfikowac" strategie dzialania. Inaczej "wieko trumny opada" zamiast sie podnosic, lub w ostatecznosci, nie zmieniac swego polozenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|