forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 22:02:15

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Chciałem się upewnić...
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chciałem się upewnić...  (Przeczytany 17275 razy)
brzeti
Go


Email
Odp: Chciałem się upewnić...
« Odpowiedz #20 : 2008-09-26, 15:33:28 »

A i bardzo istotne - należy maksymalnie ograniczyć w dzisiejszych czasach dostarczanie z pokarmem puryn i pirymidyn

A o tym jeszcze nie słyszałem Surprised . Chyba nie musimy się obawiać kwasu moczowego? Proszę o wyjaśnienie.
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Chciałem się upewnić...
« Odpowiedz #21 : 2008-10-17, 09:13:00 »

Cytuj
A i bardzo istotne - należy maksymalnie ograniczyć w dzisiejszych czasach dostarczanie z pokarmem puryn

 Confused

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/inne-choroby/krysztaly-w-stawach,947_463.htm

Cytuj
Produkty zwierzęce zawierają więcej puryn. Szczególnie dużo jest ich w tłustym mięsie, zwłaszcza wieprzowinie i wszelkich tłustych potrawach bogatych w białko.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Chciałem się upewnić...
« Odpowiedz #22 : 2008-10-17, 09:19:27 »

Jesli nie będziemy przesadzali z jedzeniem,mam na mysli,że jesli nie bedziemy się objadać,przejadać itd.,to nie grozi nam "przedawkowanie" tych puryn.
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Chciałem się upewnić...
« Odpowiedz #23 : 2008-10-17, 09:21:50 »

Oraz inne "zdrowotne" rady hab. specjalistów :

Cytuj
Zupy gotuj wyłącznie na wywarach warzywnych, bo są wolne od puryn.  

Wołowinę, cielęcinę, drób gotuj lub duś w wodzie, bez tłuszczu

Jeśli nie możesz się obejść bez wędlin, proś w sklepie o jak najcieńsze plasterki. Nie przekraczaj dziennej porcji 10 dag mięsa i wędlin łącznie

Możesz jeść ziemniaki gotowane, ale będą zdrowsze, jeśli upieczesz je w folii

Jeżeli masz nadwagę, do słodzenia napojów używaj słodziku (aspartamu).
Shocked

Tekst: Anna Jarosz  Laughing
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Chciałem się upewnić...
« Odpowiedz #24 : 2008-10-17, 09:26:01 »

Oraz inne "zdrowotne" rady hab. specjalistów :

Cytuj
Zupy gotuj wyłącznie na wywarach warzywnych, bo są wolne od puryn.  

Wołowinę, cielęcinę, drób gotuj lub duś w wodzie, bez tłuszczu

Jeśli nie możesz się obejść bez wędlin, proś w sklepie o jak najcieńsze plasterki. Nie przekraczaj dziennej porcji 10 dag mięsa i wędlin łącznie

Możesz jeść ziemniaki gotowane, ale będą zdrowsze, jeśli upieczesz je w folii

Jeżeli masz nadwagę, do słodzenia napojów używaj słodziku (aspartamu).
Shocked

Tekst: Anna Jarosz  Laughing


Ja piernicze !!! (chciało by się użyć innych słów).To masakra ! 
Ten aspartam najlepszy ,no naprawdę chciałoby się coś rzec konkretnego,ale nie wypada  Cool
 Cieniutkie plasterki wędlin-pewnie jeszcze tych "napompowanych"  Smile
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Chciałem się upewnić...
« Odpowiedz #25 : 2008-10-17, 09:31:26 »



Tekst: Anna Jarosz  Laughing


Myslisz,że to on nazwiska,są takie "przekonania dietetyczne"?  Smile
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Chciałem się upewnić...
« Odpowiedz #26 : 2008-10-17, 11:53:28 »

Zamiast "on" to "z" -coś pewnie "wycinałam" i mi zostało to "on" .
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Chciałem się upewnić...
« Odpowiedz #27 : 2008-10-17, 12:43:26 »

Podobno dawniej szlachta "chrzciła" chłopów od ich upodobań stąd różne smieszne nazwiska. Wink

ale nie wnikając, ten artykuł o zdrowotności aluminium i aspartamu wraz z podpisem autorki wygląda jak niezły żart Laughing

A z tymi purynami to może jest tak jak z cholesterolem? Czyli, że natura sama sobie szkodzi i tworzy takie "chorobotwórcze potworności" i trzeba ją poprawiać produkując jakieś zdrowe sztuczne mięso bez puryn wzorem margaryny..
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Chciałem się upewnić...
« Odpowiedz #28 : 2008-10-17, 12:47:21 »

... zdrowe sztuczne mięso bez puryn wzorem margaryny..

O! Tego w najbliższym czasie powinniśmy się spodziewać-bedzie mięso o smaku wieprzowiny,baraniny itd. ,no i pewnie zapachy tez bedą bardziej intensywne  Cool
Zapisane
Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 18 zapytaniami.