Autor
|
Wtek: Słoninka... (Przeczytany 118376 razy)
|
MONIKAW
Go
|
Surową słoninę namacerować przyprawami - sól,majeranek, pieprz, może być papryka. Przechowywać w lodówce. Kroić w cieńkie plastry zjadać na zimno razem z cebulką. Przepyszne.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Nie jadalne dla mnie. Jak porządnie się nie posoli, to szybko zjełczeje. Cebuli nie toleruje mój organizm. Używam jednak słoninę do jajecznicy. Trzymam ją jednak w zamrażarce i też długo nie może leżeć. Ostatnio kieruję się w kierunku smalcu i zaczynam go zjadać coraz więcej w postaci opisanej w wątku „kakao”. Jest to tłuszcz tolerowany przeze mnie i nie odnotowuję żadnych objawów alergicznych. Natomiast masło musiałem odstawić.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Surową słoninę namacerować przyprawami - sól,majeranek, pieprz, może być papryka. Przechowywać w lodówce. Kroić w cieńkie plastry zjadać na zimno razem z cebulką. Przepyszne.
moja mata tak jadala,bez wedzenia,wlasnie na surowo.Mnie natomiast smakuja tylko chrupiace skwarki.Wlasnie sloninka juz sie smazy Podgardle mielone i przetopione z przyprawami tez pyszne.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Nie tak szybko mam ją 10 dni i jeszcze nie zjełczała. Zamiast cebuli może być papryka. Masła też nie jadam.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Jak robisz to podgardle i z czym jesz Alinko?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Jak robisz to podgardle i z czym jesz Alinko?
miele maszynka elektryczny,dodaje czerwonego pieprzu,majeranku i czosnku.Po przesmazeniu zlewam tluszcz,a reszte smaze na chrupiaco.Dodaje rowniez do duszonych warzyw.Niestety nie mam stalego dostepu do podgardla,bo bywa tylko slonina.
|
|
|
|
|
|
|
monikaf
Go
|
Kodar Jakie Ty masz fajne sposoby, jak Ci sie jeszcze cos przypomni to napisz
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Natomiast masło musiałem odstawić...
A "rotacja" byla ?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Kodar Jakie Ty masz fajne sposoby, jak Ci sie jeszcze cos przypomni to napisz napisz mi lepiej,gdzie kupic podgardle
|
|
|
|
|
|
|
monikaf
Go
|
Kodar, zamowic u masarza, powaznie Ci mowie, w Metro mozna tez czasami dostac. Chcesz to Ci zalatwie i wysle expressem
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
A "rotacja" byla ? Trwa, po prostu nie jem.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
A "rotacja" byla ? Trwa, po prostu nie jem. A kiedy przymierzasz się do "złego dnia"?
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Trwa...
Daniel, czy jeszcze biegasz?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Kodar, zamowic u masarza, powaznie Ci mowie, w Metro mozna tez czasami dostac. Chcesz to Ci zalatwie i wysle expressem ja u Turka zamowilam tluszczyk barani,to dostalam worek tlustych odpadow,a obsluga patrzyla na mnie z ogromnym zdumieniem w oczach. Przez pol roku tam nie chodzilam,ale juz robie tam zakupy,aby pokazac,ze zyje i mam sie dobrze
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Czujesz jak w pracy wyciągam słoninę i jem ją bez chleba a drobiu nie ruszam bo za chudy...
|
|
|
|
|
|
|
monikaf
Go
|
hahaha, dziewczyny, do mnie wpadla kumpela, po pracy, glodna , pyta czy moglabym ja poczestowac kanapka, a ja ze nie mam chleba , w kuchni sobie siedzialysmy , zaproponowalam jej omlet jak zobaczyla jak robieto podziekowala bo mowi ze od samego widoku jej sie niedobrze robi
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Najważniejsze to nie przejmować się i robić swoje.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
ja u Turka zamowilam tluszczyk barani,to dostalam worek tlustych odpadow,a obsluga patrzyla na mnie z ogromnym zdumieniem w oczach. Przez pol roku tam nie chodzilam,ale juz robie tam zakupy,aby pokazac,ze zyje i mam sie dobrze Jak wybieralem u rzeznika tluste odpady, to mnie pytali ile mam psow w domu. Odpowiadalem im, ze ja jestem tym psem.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
A ja kupiłem dziś słoninę extra po 6,20 zł. Dwa kila . Pani z mojej taniej jatki zapewniła mnie, że dziś ładna. Więc nie zwróciłem uwagi, co mi pakuje. Jakież było moje zdziwienie, wyjmując w domu ujrzałem prawie schab. Chuda słonina. Świat na głowie stanął ! Musiałem pokroić ją na gulasz, bo nic innego niej wyjdzie ( spali się z chudości lub wysuszy ) . Więc jutro przymusowo będzie gulasz wieprzowy na chudej słoninie w sosie z papryki grillowanej. Na ostro.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja dzisiaj zamówiłam 2,5 kg słoniny na jutro. Jest to towar luksusowy spod lady...
|
|
|
|
|
|
|
|
|