Autor
|
Wtek: Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie (Przeczytany 1161195 razy)
|
renia
|
Tak najłatwiej...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Tak sobie z nudow wlaczylem ksiazke Lutza, bo mam ja w pdf rowniez i zastnawily mnie dwie rzeczy:
Na samym poczatku profesor pisze o tluszczach "Są one podstawową formą magazynowania energi" Zas o weglodowadnach pisze tak "Węglowodany to przede wszystkim źródło energii"
Potem o glukozie pisze tak: " Pierwsze z nich to transport glukozy do komórek, aby te mogły wykorzystać ją jako źródło energii"
Czy zatem profesor celowo tak pisze czy moze po prostu nie wie? Czy to po prostu uogolnienie albo po prostu nie wglebianie czytelnika w szczegoly?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak sobie z nudow wlaczylem ksiazke Lutza, bo mam ja w pdf rowniez i zastnawily mnie dwie rzeczy:
Na samym poczatku profesor pisze o tluszczach "Są one podstawową formą magazynowania energi" Zas o weglodowadnach pisze tak "Węglowodany to przede wszystkim źródło energii"
Potem o glukozie pisze tak: " Pierwsze z nich to transport glukozy do komórek, aby te mogły wykorzystać ją jako źródło energii"
Czy zatem profesor celowo tak pisze czy moze po prostu nie wie? Czy to po prostu uogolnienie albo po prostu nie wglebianie czytelnika w szczegoly?
Ja nie znam się w ogóle na biochemii, ale sądzę, że mógł on opisywać dwa różne modele żywienia. Inne jest źrodlo energii na diecie wysokotłuszczowej i nieskowęglowodanowej, a inne na diecie nieskotłuszczowej a wysokowęglowodanowej. Tak sądzę...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tak sądzę...
Nie sądź, abyś nie była sądzona! Wszystkie organizmy wyższe czerpią energię wyłącznie z tłuszczu. Na diecie wysokotłuszczowej jest to tłuszcz egzogenny, a na diecie wysokowęglowodanowej tłuszcz endogenny - wyprodukowany z heksoz. Pisze o tym w podręcznikach, których nikt nie czyta lub nie rozumie, ale to nie jest mój problem.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
na dietach wysokowęglowodanowych organizm czerpie energię z węglowodanów... Węglowodany są tylko budulcem, bo nie da się uzyskać energii z węgla i wody... Energię zaś uzyskuje się wyłącznie z utleniania wodoru.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No wlasnie, ale czy Lutz o tym nie wiedzial czy ceolowo tak napisal, bo np nie chcial macic w glowach?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
na dietach wysokowęglowodanowych organizm czerpie energię z węglowodanów... Węglowodany są tylko budulcem, bo nie da się uzyskać energii z węgla i wody... Energię zaś uzyskuje się wyłącznie z utleniania wodoru. Teraz to już będę pamiętała do końca życia...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Kiedy pisał, nie wiedział, ale po dyskusjach z Dr-em Kwaśniewskim zrozumiał o co chodzi. A było to około 2004r. Dr pisał do Lutz'a tak: (...)
Du schreibst, dass wir verwandte Seelen sind und uns deshalb „einander so total verstehen”. So ist es in der Tat. Unser Ziel ist die biologische Erneuerung der Menschheit und die Organisation ihres Lebens auf der Basis des WISSENS. Ohne Kranhkheiten, Kriege, Rüstungen, Terrorismus, Glauben, Anschauungen und jeglicher andere Pathologie, die seit je bis heute so verbreitet ist. (...) A Lutz do Dr-a na to: (...) Dziękuję Ci za odbitki stron tytułowych „Optymalnych”. Nie wiedziałem, że są dwie gazety, jedna z dodatkowym „k” na końcu. To się jakoś ułoży. Podziwiam Was, Polaków; ukierunkowaliście dietę komercyjnie i bez wątpienia osiągnęliście w ten sposób sukces, podczas gdy my w pozostałej części Europy nadal musimy walczyć z zatwardziałą medycyną akademicką. Jednak wydaje się, że teraz w USA coś się ruszyło, co prawda nadal otyłość, ale przeciwko McDonaldowi. A co mówią polskie uniwersytety na Wasze sukcesy? Czy nadal wierzą w szkodliwość tłuszczów zwierzęcych?
Społeczeństwa ludzkie stanowią interesujący obiekt badawczy jeśli chodzi o zawiść! Całe swoje życie cierpiałem z tego powodu, nawet moje rodzeństwo ciągle mi czegoś zazdrościło. Załączam historię mojej pracy nt. choroby Crohna, ale obawiam się, że niewiele ona Ci da po niemiecku.
Czy w Zurychu byłaby okazja do spotkania się z Tobą?." (...)
Tyle starczy wspomnień na dziś. Oryginały korespondencji z prof. Lutz'em w archiwum Dr-a Kwaśniewskiego
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Czyli na węglowodanowej diecie takie ciągłe przeplatanie - najpierw produkcja tłuszczu, potem jego rozkład i uzyskanie energii. Tak w koło macieju?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
W rzeczy samej...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Czyli tak naprawde wiedza z jego ksiazki jest niepelna?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Radzio
Go
|
(...) ... Społeczeństwa ludzkie stanowią interesujący obiekt badawczy jeśli chodzi o zawiść! ...
Ktoś z pewnością zaczął. Ee, może zaczęła.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
... Wszystkie organizmy wyższe czerpią energię wyłącznie z tłuszczu. Na diecie wysokotłuszczowej jest to tłuszcz egzogenny, a na diecie wysokowęglowodanowej tłuszcz endogenny - wyprodukowany z heksoz. ... Się zastanawiam czy nie bardziej wartościowy jest dla organizmu taki tłuszcz endogenny, chyba gdzieś tu czytałem. Ale sprawność/dowolność uzyskiwania zeń energii zapewne ma swoje zależności. No i jednak jest ten dodatkowy stopień wcześniejszego budowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak komu tak ramiączka od stanika wystają publicznie, albo nawet od bluzki, to już całkiem nieważne, co mówi i co napisała... Ponoć nie ocenia się po ubiorze i to jest prawda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|