Autor
|
Wtek: Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie (Przeczytany 1160917 razy)
|
chill
Go
|
Dale'a Carnegie "jak przestac sie martwic i zaczac zyc" Może byc dobre.. sprawdze... Nigdy nie czytałem takich motywacyjnych , ale ciekaw jestem pomysłów autora
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Dale'a Carnegie "jak przestac sie martwic i zaczac zyc" Może byc dobre.. sprawdze... Nigdy nie czytałem takich motywacyjnych , ale ciekaw jestem pomysłów autora Podobno mozna znalezc w bidrunkach w dwupaku z "Jak zdobyc przyjaciol i zjednac sobie ludzi" za 20 zybli. Paru gamoniom z dd przydalaby sie taka lektura
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
friga
Go
|
NO mialo byc cos innego sc-fi to pisalam. Chodz Larsson to kryminal lekki ale cale milenium dobre.
|
|
|
|
|
|
|
chill
Go
|
Dotarło "Jak nie chorowac" i Carnagie "Jak przestać .... " Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić różnicę między "Dietą optymalną " a "Dietą optymalna .Dietą udealną " z 2004 r. ? Posiadam pierwszą i zastanawiam sie nad zapoznaniem się z drugą , ale może aż tak wiele się nie zmieniło ?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ta druga to taka synteza z tego co pamietam i przeglad roznych autorow czy jakos tak.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Są one różne. Wolę tą pierwszą...Druga jest nawiązaniem do różnych diet...a mnie już inne tak nie interesują...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Dzieła to może nie są, ale będę mógł sobie wkrótce pooglądać w nich obrazki. Kazimierz Godłowski Janusz K. Kozłowski Historia starożytna ziem polskich red. Karol Kozłowski Kultury i ludy dawnej Europy Zdenek Vana Świat Dawnych Słowian I z gazety Rzeczpospolita Mitologie Świata- Słowianie
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czy "Jak nie chorować?" jest dostępna w formie elektronicznej czy tylko w papierowej?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
W papierowej - tej bardziej szlachetnej Polecam, na spóźnionego zajączka jak znalazł
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
W papierowej - tej bardziej szlachetnej Polecam, na spóźnionego zajączka jak znalazł Też wolę
|
|
|
|
|
|
|
Alan Bullock
Go
|
Może być s-f , , albo przygodowa , historyczna ...
"Czarny sakrament" Dla jednego będzie s-f, dla innego przygodowa, więc wszystko się zgadza
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
dla mnie ważną książką która uruchomiła pewien szerszy proces była "Games People Play" Erica Berne'a (PL: "W co grają ludzie")
książka ma już z 50 lat więc od tego czasu analiza transakcyjna razem z psychologią poszły znacznie do przodu, ale zapamiętałem ją jako super punkt startowy do amatorskich dociekań na temat psychologii (tu: zwłaszcza interakcji międzyludzkich)
Przeczytałem, bo mnie Zbiggy zaintrygował. W połowie miałem dosyć, ale dałem radę. Po raz kolejny okazuje się, że jak żyć, dlaczego tak lub inaczej i co zrobić by pokonać kłopoty, do mnie nie trafia. Wiedza, że mleczne szkodzą nie zmienia ich smaku.
|
|
|
|
|
|
|
chill
Go
|
"Czarny sakrament" Cool Dla jednego będzie s-f, dla innego przygodowa, więc wszystko się zgadza Wink Dzięki , wpiszę do oczekujących Czytam własnie "Jak nie chorowac" i bez lizusostwa stwierdzam że to najlepsza pozycja od JK .... więcej nie trzeba dla myślącego ....
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Czytam własnie "Jak nie chorowac" i bez lizusostwa stwierdzam że to najlepsza pozycja od JK .... więcej nie trzeba dla myślącego .... Z przygodowych, ta jest najlepsza- aż "ciary" przechodzą. Fakt. Poleci ktos jakąs wciągającą powieść ? Mam na razi dość popularnonaukowych ... Dojdzie niedługo "Jak nie chorować " , bo nie znam ... I może "Dieta Optymalna , Dieta Idealna" ... Może być s-f , , albo przygodowa , historyczna ... Ale coś takiego że , ciary przejdą , jak "Zbrodnia i kara" , albo "Rok 1984" ... Jak ten ostatni Umberto Eco ? Bo nie znam jeszcze.... ?
|
|
|
|
|
|
|
chill
Go
|
BTW ... Alan Bullock niezły blog czytam trochę teraz...
|
|
|
|
|
|
|
zbiggy
Go
|
Przeczytałem, bo mnie Zbiggy zaintrygował. W połowie miałem dosyć, ale dałem radę. Po raz kolejny okazuje się, że jak żyć, dlaczego tak lub inaczej i co zrobić by pokonać kłopoty, do mnie nie trafia. Wiedza, że mleczne szkodzą nie zmienia ich smaku.
no tak, ale po takiej lekturze łatwiej rozszyfrować zachowanie teściowej ostatnio często wchodzę na amazon i przeglądam co jest na kindle za darmo, niektóre rzeczy na kilka dni mają taką promocję no i kilka dni temu był ebook "The Coffeeist Manifesto: No More Bad Coffee!" (teraz już jest za $11.06) ściągnąłem, i to ma szansę zmienić moje życie (powinienem jeszcze dać crossposta do wątku "Kawa") 8-D
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
no i kilka dni temu był ebook "The Coffeeist Manifesto: No More Bad Coffee!" (teraz już jest za $11.06)
No i o czym tam pisza?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
zbiggy
Go
|
No i o czym tam pisza?
takie tam ogólne o kawie, skąd się bierze itd potem jaką wybierać (np. 100% arabica, palona max 4 tygodnie, mielona bezpośrednio przed parzeniem) potem praktyczne wskazówki, dla różnych metod, od parzenia na zimno przez przelewowe, french, moka, aero, do jakichś próżniowych zaparzaczy i o espesso potem jeszcze jakie drinki można zobaczyć w menu starbucka i co oznaczają te wszystkie włoskie nazwy. gość poleca żeby udoskonalić sztukę na tym co się ma, niekoniecznie od razu kupować drogi sprzęt. poważne rady żeby mielić kawę na odpowiednią grubość, do drobiazgów np. żeby ogrzać naczynie gorącą wodą przed zaparzaniem (nie wiem czy bym poczuł różnicę) ja mam press pot + moka pot więc na tym się będę ćwiczyć teraz zamierzam dokonać następującego upgrade'u - zamiast młynka ostrzowego szukam żarnowego, na razie ręczny chyba będzie dobry - jaki masz?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... zamiast młynka ostrzowego szukam żarnowego, na razie ręczny chyba będzie dobry - jaki masz?
O to to. Ja- na przykład- używam zdobytego na Machopikcio. W awatarze- żarna są ceramiczne. Ale profesjonalne ekspresy- kombajny też wyposażane są w młynki żarnowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|