Autor
|
Wtek: Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie (Przeczytany 1160572 razy)
|
Radzio
Go
|
Prawdopodobnie pytającemu i-być może czytelnikom- chodzi o "świat książkowej wirtualnej rzeczywistości" do której można się schronić, gdy normalna rzeczywistość da w dupę. ŚKWR, w której spełniać się będą nie jedne marzenia w sposób absolutnie prezerwatywny- Simy. Na przykład. Przyszłość przedstawiona w „Nexusie” ma mnóstwo zalet, które ulepszają świat i poprawiają jego dotychczasowe błędy. Piętrzą się w niej jednak zagrożenia, które skumulowane mogą doprowadzić do katastrofy. Jakiego świata pragnąłby autor dla swoich dzieci? Jakiej rzeczywistości pragniemy my, czytelnicy, którzy zasmakowali poniekąd jedności umysłów za sprawą lektury „Nexusa”? Na to pytanie nie ma ani prawidłowej ani błędnej odpowiedzi. Moją ingerencją w przyszłość, co prawda niedaleką, ale jednak przyszłość, może być natomiast zachęcenie Was, drodzy czytelnicy do sięgnięcia po debiut literacki Naam’a. Ponieważ każda prawdopodobna wizja przyszłości warta jest jeśli nie naszej akceptacji, to przynajmniej poznania. Ponieważ Ramez Naam sprawnie posługuje się nie tylko słownictwem z dziedziny informatyki czy neurobiologii, ale także całkiem dobrze radzi sobie wśród wyrazów dobrze nam znanych, a tworzących kolejne literackie światy. Ponieważ „Nexus” zaczyna działać od pierwszych stron po zażyciu. Ponieważ jedynymi skutkami ubocznymi mogą być bolące oczy i niedospanie. Ponieważ póki co jest legalny i łatwo dostępny. Ponieważ książki to jedyne, dostępne na taką skalę miękkie narkotyki, które uzależniają w sposób całkowicie pozytywny. Nie wiem, czy po zażyciu środka będzie czas i miejsce na realizację naturalnych potrzeb, ale jeżeli uzależnienie >H jest taką właśnie potrzebą, to aż trudno odmówić. Kto to jednak będzie karmił? Ja?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wciagnalem nowa ksiazke Wojtka Cejrowskiego....i normalnie bym sie spakowal i sie tam zameldowal Prawdziwa Ameryka
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Zyon
|
Trzeba pracowac na opinie trolla i glupka
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Trzeba pracowac na opinie trolla i glupka A ciągi?! Chyba tylko Mariusz robi
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Trzeba pracowac na opinie trolla i glupka A ciągi?! Chyba tylko Mariusz robi Robi czy ma...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Każdy tutaj ma łeb na karku! Przecież potrafili się zarejestrować
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Trzeba pracowac na opinie trolla i glupka A ciągi?! Chyba tylko Mariusz robi Robi czy ma... Z jego wiedzą może nawet mieć, i je sobie wliczyć w pulę węgla do ciężkich treningów... Na mięsie i alkoholu wychowuje się najlepszych wojowników
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Najlepiej mieć wszędzie ponadprzeciętnie, a bo to wiadomo jaka kometa za blisko przeleci?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Każdy tutaj ma łeb na karku! Przecież potrafili się zarejestrować Spoko, bedzie jeszcze wiecej, wiem cos o tym Adam jest niezwykle skuteczny w tej kwestii.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Ksiazki czytam, to w ramach usprawiedliwienia. Teraz akurat o czakrach
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Zyon
|
Lo, a moje..... Czakry szmakry dla przecietnego Kowalskiego, ale dla swiadomych to zupelnie inna sprawa. Ostatnio duzo czytam o swiadomosci etc.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|
|
chill