Autor
|
Wtek: Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie (Przeczytany 1159569 razy)
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26739
|
Kompletnie się na tym nie znam, ale z białka chyba powinno się bilansować tylko aminokwasy egzogenne - tak bynajmniej uczyli mnie na żywieniu zwierząt, ale kto to wie jak jest? Doktor pięknie upraszczając problem, podając dokładnie jakie i ile produktów się powinno zjadać (np: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80) nie przewidział, że znajdą się "interpretatorzy" prostego tekstu, co im wyjdzie, że "zaleca 30g". A do tego kompletnie się niektórym w głowinach nie mieści, że białko może powstać i z tłuszczu i z węglowodanów - dlatego lepiej się na tym nie znać, robić jak zaleca Doktor - jak się poprawnie potrafi zinterpretować tekst, a wszystko powinno być bardzo dobrze, jak nie jest - udać się do osób z doświadczeniem w poradach z zakresu Diety Optymalnej.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dwudziesty pierwszy wiek, a ludzie jeszcze liczą żarcie na gramy?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Dwudziesty pierwszy wiek, a ludzie jeszcze liczą żarcie na gramy? Liczą w gramch żeby nie żreć w kilogramach.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Jak zaczną się paść trawskiem, to będą musieli przejść na kg.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Kompletnie się na tym nie znam, ale z białka chyba powinno się bilansować tylko aminokwasy egzogenne - tak bynajmniej uczyli mnie na żywieniu zwierząt, ale kto to wie jak jest? Doktor pięknie upraszczając problem, podając dokładnie jakie i ile produktów się powinno zjadać (np: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80) Swietny jest ten tekst
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
Dwudziesty pi :lol:Otóż to!
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Jak zaczną się paść trawskiem, to będą musieli przejść na kg. Zapasy na swieta, jak będą w ogóle, to tona żarcia na rodzinkę. Z dobrej woli i zgodnie z trendami ekologicznymi, golonka w sprayu nikogo nie bedzie dziwić, bedzie smakować jak pizza dr oetker.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A potem maska na twarz.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4136
|
Kompletnie się na tym nie znam, ale z białka chyba powinno się bilansować tylko aminokwasy egzogenne - tak bynajmniej uczyli mnie na żywieniu zwierząt, ale kto to wie jak jest? Doktor pięknie upraszczając problem, podając dokładnie jakie i ile produktów się powinno zjadać (np: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80) Swietny jest ten tekst Dokładnie. Jakby to jakiś kosmita pisał. Nie mogę tego zrozumieć, jak można było w tamtej rzeczywistości zajść tak daleko, i tyle przetrawić i zrozumieć.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Kompletnie się na tym nie znam, ale z białka chyba powinno się bilansować tylko aminokwasy egzogenne - tak bynajmniej uczyli mnie na żywieniu zwierząt, ale kto to wie jak jest? Doktor pięknie upraszczając problem, podając dokładnie jakie i ile produktów się powinno zjadać (np: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80) Swietny jest ten tekst Prościej i krócej się nie da, ale faktycznie to jeden z lepszych tekstów na temat zasad Diety Optymalnej". Niewiele bym w nim dziś poprawił, aby nie zepsuć esencjonalnej klarowności.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No ja przeszukalem swoja biblioteke i znowu musze kupic Tluste Zycie, bo znowu nie wrocilo
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
"Tłuste..." ? no za tę książkę to dopiero się wielu "obraziło" na nas, "ku chwale Ojczyzny"... Bosze, gdybym się przejmował, co ludziska o mnie sobie myślą, to już dawno... A tak - nie podoba się, to nie mój problem. Jeszcze wtedy myślałem, że można coś zmienić w tym kraju. Naiwniaczek jeden.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Bardzo fajna książka i jedna z tych obowiązkowych w mojej biblioteczce.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No coz, zachecony wypowiedziami zza miedzy siegnalem po ksiazke pani Ewy Gieruli ?Zywnosc a zdrowie cziowieka?, interesowalo mnie glownie oparcie na ksiazce i obserwacjach Westona Price i jego Nutritional And Psychical Degeneration. Pierwsza czesc ciekawa, opisy jego podrozy, obserwacje itp (nie ma weganskich populacji pierwotnych) jak i pare ciekawych obserwacji typu "u ludow cieszacych sie doskonalym zdrowiem, nawet agresywne i spoleczne zachowania sa rzadkoscia" itp. Dalej pani autora robi przeglad i ogolnie przechodzi po wspolczesnych problemach zywienia i zywnosci, wyjalowieniu gleb, gmo, nawozach pestycydach, dodatkach E itp, co robi sie troche nudne, bo takie tabele nikogo w swiadomego w sumie nie interesuja.
Co jednak zauwazylem albo co mi sie rzucilo w oczy - w koncu pojawia sie nawet na koniec rozdzial o BTW, jest duzo przypisow, padaja takie nazwiska jak Bednarczyk-WItoszek, jest Slonecki, Ponomarenko a nawet Zieba. Jest Perugini Billi znany tutaj z ksiazki "Jedz tlusto i badz zdrowy", jest pani prof Cichosz z katedry mleczarstwa w Olsztynie i jeszcze pare innych, ale odnioslem wrazenie, ze jedno nazwisko starannie sie nie pojawia, choc jestem przekonany, ze autorka je zna, piszac, ze nadmiar weglowodanow zostaje odlozony w tkance a nadmiar tluszczow jest wydalany ze stolcem. W kwestii bialka oczywiscie wariacje pani Witoszek, zeby nie mieszac 2 bialek i te rozne rotacje, wiec niby pani autorka otrzaskana w tematach LC itp ale mimo wszystko jakos czuje tutaj dziwny zgrzyt. Nie wierze, ze to przypadek, bo jednak w ksiazkach pani Witoszek nazwisko Doktora pada wielokrotnie.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Blackend
|
No i "słusznie" że przemilcza Doktora, bo jak kto kumaty zapozna się z zaleceniami Doktora, to szybko poukładają mu się klocki i już do "twórczości" autorki nie wróci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|