Autor
|
Wtek: Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie (Przeczytany 1159560 razy)
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26739
|
Dla mnie najważniejsze, że wreszcie po trzech latach przestały przychodzić "delegacje" na grób Doktora, bo miejsca na znicze mało!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Tak czy siak pani autorka kultywuje szczytne tradycje pan i iziz..
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Autor (Twórca) jest tylko Jeden...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Jakby umiescila to byloby ok. Jako wytrawny (chyba moge ) czytacz albo pochlaniacz ksiazek po prostu czulem, ze im bardziej brakuje tego nazwiska, tym bardziej to widac. Ksiazki niestety nie zostawiam, wypycham ja
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale jest takie powiedzenie: "nie wymawiaj imienia (...) nadaremno..."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
To kiedy wg tego podręcznika było to pierwsze udomowienie, bo są sprzeczne informacje... Mnie kiedyś uczyli, że pies w Afryce 17tys. świnia 8tys. w Europie, krowa - 8tys. w Azji, a kura 5tys lat temu też w Azji...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A tutaj tak się nie przywiązują do dat. Bardziej do stwierdzenia, że udomowienie to proces, a więc trudny do konkretnego umiejscowienia jego początku. Przykładowo pies, możliwe, że nawet 35 tys. lat temu na Syberii, ale co brać pod uwagę, wygląd czy psychikę? Psychiki nie widać w materiale kopalnym, ale przecież zupełnie wilczy szkielet, mógł kryć psią psychikę. Poza tym, podczas procesu udomowienia, wielokrotnie następowały krzyżowania z dzikimi kuzynami, innymi, na wpół udomowionymi zwierzętami, czy długie okresy plateau, jak u australijskiego dingo.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A czyli "psychologia udomowienia"... Z mojego punktu wiedzy wynika, że decydujący jest rzut lub jego brak oksytocyny lub adrenaliny u dzikich na widok człowieka, ale nie chcę się nad tym specjalnie zastanawiać...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Jak maja ustalone genomy, to bez problemu mogą wykazać zmiany w dna. Krowa się pewnie dość znacznie różniła pokrojowo od turzycy, a byk od tura już nie tak bardzo, co jednak wskazywałoby na oksytocynę, ale nie wiem tego, więc mogę się mylić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|