Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: ciekawy artykuł do poczytania.... (Przeczytany 5705 razy)
|
mr_smok
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Pan Grainger przyniósł z laboratorium tuzin małych szklanych butelek. Po otworzeniu, w każdej z nich zanurzyłem testujący sączek - długi biały pasek papieru, mający wchłaniać aromat chemikaliów bez zniekształcania zapachu. Przed każdym testem zamykałem oczy. Wtedy, głęboko wciągałem powietrze i? przed oczyma mojej wyobraźni pojawiały się jedna po drugiej przeróżne potrawy, wyłaniające się ze szklanych butelek. Wąchałem świeże wiśnie, czarne oliwki, smażoną cebulę i krewetki. Jednak całkowicie zaskoczyła mnie najciekawsza kreacja p.Graingera. Po zamknięciu oczu poczułem zapach smażonego hamburgera. Aromat był nadzwyczajny i tak realistyczny, jakby kto? w pokoju przewracał hamburgery na gorącym grillu. Kiedy jednak otworzyłem oczy, przede mną był cienki pasek białego papieru i uśmiechający się z zadowoleniem chemik. SMACZNEGO
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mr_smok
Go
|
adam319..........tak spotkalem sie w jednej z przypraw do grilla jakis czas temu ze skladnikiem - aromat dymu z grila .oczywiscie pozostawilem to na sklepowej polce i od tego czasu nie przyprawiam gotowcami mieska.zamiast tego nabylem pojemniczek z tluczkiem tzw mozdzierz i w nim wykonuje potrzebne mieszanki z ziolek do mies
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
zamiast tego nabyłem pojemniczek z tłuczkiem tzw moździerz i w nim wykonuje potrzebne mieszanki z ziółek do mięs Pozostaje pytanie dlaczego chcesz by mięso miało smak i zapach roślin, jeśli jest nieświeże to pewnie warto. A tak poważniej to czasami lubię dodać sporo pieprzu czarnego mielonego do naprawdę b.tłustego mięsa czy ziemniaczków gniecionych ze smalcem. Z tym, że staram się nie przyzwyczajać bo jak się przepieprzy to potem „zanika” naturalny, piękny aromat mięsa. Pozdrawiam serdecznie,
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Pierwszy raz otworzyly frytki z McDoni. Za drugim razem otworzyl sie jakis shit, z ktorym nie wiadomo co zrobic. Ja chce o frytkach, a nie o infobot.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Dzieki. Znalazlem przez Google. A oto jest cytat ponizej o co mi chodzilo. ............. Smak frytki jest w większości wyznaczony rodzajem używanego oleju. Przez dekady McDonald's smażył swoje frytki w mieszance oleju z nasion bawełny i 93% tłuszczu wołowego. Mieszanka dawała frytkom unikalny smak oraz więcej szkodliwego (szkodliwy chyba ten z bawelny - moj komentarz) tłuszczu w każdym gramie produktu..
W roku 1990, pod ciężarem krytyki cholesterolu we frytkach, McDonald's przerzucił się na olej czysto warzywny. To jednak stworzyło kłopot: jak zrobić frytki, które smakują jak wołowina, ale bez smażenia ich w tłuszczu wołowym? Spojrzenie na składniki we frytkach McDonald's sugeruje, jak ten problem rozwiązano. Na końcu listy składników jest niepozorne, a mimo to wyglądające tajemniczo określenie: "smak naturalny" (natural flavor). Ten składnik pomaga wytłumaczyć nie tylko to, dlaczego frytki smakują tak dobrze, ale dlaczego większość szybkiej żywności (w rzeczy samej - większość żywności jaką je Ameryka) smakuje tak, jak smakuje. .............
Ja smaze na 100% loju wolowym. I ciesze sie, ze frytki wchlanaja sporo tego loju. Wowczas mniej trzeba dopijac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Dzieki. Znalazlem przez Google. A oto jest cytat ponizej o co mi chodzilo. ............. Smak frytki jest w większości wyznaczony rodzajem używanego oleju. Przez dekady McDonald's smażył swoje frytki w mieszance oleju z nasion bawełny i 93% tłuszczu wołowego. Mieszanka dawała frytkom unikalny smak oraz więcej szkodliwego (szkodliwy chyba ten z bawelny - moj komentarz) tłuszczu w każdym gramie produktu..
W roku 1990, pod ciężarem krytyki cholesterolu we frytkach, McDonald's przerzucił się na olej czysto warzywny. To jednak stworzyło kłopot: jak zrobić frytki, które smakują jak wołowina, ale bez smażenia ich w tłuszczu wołowym? Spojrzenie na składniki we frytkach McDonald's sugeruje, jak ten problem rozwiązano. Na końcu listy składników jest niepozorne, a mimo to wyglądające tajemniczo określenie: "smak naturalny" (natural flavor). Ten składnik pomaga wytłumaczyć nie tylko to, dlaczego frytki smakują tak dobrze, ale dlaczego większość szybkiej żywności (w rzeczy samej - większość żywności jaką je Ameryka) smakuje tak, jak smakuje. .............
Ja smaze na 100% loju wolowym. I ciesze sie, ze frytki wchlanaja sporo tego loju. Wowczas mniej trzeba dopijac. Kangur jak mam rozumiec "Mniej trzeba dopijac" o jakim dopijaniu Ty piszesz czyzbyś dopijał ten łój.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Kangur jak mam rozumiec "Mniej trzeba dopijac" o jakim dopijaniu Ty piszesz czyzbyś dopijał ten łój.
Tak. Loj. Frytki wciagaja okolo 20g loju. Wiec lyzka dopijam 50-60g. Smalcu nie moge jesc, bo mi sie robia grudki w gardle i wowcza mam kilkugodzinne odkaszliwanie. Grudki smalcu wychodza wowczas nosem. Z lojem nie mam tego problenu jak jest cieply. Jak zaczyna krzepnac, to mam taki sam problem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Kangur jak mam rozumiec "Mniej trzeba dopijac" o jakim dopijaniu Ty piszesz czyzbyś dopijał ten łój.
Tak. Loj. Frytki wciagaja okolo 20g loju. Wiec lyzka dopijam 50-60g. Smalcu nie moge jesc, bo mi sie robia grudki w gardle i wowcza mam kilkugodzinne odkaszliwanie. Grudki smalcu wychodza wowczas nosem. Z lojem nie mam tego problenu jak jest cieply. Jak zaczyna krzepnac, to mam taki sam problem. Jezeli dobrze rozumie to jezeli frytki smazone na smalcu zjadał byś na gorąco,to wtedy też było by wszystko dobrze,i nic nie wychodzilo by Tobie nosem.?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|