Autor
|
Wtek: Osmoza (Przeczytany 162876 razy)
|
MariuszM
Go
|
Jak się aksy z rybami trzyma... Kirysy, welony, karasie ozdobne spoko, ale miałem stadko brzanki różowej (osiem szt.), póki się nie zorientowały, że to czerwone u akselotlów smakuje jak robaczki... Musiałem oddać do sklepu brzanki oczywiście, bo smoki są ... Też zbóje, bo parę kirysków pand mi wyłapały! Ale taki instynkt, że nawet jak nażarte, to jak coś za blisko pyska przepływa, to szczeną kłapnie! No pękłyby, a by jadły U nich w tych górskich jeziorach strasznie mało żarcia było... Udało mi się wyprowadzić formę lądową tylko przez karmienie nerkami, wątrobą i grasicą. I obniżaniem poziomu wody. Bez iniekcji czy kąpieli w tyrozynie, tyroksynie czy trójjodotyroninie. gruba 'rzecz' mieszac w hormonach
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jeszcze grubsza, za pomocą podrobów Z drugiej strony każdym posiłkiem czy treningiem to robimy...
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Jeszcze grubsza, za pomocą podrobów Z drugiej strony każdym posiłkiem, czy treningiem to robimy... trafiony, zatopionym żem dohtory Mengele
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale oni kroją niemiłosiernie te akselotle, aby odkryć tajemnicę regeneracji i już prawie wiedzą, ale zawsze jest - "dalsze badania są wskazane..."
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale oni kroją niemiłosiernie te akselotle, aby odkryć tajemnicę regeneracji i już prawie wiedzą, ale zawsze jest - "dalsze badania są wskazane..."
Raz miałem aksa w sklepie, którego inne gryzły okropnie, bo chyba inaczej się zachowywał. W miejsce odgryzionych łap i ogona odrastały mu podwójne ilości, śmialiśmy się, że na zapas Potem jak miałem jakiś wolny baniak i go przerzuciłem, te nadprogramowe powoli się wchłonęły, został tylko rozdwojony ogon. Natura jest niezła, panie i panowie
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
O jaki fajny temat. Rosliny wykoprzystuja osmoze, czy zwierzeta i ludzie tez? Renia, jak sie ma ta twoja kuzynka z Hamburga co stosuje RO 20 lat?
Nie kuzynka tylko siostra. Normalnie, "zdrowa" tylko musi brać tabletki na na nadciśnienie, ale to jest w tym wieku (56 lat) "normalne"... szwagier też ma "normalne" nadciśnienie. Ale czy to od wody? Wątpię. Jedzą "normalnie" wysokowęglowodanowo.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
O jaki fajny temat. Rosliny wykoprzystuja osmoze, czy zwierzeta i ludzie tez? Renia, jak sie ma ta twoja kuzynka z Hamburga co stosuje RO 20 lat?
A gdzie ja o tym pisałam? Chyba aż 20 lat to nie jest...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jest w smaku bardzo słona...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...ta "Krystynka" z Ciechocinka...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Spocona Krycha? I tak lepsza od osmozy.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A gdzie ja o tym pisałam? Chyba aż 20 lat to nie jest... no te pare late temu pisalas "kilkanascie" wiec tak zaokraglilem Rozmawiałam z siostrą, mieszkającą w Hamburgu, na temat wody i ona chwaliła sobie filtr wodny z odwróconą osmozą. Ma go już kilkanaście lat, kosztował wówczas 2 tys. marek i według niej woda dzięki niemu jest smaczna i czyta. Tylko nie wiem, czy na pewno jest zdrowa, bo tego w warunkach domowych sprawdzić raczej nie można.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Ja mam bardzo słabą orientację w liczeniu lat do tyłu. Jakoś po dzieciach to próbuje układać a i tak słabo mi to wychodzi...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
no wiec, zyje , dobrze sie ma i bardzo sobie to chwali?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
no wiec, zyje , dobrze sie ma i bardzo sobie to chwali? Czyli sprawdzone w warunkach domowych... A z mineralizatorem?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Spocona Krycha? I tak lepsza od osmozy. Ogolnie to troche mnie dziwi taki optymizm w stosunku do kranowy i wiara w fajnosc rur, pomp i osprzetu dostarczajaczego te wode. Przez wiele lat mialem okazje widziec pracę w warsztacie naprawiajacym wszelkiego rodzaju pompy. Po rozebraniu niektorych reakcje byly takie, ze wszyscy jak jeden maz wypadalismy na zewnatrz z odruchem wymiotnym. To co bylo w srodku z pewnoscia nie wzielo sie z nikad, tylko odkladalo miedzy lopatkami wirnikow, wirnikami i z pewnoscia 'szlo dalej" z woda.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Ale te osady to biologiczne, skoro tak śmierdziały Ludzie ewoluowali mając dostęp do wód powierzchniowych, a te są "żyjące". Pijąc osmozę czy mineralki też trzeba mieć sporo zaufania. Membrana wyłapuje takie elementy jak rozpuszczone sole, ale są jeszcze mniejsze skubańce... A co leją w butelki?
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No ja mam identyko
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Ale te osady to biologiczne, skoro tak śmierdziały Ludzie ewoluowali mając dostęp do wód powierzchniowych, a te są "żyjące". Pijąc osmozę czy mineralki też trzeba mieć sporo zaufania. Membrana wyłapuje takie elementy jak rozpuszczone sole, ale są jeszcze mniejsze skubańce... A co leją w butelki? Niektore smierdzialy a niektore nie, ale mialy za to np konsystencje smoly albo smaru. Ogolnie to rzadko sie trafiala pompa np po kilku latach zeby w srodku nie bylo syfu. Ten syf idzie dalej i ktos go musi wchlonac. Nie wspomne juz o rurach, ktore czesto w latach 50 byly azbestowane. Widzialem wymiane w starym bloku, swiatlo rur jak zyly u korytkowca, czarno-brazowe cos. A membrana wylapuje sporo elementow, skubance musialyby byc naprawde male zeby im sie udalo. Zreszta skad w wodociagach skubance, chodzi glownie o rozne substancje.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
My mamy też własne oczyszczalnie Najmniejsze riketsje, zwane anaplazmami spokojnie przechodzą przez popularne filtry RO, niektóre metale ciężkie, a po paru miechach to podobno nawet wirusy i pałeczki Bartonelli Skąd? Z Wisły Wiem, że ryby i płazy nie mogą za długo mieszkać w wodzie z RO, nawet z mieszanką minerałów, ich organizmy się nie nabierają na to. Natomiast rośliny świetnie sobie radzą w takich warunkach. Filtry RO są też nieekonomiczne ze względu na odrzut. Poza tym z jednej strony się nabijasz z tych co się boją tężca, niedobora czy nadmiara z wątróbki, ale już lęk przed przesączem z rzeki jest ok?
|
|
|
|
|
|
|
|
|