forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 22:45:08

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669724 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Brokuł i jego zdrowotne działanie
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Brokuł i jego zdrowotne działanie  (Przeczytany 50264 razy)
jurek46
Go


Email
Brokuł i jego zdrowotne działanie
« : 2008-10-04, 13:31:52 »

Ten temat pomimo ze był już omawiany w innych wątkach,wart jest nowego tematu dlatego otwieram go dla tych którzy
mają problemy z własnym zdrowiem,Ja własnie jestem jednym z nich,dlatego ciągle poszukuje na wstępie wklejam niewinny tekst
bo jest dostępny w j. polskim.

BOGACTWO ZAWARTE W BROKUŁACH
Prof. dr hab. Marcin Horbowicz

Brokuły, w przeciwieństwie do kalafiorów, dopiero od kilku lat zaczynają zdobywać popularność na naszych stołach. Łatwiejsza w porównaniu z kalafiorami uprawa powoduje, że produkcja i podaż tego warzywa jest coraz większa. Brokuły po ścięciu róży głównej wytwarzają róże boczne (w niektórych odmianach niemal równocześnie z tworzeniem się róży głównej), co powoduje znaczne przedłużenie okresu plonowania i poprawia dochodowość uprawy tego warzywa. Kariera brokułów w USA rozpoczęła się w 1923 roku. Wówczas emigranci włoscy zaczęli ich uprawę w Kalifornii. Obecnie warzywo to uprawia się na całym świecie. Konsumpcja brokułów w USA i Kanadzie wynosi około 3,5 kg/rok/osobę, z czego 2,5 kg spożywane jest na surowo. W krajach Europy Zachodniej spożycie tego warzywa wynosi około 2,5 kg/rok/osobę. W Polsce jego podaż i konsumpcja jest kilkakrotnie niższa.


Najlepsze jakościowo róże brokułów uzyskuje się jesienią. Niska temperatura i dostępność wody sprzyjają ich dorastaniu. Można więc brokuły uprawiać jako rośliny poplonowe po wczesnych warzywach. Z rozsady sadzonej w połowie lipca plon róż uzyskamy w pierwszej połowie września. Róże ścina się wraz z mięsistą, także jadalną, łodygą długości 8–10 cm. Wyrastające po ścięciu róży głównej małe róże boczne można zbierać do późnej jesieni. Róże zbieramy, gdy ich pąki osiągną średnicę około 2 milimetrów. Brokuły są mniej trwałe niż kalafiory, dlatego zbiory należy prowadzić wcześnie rano, gdy róże są w sposób naturalny schłodzone. Nie powinno się ich przetrzymywać w temperaturze pokojowej, ale w temperaturze 0°C i przy wilgotności względnej powietrza 98%. Brokuły przechowywane w lodówce powinny być opakowane w perforowaną folię. W takich warunkach zachowają trwałość przez 3 do 5 dni.
Róże oferowane do sprzedaży muszą być inten¬sywnie zielone, bez żółtych przebarwień, o zwartych pąkach, i jędrnej łodydze, bez wewnętrznych pustych przestrzeni.
Bioaktywne składniki brokułów
Wraz ze wzrostem świadomości zdrowotnej Polaków, należy się liczyć z coraz większym popytem na wartoś¬ciowe owoce i warzywa. Według wielu rankingów i klasyfikacji, brokuły plasują się na pierwszym miejscu wśród warzyw i owoców o najwyższej aktywności dietetycznej i antynowotworowej. Decydują o tym zawarte w nich składniki bioaktywne.
Zawartość niektórych witamin, białka, błonnika, glukozynolanów i flawonoidów
w brokułach oraz w innych warzywach kapustnych (w przeliczeniu na świeżą masę)
 
* — dane zaczerpnięte z duńskiej bazy danych składu żywności — http://www.foodcomp.dk;
** — dane USA; *** — dane holenderskie
W tabeli zestawiono amerykańskie, holenderskie i duńskie dane dotyczące zawartości poszczególnych witamin, białka, glukorafaniny, glukozynolanów indolowych, flawonoidów oraz błonnika całkowitego w brokułach oraz w innych warzywach kapustnych. Brokuły przewyższają inne warzywa z tej grupy pod względem zawartości praktycznie wszystkich tych składników. Wyjątkiem jest jedynie zawartość błonnika i glukozynolanów indolowych, których więcej znajduje się w kapuście brukselskiej.
Sulforafan jest produktem rozkładu enzymatycznego glukorafaniny — jednego z glukozynolanów występujących w tkankach brokułów. Ponieważ enzymy będące białkami łatwo ulegają rozkładowi pod wpływem wyższej temperatury, dlatego najkorzystniej jest spożywać surowe brokuły, ewentualnie po krótkim obgotowaniu lub smażeniu.
Udowodniono, że sulforafan ma działanie antynowotworowe. Polega ono przede wszystkim na uaktywnianiu układów enzymatycznych odpowiedzialnych za procesy usuwania szkodliwych substancji mogących powodować w naszym ustroju zmiany nowotworowe. Sulforafan można by określić jako chemiczny czynnik prewencyjny w ochronie przed nowotworami. Ponieważ glukorafanina — prekursor sulforafanu — występuje w naturze od milionów lat, więc organizm człowieka nie jest narażony na uboczne skutki jej działania, tak jak w przypadku sztucznych środków farmakologicznych. Ostatnio odkryto jeszcze jedną pozytywną cechę sulforafanu. Związek ten działa zabójczo na bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za powstawanie wrzodów i raka żołądka. Bakterie te są trudne do zwalczania i odporne na wiele antybiotyków, poznanie tej właściwości sulforafanu może stanowić istotny krok naprzód w leczeniu tych chorób.
Wykres 1 zawiera wyniki analiz zawartości sulforafanu w różach ośmiu odmian brokułów uprawianych na poletkach doświadczalnych Instytutu Warzywnictwa w latach 2002–2003. Należy zwrócić uwagę, że różnice w zawartości sulforafanu pomiędzy sezonami uprawy są na ogół wyższe niż różnice odmianowe.
Rys. 1. Zawartość sulforafanu w różach ośmiu odmian brokułów uprawianych
w latach 2002–2003

 
Związki indolowe również powstają w wyniku enzymatycznego rozpadu glukozynolanów (zawierających w swych strukturach układ indolowy). Związki indolowe są także zaliczane do substancji przeciwdziałających procesom nowotworowym, jednak ich aktywność w tym zakresie jest znacznie niższa od sulforafanu. Sądzi się, że związki te są odpowiedzialne za hamowanie przekształceń estrogenu w substancje, które sprzyjają powstawaniu raka piersi.
Flawonoidy stanowią część wielotysięcznej grupy związków polifenolowych występujących w roślinach. Obecność ich stwierdzono w liściach, kwiatach, owocach, nasionach i tkankach zdrewniałych roślin. Flawonoidy występują tam na ogół w formie glikozydów. Warzywa z rodzaju Allium, takie jak cebula oraz szalotka, są najbogatszym źródłem flawonoidów w naszej diecie. Wśród warzyw drugie miejsce pod tym względem zajmują warzywa kapustne, a zwłaszcza brokuły.
Flawonoidy są związkami o cechach prozdrowotnych i zapobiegawczych w przypadku wielu schorzeń. Są one, wspólnie z witaminą C, odpowiedzialne za wytrzymałość i prawidłowe działanie ścian naczyń krwionośnych, dlatego też przypisywano im niegdyś funkcje witamin. W ostatnich latach opisano wiele innych ważnych cech tych związków, takich jak: przeciwdziałanie nadciś¬nieniu tętniczemu i arytmii serca, właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne, obniżanie poziomu cholesterolu, oraz działanie antyoksydacyjne i przeciwrakowe. Spowodowane jest to faktem, że flawonoidy hamują działanie wielu enzymów uczestniczących w podziałach i rozmnażaniu komórek, zlepianiu płytek krwi, detoksykacji oraz biorą udział w funkcjach immunologicznych organizmu. Flawonoidy mają także pozytywny wpływ na trwałość i przyswajalność witaminy C. Przykładem jest tu popularny rutinoscorbin, będący mieszaniną kwasu askorbinowego i rutyny, która jest glukozydem kwercetyny (naturalnie występującym w roślinach gryki).
Na wykresie 2 przedstawiono wyniki analiz sumarycznej zawartości flawonoidów w różach ośmiu odmian brokułów. Średnia zawartość flawonoidów wynosi w badanych odmianach około 60 mg/kg świeżej masy. Brokuły wyraźnie dominują pod tym względem wśród warzyw kapustnych.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #1 : 2018-03-03, 09:13:17 »

Zapisane
Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #2 : 2018-03-03, 11:12:59 »

Ale pełne pierwiastków śladowych  Laughing
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #3 : 2018-03-03, 11:41:51 »

Tam jest cała tablica Mendelejewa. Wink  Laughing
Zapisane
Radomiak
Go


Email
Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #4 : 2018-03-03, 12:14:45 »

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #5 : 2018-03-03, 12:39:05 »

Co za tendencyjny artkuł 5*wio!
Jak tak można, ale wyjaśnienie jest banalnie proste, gdy zaczęto "naukowo" pędzić ludzi na pastwisko, zawyżano zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach i zaniżano w produktach zwierzęcych, choć i tak nikt tam tego nie sprawdził.
Teraz zaczęto robić bardziej obiektywne badania i wychodzą błędy sprzed lat. To po pierwsze.
Po drugie: na przełomie wieków tak zaczęto zwiększać "normy" witaminowo-mineralne, że żaden model żywienia im nie sprosta bez suplementacji, bo suplementy to świetny, bezpieczny  interes.
Po trzecie: najnowsze badania biochemiczne krwi u osób które rozpoczęły suplementację mineralno-witaminową nie powodują żadnych uchwytnych, istotnych zmian w poprawie biochemii krwi, wyciągając słuszny wniosek, że bezcelowe wzbogacanie przeciętnej diety w suplementy jest tylko stratą pieniędzy.
Po czwarte: większość witamin rozpuszczalnych w wodzie produkuje za darmo flora bakteryjna jelit - jaka flora - taka skuteczność pokrycia zapotrzebowania potrzeb gospodarza.

Mógłbym temat bardziej naukowo ująć, ale stałby się niezrozumiały, a do tego mi się nie chce, więc kończę... Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #6 : 2018-03-03, 12:43:18 »

Biegać nie warto, pisać nie warto... Confused  Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #7 : 2018-03-03, 12:45:03 »

Ale śmiać się watro...  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #8 : 2018-03-03, 12:45:38 »

 Laughing Warto... Very Happy
Zapisane

Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #9 : 2018-03-03, 13:55:16 »

I upić się warto?  Rolling Eyes Laughing
Zapisane

Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #10 : 2018-03-03, 13:58:31 »

Co za tendencyjny artkuł 5*wio!
Jak tak można, ale wyjaśnienie jest banalnie proste, gdy zaczęto "naukowo" pędzić ludzi na pastwisko, zawyżano zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach i zaniżano w produktach zwierzęcych, choć i tak nikt tam tego nie sprawdził.
Teraz zaczęto robić bardziej obiektywne badania i wychodzą błędy sprzed lat. To po pierwsze.
Po drugie: na przełomie wieków tak zaczęto zwiększać "normy" witaminowo-mineralne, że żaden model żywienia im nie sprosta bez suplementacji, bo suplementy to świetny, bezpieczny  interes.
Po trzecie: najnowsze badania biochemiczne krwi u osób które rozpoczęły suplementację mineralno-witaminową nie powodują żadnych uchwytnych, istotnych zmian w poprawie biochemii krwi, wyciągając słuszny wniosek, że bezcelowe wzbogacanie przeciętnej diety w suplementy jest tylko stratą pieniędzy.
Po czwarte: większość witamin rozpuszczalnych w wodzie produkuje za darmo flora bakteryjna jelit - jaka flora - taka skuteczność pokrycia zapotrzebowania potrzeb gospodarza.

Mógłbym temat bardziej naukowo ująć, ale stałby się niezrozumiały, a do tego mi się nie chce, więc kończę... Wink


Ukradłam ten cytat na grupę opty(z podaniem autora i linka)  Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #11 : 2018-03-03, 15:16:40 »

A to jeszcze mogę dodać, że jak zaczęto tę "propagandę" 5*wio, to w materiałach porównawczych wartości odżywczej dla domorosłych dietetyków na pierwszym miejscu pod każdym względem były "drożdże suszone" i całkiem niedawno zniknęły, a dziwnym trafem skład pemikanu był i owszem, ale tylko w tabelach dla biochemików.  Cool
Ale dla przykładu u Szczygła w Podstawy fizjologii żywienia PZWL, W-wa 1975 s. 443 jest odprysk tej świeżej wtedy  "mody", na przykładzie wit. B1
drożdże suszone 3000 mcg, a w wieprzowinie surowej - 540, czyli każdy w miarę rozgarnięty osobnik, znający zawartość wody w mięśniach z łatwością dojedzie do wniosku, że te drożdże suszone po "namoczeniu" są takie sobie w porównaniu do byle jakiego ochłapu pochodzenia zwierzęcego. Problem jednak polegał na tym, że "w miarę rozgarniętych osobników" wtedy prawie nie było, jak i teraz zresztą. 
Dostatek zaś jest pierwszego sortu.  Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #12 : 2018-03-03, 15:37:07 »

 Laughing
A jeszcze tak z całkowicie dobrego serca podam taki przykład: każda kobieta chce mieć piękne włosy i gładką skórę, więc pisze się tak:
http://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,biotyna---wlasciwosci--zrodla--objawy-niedoboru,artykul,1721986.html
Ale żeby jej na pewno nie zabrakło to jest to:
https://www.doz.pl/apteka/p67068-Biotyna_300_mcg_tabletki_30_szt.
I interes się kręci.
A dla przykładu w Biochemii Davidsona s. 293
Biotyna
1. Źródła. Jest syntetyzowana przez florę bakteryjną jelit w wystarczającej ilości, tak więc nie musi być dostarczana w pożywieniu...
Przy okazji o awidynie już raz tu pisałem, więc nie będę powtarzał, bo na Forum sprawnie działa wyszukiwarka.  Cool

I nie powiem, że bardzo mi żal tych wszystkich biedaków, co wierzą w "naukowe", ale flaków z tego żalu to nie dam sobie wypruć, jakby co.
Zapisane
Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #13 : 2018-03-03, 15:42:18 »

Pięknie dziękuję bo dla mnie to cenne informacje  Very Happy
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #14 : 2018-03-03, 15:49:56 »

Te teksty można "łykać":
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=595
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=596
albowiem jak Doktor coś napisze, to można traktować, jak "prawdę objawioną" niezależnie od tego co sądzą na ten temat "naukowcy" i inni nieucy krytykujący Wiedzę Doktora Kwaśniewskiego, bo czytanego tekstu nie rozumieją.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #15 : 2018-03-03, 16:16:28 »

Moi drodzy, jak coś jest kozackie, to jest na receptę. Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #16 : 2018-03-03, 16:23:42 »

Ale przecież "my mieszkamy w takiej strefie klimatycznej, że witaminę D3 trzeba brać, bo wszyscy według norm mają jej za mało. I koniecznie z witaminą K2, żeby organizm wiedział gdzie ją zaprowadzić. No i gleby są tak wyjałowione, że nam już wszystkich witamin i minerałów brakuje. Jak dr Kwaśniewski ustalał zasady DO, to takiego braku minerałów w glebie nie było i
witamin w owocach i warzywach było więcej. Te zalecenia są już nieaktualne. Suplementy trzeba brać"... Confused Cool Wink
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #17 : 2018-03-03, 16:30:05 »

O właśnie!
Tak trzeba uzasadniać konieczność "suplementacji"... Wink  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #18 : 2018-03-03, 16:33:05 »

I tak mówi coraz więcej osób... Confused Chyba przez zalecenia J. Zięby i nie tylko jego... Rolling Eyes
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Brokuł i jego zdrowotne działanie
« Odpowiedz #19 : 2018-03-03, 16:33:25 »

Smog jest jeszcze. Wink
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.254 sekund z 20 zapytaniami.