forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-20, 14:01:45

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
659907 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Niedobor zelaza" Ferritin"
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Niedobor zelaza" Ferritin"  (Przeczytany 57537 razy)
zbynek
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #20 : 2008-10-08, 22:10:53 »

Pasztet robi sie chyba z mielonego miesa,
Tak, tak  Very Happy wątroby.
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #21 : 2008-10-08, 22:21:47 »

No chyba pasztet z samej wątroby, bo obecnie pasztet to niezły pasztet.
Cool


http://www.wyrobygarmazeryjne.pl/index.php?page=katalog&podkategoria=13
pasztet z gęsi 500g
skład: mięso z gęsi (15 %), z kurczaka, wieprzowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), śliwki suszone (2 %), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
opakowanie: Próżniowe 500g

pasztet z indyka 500g
skład: mięso z indyka(20 %), wieprzowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, grzyby suszone, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
opakowanie: Próżniowe 500g

pasztet staropolski 250g
skład: mięso z kurczaka, wieprzowe, wołowe, cielęcina z indyka, z kaczki, z dzika, podgardle, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, bułka tarta (zaw: gluten), jaja, warzywa, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu.
opakowanie: Próżniowe 250g

pasztet wieprzowy 250g
skład: mięso wieprzowe (50 %), wołowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, grzyby suszone, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
opakowanie: Próżniowe 250g

pasztet wiejski 250g
skład: mięso wieprzowe, wołowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, grzyby suszone, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
opakowanie: Próżniowe 250g
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #22 : 2008-10-08, 23:36:18 »

    Niezły pasztet -a ja często, ide na łatwizne i kupuje gotowca .
    wiem...,że zle -ale to sa między innymi te błędy optymalnopodobnej .
       Nie potrafie tak ortodoksyjnie -Wage mam w oku i brzuchu .
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #23 : 2008-10-09, 00:06:31 »

Ja mam szczęście bo znalazłem taki sklep firmowy masarni gdzie kupuję coś co wygląda jak pasztetowa, ale zrobione jest wyłącznie z wątroby wieprzowej i smalcu.
Pierwszy raz spróbowałem to byłem w szoku, ani soli, ani pieprzu, ani bułki – samo zdrowie.

Nie wiem kto jeszcze to kupuje, może właściciele rasowych psów i kotów, a może w okolicy jest tylu optymalnych.
Smile
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #24 : 2008-10-09, 00:35:49 »

U nas odwrotnie -sklepów duzo ,ale oszukują - w wędlinach- czuje  cos niedobrego
  ,czasami nawet plastra nie jestem w stanie zjeśc
  jedynie biała jest znośna -z salcesonami podobnie -słone
     Adam -dlaczego piszesz ,ze ser żółty to gorsze białko??? Mnie na paznokcie najlepiej pomaga
      a łapy czy nogi -owszem są super ale co jakiś czas musze kupic sobie troche sera jak widze
      na pazurach zadziory.
 
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #25 : 2008-10-09, 00:50:39 »

Adam -dlaczego piszesz ,ze ser żółty to gorsze białko??? Mnie na paznokcie najlepiej pomaga, a łapy czy nogi -owszem są super ale co jakiś czas musze kupic sobie troche sera jak widze na pazurach zadziory.

Może tobie, zawarty w serze, tłuszcz mleczny pomaga – czyli masło. Białko mleka to porażka w porównaniu z żółtkiem czy kolagenem wieprzowym.
Cool
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #26 : 2008-10-09, 01:22:15 »

żółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane ,
ale nie zawsze żółtka jadam bo ..bywa ,ze padłem nadrobie białka.
    Pisałeś tam komuś ,ze przedobrzyła -ja chyba mam podobnie .taki kwasibrzuch ze mnie Razz
   Dziwne faktycznie z tym serem -może dlatego ,ze dawniej dzień bez mlecznych
praktycznie nie istniał.
Oczywiście ,ze prawda jest z tym kalogenem bo  kręgosłup wogóle nie boli
      a pomyśleć ,ze jeszcze pare lat temu na desce spałam  Very Happy Very Happy
     
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #27 : 2008-10-09, 03:28:10 »

   Adam -dlaczego piszesz ,ze ser żółty to gorsze białko??? Mnie na paznokcie najlepiej pomaga
      a łapy czy nogi -owszem są super ale co jakiś czas musze kupic sobie troche sera jak widze
      na pazurach zadziory.
 

Rudka!
Czy nie brakuje Tobie wapnia?
Zrob sobie kapuste kiszona wzbocana wapniem. !/2 lyzki stolowej zmielonych skorupek z jaj na 1kg kapusty w trakcie kiszenia. Bedziesz miec twarde i blyszczace paznokcie.
Nie chodzi o bialko ze sera, tylko o wapn.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #28 : 2008-10-09, 11:20:16 »

Cytuj
żółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane

Rudka, surowe zoltka blokuja przyswajalnosc niektorych, waznych witamin w naszym organizmie.
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #29 : 2008-10-09, 11:21:16 »

Cytuj
żółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane

Rudka, surowe zoltka blokuja przyswajalnosc niektorych, waznych witamin w naszym organizmie.

 Razz Razz Razz

Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #30 : 2008-10-09, 12:04:34 »


Surowe jem czasami tylko żółtka kiedy potrzebuje extra zastrzyku energii vitalnej  Laughing

Zrób experyment jak masz dobre jajka zerówki. Jednego ranka zjedz ugotowane. Drugiego zjedz surowe żółtka. Jest różnica co?  Surprised
Generalnie ugotowane, usmażone, a przynajmniej sadzone ledwie ledwie ścięte, ale taki proponowany przez Waldka eksperyment pewnie od razu nie zabije. Smile
Tak samo utarte z odrobiną cukru żółtka można zalać gorącym masłem lub ledwie ledwie letnim.
Cool

PS Ciekawe czy Grizzly skusi się na surowe żółtko czasami?
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #31 : 2008-10-09, 12:56:41 »

Cytuj
żółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane

Rudka, surowe zoltka blokuja przyswajalnosc niektorych, waznych witamin w naszym organizmie.

 Razz Razz Razz


Cytuj
PS Ciekawe czy Grizzly skusi się na surowe żółtko czasami?

Pewnie ze sie skusi, bo surowe zoltka niczego nie blokuja. Awidyna w bialku bialka blokuje przywajanie witaminy B-iles. Misiek sie nabija z internetowych porad zywieniowych.
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #32 : 2008-10-09, 13:07:04 »

...PS Ciekawe czy Grizzly skusi się na surowe żółtko czasami?...

Adam przez sympatie dla Ciebie, zadam Tobie pytanie?
Tylko prosze nie odpowiadac publicznie!!!  Cool

Jakie zoltko z "jaja" jest "lepsze" surowe czy ugotowane? Cool

Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #33 : 2008-10-09, 15:17:52 »

Zawszę mogę napisać salmonellową odpowiedź:

Surowe jest bogatsze, a ugotowane jest prostsze.
Shocked Cool
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #34 : 2008-10-09, 23:32:46 »

  Niezly pasztet

No.... Jestem w szoku.
Zastanawiam sie co motywowalo czlowiekiem ktory ukladal ten "przepis".
- co by jeszcze tu badziewnego dowalic?
- dawaj pleko w proszku: kazeina, laktoza, utleniony cholesterol.
- to dajmy gluten dla pewnosci..
- wrzuc jeszcze soje dla lepszego efektu..

Taki pasztet to mozna na wojnie przeciwnikowi zrzucac z samolotow. Nowoczesny rodzaj broni biologicznej.
"Pasztet trojanski"
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #35 : 2008-10-09, 23:38:21 »

Bialko mleka to porazka w porownaniu z (...) kolagenem wieprzowym.

To chyba nieprawda...
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #36 : 2008-10-09, 23:43:14 »

Zawsze moge napisac salmonellowa odpowiedz:


Ja od poczatku tego roku zjadlem jakies 2 tys surowych zoltek i jaj.
Moj znajomy tak samo.

Zgadnij ile razy kazdy z nas chorowal na salmonelle.
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #37 : 2008-10-09, 23:43:50 »

"Pasztet trojanski"

Dobre! Smile Czuję, że się przyjmie na stałe.

Kiełbasa trojańska, Majonez trojański, Trojański kubek, Mlemix trojański, Margaryna trojańska, Vegeta trojańska, Ciasto trojańskie, Mieszanka trojańska, Konfitury trojańskie, Ser trojański, Mleko trojańskie, Śmietana trojańska, Olej trojański.

Obiecuję używać i nadużywać.
Cool
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #38 : 2008-10-09, 23:48:07 »

Zawsze moge napisac salmonellowa odpowiedz:
Ja od poczatku tego roku zjadlem jakies 2 tys surowych zoltek i jaj.
Moj znajomy tak samo.
Zgadnij ile razy kazdy z nas chorowal na salmonelle.
Każdy przeczytał to na co jest wyczulony, mało moich postów czytałeś, to był żart:
Zawsze mogę napisać Salomonową odpowiedź.
Cool
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Niedobor zelaza" Ferritin"
« Odpowiedz #39 : 2008-10-10, 00:03:09 »

Bialko mleka to porazka w porownaniu z (...) kolagenem wieprzowym.
To chyba nieprawda...

Ser powstaje z kazeiny (białka mleczngo o niskiej wartości biologicznej!)

Dlatego głównym źródłem białka, prócz żółtkowego powinien być kolagen, który prócz mieszanki aminokwasów ma jeszcze w sobie to "coś".
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 17 zapytaniami.