Autor
|
Wtek: Niedobor zelaza" Ferritin" (Przeczytany 62281 razy)
|
zbynek
Go
|
Pasztet robi sie chyba z mielonego miesa, Tak, tak wątroby.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
No chyba pasztet z samej wątroby, bo obecnie pasztet to niezły pasztet. http://www.wyrobygarmazeryjne.pl/index.php?page=katalog&podkategoria=13pasztet z gęsi 500g skład: mięso z gęsi (15 %), z kurczaka, wieprzowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), śliwki suszone (2 %), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek opakowanie: Próżniowe 500g pasztet z indyka 500g skład: mięso z indyka(20 %), wieprzowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, grzyby suszone, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek opakowanie: Próżniowe 500g pasztet staropolski 250g skład: mięso z kurczaka, wieprzowe, wołowe, cielęcina z indyka, z kaczki, z dzika, podgardle, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, bułka tarta (zaw: gluten), jaja, warzywa, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu. opakowanie: Próżniowe 250g pasztet wieprzowy 250g skład: mięso wieprzowe (50 %), wołowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, grzyby suszone, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek opakowanie: Próżniowe 250g pasztet wiejski 250g skład: mięso wieprzowe, wołowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, grzyby suszone, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek opakowanie: Próżniowe 250g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Niezły pasztet -a ja często, ide na łatwizne i kupuje gotowca . wiem...,że zle -ale to sa między innymi te błędy optymalnopodobnej . Nie potrafie tak ortodoksyjnie -Wage mam w oku i brzuchu .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Ja mam szczęście bo znalazłem taki sklep firmowy masarni gdzie kupuję coś co wygląda jak pasztetowa, ale zrobione jest wyłącznie z wątroby wieprzowej i smalcu. Pierwszy raz spróbowałem to byłem w szoku, ani soli, ani pieprzu, ani bułki – samo zdrowie. Nie wiem kto jeszcze to kupuje, może właściciele rasowych psów i kotów, a może w okolicy jest tylu optymalnych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
U nas odwrotnie -sklepów duzo ,ale oszukują - w wędlinach- czuje cos niedobrego ,czasami nawet plastra nie jestem w stanie zjeśc jedynie biała jest znośna -z salcesonami podobnie -słone Adam -dlaczego piszesz ,ze ser żółty to gorsze białko??? Mnie na paznokcie najlepiej pomaga a łapy czy nogi -owszem są super ale co jakiś czas musze kupic sobie troche sera jak widze na pazurach zadziory.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Adam -dlaczego piszesz ,ze ser żółty to gorsze białko??? Mnie na paznokcie najlepiej pomaga, a łapy czy nogi -owszem są super ale co jakiś czas musze kupic sobie troche sera jak widze na pazurach zadziory.
Może tobie, zawarty w serze, tłuszcz mleczny pomaga – czyli masło. Białko mleka to porażka w porównaniu z żółtkiem czy kolagenem wieprzowym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
żółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane , ale nie zawsze żółtka jadam bo ..bywa ,ze padłem nadrobie białka. Pisałeś tam komuś ,ze przedobrzyła -ja chyba mam podobnie .taki kwasibrzuch ze mnie Dziwne faktycznie z tym serem -może dlatego ,ze dawniej dzień bez mlecznych praktycznie nie istniał. Oczywiście ,ze prawda jest z tym kalogenem bo kręgosłup wogóle nie boli a pomyśleć ,ze jeszcze pare lat temu na desce spałam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Adam -dlaczego piszesz ,ze ser żółty to gorsze białko??? Mnie na paznokcie najlepiej pomaga a łapy czy nogi -owszem są super ale co jakiś czas musze kupic sobie troche sera jak widze na pazurach zadziory.
Rudka! Czy nie brakuje Tobie wapnia? Zrob sobie kapuste kiszona wzbocana wapniem. !/2 lyzki stolowej zmielonych skorupek z jaj na 1kg kapusty w trakcie kiszenia. Bedziesz miec twarde i blyszczace paznokcie. Nie chodzi o bialko ze sera, tylko o wapn.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
żółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane Rudka, surowe zoltka blokuja przyswajalnosc niektorych, waznych witamin w naszym organizmie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Surowe jem czasami tylko żółtka kiedy potrzebuje extra zastrzyku energii vitalnej Zrób experyment jak masz dobre jajka zerówki. Jednego ranka zjedz ugotowane. Drugiego zjedz surowe żółtka. Jest różnica co? Generalnie ugotowane, usmażone, a przynajmniej sadzone ledwie ledwie ścięte, ale taki proponowany przez Waldka eksperyment pewnie od razu nie zabije. Tak samo utarte z odrobiną cukru żółtka można zalać gorącym masłem lub ledwie ledwie letnim. PS Ciekawe czy Grizzly skusi się na surowe żółtko czasami?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
żółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane Rudka, surowe zoltka blokuja przyswajalnosc niektorych, waznych witamin w naszym organizmie. PS Ciekawe czy Grizzly skusi się na surowe żółtko czasami? Pewnie ze sie skusi, bo surowe zoltka niczego nie blokuja. Awidyna w bialku bialka blokuje przywajanie witaminy B-iles. Misiek sie nabija z internetowych porad zywieniowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...PS Ciekawe czy Grizzly skusi się na surowe żółtko czasami?...
Adam przez sympatie dla Ciebie, zadam Tobie pytanie? Tylko prosze nie odpowiadac publicznie!!! Jakie zoltko z "jaja" jest "lepsze" surowe czy ugotowane?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Zawszę mogę napisać salmonellową odpowiedź: Surowe jest bogatsze, a ugotowane jest prostsze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Niezly pasztet
No.... Jestem w szoku. Zastanawiam sie co motywowalo czlowiekiem ktory ukladal ten "przepis". - co by jeszcze tu badziewnego dowalic? - dawaj pleko w proszku: kazeina, laktoza, utleniony cholesterol. - to dajmy gluten dla pewnosci.. - wrzuc jeszcze soje dla lepszego efektu.. Taki pasztet to mozna na wojnie przeciwnikowi zrzucac z samolotow. Nowoczesny rodzaj broni biologicznej. "Pasztet trojanski"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Bialko mleka to porazka w porownaniu z (...) kolagenem wieprzowym.
To chyba nieprawda...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Zawsze moge napisac salmonellowa odpowiedz:
Ja od poczatku tego roku zjadlem jakies 2 tys surowych zoltek i jaj. Moj znajomy tak samo. Zgadnij ile razy kazdy z nas chorowal na salmonelle.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
"Pasztet trojanski"
Dobre! Czuję, że się przyjmie na stałe. Kiełbasa trojańska, Majonez trojański, Trojański kubek, Mlemix trojański, Margaryna trojańska, Vegeta trojańska, Ciasto trojańskie, Mieszanka trojańska, Konfitury trojańskie, Ser trojański, Mleko trojańskie, Śmietana trojańska, Olej trojański. Obiecuję używać i nadużywać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Zawsze moge napisac salmonellowa odpowiedz:
Ja od poczatku tego roku zjadlem jakies 2 tys surowych zoltek i jaj. Moj znajomy tak samo. Zgadnij ile razy kazdy z nas chorowal na salmonelle. Każdy przeczytał to na co jest wyczulony, mało moich postów czytałeś, to był żart: Zawsze mogę napisać Salomonową odpowiedź.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Bialko mleka to porazka w porownaniu z (...) kolagenem wieprzowym.
To chyba nieprawda... Ser powstaje z kazeiny (białka mleczngo o niskiej wartości biologicznej!)
Dlatego głównym źródłem białka, prócz żółtkowego powinien być kolagen, który prócz mieszanki aminokwasów ma jeszcze w sobie to "coś".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|