forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 23:03:33

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669847 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Skwarki ze stopionej słoninki
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Skwarki ze stopionej słoninki  (Przeczytany 12431 razy)
Majka
Go


Email
Skwarki ze stopionej słoninki
« : 2008-10-11, 15:35:11 »

Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #1 : 2008-10-11, 17:22:25 »

Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".

B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #2 : 2008-10-11, 18:02:35 »

Cytuj
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0

Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!!


Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny".
Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #3 : 2008-10-11, 18:27:29 »

Jasne, ze mozna, a jaka pyszna kanapka np. na sniadanie, plaster sloninki oblozona pomidorem lub kiszonym ogorkiem, lub na obiad podgotowana kopusta kiszona zawinieta w plaster takiej sloninki + kartofelki z patelni chrupiace--jak sie lubi wedzonke.
Zapisane
Majka
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #4 : 2008-10-11, 18:52:09 »

A ja po "wędzonym" czuję wątrobę.
Zapisane
Majka
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #5 : 2008-10-11, 18:54:37 »

Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".

B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0
[]
Hana dziękuje. Właśnie te proporcje gramowe mi odpowiadają. Majka
Zapisane
Majka
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #6 : 2008-10-11, 18:56:31 »

Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".

B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0
[]
Hana dziękuje. Właśnie te proporcje gramowe mi odpowiadają. Majka
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #7 : 2008-10-11, 19:03:39 »

Majka jak nie wiesz lub masz watpliwosci to pytaj.
Ja na DO przerobilam prawie cala Ksiazke Kucharska dr J. Kwasniewskiego, az dobrnelam do "swoich" przepisow+wiedzá lekarki.
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #8 : 2008-10-11, 19:29:52 »

Cytuj
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0

Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!!


Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny".
Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine?

Adamoio a czy coś takiego próbowałeś ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gębie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro
http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #9 : 2008-10-11, 19:41:35 »

A tu przepis na słoninke z szynkowara
skład
słonina 1 kg
sól 2dkg
słonina krojona w kostkę ok 2 cm wymieszana z solą,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h
wniosek:
niewiele różni się od wojskowej(może trochę przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu)
Ja dodaje czosnek,
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #10 : 2008-10-12, 11:45:41 »

Cytuj
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0
B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0

Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!!


Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny".
Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine?

Nie Jurku, dzieki.... jak slysze "konserwa" to od razu mam emulatory w oczach....

Mam dostep do swojskiej sloniny.....a zbudowac mala wedzarnie w ogrodzie to "pikus"..jak to ktos mowi Very Happy

Adamoio a czy coś takiego próbowałeś ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gębie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro
http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #11 : 2008-11-01, 15:21:51 »

Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.
jadam skwarki chrupiace z ogorkiem kiszonym albo same jeszcze gorace,mozna nimi posypac gotowane kartofle albo dodac do duszonej kiszonej kapusty.Praktycznie zawsze i z kazda potrawa smakuja. Razz
Zapisane
adamgraza
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #12 : 2008-11-01, 17:19:57 »

Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.
[/qu

Ktoś pisał że skwarki można  zemleć  , dodać  czosnku i służy to jako smarowidło pozdrawiamote]
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #13 : 2008-11-01, 17:44:09 »

Skwarki sa dobre na włosy.
Pokroić w plastry słonine,stopić i gorące plastry(skwarki) połozyć na głowie,zawinąć folią i tak pozostawić w tym stanie z godzine.Po godzinie zdjąc folie i plastry(skwarki) (kto jest chytry albo bardzo oszczedny może je ponownie uzyć do zjedzenia) i umyć włosy szamponem-pono bardzo ładnie wtedy lśnią .
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #14 : 2008-11-01, 21:16:16 »

A tu przepis na słoninke z szynkowara
skład
słonina 1 kg
sól 2dkg
słonina krojona w kostkę ok 2 cm wymieszana z solą,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h
wniosek:
niewiele różni się od wojskowej(może trochę przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu)
Ja dodaje czosnek,
prawie codziennie jadam podgardle,przesmazone z ziemniakami.
Najbardziej jednak lubie podgardle przepuszczone przez maszynke a nastepnie przetopione z przyprawami,sol,pieprz,majeranek, lub inne.
Jeszcze gorace zlewam do sloikow,ktore pozostawiam do zawekowania.
Schlodzone w lodowce i krojone w plastry jadam z ogorkiem lub pomidorem albo cykoria.
Na goraco z duszona cebula tez smakuje.
Zapisane
adamgraza
Go


Email
Odp: Skwarki ze stopionej słoninki
« Odpowiedz #15 : 2008-11-04, 10:21:10 »

    Majka  w wątku /produkuj sam / znajdziesz kierunek jak ze skwarek zrobić   :wątrobiankę   ze skwarek: pozdrawiam
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.054 sekund z 18 zapytaniami.