Na ciasto:
- 200 g zmielonych migdałów
- 8 białek
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko zmiksować i upiec z tego 2 spody w tortownicy (każdy oddzielnie).
Na krem:
- 300 g masła stopić (ja w 50′)
- 8 żółtek
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
Ja ucieram na 80′C wszystkie składniki, aż masa zgęstnieje. Następnie placek migdałowy smaruję kremem, przykrywam drugim plackiem i pozostałym kremem smaruję wierzch i bok tortu.
Do posypania tortu:
- 200 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Może ktoś będzie uprzejmy wrzucić to w kalkulator by policzyć BTW ?
Pani TERESO ja kiedyś podawałem przepis na chlebek migdałowy gdzie po wypieku otrzymałem w 100gr tego chlebka 7 węglowodanów,ale poleciał na mnie taki grad krytyki
że jak to na DO chlebka sie nie jada,i po co moje starania,powiem że wypróbowałem ten chlebek to idealny smak ,i skaład ,ale po tych krytykach,zastosowałem
sie i pieke teraz naleśniki z pestek słonecznika,dyni i własnie m ąki migdałowej,jaj jest ten naleśnik vbardzo dobry można do niego zawinąc różny farsz,ale ja słodkiego nie lubie
ciast się wystrzegam,ale wiem że nigdy kawałeczek nie moze zaszkodzic jak jest to wyknane z mąki np.słonecznika,dyni,gryki,migdałów,bez glutenów.
Zyczę smacznego i czekam z jaką opinią się Pani spotka za ten wypiek od optymalnych.