forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-28, 23:13:12

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669820 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Kluski
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kluski  (Przeczytany 16017 razy)
MONIKAW
Go


Email
Kluski
« : 2008-10-16, 21:30:56 »

Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne.
90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko.
Taka porcja ma nieco powyżej 20w.
Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona.
Pyszne.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #1 : 2008-10-16, 22:15:58 »

Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne.
90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko.
Taka porcja ma nieco powyżej 20w.
Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona.
Pyszne.

Monika, to Ty gorolka......

Moja mama robila dokladnie takie same.......

Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj!

Zapisane
MONIKAW
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #2 : 2008-10-16, 22:23:02 »

Nie mieszkam 80 km od morza   Smile
Kiedys uwielbiałam kluski pierogi ruskie, kopytka i wszystko co z mąki zaprowdziło mnie to wiadomo gdzie....
Nie słuchałam rodzice prosili jedz mięsko. Wycinałam tłuszczyk z szyneczki.
Teraz kroję słninę do tego cebulę cóż za odmiana....
Czy mąkę z pestek dyni kupujesz gotową ?
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #3 : 2008-10-16, 22:23:57 »

Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne.
90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko.
Taka porcja ma nieco powyżej 20w.
Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona.
Pyszne.

Monika, to Ty gorolka......

Moja mama robila dokladnie takie same.......

Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj!

Adampio ja równiez je spróbuję.Ale mam do Ciebie pytanie czy Twoje naleśniki z pesrtek dyni i słonecznika są też tak malo wytrzymałe na trudy  przechowywania w szafce szpitalnej mi sie pokryły pleśąnia,juz po dwóch dniach,musialem wyżucic,jednoczesnie do moich sardynek które wystawiłem za okno aby były świerze dobrały się  kotki miałem w tym dniu pecha.
Zapisane
MONIKAW
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #4 : 2008-10-16, 22:30:29 »

Na początku DO robiłam placki serowe z książki kucharskiej JK. Bardzo dobre na zimno. Tylko nie wiem jak u Ciebie Jurku z mlecznymi..
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #5 : 2008-10-17, 01:36:50 »

Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne.
90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko.
Taka porcja ma nieco powyżej 20w.
Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona.
Pyszne.

Monika, to Ty gorolka......

Moja mama robila dokladnie takie same.......

Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj!


Adam,a o jakiej bialej mace jest mowa w przepisie?,czy chodzi ci o  make ziemniaczana?
Ja przepis Moniki wyprobuje, jezeli jej nie szkodzi,to mnie tymbardziej Razz
Zapisane
MONIKAW
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #6 : 2008-10-17, 08:18:37 »

Myslę Alinko że 10g mąki ziemniaczanej nie zaszkodzi raz na jakiś czas, jadłam je co prawda raz.
Jak ktoś ma inne zdanie na ten temat to słucham...
Zawsze jest alternatywa Adampio.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #7 : 2008-10-17, 09:53:38 »

Dzięki czytaniu Was wiem ile na rynku jest rodzajów mąk  Smile Do niedawna wiedziałam tylko tyle,że była mąka pszenna i ziemniaczana,a tu mamy jeszcze mąkę migdalową,mąkę z pestek dyni i wiele innych  Cool
Ciekawe czy moje dzieci zjadłyby takie kluseczki-może sprawdzę  Cool
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #8 : 2008-10-17, 15:19:08 »

Nie mieszkam 80 km od morza   Smile
Kiedys uwielbiałam kluski pierogi ruskie, kopytka i wszystko co z mąki zaprowdziło mnie to wiadomo gdzie....
Nie słuchałam rodzice prosili jedz mięsko. Wycinałam tłuszczyk z szyneczki.
Teraz kroję słninę do tego cebulę cóż za odmiana....
Czy mąkę z pestek dyni kupujesz gotową ?


Nie, kupuje pestki, praze na suchej patelni i miele.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #9 : 2008-10-17, 15:23:17 »

Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne.
90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko.
Taka porcja ma nieco powyżej 20w.
Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona.
Pyszne.

Monika, to Ty gorolka......

Moja mama robila dokladnie takie same.......

Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj!

Adampio ja równiez je spróbuję.Ale mam do Ciebie pytanie czy Twoje naleśniki z pesrtek dyni i słonecznika są też tak malo wytrzymałe na trudy  przechowywania w szafce szpitalnej mi sie pokryły pleśąnia,juz po dwóch dniach,musialem wyżucic,jednoczesnie do moich sardynek które wystawiłem za okno aby były świerze dobrały się  kotki miałem w tym dniu pecha.

No tak widze problem. W plackach nie ma konserwantow dlatego nalezy je przechowywac w lodowce. Ja jak robie osiem i jem jeden kazdego dnia, przechowuje oczywiscie w lodowce, wowczas nic sie nie dzieje.

Najlepiej aby ktos z rodziny Ci "podrzucil" taki placek kazdego dnia.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #10 : 2008-10-17, 15:27:34 »

Podaję przepis na kluski mojej mamuśki, moim zdaniem optymalne.
90g ziemniaka ugotowanego 10g mąki ziemniaczanej jedno zółtko.
Taka porcja ma nieco powyżej 20w.
Do tego 50g słoniny, 100g surowego boczku, kapusta kiszona.
Pyszne.

Monika, to Ty gorolka......

Moja mama robila dokladnie takie same.......

Poniewaz nie jem bialej maki dodaje do tego make z pestek dynii i mam to samo....moze troche lepsze w smaku..sprobuj!


Adam,a o jakiej bialej mace jest mowa w przepisie?,czy chodzi ci o  make ziemniaczana?
Ja przepis Moniki wyprobuje, jezeli jej nie szkodzi,to mnie tymbardziej Razz

Tak, nazwalem make ziemniaczana biala, bo dla mnie jest to maka....no i w kolorze bialym.
Nie jem w ogole maki.....robie z pestek dynii, nasion slonecznika, nasion pinjowych, kaszy gryczanej....i staram sie uzywac jak najmniej.

Ale mysle, ze wiesz, ze Ci nie zaszkodzi.
Zapisane
Paulina
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #11 : 2008-10-21, 10:30:08 »

Wy tutaj o kluskach a ja jestem ciekawa czy w diecie optymalnej momżna jeść ryż...
czy to tez odpada?

Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #12 : 2008-10-21, 11:01:05 »

Wy tutaj o kluskach a ja jestem ciekawa czy w diecie optymalnej momżna jeść ryż...
czy to tez odpada?

W swoich ksiazkach JK pisze, ze weglowodany moga byc te z ziemniakow, ryzu i maki. Praktyka wykazala, ze nie wszysykim sluza weglowodany ze zboz i ryzu. Wg Lekarki najpewniewsze sa weglowodany z ziemniakow, pomodorow, marchewki i innych psiankowatych. Czy dla ciebie bedzie szkodzil ryz? Nikt nie wie. Musisz to sobie sprawdzic sama. Zacznij od psiankowatych, a potem wprowadz ryz. Proste. Prawda?
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #13 : 2008-10-21, 12:37:54 »

Ryż zawiera dużo węglowodanów,dlatego nie jest najlepszy na DO poniewaz bardzo łatwo mozna przekroczyć dzienną dawkę węgli.
Ryż jest natomiast dobry na diecie japońskiej.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #14 : 2008-10-21, 18:25:02 »

Wy tutaj o kluskach a ja jestem ciekawa czy w diecie optymalnej momżna jeść ryż...
czy to tez odpada?



Paulinko, wroce do mojej wypowiedzi wczesniej w innym "twoim" temacie. Sa ludzie, na tym forum, ktorzy slodza kawe cukrem, jedza ryz, kasze, itd.
Namawiam w dalszym ciagu do zapoznania sie z jedna, tylko jedna ksiazka JK, a nie bedziesz zadawala takich "nie z tej ziemi" pytan.

A odpowiedz jest: NIE.

Owoce:  zalezy jakie
Wegiel: skrobiowe, typu fasolka szparagowa, brokul, ziemniak/kartofel
Ryz i tmu podobne: NIE
Chleb/maczne/maka: NIE
Poza tym...wszystko inne : TAK

Pozniej beda rotacje mleczne. Rotacje inne...itd....ale to dopiero pozniej!!

Chcesz zaczac diete?

Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #15 : 2008-10-21, 18:43:51 »



Pozniej beda rotacje mleczne. Rotacje inne...itd....ale to dopiero pozniej!!


Zapomnialeś wspomnieć o "DO smietanowa forma"-jak to czytam ,to szlag mnie trafia .
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #16 : 2008-10-22, 17:41:20 »

Cytuj
Zacznij od psiankowatych, a potem wprowadz ryz. Proste. Prawda?

Tak, Kangur, jak swinski ogon.

Powiedz mi, ktorym miejscu mowi JK, ze wegiel moze byc z ryzu????? A nastepnie mowi, ze ryz jest nie-ja-dal-ny na DO.

Dlaczego nie stosowac ZO w takim zakresie jak JK zaleca, tylko proponowac, zwlaszcza nowym, swoje interpretacje DO.

Ja proponuje zapoznac sie z ksiazka JK, stosowac ZO tak, jak JK zaleca a wszystko bedzie dobrze!!!!!

Ide plywac. Farvel !!!!
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #17 : 2008-10-22, 23:09:20 »

Cytuj
Zacznij od psiankowatych, a potem wprowadz ryz. Proste. Prawda?

Tak, Kangur, jak swinski ogon.

Powiedz mi, ktorym miejscu mowi JK, ze wegiel moze byc z ryzu????? A nastepnie mowi, ze ryz jest nie-ja-dal-ny na DO.

Dlaczego nie stosowac ZO w takim zakresie jak JK zaleca, tylko proponowac, zwlaszcza nowym, swoje interpretacje DO.

Ja proponuje zapoznac sie z ksiazka JK, stosowac ZO tak, jak JK zaleca a wszystko bedzie dobrze!!!!!

Ide plywac. Farvel !!!!

Adam.
Poplywales? Wyregulowales plyny w organizmie?.
Ja pisze jak jest w praktyce. A ty ciagle jestes w erze Kopernika, gdzie orbity planet byly koliste. Zakrecilo ci sie w glowie od tych kolistych orbit. Nawet plywanie ci nie pomaga. Zejdz na Ziemie.
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #18 : 2008-10-22, 23:32:14 »

Czy możecie mi powiedzieć dlaczego smażąc placki na smalcu
   po drugiej partii -wszystko pływa w pianie .
     Musze zlewac i nowy tłuszcz wymieniać .czy to dlatego ,że więcej jest jaj niz ziemniaków ,
    czy cebula -czy fałszywy smalec -a może byle jaka patelnia.
dawniej jak zwyczajne placki smażyłam -nigdy tak sie nie działo
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Kluski
« Odpowiedz #19 : 2008-10-23, 00:13:59 »

Czy możecie mi powiedzieć dlaczego smażąc placki na smalcu
   po drugiej partii -wszystko pływa w pianie .
     Musze zlewac i nowy tłuszcz wymieniać .czy to dlatego ,że więcej jest jaj niz ziemniaków ,
    czy cebula -czy fałszywy smalec -a może byle jaka patelnia.
 dawniej jak zwyczajne placki smażyłam -nigdy tak sie nie działo

Rudka kiedyś słyszałem ,ze jest to, sicinanie się Biaałka albo wytrącanie,ale pewny nie jestem.
Albo poprostu nie zbyt dokladnie mieszasz ciasto przed samym właniem na Patelnię.rób poprostu mniejsze porcje i problem będziesz miała z GŁOWY.
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 18 zapytaniami.