Autor
|
Wtek: Testo.....co? (Przeczytany 191647 razy)
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I ponoć więcej receptorów androgenowych. Ale to może nie wystarczyć, mam słownik medyczny z '56 roku i tam norma testosteronu u mężczyzn jest 500-1500, a obecnie zaniżona jest do wideł ~250-850ng/dl. Czyli faceci niewieścieją.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Stawiam na dokladnosc metod analitycznych. Kto w 56 mial ponadprzecietna muskulature owlosienie oraz sile? hmm Pije do tych 1500, a to, ze niewiescieja to wiadomiks. Estrogenowe kulki....
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Muskulatura, to raczej specjalistyczny trening i obfite odżywianie, a poziom testosteronu to życiowe wyzwania, aktywność, bycie głową rodziny, niski poziom tkanki tłuszczowej, brak plastiku i podobnej chemii w otoczeniu. Dzisiaj po 1500 mają ponoć biedacy z krajów muzułmańskich... Coś z nami się dzieje, może niekoniecznie to soja i wegańskie pierożki, może coś nam umyka, np. dzieciństwo chłopców, ale popularność terapii zastępczej testosteronem nie bierze się znikąd.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
. Dzisiaj po 1500 mają ponoć biedacy z krajów muzułmańskich...
Pokaz te dane
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I jeszcze jest jedna ciekawa rzecz, coraz częściej jest diagnozowane coś, dla czego ukuto termin "hipogonadyzm subkliniczny". Jest to testosteron w normie, ale przy podwyższonym poziomie hormonów tropowych, LH i FSH, tak jakby uruchamiała się rezerwa przysadkowa, bo jądra niedostatecznie przerabiają sygnał. W idealnej sytuacji LH i FSH są nisko, a testosteron wysoko, znaczy to, że niewielki impuls wystarcza do produkcji dużej ilości testosteronu, a w hipogonadyzmie podklinicznym jest odwrotnie. Dopatrują się tutaj uszkodzeń komórek Leydiga na tle mechanicznym, chemicznym lub behawioralnym. I to ostatnie do mnie coraz bardziej przemawia. Mam taką roboczą hipotezę, że spadający w kolejnych pokoleniach poziom testosteronu nie jest przyczyną zcipienia obecnych mężczyzn, a rezultatem. Rezultatem zmian społecznych i związaną z nimi modyfikacją roli mężczyzny.
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Wtłaczanie mężczyzn w mało męskie zajęcia, pozbawianie ich męskich zabawek, niewłaściwe odżywianie i można rządzić światem.... Mnie bardziej interesuje DHT, miałem sobie zbadać. Jednak odpalono projekt V2-sars
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To jest dużo bardziej skomplikowane, niż się wydaje. Zobacz tu: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Androgen_backdoor_pathwayEstrogeny grają też dużą rolę. Generalnie co można zrobić mając niski poziom testosteronu? Uwrażliwić AR (receptor androgenowy) i zwiększyć konwersję do kilkukrotnie silniejszego DHT. Był do niedawna doskonały lek, znany od lat '30 - Proviron, pochodna DHT. I co? Jak ze wszystkim co dobre, zaprzestano sprzedaży w Polsce.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Bez przesady, jeżeli na redukcji widzisz wszędzie "du.. i cyc.." + gubisz tkankę tłuszczową, a masa mięśniowa zostaje nieruszona.... #teamDOdŻO Na masie, gdzie je się mniej objętościowo i sytuacja jw. ma miejsce. Plus poranny brzask kilka razy dziennie staje się dla co poniektórych uciążliwym stanem. Jak żyć z rozbujanymi hormonami??? Trenować!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jasne, trening oporowy i ogólnorozwojowy bardzo pomaga. Dieta wysokotłuszczowa też, ale nie zawsze na tyle, by 50-60 latek był zadowolony. Standardowo wrzuca się go na TRT, ale to rozwiązanie siłowe i raczej ostateczność. Pamiętasz na pewno, że ja lubię DHEA, teraz jeszcze doszedł pregnenolon, i mam kilka sukcesów związanych z wprowadzeniem tych hormonów do suplementacji u facetów i u kobiet. Z powodów jak wyżej, tworzenie 11oksyandrogenów z nietestosteronowych prekursorów, można wyciągnąć chłopa z depresji i przywrócić chęć do życia, choć na papierze testosteron nie rośnie, ale rośnie poziom 11-ketotestosteronu i 11-ketodihydrotestosteronu, które są 11- keto formami testosteronu i działają z podobną do niego siłą, lecz są niewidzialne dla testów.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
To wszystko przez zakwaszenie organizmu. Dużo wodoru, mało elektronów (Ww) przenoszących owy wodór. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3213922/In summary, aldosterone rapidly stimulates H+-ATPase activity in acid-secretory OMCD intercalated cells from mouse and human kidney and induces the net translocation of pumps to the luminal membrane. This nongenomic effect is mediated via a PLC/Ca2+/PKC-dependent pathway but is interconnected with the cAMP-PKA cascade. ERK1/2 kinases are essential for stimulation. A membrane G?q protein-coupled receptor may be involved in initiating these cascades. The rapid nongenomic stimulation of H+-ATPases by aldosterone may be part of the biological action of aldosterone in the kidney and contribute to the increase in acid secretion and control of systemic acid-base homeostasis. Dlatego trzeba płynnie przechodzić pomiędzy czerwoną linią góra-dół, aby ten DHT syntetyzować https://naforum.zapodaj.net/images/6f5bfd0e2e86.pngPrzetrenowanie Stres psychiczny fizyczny Niska dostępność energii Przejadanie się= przeciążenie CUN nie sprzyja produkcji hormonów Tak to widzę
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No, stęskniłem się za dobrymi wykresami.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Widzisz jak estry chol. są aktywowane do kortyzolu... Wtedy sylwetka "pływa", ciało wygląda jak flak, brak energii, skupienia-za dużo WKT/H+. Mądre korzystanie z Ww pozwala upakować to wszystko do komórek organizmu, mięśni itd. Kwestia praktyki, Chill pewnie opisze to w swoim podsumowaniu redukcji. Za chwilę do nas dołączy. Z węglowodanami wszystko działa lepiej- W ogniu Ww tłuszcze spalają się sprawniej...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26728
|
Cytrulina po stronie cyklu mocznikowego i jabłczan po stronie cyklu Krebsa stymulują też wytwarzanie energii w trakcie tlenowej pracy mięśni.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Widzisz jak estry chol. są aktywowane do kortyzolu... Wtedy sylwetka "pływa", ciało wygląda jak flak, brak energii, skupienia-za dużo WKT/H+. Mądre korzystanie z Ww pozwala upakować to wszystko do komórek organizmu, mięśni itd. Kwestia praktyki, Chill pewnie opisze to w swoim podsumowaniu redukcji. Za chwilę do nas dołączy. Z węglowodanami wszystko działa lepiej- W ogniu Ww tłuszcze spalają się sprawniej... Akurat na tym wykresie idzie w kortyzol, ale w połowie tego wykresu widać pregnenolon i progesteron, a z nich powstaną androgeny i estrogeny, w zależności od potrzeb. Osobiście nie wierzę zbyt mocno w "kradzież cholesterolu" przez nadmierną syntezę kortykosterydów, ale faktem jest, że zahamowanie endogennej syntezy steroidów przez podawanie egzogennego testosteronu robi bałagan w lipidach.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Cytrulina po stronie cyklu mocznikowego i jabłczan po stronie cyklu Krebsa stymulują też wytwarzanie energii w trakcie tlenowej pracy mięśni.
W przypadku wysiłków mieszanych i o dużej intensywności już tak różowo nie jest. Dlatego ukułem powiedzonko: Z węglowodanami wszystko działa lepiej.
U Twojego Taty leci to tak: " Ciała ketonowe są wydalane z moczem, gdyż możliwości ich spalania przez mózg i serce są ograniczone. Poziom ciał ketonowych w moczu oznaczany jest krzyżykami: od jednego krzyżyka przy małym ich wydalaniu do 4 przy dużym.
Wydalanie ciał ketonowych z moczem szybko likwiduje niewielkie zwiększenie spożycia węglowodanów.
Nie chcę, aby moje serce waliło jak dzwon, więc i tych węglowodanów więcej dodaje- Informacja dla osób aktywnych fizycznie i życiowo. Osobiście, staram się poniżej 100g Ww na dzień nie schodzić, choć często o nich zapominam. Poza tym, stuknęło mi już 11 lat na Żywieniu Optymalnym JK i potrzebuje większej ilości Ww Jem białka o wysokim B.V., łącze B z różnych źródeł (Jajka-mieso, sery-podroby itd.), słabo toleruje duże ilości B, więc zostały mi węglowodany. Wtedy wszystko u Mnie lepiej działa! ament
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26728
|
Ja się na tym jeszcze nie znam, ale się zapoznam, ostatecznie to tylko przetarcie zastałych synaps, a nie nauka od nowa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|