susi33
Go
|
Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Majonez nie jest z powietrza , więc doliczyć go powinnaś. A jak zjesz go co jakiś czas to nic sie nie stanie . Ja czasami jem Winiary, czasami Kielecki. Ale nie codziennie bo lubię różnorodność.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.
Ja robię majonez sama. Jedno żółtko, łyżeczke musztardy, ciut soli i 100g oleju słonecznikowego. Mikserem w dwie minuty. I wiem co jem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Kielecki majonez jest najlepszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Kielecki majonez jest najlepszy.
Pomorski!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie. Pozdr maf to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!! super sosik na zomno cieplo, letnio czy w innyh sposob: majonez, smietana i musztarda..moze byc ( na jeden raz ) w proporcjach : zyzeczka majonezu pomorskiego, lyczeczka smietany kwasnej 38 % i pol lyeczki musztardy!!!! Dobry do wszystkiego, nawt do ryby
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Adampio albo ten Pomorski to żart . Bo Ja takiego nie znam. Albo ty w tej zagranicy jadasz taki Majonez? Czy na Pomorzu jest taki i Ty tam zaglądzasz , bo Ja jestem z Łodzi. No to możemy sie policytować bo najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO. A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36 z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie. Pozdr maf to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!! Tematem na ktory odpowiedzialem jest post edyty, nie zwiazany z tematem watku. Przeczytaj dokladnie co napisala Edyta, co ja odpowiedzialem. I nie mam problemow, co sugerujesz. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s. Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL. Znam lepsze zrodla T Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Znam lepsze zrodla T Pozdr maf
Podziel się wiedzą Maf. Poza T wieprzowym, kokosem, ol. palmowym, oliwą z oliwek nie potrafię wymyślić nic z T nasyconych. Oczywiście przy likwidowaniu chorób zależnych od śmietany (czyli wszystkich chorób). Ghee nie biorę pod uwagę (jako rodzaj masła; niby-bezalergenowy).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO. A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s. Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL. Znam lepsze zrodla T Pozdr maf
Maf, ja tez.....slonina, smalec, podgardle i inne. W dalszymciagu mowie, ze tematem postu jest " majonez"........masz problem.....to sie nie wypowiadaj....chyba proste!!!!!???? masz cos konstruktywnego do powiedznia, jak robisz swoj wlasny majonez, jak albo gdzie kupis w Polsce najlepszy POMORSKI majonez ...to sie odezwij
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36 z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Sylwia, a jadlas ser bial, tlusty pokrojony w plastry,posypany czarnym pieprzem,cebula czerwona i polany majonezem??. Ulubiony przysmak moich chlopcow. Niestety a moze i stety nie mam na codzien dostepu do polskiego twarogu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
W takiej konfiguracji to jeszcze nie, Kodar. Spróbuję. Ale wczoraj jadłam żółty serm w plastrach przekładany masłem osełkowym w plastrach i do tego na każdej warstwie wędzona ryba tłusta- szprotki. Ale następnym razem muszę kupić żółty ser w innym miesjcu bo ten smakował do kitu. I to mi trochę zepsuło smak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|