Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Ser tłusty. (Przeczytany 20105 razy)
|
krzych_100
Go
|
Witam.
Pytenie początkującego: w książce JK jest napisane o serach, aby były najtłuściejsze, tzn. ok. 30% tłuszczu. Nie znalałem takiego w sklepie (maks. chyba 16%) , a ostatnio żona kupiła sera do placków jajeczno - serowych z zawartością 8%. Czy "podtłuścić" go jakąś śmietanką? Czy też szukać takiego tłustszego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
ser twarogowy pełnotłusty ma tak +/- 10% tłuszczu / nie ma potrzeby do placków dodawać śmietanki natomiast posmarowac masłem jak najbardziej . Jeżeli masz ochotę na sam ser (w postaci nie przetworzonej) smietanka 30% jest jak najbardziej wskazana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzych_100
Go
|
Dziękuję, myślałem że potrzebny jest tłuściejszy... Co prawda w sklepach są jakieś 16%, ale jak czytam skład, to nie wiem, czy nadają się do takiego moelu żywienia (mleko w proszku, jakieś inne zagęstniki, czy coś takiego).
Jeszcze raz dziękuję za informacje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
susi33
Go
|
zwykły ser żółty ma około 25% tłuszczu. Poszukaj też w serach dojrzewających lub pleśniowcyh. Ostatnio jadłem serek z niebieska pleśnią i mial bodajze 17g bialka i 32g tłuszczu w 100g. Wystarczy sie dobrze rozejrzec po sklepie;)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Jak bym miał już coś z tańszych serków polecać to „serek do chleba” taki w kubeczku, nie pamiętam ile tłuszczu zawiera, ale dużo, może i 40%. A druga metoda to zakup „serka wiejskiego” w kubeczku – taki ziarnisty i następnie uzdatnienie go do spożycia przez dolanie stopionego masła ciągle mieszając, wyjdzie z tego serek o zawartości tłuszczu takiej jaką sobie życzysz. Pamiętam, że dobre efekty przynosi także homogenizacja (dobry szybki mikser) zwykłego białego sera ze stopionym masłem, można dodać coś do smaku od ryby wędzonej przez szczypiorek do kakao, wychodzi bardzo pożywna pasta. Dodatek kilku żółtek też nie zaszkodzi – zapewni nam pełnowartościowe białko i ładny kolor.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
KUp sobie Marscapone 80 % tlusczu...tylko nie jakas tam polska podrobke.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|