Autor
|
Wtek: Kilka pytan przed rozpoczeciem diety. (Przeczytany 332891 razy)
|
renia
|
...Czy nie prościej zacząć normalnie się odżywiać, a nie kombinować?...
Adminie, a czy nie myslales kiedykolwiek, ze moze chodzi o to, by jednak "kroliczka gonic" zamiast "zlapac"? Grizzly, to nie jest zachęcający dla początkującego post. Każdy ma prawo pytać ile chce i mieć własne podejście do diety. Jeśli ktoś robi to dokładnie, to tylko można mu to zaliczyć na plus.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Rzut ciepła spowodowany jest "zwarciem baterii" Zapomniałem dopisać, że na tej zasadzie pod wpływem związków pyrogennych dostaje się gorączkę, a także z najnowszych "doniesień naukowych" - to niesprawdzony jeszcze pomysł na sposób "odchudzania". Wypada pogratulować takiej nowej metody i życzyć sukcesów w zdobyciu dotacji na dalsze badania... PS przy hipotermii czynnikiem inicjującym "zwarcie baterii" są dreszcze, które same w sobie, wbrew powszechnej opinii, nie dostarczają zbyt dużo ciepła.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
admin dzięki za to ze jednak napisałeś , oglądajcie rozmowy w toku 14 kwietnia, będzie mowa o dietach odchudzających
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
admin np.: Jeśli pirogronian zostanie zamieniony na aktywny octan.........do syntezy wit.F.* a co sadzisz o piciu olejów ? powiedzmy łyżkę dziennie, gdzieś wyczytałam że owszem oleje obniżają cholesterol LDL ale również HDL. CZY ORGANIZM NA DIECIE OPTYMALNEJ, sam jest w stanie wytworzyć taki stosunek omega3 do omega 6 jaki jest najkorzystniejszy? tzn. 2 do 1? jeśli będziesz miał czas napisz coś o nienasyconych tłuszczach w kontekście diety optymalnej . oczywiście teraz są Święta, to prośba na po Świętach, pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
3-6 omega to jeden z najlepszych trików "naukowych" dwudziestego wieku. Wszyscy twierdzą, że muszą być uzyskiwane z diety, ale nikt, nigdy nie udowodnił niezbędności tych kwasów u dorosłych osób, a u dzieci "udało" się sztucznie uzyskać następujące objawy niedoboru (podaję za Szygłem) cyt.: "podrażnienie skóry w okolicy krocza, zgrubienie, suchość i łuszczenie się skóry, wyprzenie skóry (intertrigo) oraz spadek poziomu kwasu linolowego w lipidach surowicy krwi." Znacie kogokolwiek kto ma (miał) takie objawy? A proporcje 3-6 omega to zwykła bzdura wychodząca "naukowcom" zajmującym się dietami beztłuszczowymi. Nie ma tłuszczu w diecie - pojawiają się "objawy" niedoboru NNKT u dzieci, które szybko ustępują po podaniu masła. Dlatego dzieci do lat trzech obowiązkowo muszą szkodzić sobie "naukowo" "szkodliwym" masłem, a nie "zdrową" margaryną W czwartym roku życia już mogą jeść "zdrowe" metale ciężkie z margaryn... Zamiast masła "naukowcy" w diecie beztłuszczowej zalecają podawanie kwasu linolowego w ilości 2% dobowej ilości zjadanych kalorii. Wszystkie badania, że u dorosłych ludzi 3-6 omega powodują: polepszenie transportu cholesterolu, obniżają poziom cholesterolu, obniżają skłonność do skrzeplin, wpływają na metabolizm cholesterolu i lipidów, stanowią niezbędny składnik budulcowy komórek, że są niezbędne do wytwarzania prostaglandyn jest tylko stwierdzaniem faktów biochemicznych i niczym więcej. Przecież trzeba jakoś ludziom uzasadnić konieczność zjadania tłuszczu w ilości nie mniejszej niż 2% zapotrzebowania kalorycznego na dobę. Najlepiej np: w postaci oleju do smażenia, co równiez likwiduje "niezbędność" 3-6 PS gdy "szwindel" stał się głośny, zrezygnowano z nazwy wit. F i z nazwy NNTK, na rzecz "3-6omega z tłustych ryb morskich", bo wszystko się zaczęło od Eskimosów, którzy nie jedząc zdrowo (czytaj: naukowo) nie mieli miażdżycy... Każdy produkt zwierzęcy zawierający tłuszcz zawiera również "3-6 omega z tłustych ryb morskich".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
3-6 omega to jeden z najlepszych trików "naukowych" dwudziestego wieku. Wszyscy twierdzą, że muszą być uzyskiwane z diety, ale nikt, nigdy nie udowodnił niezbędności tych kwasów u dorosłych osób, a u dzieci "udało" się sztucznie uzyskać następujące objawy niedoboru (podaję za Szygłem): podrażnienie skóry w okolicy krocza, zgrubienie, suchość i łuszczenie się skóry, wyprzenie skóry (intertrigo) oraz spadek poziomu kwasu linolowego w lipidach surowicy krwi. Znacie kogokolwiek kto ma (miał) takie objawy? NNTK - to zwykła bzdura. dzięki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mari
Go
|
Hmm ..zastanawiające ...ja już nic nie wiem ot! co ...co innego mam ' wtłoczone ' , co innego się adminie dowiaduję od Ciebie , ale! najważniejsze ,że nasze świąteczne jajeczka mają wszystkie 'itaminki' i jakieś tam nsycone ...doczytałam ostatnio na onecie takiego niusa !. Czasami niektórzy potrafią zaskoczyć swą wiedzą hi,hi... pozdrawiam świątecznie w kolorze słońca !.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
"Mari" a w czym problem? Przecież możesz naukowo zajadać zdowo pięć razy warzywa i owoce i to będzie zgodne z tym co masz "wtłoczone". I tak trzymać ku chwale demokracji. Ja tam wolę dzień w dzień żółtka na śmietance ... A namawiać do dobrego nie mam już od trzydziestu lat ochoty w przeciwieństwie do lek. med. Jana Kwaśniewskiego, który całe swoje szlachetne, ciężkie życie jest "niepoprawnym" optymistą... No, ale już tak wspaniałego na szczęście Tatę mam. PS ja jestem tylko optymistą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja też, chociaż bez śmietanki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mari
Go
|
Adminie widzę ,że 'chodzisz' moimi ścieżkami ...jajecznica na śmietance , a co z boczusiem ?. Reniu ja gdy pierwszy raz przeczytałam o śmietanie w jajecznicy zdziwiłam się , ale jako namiętna poszukiwaczka smaków musiałam spróbować i bingo!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"Adminie", powiększyłeś swój post i teraz moja odpowiedź jest nie na temat. Ale też jestem optymistką i myślę, że mi żółtka ze śmietanką zasmakują . A co do Twojego Taty, to podziwiam bardzo Jego skromną, a jednocześnie wybitną osobę, oraz Twój szacunek do Niego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"Adminie", powiększyłe¶ swój post i teraz moja odpowiedĽ jest nie na temat. Ale też jestem optymistk± i my¶lę, że mi żółtka ze ¶mietank± zasmakuj± . A co do Twojego Taty, to podziwiam bardzo Jego skromn±, a jednocze¶nie wybitn± osobę, oraz Twój szacunek do Niego. Co nie oznacza, że mój jest mniejszy, ja to odkrycie uważam, za najważniejszą rewolucję XX w.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luker
Go
|
To powyzej do wyjasnien pana Tomka. No coz, biochemikiem chyba nigdy nie zostane ... I jeszcze pozwole sobie go zacytowac z dawnego watka, ktory kiedys znalazlem na forum: I przyjmij do wiadomości ***, że zapotrzebowanie na białko u różnych osób waha się od 0,76g/nmc/D do powyżej 4g/nmc/D. A więc jeden o wadze 70kg potrzebuje białka około 53g/D, ale drugi już 280g/D w zależności od profilu metabolicznego. Ten, co dziś potrzebuje białka 53g/D jutro może potrzebować 23g/D albo 150g/D, bo każdy dzień jest inny. Niezmienne są tylko zasady Diety Optymalnej i Żywienia Optymalnego.
Wszystko jasne, nie obliczamy ile mamy zjesc bialka(a za tym tluszczu wedlug proporcji, czyli okolo 3x tyle, czasem wiecej), tylko jemy tyle ile potrzebujemy w danym dniu. To jest jasne jak slonce i o tym wiem. Prosze jeszcze mi tylko powiedziec, ten co potrzebuje 53g bialka w jeden dzien, zje weglowodanow(mniej wiecej) 1-1,5x (po przebudowie organizmu) czyli okolo 53-75g weglowodanow, podczas gdy w drugi dzien gdy zje 23g bialka, zje weglowodanow juz tylko 23-30g, natomiast w ostatni dzien, gdzie zje 150g bialka, zje 150-225g weglowodanow, czy we wszystkie dni zje wartosc stala weglowodanow(0,8g na kilogram wagi ciala + odpowiednia ilosc, aby nie bylo skurczy lydek, cial ketonowych itd.), tak jak niektorzy uwazaja i tak jak sie spotkalem wiele razy tu na forum ? To jest juz chyba moja ostatnia watpliwosc i rozterka, i jesli to opanuje, to juz bede w siodmych skowronkach i moge ze spokojnym serduchem zyc zdrowo i stosowac prawidlowe ZO.pzdr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80" Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm. Nikt nie jest w stanie przewidzieć wszystkich reakcji organizmu. Po przejściu na Żywienie Optymalne trzeba obserwować swój organizm i w razie potrzeby przychodzić mu z pomocą, mając cały czas świadomość, że pewne objawy niekorzystne — jeśli w ogóle się pojawią — spowodowane są nie dietą jako taką, ale błędami, które na początku możemy popełniać lub dotychczasowym stanem naszego zdrowia. Nie ma takiego człowieka, któremu prawidłowo i długotrwale stosowana dieta optymalna zaszkodziłaby. Ja przynajmniej o takim nie słyszałem."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Adminie widzę ,że 'chodzisz' moimi ścieżkami ...jajecznica na śmietance , a co z boczusiem Wyjaśniam: "żółtka na śmietance" (budyń śmietankowo-żółtkowy), to zupełnie co innego niż "jajecznica". Wartość biologiczna "żółtek na śmietance" jest wyższa niż "jajecznicy", nawet jeśli mają tę samą proporcję BTW, ale to zbyt duże detale dla zdrowej osoby. Takie rzeczy u zdrowych to tylko NASA interesują
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Przy okazji wyjaśniam, że "wywar" mięsny, mięsnokostny, kostny, kostny z kości szpikowych, "rosół" z kury (przepisy w KK-700 i www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=9), to nie "wywar kolagenowy" - w rozumieniu np: dr-a Ponomarenko - "żelatyna rozpuszczona w wodzie", jak za nim przyjęli niektórzy "fachowcy" od diety "optymalnej". Każdy z tych wywarów ma inny skład i inną choć zbliżoną wartość biologiczną (WB), z wyjątkiem "wywaru kolagenowego" - o faktycznie mizernej WB.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luker
Go
|
Panie Tomku, czy nie moglby pan raz odpowiedziec wprost, tak jak to pan dawniej czasem czynil (przyklad wkleilem, a propos "liczenia" bialka).
Bardzo pana prosze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"Luker", chcesz uzyskać odpowiedź na pytanie: czy dzienne spożycie węglowodanów jest stałe, czy zależne od ilości zjedzonego białka? Ja stosuję stałą wartośc W codziennie, ale chciałabym, żeby się wypowiedzieli inni. Wiem co by powiedział "Adampio": proporcjonalnie i do syta. Nie wiem jak jest prawidłowo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Chyba Renia musimy na to razem z optymalnymi znaleźć precyzyjną odpowiedź (kiedy więcej B, kiedy mniej).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Chodzi tylko o to, czy jak się np. zje mniej białka w jakiś dzień, to W też zjeśc mniej? Chyba dr J.Kwaśniewski też pisał, że W liczymy oddzielnie, niezależnie od B i T.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|