Autor
|
Wtek: Kilka pytan przed rozpoczeciem diety. (Przeczytany 332951 razy)
|
renia
|
...pozdrawiam i poddaje się, ... Viola pozdrawiajac Ciebie niesmialo twierdze, ze ja wszystko zrozumialem co napisalas. Nie przejmuj sie i bez paniki! Zasady sa naprawde fenomenalnie proste ale ludzie maja wielkie trudnosci z percepcja. Jest takie powiedzenie jednak, ze niema glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi! Jak to jest w tej konkretnej sprawie to z pewnoscia Jestes w stanie rozsadzic. Pozdrawiam serdecznie Renie pelen podziwu dla jej wnioskow. "Grizzly" teraz już wiem, czemu nie dajesz żadnych odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Grizzly", jestem tutaj na tym forum od co najmniej pół roku i nie przeczytałam ani jednej Twojej życzliwej rady. Węszysz tu (i nie tylko tu) i jedyne co potrafisz, to ironizować. KRYTYK-NARRATOR.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Węszysz tu (i nie tylko tu) i jedyne co potrafisz, to ironizować. KRYTYK-NARRATOR...
Reniu, co sie zloscisz , masz takie piekne Imie jak moja ulubiona "Renatka Begier" . Bardzo lubie czytac Twoje posty sa takie "niesamowite" Masz styl nie dopodrobienia, zawsze cos "ujmujacego" znajduje w Twoich myslach! Dzieki temu zawsze budza sie we mnie te glebokie refleksje dotyczace tematow o ktorych piszesz. Pozdrawiam serdecznie Reniu. BTW A jak tam na "studiach" napisz co tam nowego?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na studiach jest super! Ale powiedz mi tylko jedno: posiadasz sporą wiedzę, a Twoje posty skupiają się jedynie na ocenie innych, a nie na radach. Potrafisz napisać 5 zdań oceniających, zamiast jednego informującego. Pozdrawiam - renia
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Twoje posty skupiają się jedynie na ocenie innych, a nie na radach. Potrafisz napisać 5 zdań oceniających, zamiast jednego informującego....
Reniu, jestem bardzo, bardzo zyczliwa osoba, jakkolwiek rowniez nie bezinteresowna. Takie sa fakty, ale to chyba nie jest nic zlego?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...Twoje posty skupiaj± się jedynie na ocenie innych, a nie na radach. Potrafisz napisać 5 zdań oceniaj±cych, zamiast jednego informuj±cego....
Reniu, jestem bardzo, bardzo zyczliwa osoba, jakkolwiek rowniez nie bezinteresowna. Takie sa fakty, ale to chyba nie jest nic zlego? To pokaż, chociaż okruszek tej dobroci.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
W komentarzach dotyczących publikacji "Dlaczego jajko nie jest takie straszne, jak je malują?" ludzie mówią bee, ponieważ jaja wychodzą z pupy kury , czego to ludziska nie wymyślą, nie wiadomo czy się śmiać czy płakać
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Tkanka brunatna pewnie w znaczącej ilości występuje u niedźwiedzi brunatnych. "Termogenina – białko występujące w wewnętrznej błonie mitochondriów tkanki tłuszczowej brunatnej, mające postać kanału jonowego przepuszczalnego dla jonów wodorowych. Termogenina wykorzystuje ten sam gradient protonów, który, według teorii chemiosomotycznej Mitchella, wykorzystuje syntaza ATP. Przejście protonów z przestrzeni międzybłonowej mitochondrium do macierzy mitochondrialnej przez ten kanał nie powoduje jednak powstania ATP, jak w procesie fosforylacji oksydacyjnej, lecz wytworzenie energii cieplnej. Podsumowując: komórki posiadające termogeninę wytwarzają więcej energii cieplnej kosztem spadku produkcji ATP." Pewnie dlatego tak cieplutko miśkom brunatnym w czasie snu zimowego.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Znowu otwieram puszkę Pandory, ale nie bójcie się , mam pytanie tylko do "Adampia". W związku z tym, iż nie miałam pewności do poprawności mojej odpowiedzi na pytanie początkującego Optymalnego, chciałabym zasięgnąć Twojej opinii w sprawie węglowodanów. Napisz "Adampio", jak Ty uważasz, że dzienna ilość W jest stała (np.70g dziennie) i codziennie powinniśmy jeść ich tyle samo, czy najważniejsza jest proporcja BTW. Czy proporcja B i T jest stała, a W liczymy oddzielnie, niezależnie?
|
|
|
|
|
|
|
daniol
Go
|
Luker napisz jak twoj organizm reaguje na nowe zywienie no i jak po swietach
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Właśnie, sama nie wiem co się podziało z Lukrem, gdzieś przepadł niczym kamień w wode a taki sympatyczny chłopak z niego
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Znowu otwieram puszkę Pandory, ale nie bójcie się , mam pytanie tylko do "Adampia". W związku z tym, iż nie miałam pewności do poprawności mojej odpowiedzi na pytanie początkującego Optymalnego, chciałabym zasięgnąć Twojej opinii w sprawie węglowodanów. Napisz "Adampio", jak Ty uważasz, że dzienna ilość W jest stała (np.70g dziennie) i codziennie powinniśmy jeść ich tyle samo, czy najważniejsza jest proporcja BTW. Czy proporcja B i T jest stała, a W liczymy oddzielnie, niezależnie? Uwazam, ze tylko i wylacznie BTW, ktore jest odpowiednikiem mojego zapotrzebowania. Jestem najlepszym tego przykladem. Przed wyjazdem do Polski prowadzilem tryb zycia, ktory troche znacie. W Polsce z baseniku nici, jedzenie co pol godziny itd, itp. Po pierwszych 3 dniach u mojej mamy pojechalem do Lodzi do tesciowej i zaczelo sie: zero sniadania, obiad prawie zero. Dzisiaj zjadlem tylko sniadanie i troche polskiego zurku. Jem tylko kiedy jestem glodny, mowi "prawo" naszej diety, wiec jem tylko wowczas kiedy jestem glodny. Jem tyle aby nie byc glodny i nie przejadam sie, mowi kolejna zasada i najwazniejsza: BTW musi byc takie jakie znamy!!! Czyli jednego dnai potrzebujesz 100 gr B i 150 gr W innego dnia 30 gr B i iles tam W itd. Widze, ze duzo ludzi popelnia ten sam blad, ktory ja popelnialem na samym poczatku: liczy przed jedzeniem, czyli wyznacza swojemu organizmowi granice BTW. Tu nie o to chodzi, tu chodzi o to aby zjadac juz zbiklansowane i do syta, wowczas nie bedzie problemu. Pewnie, ze mozna wziac jako wykladnie wzorzec biochemiczny zwiazany z liczba 0,8. Ale jest to tylko przyklad, ktorego nie powinno sie brac za wzorzec dla samego siebie. Trzeba pamietac, ze kazdy jest inny i kazdy prowadzi inny tryb zycia a to znaczy, ze BTW jest dla kazdego inne i inne jest kazdego dnia. Moze zabrzmialo to jak jakis wyklad. Nie bylo to moim celem. To jest po prostu moj punkt widzenia.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Czy proporcja B i T jest stała, a W liczymy oddzielnie, niezależnie? Reniu, to specjalnie wzialem w nastepny post. Jezeli chodzi o mnie to T nie licze, jem tyle na ile mam ochoty i wyobraz sobie, ze jak na razie nie przekroczylem cyfry 3 w dziennym BTW. Wszystkie trzy pozycje BTW sa jedna caloscia ( dla mnie ) i wyliczam je razem. Tu ponownie wychodzi "szydlo z worka". Nie jesz wczesniej zbilansowanych potraw? W momencie kiedy zbilanujesz albo zjesz wczesniej zbilansowane nie musisz liczyc nic oddzielnie albo niezaleznie. BTW jest jak puzzle.Bez jednego elementu obrazka nie otrzymasz.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja swoje zapotrzebowanie na białko, tłuszcz i węglowodany znam, ale chciałam upewnić się do prawidłowości wg.dr J.Kwaśniewskiego. Dziękuję, że napisałeś jak to jest u Ciebie. Coś mi się zdawało, że kiedyś pisałeś, że W liczymy osobno, ale po tych żółtkach chyba mam sklerozę
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czy proporcja B i T jest stała, a W liczymy oddzielnie, niezależnie? Reniu, to specjalnie wzialem w nastepny post. Jezeli chodzi o mnie to T nie licze, jem tyle na ile mam ochoty i wyobraz sobie, ze jak na razie nie przekroczylem cyfry 3 w dziennym BTW. Wszystkie trzy pozycje BTW sa jedna caloscia ( dla mnie ) i wyliczam je razem. Tu ponownie wychodzi "szydlo z worka". Nie jesz wczesniej zbilansowanych potraw?W momencie kiedy zbilanujesz albo zjesz wczesniej zbilansowane nie musisz liczyc nic oddzielnie albo niezaleznie. BTW jest jak puzzle.Bez jednego elementu obrazka nie otrzymasz. A skąd wiesz, że nie jem zbilansowanych potraw? Dlatego, że pytam? Pytam, bo chcę znać Twoje zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Czy proporcja B i T jest stała, a W liczymy oddzielnie, niezależnie? Reniu, to specjalnie wzialem w nastepny post. Jezeli chodzi o mnie to T nie licze, jem tyle na ile mam ochoty i wyobraz sobie, ze jak na razie nie przekroczylem cyfry 3 w dziennym BTW. Wszystkie trzy pozycje BTW sa jedna caloscia ( dla mnie ) i wyliczam je razem. Tu ponownie wychodzi "szydlo z worka". Nie jesz wczesniej zbilansowanych potraw?W momencie kiedy zbilanujesz albo zjesz wczesniej zbilansowane nie musisz liczyc nic oddzielnie albo niezaleznie. BTW jest jak puzzle.Bez jednego elementu obrazka nie otrzymasz. A skąd wiesz, że nie jem zbilansowanych potraw? Dlatego, że pytam? Pytam, bo chcę znać Twoje zdanie. Nie wiem i dlatego pytam. Zwroc uwage na znak zapytania na koncu zdania. Teraz juz wiem, bo piszesz rownolegle w innym temacie. Mimo wszystko, tylko pytalem.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja swoje zapotrzebowanie na białko, tłuszcz i węglowodany znam, ale chciałam upewnić się do prawidłowości wg.dr J.Kwaśniewskiego. Dziękuję, że napisałeś jak to jest u Ciebie. Coś mi się zdawało, że kiedyś pisałeś, że W liczymy osobno, ale po tych żółtkach chyba mam sklerozę Nie wiem, moze zle rozumie o czym myslisz piszac "osobno". Podaj przyklad w jaki sposob mozna wyliczyc W osobno aby pozniej pasowalo w BTW. Byc moze ja po tych 20 zoltkach dziennie i stezeniu cholesterolu 470 nie wiem o co tu chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Adampio", chodzi mi o to, jeśli np. jednego dnia zjemy mniej niż zwykle B i T, to czy powinniśmy zjeść W też mniej, czy ich ilość powinna być stała i niezależna od B i T. Wiesz o co mi chodzi?
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Byc moze ja po tych 20 zoltkach dziennie i stezeniu cholesterolu 470 nie wiem o co tu chodzi...
A co sadzisz o "wydalaniu kwasow zolciowych" w oczkach celulozy? Czy to jest dobry pomysl? Moze jednak ten cholesterol jest zly?
|
|
|
|
|
|
|
|
|