Autor
|
Wtek: "Naukowa" mitologia. (Przeczytany 206369 razy)
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
no ale ten akrylamid to chyba dotyczy tylko smazenia weglowodanow (z dodatkiem bialka): frytki, chipsy, ciasteczka. asortyment sila rzeczy ograniczony na zo. a co z utlenianiem nienasyconych kwasow tluszczowych? np arachidonic acid w smazonych zoltkach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
toan
Go
|
To przez akrylamid jedni głupcy np: zabraniają jeść smażonego mięsa (jeśli już mięso -tylko chudziutkie i gotowane, albo jeszcze lepiej na parze - parowane), a drudzy, bo ich słuchają i najczęściej - chorują na raka . To jest właśnie "naukowa" mitologia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
... albo jeszcze lepiej na parze - parowane)
O! na parze najlepsze! Wszystko co na parze najlepsze,a jaka jajecznica ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Zmowa. Specjalnie to udowodnili dopiero teraz - po sezonie grilowym!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7771221.stm - siada teoria "antyoksydantowa"?. "Antyoksydanty" - to jeden z najwspanialszych tricków "naukowych" dla nieświadomych mas!. Wszędzie się słyszy o wita. ABCDEFGHIJK..., albo o roślinnych anty... Jak udało się tak zamotać kotkom sprytkom w "powszechnej świadomości" tymi wolnymi rodnikami skoro każda biochemia podaje - do wychwytywania wszelkich wolnych rodników, z drobnymi swoistymi wyjątkami służy GLUTATION. Nie ma problemu wolnych rodników w zdrowym organizmie, a jeśli pojawiają się już wolne rodniki (z uwgi na brak wystarczającej ilości glutationu) - to nic nie pomoże, a już z całą pewnością np: żarcie cytryn! PROSTE? PS trochę za wcześnie to napisałem, ale news w BBC i wczorajszy link "_flo" mnie sprowokowały. O glutationie i innych tiolach chciałem napisać, gdyby ktoś podjął dyskusję w Miesięczniku "Optymalni" (nie mylić z gazetą "opty"malnik), na temat "antyutleniacza" - wit C, ale pewnie nie podejmie nikt?. Życie polega miedzy innymi na wykorzystywaniu właściwości wolnych rodników, więc nie ma problemu "wolnych rodnników" - jest tylko ... i Miłosierdzie Boże
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
... nie ma problemu "wolnych rodnników" - jest tylko ... problem obzarstwa? mniej żreć - najlepszy przeciwutleniacz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Nie ma problemu wolnych rodników w zdrowym organizmie, a jeśli pojawiają się już wolne rodniki (z uwgi na brak wystarczającej ilości glutationu) - to nic nie pomoże, a już z całą pewnością np: żarcie cytryn! PROSTE? Można wyczytać że : „W sytuacji zagrożenia chorobami zwyrodnieniowymi następuje konieczność dostarczania glutationu z dietą” dalej pisze: „Naturalnym źródłem są surowe warzywa, owoce i surowe mięso. Gotowanie niszczy kwas glutaminowy oraz glutation. W produktach przetworzonych brak jest glutationu, a to jedna z przyczyn powstawania w XXI wieku tak licznych chorób degeneracyjnych.” Ps. W tym kontekście, ciekawi mnie w jakich jeszcze produktach spożywanych wraz z dietą , możemy dostarczyć ten glutation?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Jakie dostarczanie w pokarmie?. Dostarczony w pokatmie glutation zawsze rozłoży się na czynniki pierwsze - kwas glutaminowy, cysteinę i glicynę - na tym polega trawienie!. A jeśli nie ma glutatoinu w pokarmie to kwas glutaminowy powstaje z ketoglutaranu, a ketoglutaran jest zawsze dostępny, bo to metabolit pośredni cyklu Krebsa, a cysteina i glicyna to aminokwasy zawsze występujące w wartościowym białku pokarmowym!, więc jaki jest problem z syntezą glutationu!. No bez takich numerów!, bo jeszcze was wyślą po ten glutation pastylkowy do apteki! No chyba, że się byle co je... Np: pięć x warzywa i owoce!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Bardzo dziękuję!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Co by nie powiedzieć to utrzymywanie wysokiego poziomu glutationu jest wskazane a co niektórzy naukowcy wiążą je z tajemnica długowieczności. Już jako ciekawostka... ogólnie o witaminie C i studium które zostało opublikowane w czasopiśmie "Epidemiology (1992, 3:3, s. 194-202) http://tiny.pl/6dlpI cytacik pod rozwagę, gdy dziąsła przy myciu ząbków krwawią: Przede wszystkim okazuje się, że dostarczyciele witaminy C, czyli ziemniaczki na przykład, jakieś jarzyny, owoce, okazuje się po tylu latach, że tych witamin mają dużo mniej, niż kiedyś było. Dokładne stosowanie Żywienia Optymalnego (®) nie wymaga żadnych dodatków poza, w razie potrzeby, niewielkiej ilości, gdzieś od lutego, marca, witaminy C, której niestety w naturalnych produktach jest coraz mniej. Pędzone na sztucznych nawozach, niestety, nie mają tej wartości. Życzę Państwu zdrowia, wszystkiego dobrego i myślenia, wyciągania wniosków prawidłowych. I stosowania Żywienia Optymalnego (®), bo to się opłaca. Dziękuję Państwu. Jan Kwaśniewski
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
brzeti
Go
|
Co by nie powiedzieć to utrzymywanie wysokiego poziomu glutationu jest wskazane a co niektórzy naukowcy wiążą je z tajemnica długowieczności.
W takim razie czas zaopatrzyć się w spory zapas glutaminianu sodu!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
A Ja cały czas czekam czy ktoś zdecyduje się podjąć ciekawe tematy z naszą Lekarką czyli dr. Witoszek. Przeczytałabym sobie z wielkim zainteresowaniem artykul nawet na 10 stron o chorobach czy chorobie i Jej obserwacjach ale jakoś nikt się nie pali aby Jej to zaproponować a jeszcze jakby za to Jej zaplacili to by było super. Nie mozoliłaby się na próżno. Jakby powstał taki Jej artykuł w "Optymalni" to dajcie znać to sciągnę sobie przez sms gazetę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
http://www.pnas.org/content/early/2009/03/12/0813132106.abstract - a co to jest ten glutathione&bilirubin? cyt: "Glutathione (GSH) and bilirubin are prominent endogenous antioxidant cytoprotectants. Despite tissue levels that are thousands of times lower than GSH, bilirubin is effective because of the biosynthetic cycle wherein it is generated from biliverdin by biliverdin reductase (BVR). When bilirubin acts as an antioxidant, it is oxidized to biliverdin, which is immediately reduced by BVR to bilirubin. Why does the body employ both of these 2 distinct antioxidant systems? We show that the water-soluble GSH primarily protects water soluble proteins, whereas the lipophilic bilirubin protects lipids from oxidation. Mice with deletion of heme oxygenase-2, which generates biliverdin, display greater lipid than protein oxidation, while the reverse holds for GSH depletion. RNA interference depletion of BVR increases oxidation of lipids more than protein. Depletion of BVR or GSH augments cell death in an oxidant-specific fashion." PS nie prościej się spytać jakiegoś "toan", niż odkrywać odkryte. A swoją drogą jak ktoś lubi zieloną herbatę i chińskie pieczarki, to może spożywać zapobiegawczo... http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7947620.stm - na raka piersi i nie tylko. Kawę też - tak na wszelki wypadek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
...tam jakieś chinskie pieczarki, ja obowiązkowo dorzuciłbym grzybki shiitake i zapił to wszystko alveo i rak z głowy. Eech żeby to wszystko było takie proste.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|