forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2019-10-18, 23:37:52

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
564559 wiadomoci w 4025 wtkach; wysane przez 45 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: szynszyl_07
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Sport to zdrowie.
| | |-+  Optymalne rekordy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 23 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Optymalne rekordy  (Przeczytany 187411 razy)
admin
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #80 : 2009-11-15, 18:28:02 »

A jak sobie samodzielnie  obliczyć PPM - gdzieś tu już podawałem  Wink
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #81 : 2009-11-15, 19:07:24 »

Adminie,

więc przy masie 80 kg to 0,12 x 80 x 150 = 1440 ??

W 100 g masła kcal (jeśli pamiętam) jest 748, więc Adampio na basenie może być w stanie zużyć 200 g masła?


Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #82 : 2009-11-15, 19:18:24 »

Tak wychodzi w przybliżeniu (faktycznie - bliżej 180g), gdy zrobimy proste założenie, że życie jest piękne i nieskomplikowane.  Very Happy

PS
do dokładnych pomiarów niezbędna jest już kalorymetria i kilka dodatkowych badań - najlepiej ze stosownymi markerami, ale nie tymi od raka.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #83 : 2009-11-15, 21:28:43 »

Admin,

dziękuję za odpowiedź Smile  Ciekawa sprawa.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #84 : 2009-11-16, 07:00:01 »

Przepał wyżej 1000kcal w amatorskim sporcie to już przegięcie! - ale to moje osobiste zadnie...  Wink

PS
Przepał zaś 100kcal w PPM - to już poważny syndrom metaboliczny!  Sad


Z tego wynika, ze przegialem. Raz na jakis czas mozna Wink
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #85 : 2009-11-16, 07:05:34 »

Trzeba jeszcze brać pod uwagę temperaturę wody w której pływałeś! Im wyższa temperatura wody tym mniejszy wydatek energetyczny...  Very Happy

PS
o ile pamiętam tak jest do temp 25oC. Powyżej tej granicy trzeba doliczać już straty na chłodzenie organizmu.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #86 : 2009-11-16, 07:17:14 »

Z tego wynika, ze przegialem. Raz na jakis czas mozna

Dobrze jest właśnie raz na jakiś czas sprawdzić wydolność swojego organizmu...
Ale z umiarem.
Jeszcze raz GRATULACJE!  Very Happy
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #87 : 2009-11-16, 08:27:24 »

Dzieki

Na co dzien plywam 3-4 km 1,5-1,7 h, 4 do 5-ciu razy w tygodniu,czyli bez jakiegos ekstra duzego wysilku.

Wiec sobie postanowilem,raz na jakis czas, moze raz na kwartal sprawdzic nie kondycje tylko wlasnie wytrzymalosc.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #88 : 2009-11-16, 08:32:53 »

No to OPTYMALNIE... Very Happy

PS
dla Ciebie!
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #89 : 2009-11-16, 08:38:17 »

Dziś widziałem w sklepie masło fińskie po 30,50zł/kg!  Shocked
A ja kupuję naprzedniejsze (ze śmietanki szczepionej czystą kulturą bakterii holenderskich, a nie z serwatki! - masła typu "szwajcarskiego"), polskie, z upustem - po brutto - 10,07zł/kg!  Very Happy

PS
jak to dobrze, że masło jest "naukowo" SZKODLIWE!  Laughing
Vivat lactose intolerance!  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #90 : 2009-11-16, 10:30:25 »

Dziś widziałem w sklepie masło fińskie po 30,50zł/kg!  Shocked
A ja kupuję naprzedniejsze (ze śmietanki szczepionej czystą kulturą bakterii holenderskich, a nie z serwatki! - masła....
Moze podwowiesz prosze jak  dowiedziec sie  z jakiej smietany i jak bylo robione maslo???Nawet w sklepach z ekologiczna zywnoscia tego nie wiedza.Na opakowaniu podana  jest tylko zawartosc tluszczu w 100g produktu. Sad
W POlsce potrafilam  maslo zrobic sama wlewajac smietanke do sloika i  ubijajac az do konsystencji masla.Ale tutaj,??ani sernika,ani twarozku nie udalo mi sie zrobic z nabialu jaki dostepny byl w sprzedazy.Kazdy zna procedure robienia na wlasne potrzeby tarozku,to wie,ze po zakwaszeniu i podgrzaniu mleko sie scina.A tutaj mleko po zakwaszeniu ma  przykry zapach i  nadaje tylko do wylania..A dlaczego ludzie to cos kupuja???Sklepu ekologicznego nie mam  niestety w poblizu.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #91 : 2009-11-16, 10:40:02 »

Adminie,

więc przy masie 80 kg to 0,12 x 80 x 150 = 1440 ??

W 100 g masła kcal (jeśli pamiętam) jest 748, więc Adampio na basenie może być w stanie zużyć 200 g masła?



wedlug co powyzsze ,osoby bez  sportowych wyczynow jezeli takie sa  wsrod optymalnych nie maja potrzeby  zjadania  200g masla na dobe. Cool Smile
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #92 : 2009-11-16, 10:40:16 »

z upustem - po brutto - 10,07zł/kg!  Very Happy

Ale masz cenę! Pogratulować  Cool
My poniżej 17zł nie schodzimy  Sad a trochę tego u nas schodzi  Smile
Zapisane
Daniel
Jr. Member
**
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 944


Daniel Bojarski


Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #93 : 2009-11-16, 10:41:42 »

Adampio gratuluję wspaniałej kondycji! Tak trzymaj!

W 2,5 godziny przebiegam ok.25 km, potem już tempo spada.
Biegam teraz na bieżni, która wylicza mi od razu kalorie. Średnio to trzy razy tygodniowo po 1200 kcal (12km). Gdy kończę, to tak jakbym z basenu wyszedł. Ze slipek cieknie pot. Mimo wentylatora ciepłota ciała znacznie wzrasta. Ubytek wody sięga 1,5 l. W basenie to co innego, przez skórę woda jest wchłaniana (tak sądzę) , więc ubytki są znacznie mniejsze.
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #94 : 2009-11-16, 10:53:17 »



jak to dobrze, że masło jest "naukowo" SZKODLIWE!  Laughing

....masz racje  admin , bo bysmy mieli naprawde  przerabane Laughing Cool.....
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #95 : 2009-11-16, 11:02:36 »

Dziś widziałem w sklepie masło fińskie po 30,50zł/kg!  Shocked
A ja kupuję naprzedniejsze (ze śmietanki szczepionej czystą kulturą bakterii holenderskich, a nie z serwatki! - masła....
Moze podwowiesz prosze jak  dowiedziec sie  z jakiej smietany i jak bylo robione maslo???Nawet w sklepach z ekologiczna zywnoscia tego nie wiedza.Na opakowaniu podana  jest tylko zawartosc tluszczu w 100g produktu. Sad
W POlsce potrafilam  maslo zrobic sama wlewajac smietanke do sloika i  ubijajac az do konsystencji masla.Ale tutaj,??ani sernika,ani twarozku nie udalo mi sie zrobic z nabialu jaki dostepny byl w sprzedazy.Kazdy zna procedure robienia na wlasne potrzeby tarozku,to wie,ze po zakwaszeniu i podgrzaniu mleko sie scina.A tutaj mleko po zakwaszeniu ma  przykry zapach i  nadaje tylko do wylania..A dlaczego ludzie to cos kupuja???Sklepu ekologicznego nie mam  niestety w poblizu.

.....Kodar - ale  jest  smietanka  30%  w Niemczech , dodajesz do niego troche kefiru bez  dodatkow i za 2 doby masz porzadny, optymalny tlosty kefir.....
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #96 : 2009-11-16, 11:08:58 »

Gwidon,  lubie smietanke bez dodatku kefiru,a kefir lubie z dodatkiem  majonezu Laughing
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #97 : 2009-11-16, 12:02:36 »

Moze podwowiesz prosze jak  dowiedziec sie  z jakiej smietany i jak bylo robione maslo...

Trudno jest stwierdzić, gdy leżą stosy na półce w "markecie".  Confused
W domu to wyjdzie po smaku, na patelni...
Kilka praktycznych rad, jak pozać masło, dałem już wcześniej na tym Forum, ale sam kilka miesięcy temu dałem się nabrać na "miksa" z olejem słonecznikowym, bo z danych na opakowaniu wynikało, że to masło!  Shocked
No to jak tu radzić?  Confused

PS
pociecha dla ciebie "kodar", że w Niemczech i krajach alpejskich nie oszukują, tak jak w Polsce na "maślanej margarynie".
Jak pisze "Butter" - to jest Butter, a jak 30% "Rahm" to czasem jest 30% Sahne oder Schlag.  Wink
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #98 : 2009-11-16, 13:00:40 »

Tomas,to sie mylisz,bo: do smietanki dodaje carrageen a do masla zeby bylo zolciutkie caroten i caly nabial robiony jest z pasteryzowanego mleka i smietanki,a niech to Schlag..... Very Happy

Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Optymalne rekordy
« Odpowiedz #99 : 2009-11-16, 14:04:04 »

O jejku!
jak to dobrze, że nie mam takich problemów!
Kujawy to jednak najlepszy Heimat do życia w okolicy!
Ten las, te łąki, ta gleba przenno-buraczana, bociany... i ta mleczarnia...
Niesłychane bogactwo!  Very Happy
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 23 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.357 sekund z 19 zapytaniami.