Autor
|
Wtek: Optymalne rekordy (Przeczytany 404411 razy)
|
admin
Go
|
A jak sobie samodzielnie obliczyć PPM - gdzieś tu już podawałem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Adminie,
więc przy masie 80 kg to 0,12 x 80 x 150 = 1440 ??
W 100 g masła kcal (jeśli pamiętam) jest 748, więc Adampio na basenie może być w stanie zużyć 200 g masła?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Tak wychodzi w przybliżeniu (faktycznie - bliżej 180g), gdy zrobimy proste założenie, że życie jest piękne i nieskomplikowane. PS do dokładnych pomiarów niezbędna jest już kalorymetria i kilka dodatkowych badań - najlepiej ze stosownymi markerami, ale nie tymi od raka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Admin, dziękuję za odpowiedź Ciekawa sprawa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Przepał wyżej 1000kcal w amatorskim sporcie to już przegięcie! - ale to moje osobiste zadnie... PS Przepał zaś 100kcal w PPM - to już poważny syndrom metaboliczny! Z tego wynika, ze przegialem. Raz na jakis czas mozna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Trzeba jeszcze brać pod uwagę temperaturę wody w której pływałeś! Im wyższa temperatura wody tym mniejszy wydatek energetyczny... PS o ile pamiętam tak jest do temp 25 oC. Powyżej tej granicy trzeba doliczać już straty na chłodzenie organizmu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Z tego wynika, ze przegialem. Raz na jakis czas mozna Dobrze jest właśnie raz na jakiś czas sprawdzić wydolność swojego organizmu... Ale z umiarem. Jeszcze raz GRATULACJE!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dzieki
Na co dzien plywam 3-4 km 1,5-1,7 h, 4 do 5-ciu razy w tygodniu,czyli bez jakiegos ekstra duzego wysilku.
Wiec sobie postanowilem,raz na jakis czas, moze raz na kwartal sprawdzic nie kondycje tylko wlasnie wytrzymalosc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
No to OPTYMALNIE... PS dla Ciebie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Dziś widziałem w sklepie masło fińskie po 30,50zł/kg! A ja kupuję naprzedniejsze (ze śmietanki szczepionej czystą kulturą bakterii holenderskich, a nie z serwatki! - masła typu "szwajcarskiego"), polskie, z upustem - po brutto - 10,07zł/kg! PS jak to dobrze, że masło jest "naukowo" SZKODLIWE! Vivat lactose intolerance!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Dziś widziałem w sklepie masło fińskie po 30,50zł/kg! A ja kupuję naprzedniejsze (ze śmietanki szczepionej czystą kulturą bakterii holenderskich, a nie z serwatki! - masła.... Moze podwowiesz prosze jak dowiedziec sie z jakiej smietany i jak bylo robione maslo???Nawet w sklepach z ekologiczna zywnoscia tego nie wiedza.Na opakowaniu podana jest tylko zawartosc tluszczu w 100g produktu. W POlsce potrafilam maslo zrobic sama wlewajac smietanke do sloika i ubijajac az do konsystencji masla.Ale tutaj,??ani sernika,ani twarozku nie udalo mi sie zrobic z nabialu jaki dostepny byl w sprzedazy.Kazdy zna procedure robienia na wlasne potrzeby tarozku,to wie,ze po zakwaszeniu i podgrzaniu mleko sie scina.A tutaj mleko po zakwaszeniu ma przykry zapach i nadaje tylko do wylania..A dlaczego ludzie to cos kupuja???Sklepu ekologicznego nie mam niestety w poblizu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Adminie,
więc przy masie 80 kg to 0,12 x 80 x 150 = 1440 ??
W 100 g masła kcal (jeśli pamiętam) jest 748, więc Adampio na basenie może być w stanie zużyć 200 g masła?
wedlug co powyzsze ,osoby bez sportowych wyczynow jezeli takie sa wsrod optymalnych nie maja potrzeby zjadania 200g masla na dobe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
z upustem - po brutto - 10,07zł/kg! Ale masz cenę! Pogratulować My poniżej 17zł nie schodzimy a trochę tego u nas schodzi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Adampio gratuluję wspaniałej kondycji! Tak trzymaj!
W 2,5 godziny przebiegam ok.25 km, potem już tempo spada. Biegam teraz na bieżni, która wylicza mi od razu kalorie. Średnio to trzy razy tygodniowo po 1200 kcal (12km). Gdy kończę, to tak jakbym z basenu wyszedł. Ze slipek cieknie pot. Mimo wentylatora ciepłota ciała znacznie wzrasta. Ubytek wody sięga 1,5 l. W basenie to co innego, przez skórę woda jest wchłaniana (tak sądzę) , więc ubytki są znacznie mniejsze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
jak to dobrze, że masło jest "naukowo" SZKODLIWE! ....masz racje admin , bo bysmy mieli naprawde przerabane .....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
Dziś widziałem w sklepie masło fińskie po 30,50zł/kg! A ja kupuję naprzedniejsze (ze śmietanki szczepionej czystą kulturą bakterii holenderskich, a nie z serwatki! - masła.... Moze podwowiesz prosze jak dowiedziec sie z jakiej smietany i jak bylo robione maslo???Nawet w sklepach z ekologiczna zywnoscia tego nie wiedza.Na opakowaniu podana jest tylko zawartosc tluszczu w 100g produktu. W POlsce potrafilam maslo zrobic sama wlewajac smietanke do sloika i ubijajac az do konsystencji masla.Ale tutaj,??ani sernika,ani twarozku nie udalo mi sie zrobic z nabialu jaki dostepny byl w sprzedazy.Kazdy zna procedure robienia na wlasne potrzeby tarozku,to wie,ze po zakwaszeniu i podgrzaniu mleko sie scina.A tutaj mleko po zakwaszeniu ma przykry zapach i nadaje tylko do wylania..A dlaczego ludzie to cos kupuja???Sklepu ekologicznego nie mam niestety w poblizu. .....Kodar - ale jest smietanka 30% w Niemczech , dodajesz do niego troche kefiru bez dodatkow i za 2 doby masz porzadny, optymalny tlosty kefir.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Gwidon, lubie smietanke bez dodatku kefiru,a kefir lubie z dodatkiem majonezu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Moze podwowiesz prosze jak dowiedziec sie z jakiej smietany i jak bylo robione maslo... Trudno jest stwierdzić, gdy leżą stosy na półce w "markecie". W domu to wyjdzie po smaku, na patelni... Kilka praktycznych rad, jak pozać masło, dałem już wcześniej na tym Forum, ale sam kilka miesięcy temu dałem się nabrać na "miksa" z olejem słonecznikowym, bo z danych na opakowaniu wynikało, że to masło! No to jak tu radzić? PS pociecha dla ciebie "kodar", że w Niemczech i krajach alpejskich nie oszukują, tak jak w Polsce na "maślanej margarynie". Jak pisze "Butter" - to jest Butter, a jak 30% "Rahm" to czasem jest 30% Sahne oder Schlag.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Tomas,to sie mylisz,bo: do smietanki dodaje carrageen a do masla zeby bylo zolciutkie caroten i caly nabial robiony jest z pasteryzowanego mleka i smietanki,a niech to Schlag.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
O jejku! jak to dobrze, że nie mam takich problemów! Kujawy to jednak najlepszy Heimat do życia w okolicy! Ten las, te łąki, ta gleba przenno-buraczana, bociany... i ta mleczarnia... Niesłychane bogactwo!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|