Autor
|
Wtek: Dieta optymalna od pierwszych dni (odczucia, zmiany) (Przeczytany 243773 razy)
|
toan
Go
|
Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie pochłonąć organizm zdrowego człowieka. A do tego: wchłania się z jekita głównie Fe +2 i aktywnie, gdzie kofaktorem enzymu jest cuprum. Czyli, aby wchłaniało się żelazo niezbędna jest odpowiedna ilość Cu w dawce pokarmowej. ciekawostka: w chowie cieląt na białe mięso klatki nie są zbijane za pomocą metalowych gwoździ, bo przeżuwacze mają florę bakteryjną, która potrafi zdegradować trójwartościowe żelazo do przyswajalnego dwuwartościowego.
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Kodar, maf, adam319 - bardzo dziękuję za zainteresowanie i cenne podpowiedzi Zaczynam gotowanie wg przepisu maf, tylko bez śliwek suszonych - wielkie dzięki. Dlaczego bez sliwek? Sliwki /suszone owoce/ nadaja glebie smaku. Nie bedzie slodko kwasna. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
A tu handlarze nie zalecaja pic mleka i spozywac przetworow mlecznych. I kto tu ma racje?
Kangur, cos Ci sie chyba "porotowalo". Handlarze zalecaja pic jak najwiecej mleka, bo inaczej poszliby w konkurs. To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
maf - bez śliwek suszonych, ponieważ w domu mam tylko śliwki mrożone lub w powidłach, a nie chce mi się biec do sklepu po kilka śliwek. Myślę, że 1 łyżeczka cukru na garnek zupy mnie nie zabije zamiast tych śliwek. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
A tu handlarze nie zalecaja pic mleka i spozywac przetworow mlecznych. I kto tu ma racje?
Kangur, cos Ci sie chyba "porotowalo". Handlarze zalecaja pic jak najwiecej mleka, bo inaczej poszliby w konkurs. To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal. Na tym forum lekarke traktuje sie jako handlare. Czy teraz moje intencje sa jasne?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.
No popatrz Ty sie Adam! Dzis dwonie do mojej kochanej Babci ,a Ona mi mówi,zebym piła mleko (sama całe zycie pije - ma skończone 86lat) . I kogo tu słuchać??? A niech to ! To moze żeby "wilk był cały a owca syta" , to pojem sobie miodu
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Na tym forum lekarke traktuje sie jako handlare. Czy teraz moje intencje sa jasne? Jasne!, a ty czym handlujesz na tym forum. Branża mnie interesuje.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.
No popatrz Ty sie Adam! Dzis dwonie do mojej kochanej Babci ,a Ona mi mówi,zebym piła mleko (sama całe zycie pije - ma skończone 86lat) . I kogo tu słuchać??? A niech to ! To moze żeby "wilk był cały a owca syta" , to pojem sobie miodu OK, to moze dokladniej napisze, ze Dr. Jan Kwasniewski nie zaleca na ZO/DO picia mleka ze wzgledu na zle BTW. Zwlaszcza dzieciom :shock:Czy tera juz jest "jasniej"?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
OK, to moze dokladniej napisze, ze Dr. Jan Kwasniewski nie zaleca na ZO/DO picia mleka ze wzgledu na zle BTW. Zwlaszcza dzieciom :shock:Czy tera juz jest "jasniej"?
Jem wszystko tylko inaczej. I każdy tak może byle zachować popularnie się mówi umiar a optymalnie się mówi trzeba przestrzegać proporcje BTW. Kto tego nie rozumie jest w błędzie jeść można wszystko przy zachowaniu proporcji.
Nie można na DO/ŻO napić sie np. pół szklanki mleka(jesli komuś nie szkodzi) niekoniecznie codziennie i od własnej krówki lub kózki?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
OK, to moze dokladniej napisze, ze Dr. Jan Kwasniewski nie zaleca na ZO/DO picia mleka ze wzgledu na zle BTW. Zwlaszcza dzieciom :shock:Czy tera juz jest "jasniej"?
Jem wszystko tylko inaczej. I każdy tak może byle zachować popularnie się mówi umiar a optymalnie się mówi trzeba przestrzegać proporcje BTW. Kto tego nie rozumie jest w błędzie jeść można wszystko przy zachowaniu proporcji.
Nie można na DO/ŻO napić sie np. pół szklanki mleka(jesli komuś nie szkodzi) niekoniecznie codziennie i od własnej krówki lub kózki? Jezeli chodzi o mnie, to niech ludzie pija nawet ,leko z zawartoscia 0,2%. Nie mam nic przeciwko temu. Pytanie tylko po co zasmiecac organizm czyms co jest bezwartosciowe? Ja w miejsce tej zabarwionej wody napije sie zdrowej / dla mnie / smietany 38%. A stwierdzenie, ze na ZO/DO jemy wszystko, zachowujac BTW jest pojeciem wzglednym. Chleba nie jemy, cukrow prostych nie jemy itd. I piodejrzewam, ze jest to czesc wypowiedzi Morgano, bo z tego co wiem, Morgano chleba nie jje!!!
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Też jestem tego zdania. Nie służą mi ani cukry proste ani zboża. Na poczatku DO jadłam je w ilościach śladowych (typu panierki, dwie kostki czekolady) to był błąd. Nie wiem jak jest u osób zupełnie zdrowych ale w chorobach z autoagresji nie ruszałabym tego.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Też jestem tego zdania. Nie służą mi ani cukry proste ani zboża. Na poczatku DO jadłam je w ilościach śladowych (typu panierki, dwie kostki czekolady) to był błąd. Nie wiem jak jest u osób zupełnie zdrowych ale w chorobach z autoagresji nie ruszałabym tego.
Nie ma osob zupelnie zdrowych, bo juz kazdy z nas zaliczyl lekarza w swoim zyciu, zjadl pare kilo antybiotykow itd. Ale masz racje, nalezy patrzec na reakcje organizmu i odstawiac to co nam nie sluzy.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Pytanie tylko po co zasmiecac organizm czyms co jest bezwartosciowe?
PS.W sumie to fajnie jest tak "zasmiecać" swój organizm dobrych kilkadziesiąt lat!
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
PS.W sumie to fajnie jest tak "zasmiecać" swój organizm dobrych kilkadziesiąt lat! Na naszej ulicy mieszka czlowiek, ktory pil prrzez swoje cale zycie i pije w dalszym ciagu. Dzis ma ponad 60 lat a pil ostatnie 40-sci.....i tez nie narzeka.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
A skoro juz tak piszemy znów o tych "strasznych mlecznych",to mąż mi kiedys opowiadał,ze ktoś,gdzies tam z jego rodziny od dzieciństwa nie pił mleka i nie jadł niczego co było z nim zwiazane (jakiś uraz z dzieciństwa-coś zobaczył ,czy jak -nie pamietam dokładnie) i wyobraśta se ,że ten ktoś miał astme Czujeta to??? Nie jadł mlecznych,a miał astme To przecie niemożliwe! wszak to mleczne odpowiadają za wszelkie "astmatyczne" sprawy PS.Opowiadał mi to dlatego,żeby mi udowodnić,że nie trzeba pić mleka,żeby mieć astme
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
PS.W sumie to fajnie jest tak "zasmiecać" swój organizm dobrych kilkadziesiąt lat! Na naszej ulicy mieszka czlowiek, ktory pil prrzez swoje cale zycie i pije w dalszym ciagu. Dzis ma ponad 60 lat a pil ostatnie 40-sci.....i tez nie narzeka. To też znałam takiego gościa z osiedla,który pił ,pił,pił i pił i umar w wieku 65 lat Czujesz to??? Nie dożył 90-tki
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Mam babcię w wieku 96 lat jak na ten wiek jest zdrowa, czyta, robi na drutach, podlewa dzialkę....Żywi się tradycyjnie choć lubi jeść tłusto. Tez piła mleko ale tego z "kartonu " nie ruszy.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
ja mam arytmie i tylko uciszylam ja calkowicie rezygnujac ze zboza i wszelkich cukrow prostych. Nie jadam zadnych owocow i czekolad.Czyli jak mam ochote na czekolade,to rozpuszczam kostke masla,dodaje lyzke kakao i zoltka oraz przyprawe czili albo kurkume oraz kieliszek alkoholu-Super te trufle Daniela
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Chleba nie jemy, cukrow prostych nie jemy itd. I piodejrzewam, ze jest to czesc wypowiedzi Morgano, bo z tego co wiem, Morgano chleba nie jje!!!
„Chlebek firmy BENUS kupuję już od ponad dwóch lat jest pakowany w paczki 500gramowe w której znajduję siedem kromek każda po około 70 gram to daje na 1 kromkę 20 węglowodanów. W sobotę i niedzielę zajadam tylko po pół kromki w pozostałe dni dziennie tylko i wyłącznie 1 kromkę. „ http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=33800&highlight=chleb#33800
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Mam babcię w wieku 96 lat jak na ten wiek jest zdrowa, czyta, robi na drutach, podlewa dzialkę....Żywi się tradycyjnie choć lubi jeść tłusto. Tez piła mleko ale tego z "kartonu " nie ruszy.
O widzisz! Piękny wiek! Pozdrów Babcie ode mnie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|