forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 05:29:11

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Dieta optymalna od pierwszych dni (odczucia, zmiany)
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 18 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Dieta optymalna od pierwszych dni (odczucia, zmiany)  (Przeczytany 243768 razy)
toan
Go

Email
Odp: Dieta optymalna od pierwszych dni (odczucia, zmiany)
« Odpowiedz #180 : 2008-11-21, 09:43:29 »

Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie pochłonąć organizm zdrowego człowieka.

A do tego: wchłania się z jekita głównie Fe+2 i aktywnie, gdzie kofaktorem enzymu jest cuprum.  Wink
Czyli, aby wchłaniało się żelazo niezbędna jest odpowiedna ilość Cu w dawce pokarmowej.

ciekawostka:
w chowie cieląt na białe mięso klatki nie są zbijane za pomocą metalowych gwoździ, bo przeżuwacze mają florę bakteryjną, która potrafi zdegradować trójwartościowe żelazo do przyswajalnego dwuwartościowego.
maf
Go

Email
« Odpowiedz #181 : 2008-11-21, 10:03:47 »

Kodar, maf, adam319 - bardzo dziękuję za zainteresowanie i cenne podpowiedzi Smile

Zaczynam gotowanie wg przepisu maf, tylko bez śliwek suszonych - wielkie dzięki.
Dlaczego bez sliwek? Sliwki /suszone owoce/ nadaja glebie smaku. Nie bedzie slodko kwasna.
Pozdr
maf
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #182 : 2008-11-21, 10:11:28 »

A tu handlarze nie zalecaja pic mleka i spozywac przetworow mlecznych. I kto tu ma racje?

Kangur, cos Ci sie chyba "porotowalo".
Handlarze zalecaja pic jak najwiecej mleka, bo inaczej poszliby w konkurs. To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.
Opal
Go

Email
« Odpowiedz #183 : 2008-11-21, 10:32:18 »

maf - bez śliwek suszonych, ponieważ w domu mam tylko śliwki mrożone lub w powidłach, a nie chce mi się biec do sklepu po kilka śliwek. Myślę, że 1 łyżeczka cukru na garnek zupy mnie nie zabije Smile zamiast tych śliwek.
Pozdrawiam
kangur
Go

Email
« Odpowiedz #184 : 2008-11-21, 10:36:05 »

A tu handlarze nie zalecaja pic mleka i spozywac przetworow mlecznych. I kto tu ma racje?

Kangur, cos Ci sie chyba "porotowalo".
Handlarze zalecaja pic jak najwiecej mleka, bo inaczej poszliby w konkurs. To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.

Na tym forum lekarke traktuje sie jako handlare. Czy teraz moje intencje sa jasne?
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #185 : 2008-11-21, 10:42:31 »

To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.

No popatrz Ty sie Adam! Dzis dwonie do mojej kochanej Babci ,a Ona mi mówi,zebym piła mleko   Shocked  Very Happy  (sama całe zycie pije - ma skończone 86lat) .
I kogo tu słuchać???  Shocked A niech to !  Shocked To moze żeby "wilk był cały a owca syta"   Mr. Green, to pojem sobie miodu  Laughing
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #186 : 2008-11-21, 10:49:16 »

Na tym forum lekarke traktuje sie jako handlare. Czy teraz moje intencje sa jasne?

Jasne!, a ty czym handlujesz na tym forum. Branża mnie interesuje.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #187 : 2008-11-21, 11:00:22 »

To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.

No popatrz Ty sie Adam! Dzis dwonie do mojej kochanej Babci ,a Ona mi mówi,zebym piła mleko   Shocked  Very Happy  (sama całe zycie pije - ma skończone 86lat) .
I kogo tu słuchać???  Shocked A niech to !  Shocked To moze żeby "wilk był cały a owca syta"   Mr. Green, to pojem sobie miodu  Laughing

OK, to moze dokladniej napisze, ze Dr. Jan Kwasniewski  nie zaleca na ZO/DO picia mleka ze wzgledu na zle BTW. Zwlaszcza dzieciom :shock:Czy tera juz jest "jasniej"?
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #188 : 2008-11-21, 11:14:01 »

OK, to moze dokladniej napisze, ze Dr. Jan Kwasniewski  nie zaleca na ZO/DO picia mleka ze wzgledu na zle BTW. Zwlaszcza dzieciom :shock:Czy tera juz jest "jasniej"?

Jem wszystko tylko inaczej. I każdy tak może byle zachować popularnie się mówi umiar a optymalnie się mówi trzeba przestrzegać proporcje BTW.
Kto tego nie rozumie jest w błędzie jeść można wszystko przy zachowaniu proporcji.

Nie można na DO/ŻO napić sie np. pół szklanki mleka(jesli komuś nie szkodzi) niekoniecznie codziennie i od własnej krówki lub kózki?  Cool
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #189 : 2008-11-21, 11:20:19 »

Jem wszystko tylko inaczej. I każdy tak może byle zachować popularnie się mówi umiar a optymalnie się mówi trzeba przestrzegać proporcje BTW.
Kto tego nie rozumie jest w błędzie jeść można wszystko przy zachowaniu proporcji.

Nie można na DO/ŻO napić sie np. pół szklanki mleka(jesli komuś nie szkodzi) niekoniecznie codziennie i od własnej krówki lub kózki?  Cool

Jezeli chodzi o mnie, to niech ludzie pija nawet ,leko z zawartoscia 0,2%. Nie mam nic przeciwko temu. Pytanie tylko po co zasmiecac organizm czyms co jest bezwartosciowe?

Ja w miejsce tej zabarwionej wody napije sie zdrowej / dla mnie /  smietany 38%.

A stwierdzenie, ze na ZO/DO jemy wszystko, zachowujac BTW jest pojeciem wzglednym. Chleba nie jemy,  cukrow prostych nie jemy itd. I piodejrzewam, ze jest to czesc  wypowiedzi Morgano, bo z tego co wiem, Morgano chleba nie jje!!!
MONIKAW
Go

Email
« Odpowiedz #190 : 2008-11-21, 11:32:51 »

Też jestem tego zdania.
Nie  służą mi  ani cukry proste ani zboża. Na poczatku DO jadłam je w ilościach śladowych (typu panierki, dwie kostki czekolady)
to był błąd. Nie wiem jak jest u osób zupełnie zdrowych ale w chorobach z autoagresji nie ruszałabym tego.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #191 : 2008-11-21, 11:43:51 »

Też jestem tego zdania.
Nie  służą mi  ani cukry proste ani zboża. Na poczatku DO jadłam je w ilościach śladowych (typu panierki, dwie kostki czekolady)
to był błąd. Nie wiem jak jest u osób zupełnie zdrowych ale w chorobach z autoagresji nie ruszałabym tego.

Nie ma osob zupelnie zdrowych, bo juz kazdy z nas zaliczyl lekarza w swoim zyciu, zjadl pare kilo antybiotykow itd. Ale masz racje, nalezy patrzec na reakcje organizmu i odstawiac to co nam nie sluzy.
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #192 : 2008-11-21, 11:45:18 »

Pytanie tylko po co zasmiecac organizm czyms co jest bezwartosciowe?

PS.W sumie to fajnie jest tak "zasmiecać" swój organizm dobrych kilkadziesiąt lat!  Wink
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #193 : 2008-11-21, 11:53:03 »

PS.W sumie to fajnie jest tak "zasmiecać" swój organizm dobrych kilkadziesiąt lat!  Wink

Na naszej ulicy mieszka czlowiek, ktory pil prrzez swoje cale zycie i pije w dalszym ciagu. Dzis ma ponad 60 lat a pil ostatnie 40-sci.....i tez nie narzeka.
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #194 : 2008-11-21, 11:54:35 »

A skoro juz tak piszemy znów o tych "strasznych mlecznych",to mąż mi kiedys opowiadał,ze ktoś,gdzies tam z jego rodziny od dzieciństwa nie pił mleka i nie jadł niczego co było z nim zwiazane (jakiś uraz z dzieciństwa-coś zobaczył ,czy jak -nie pamietam dokładnie) i wyobraśta se ,że ten ktoś miał astme  Shocked Czujeta to???
Nie jadł mlecznych,a miał astme  Shocked To przecie niemożliwe!  Shocked  wszak to mleczne odpowiadają za wszelkie "astmatyczne" sprawy  Shocked

PS.Opowiadał mi to dlatego,żeby mi udowodnić,że nie trzeba pić mleka,żeby mieć astme  Laughing
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #195 : 2008-11-21, 11:56:02 »

Na naszej ulicy mieszka czlowiek, ktory pil prrzez swoje cale zycie i pije w dalszym ciagu. Dzis ma ponad 60 lat a pil ostatnie 40-sci.....i tez nie narzeka.

To też znałam takiego gościa z osiedla,który pił ,pił,pił i pił i umar w wieku 65 lat  Shocked Czujesz to??? Nie dożył 90-tki   Shocked
MONIKAW
Go

Email
« Odpowiedz #196 : 2008-11-21, 11:59:04 »

Mam babcię w wieku 96 lat jak na ten wiek jest zdrowa, czyta, robi na drutach, podlewa dzialkę....Żywi się tradycyjnie choć lubi jeść tłusto. Tez piła mleko ale tego z "kartonu " nie ruszy.
kodar
Go

Email
« Odpowiedz #197 : 2008-11-21, 11:59:42 »

Też jestem tego zdania.

ja mam arytmie i tylko uciszylam ja calkowicie rezygnujac ze zboza i wszelkich cukrow prostych.
Nie jadam zadnych owocow i czekolad.Czyli jak mam ochote na czekolade,to rozpuszczam kostke masla,dodaje lyzke kakao  i  zoltka oraz przyprawe czili albo kurkume oraz kieliszek alkoholu-Super te  trufle Daniela Razz
zbynek
Go

Email
« Odpowiedz #198 : 2008-11-21, 12:03:43 »

Chleba nie jemy, cukrow prostych nie jemy itd. I piodejrzewam, ze jest to czesc wypowiedzi Morgano, bo z tego co wiem, Morgano chleba nie jje!!!
„Chlebek firmy BENUS kupuję
już od ponad dwóch lat jest pakowany w paczki 500gramowe w której znajduję
siedem kromek każda po około 70 gram to daje na 1 kromkę 20 węglowodanów.
W sobotę i niedzielę zajadam tylko po pół kromki w pozostałe dni dziennie
tylko i wyłącznie 1 kromkę. „

http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=33800&highlight=chleb#33800
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #199 : 2008-11-21, 12:06:54 »

Mam babcię w wieku 96 lat jak na ten wiek jest zdrowa, czyta, robi na drutach, podlewa dzialkę....Żywi się tradycyjnie choć lubi jeść tłusto. Tez piła mleko ale tego z "kartonu " nie ruszy.

O widzisz!  Very Happy Piękny wiek!  Very Happy
Pozdrów Babcie ode mnie!  Very Happy
Strony: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 18 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 18 zapytaniami.