Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: KOTLETY CIELĘCE ZE SZPIKIEM / dla chorych (Przeczytany 4077 razy)
|
adampio
Go
|
KOTLETY CIELĘCE ZE SZPIKIEM Miękki kawałek cielęciny, wyżyłowany doskonale, pokrajać w drobne kawałki. Na pół funta cielęciny wziąć ćwierć funta szpinaku i tę cielęcinę razem ze szpikiem tłuc w moździerzu, odrzucając starannie żyłki, które się będą jeszcze oddzielać. Gdy wszystko zbite na masę, posolić nieco i włożyć łyżkę rozmoczonej dobrze bułki. Wyjąć masę z moździerza, robić cienkie kotlety, posmarować samym żółtkiem, rozbitym z odrobiną wody, posypać tartą przesianą bułką i smażyć na klarowanym maśle. Podają się podlane bulionem z plasterkami cytryny. Bardzo strawne dla chorych.
Źródło: L Ć. - 1920 rok
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zakk_87
Go
|
Szpik, szpinak prawie mi się pomieszało
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Szpik, szpinak prawie mi się pomieszało Przepraszam to nie jest moj blad. W 1920 roku mnie jeszcze plan 10-cio letni nie przewidzial. Odnosze wiec do nazwy potrawy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zakk_87
Go
|
Apropo kotletów to do panierki można używać wiórków kokosowych
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|