Autor
|
Wtek: Co nowego się dziś dowiedziałem? (Przeczytany 289618 razy)
|
_flo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
a ja bym sie chciala dowiedziec takiej ciekawej rzeczy dzi$: co takiego fajnego zdrowotnosciowego jest w wodzie gazowanej. to znaczy domyslam sie, ze dwutlenek wegla - ale co dalej?
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Przecież powszechnie wiadomo, że woda sodowa uderza do głowy Jestem pełan podziwu dla PR-owców, jak fajnie ludziskom do głowy wbili, że woda z butelki pet jest "mineralna", a mineralna z kranu jest do mycia naczyń! MISTRZOSTWO
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Kolejna naukowa brednia podszyta polityką proroślinną. Każda naukowa informacja potwierdzająca szkodliwość jajek i pasterskiej strawy jest z perspektywy wielce przydatna. I dla tych co w to uwierzą i dla tych co jajka i mleczne jedzą. To taka symbioza jest
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
Przecież powszechnie wiadomo, że woda sodowa uderza do głowy za taka informacje moge sie odplacic jedynie napiwkiem 5 slonecznikow, prosze: , reszty nie trzeba ale nie szkodzi, zgoogluje se, internet prawde ci powie. moze ktos inny? Jestem pełan podziwu dla PR-owców, jak fajnie ludziskom do głowy wbili, że woda z butelki pet jest "mineralna", a mineralna z kranu jest do mycia naczyń! MISTRZOSTWO noooooo, czysty zysk
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
a ja bym sie chciala dowiedziec takiej ciekawej rzeczy dzi$: co takiego fajnego zdrowotnosciowego jest w wodzie gazowanej. to znaczy domyslam sie, ze dwutlenek wegla - ale co dalej?
dwutlenek zakwasza organizm....to nie wiem czy zdrowy jest Masz inna propozycje?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Dziękuję, dziękuję serdecznie za taki napiwek
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Co takiego fajnego zdrowotnościowego? No to latem nie pilam prawie nic innego tylko gazowaną wode min. Znakomicie orzeźwia,znakomicie gasiła pragnienie w upalne dni! Brzuszek od gazu bardziej wypukły-dla mnie jak w sam raz Niemniej jednak woda "kranówa" z Wiednia jest o wiele, wiele lepsza
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
kontynuujac: doczytawszy ze dwutlenek wegla "zamienia sie" po spozyciu w kwas weglowy, a ten wspomaga trawienie zadnej z tej informacji nie jestem oczywiscie w stanie zweryfikowac, ale fajnie jest, bo znowu pije wode gazowana, a wczesniej mi wmawiano, ze nie wolno, nie zdrowa
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Och _flo Czemu "kubusia" nie wypróbujesz (o ile mieszkasz w Polsce) ,poleca go nasza przemiła "lekarka" -pewnie bardzo,bardzo zdrowy
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
dzieki, moze w przyszlym zyciu - kubusia, swędlinkę i czipsy, mhhh
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
dzieki, moze w przyszlym zyciu - kubusia, swędlinkę i czipsy, mhhh
Moze jeszcze frytki z mcdonalds
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
swoja droga, taka ciekawostka, frytki w mcdonalds byly niegdys smazone na loju, zanim "odkryto" jego "szkodliwosc" nie wiem tylko czy kiedykolwiek w skladzie tych frytek byly ziemniaki
|
|
|
|
|
|
|
cheeta
Go
|
swoja droga, taka ciekawostka, frytki w mcdonalds byly niegdys smazone na loju, zanim "odkryto" jego "szkodliwosc" nie wiem tylko czy kiedykolwiek w skladzie tych frytek byly ziemniaki taak, dzieki temu mialy ten 'niepowtarzalny smak' teraz smaza na oleju i dodaja 'artifical flavour ' mniam!
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Co nowego się dziś dowiem? - współczynnik ( Quotiens Respiratorius) - wyrażony jako objętościowy stosunek wytworzonego bezwodnika kwasu węglowego, do zużytego w tym samym czasie tlenu - przewrotnie zwany RQ. Otóż okazuje się, że "naukowo" wychodzi, że z jednego litra tlenu przy spalaniu glukozy uzyskuje się 5,047 kalorii, białka 4,664, a tłuszczu "tylko" 4,686 kalorii. Coś mi tu bardzo nie pasuje. Może się mylę? Uczyć się, uczyć się. Dziś wszystko o RQ. ciekawostka: przy tuczu obiektów RQ wynosi nawet do 1,5, a w czasie głodzenia nawet 0,25 - fascynujące - prawda! wstępne wnioski: z uwagi na ocieplanie się klimatu spowodowane ponoć nadmiernym wydzielaniem gazów cieplarnianych tucz obiektów powinien być brany pod uwagę w bilansie! Trochę zootechniki: w tuczu świń wyróżniamy: tucz bekonowy ("dieta japońska" - wysokowęglowodanowa - śrutowokartoflanoserwatkowa dawniej - dziś na mieszance pełnoporcjowej + woda do woli) RQ=0,9, tucz słoninowy, (dieta wysokowęglowodanowa+ograniczenie białka+racjonowanie wody = średni metabolic syndrome) RQ=1,1-1,2, tucz smalcowy (dieta wysokowęglowodanowa z drastycznym ograniczeniem białka i wody = ciężka postać metabloic syndrome do cukrzycy - włącznie) RQ=1,4-1,5! Innych rodzajów diet w chowie zwierząt gospodarskich (niskokaloryczna, warzywno-owocowa z pięciokrotnym dawkowaniem, zgodna z grupą krwi , ... Atkinsa, Lutza, Dieta Optymalna) ze wzgledów ekonomiczynych nie bierze się pod uwagę. Jakieś sugestie?.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
w tuczu świń wyróżniamy: tucz bekonowy ("dieta japońska" - wysokowęglowodanowa - śrutowokartoflanoserwatkowa dawniej - dziś na mieszance pełnoporcjowej + woda do woli) RQ=0,9, tucz słoninowy, (dieta wysokowęglowodanowa+ograniczenie białka+racjonowanie wody = średni metabolic syndrome) RQ=1,1-1,2, tucz smalcowy (dieta wysokowęglowodanowa z drastycznym ograniczeniem białka i wody = ciężka postać metabloic syndrome do cukrzycy - włącznie) RQ=1,4-1,5!Innych rodzajów diet w chowie zwierząt gospodarskich (niskokaloryczna, warzywno-owocowa z pięciokrotnym dawkowaniem, zgodna z grupą krwi , ... Atkinsa, Lutza, Dieta Optymalna) ze wzgledów ekonomiczynych nie bierze się pod uwagę. Jakieś sugestie?. Hodowac swinie na smalec. Smalcem wyleczyc cukrzykow. Bilans RQ bedzie zachowany. Wilk syty i owca cala.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
"kanguru" u was lato i wysokie temperatury? A po australijsku winno być chyba: "dingo syte i kangur cały"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|