forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 11:08:20

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Co nowego się dziś dowiedziałem?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Co nowego się dziś dowiedziałem?  (Przeczytany 290088 razy)
grizzly
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #80 : 2008-11-20, 09:56:09 »

...A po australijsku winno być chyba: "dingo syte i kangur cały"?  Mr. Green...

 Razz Razz Razz

Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #81 : 2008-11-20, 11:35:33 »

"kanguru"
u was lato i wysokie temperatury?  Very Happy
A po australijsku winno być chyba: "dingo syte i kangur cały"?  Mr. Green
Burze dalej trwaja. Szkody rosna. Zaraz bede nusial wylaczyc kompa, bo w zabezpieczenie przepieciowe nie wierze, a grzmi okropnie i juz zaczelo lac jak z ceberka.


Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #82 : 2008-11-20, 11:41:11 »

U mnie trochę lepiej. Temp +8C, wieje, pada, ale nie aż tak, aby się przelewało!  Very Happy
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #83 : 2008-11-20, 12:15:43 »

Co nowego się dziś dowiem? - współczynnik (Quotiens Respiratorius) - wyrażony jako objętościowy stosunek wytworzonego bezwodnika kwasu węglowego, do zużytego w tym samym czasie tlenu - przewrotnie zwany RQ.
[...]
Innych rodzajów diet w chowie zwierząt gospodarskich (niskokaloryczna, warzywno-owocowa z pięciokrotnym dawkowaniem, zgodna z grupą krwi , ... Atkinsa, Lutza, Dieta Optymalna) ze wzgledów ekonomiczynych nie bierze się pod uwagę. Wink
Jakieś sugestie?.

Już ładnych parę lat temu, (jeszcze na starym frum optymalnych), doszliśmy do wniosku, że najwięcej biochemicznych faktów (bez proroślinnej ideologii) można znaleźć właśnie w literaturze weterynaryjnej   Idea  a nie w tej adresowanej do ludzi...   Cool
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #84 : 2008-11-20, 13:29:51 »

(...)
objętościowy stosunek wytworzonego bezwodnika kwasu węglowego, do zużytego w tym samym czasie tlenu.
(...)

„bezwodnik kwasu węglowego” ma się tak do „impulsatora bezwładnościowego” jak:
CO2 do młotka. Może warto jednak pisać bez esów floresów. Smile

U mnie w domu RQ jest bardzo „cieplarniany”, a to ze względu na drożdże pożerające winogron. Wydziela się 7dm3 CO2 / h. Ile w ciągu tej godziny powstaje C2H5OH oto praktyczne biochemiczne pytanie.
Cool

fajny link:
http://www.studentsguide.in/biotechnology/energy-generation/biotechnology-energy-generation1-1.html
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #85 : 2008-11-20, 14:44:55 »

O właśnie, to ocieplenie klimatu, to przez ten ferment jest może?. Wink
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #86 : 2008-11-20, 14:48:05 »

O właśnie, to ocieplenie klimatu, to przez ten ferment jest może?. Wink

O tak! zamiast sniegu pada deszcz,a równe 9 lat temu tak pieknie "sypało"  Smile
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #87 : 2008-11-20, 21:18:50 »

O właśnie, to ocieplenie klimatu, to przez ten ferment jest może?. Wink

Czy ferment na tym forum wplywa na ocieplenie klimatu? Co myszlisz o tym adminie?
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #88 : 2008-11-20, 21:28:43 »

U mnie w domu RQ jest bardzo „cieplarniany”, a to ze względu na drożdże pożerające winogron.

uuuu no ladnie
adam007! forumowy przykladny obywatel i wino pedzi Exclamation Question

piosęka: http://www.youtube.com/watch?v=4WsmSgBRUe4&feature=related
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #89 : 2008-11-21, 01:02:56 »

(...)
wino pedzi.
(...)

Słowo pędzi tradycyjnie używane jest do nazwania produkcji mocnych alkoholi z użyciem procesu destylacji! Aby używać to słowo warto sobie zadać nieco trudu i wcisnąć "Alt Gr", bo bez ogonka sugeruje dwa ogonki. Smile

Wino więc się wytwarza, otrzymuje, produkuje, wyrabia – widzisz nawet nie trzeba się martwić o polskie znaczki.
Cool
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #90 : 2008-11-21, 11:44:12 »

no i jeszcze pouczenie dostalam
od przestępcy
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #91 : 2008-11-21, 12:34:48 »

no i jeszcze pouczenie dostalam
od przestępcy

Przecież na własny użytek, bez odsprzedaży to nie przestępstwo. Wink Cool Cool
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #92 : 2008-11-21, 12:47:31 »

(...)
wino pedzi.
(...)

Słowo pędzi tradycyjnie używane jest do nazwania produkcji mocnych alkoholi z użyciem procesu destylacji! Aby używać to słowo warto sobie zadać nieco trudu i wcisnąć "Alt Gr", bo bez ogonka sugeruje dwa ogonki. Smile

Wino więc się wytwarza, otrzymuje, produkuje, wyrabia – widzisz nawet nie trzeba się martwić o polskie znaczki.
Cool

Adam,czyli jak?na mojej klawiaturze nie wychodzi Sad
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #93 : 2008-11-21, 13:29:12 »

lewy alt+shift zeby przelaczyc klawiatury w windows vista
a jak nie da rady, to znaczy, ze najpewniej ni masz zainstalowanej polskiej klawiatury

zreszta co za roznica, bo
Wino więc się wytwarza
wiec
nie trzeba się martwić
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #94 : 2008-11-21, 13:31:53 »

lewy alt+shift zeby przelaczyc klawiatury w windows vista
a jak nie da rady, to znaczy, ze najpewniej ni masz zainstalowanej polskiej klawiatury

zreszta co za roznica, bo
Wino więc się wytwarza
wiec
nie trzeba się martwić
polskiej klawiatury nie mam ,ale bylam pewna,ze jak nacisne,co  mi proponuja, to samo wyjdzie Laughing
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #95 : 2008-11-21, 13:35:26 »

za slabo sie starasz
ponaciskaj jeszcze, moze wyjdzie ogonek Wink
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #96 : 2008-11-21, 13:37:19 »

za slabo sie starasz
ponaciskaj jeszcze, moze wyjdzie ogonek Wink
oj wyjdzie,wyjdzie i wcale nie musze sie starac Shocked Laughing
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Co nowego się dziś dowiedziałem?
« Odpowiedz #97 : 2008-11-21, 13:37:47 »


polskiej klawiatury nie mam ,ale bylam pewna,ze jak nacisne,co  mi proponuja, to samo wyjdzie Laughing

Za słabo naciskasz.Spróbuj mocniej  Cool Może użyj klucza francuskiego  Cool
Zapisane
toan
Go


Email
Coś z lek. med. Jana Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #98 : 2008-11-25, 07:18:13 »

http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/138/12/2399 - (Dec.2008)
Elevated plasma concentrations of remnant-like particle cholesterol (RLP-C) are atherogenic. However, factors that determine RLP-C are not fully understood. This study evaluates which factors affect RLP-C in the fasting and postprandial state, using multiple regression analyses in a large cohort of lean and obese participants. All participants (n = 740) underwent a test meal challenge containing 95 energy % (en%) fat (energy content 50% of predicted daily resting metabolic rate). Fasting and postprandial concentrations of circulating metabolites were measured over a 3-h period. Obese participants (n = 613) also participated in a 10-wk weight loss program (–2510 kJ/d), being randomized to either a low-fat or a high-fat diet (20–25 vs. 40–45en% fat). Postprandial RLP-C was associated with fasting RLP-C, waist:hip ratio (WHR), HOMAIR (homeostasis model assessment index for insulin resistance) (P < 0.001), and age, independently of BMI and gender [adjusted R2 (adj. R2) = 0.70). These factors were also related to fasting RLP-C (P < 0.010), along with gender and physical activity (adj. R2 = 0.23). The dietary intervention resulted in significantly lower fasting RLP-C concentrations, independently mediated by weight loss, improvements in HOMAIR, and the fat content of the prescribed diet. However, after inclusion of plasma triglyceride (TG), HDL-cholesterol, and FFA concentrations in the models, HOMAIR and WHR no longer significantly predicted fasting RLP-C, although WHR remained a predictor of postprandial RLP-C (P = 0.002). Plasma TG was strongly associated with both fasting and postprandial RLP-C (P < 0.001). In conclusion, plasma RLP-C concentrations are mainly associated with plasma TG concentrations. Interestingly, the high-fat diet was more effective at decreasing fasting RLP-C concentrations in obese participants than the low-fat diet.

Czy tu im wyszło, że dieta wysokotłuszczowa była bardziej efektywna w szybszym obniżaniu koncentracji czynnika przyspieszającego rozwój miażdżycy (RLP-C - choć przyznają, że jego rola w rozwoju miażdżycy "nie jest w pełni zrozumiała"?) u zatuczonych niż dieta niskotłuszczowa?, a do tego, że jest to uzależnione od stężnia TG w surowicy (mój dopisek - od produkcji trójglicerydów w wątrobie i nie tylko z nadmiaru węglowodanów i (lub) białka, uwalnianych do surowicy na odłożenie w tkance tłuszczowej) Shocked BARDZO MNIE TO DONIESIENIE CIESZY!
Więcej takich doświadczeń, a się okaże, że dieta wysokotłuszczowa nie tylko zapobiega miażdżycy, ale i ją laczy z "niezrozumiałych przyczyn".
Czterdzieści lat temu dokładnie wyjaśnił ten mechanizm pewien bardzo znany lekarz z Polski.  Very Happy
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Coś z lek. med. Jana Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #99 : 2008-11-25, 09:02:54 »

Więcej takich doświadczeń, a się okaże, że dieta wysokotłuszczowa nie tylko zapobiega miażdżycy, ale i ją laczy z "niezrozumiałych przyczyn".
Czterdzieści lat temu dokładnie wyjaśnił ten mechanizm pewien bardzo znany lekarz z Polski.  Very Happy

Problem tkwi w tym, ze ci badacze choruja na syndrom: "Not here invented".

Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.099 sekund z 18 zapytaniami.