Autor
|
Wtek: Co nowego się dziś dowiedziałem? (Przeczytany 289566 razy)
|
grizzly
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
"kanguru" u was lato i wysokie temperatury? A po australijsku winno być chyba: "dingo syte i kangur cały"? Burze dalej trwaja. Szkody rosna. Zaraz bede nusial wylaczyc kompa, bo w zabezpieczenie przepieciowe nie wierze, a grzmi okropnie i juz zaczelo lac jak z ceberka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
U mnie trochę lepiej. Temp +8C, wieje, pada, ale nie aż tak, aby się przelewało!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
Co nowego się dziś dowiem? - współczynnik ( Quotiens Respiratorius) - wyrażony jako objętościowy stosunek wytworzonego bezwodnika kwasu węglowego, do zużytego w tym samym czasie tlenu - przewrotnie zwany RQ. [...] Innych rodzajów diet w chowie zwierząt gospodarskich (niskokaloryczna, warzywno-owocowa z pięciokrotnym dawkowaniem, zgodna z grupą krwi , ... Atkinsa, Lutza, Dieta Optymalna) ze wzgledów ekonomiczynych nie bierze się pod uwagę. Jakieś sugestie?. Już ładnych parę lat temu, (jeszcze na starym frum optymalnych), doszliśmy do wniosku, że najwięcej biochemicznych faktów (bez proroślinnej ideologii) można znaleźć właśnie w literaturze weterynaryjnej a nie w tej adresowanej do ludzi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
(...) objętościowy stosunek wytworzonego bezwodnika kwasu węglowego, do zużytego w tym samym czasie tlenu. (...) „bezwodnik kwasu węglowego” ma się tak do „impulsatora bezwładnościowego” jak: CO 2 do młotka. Może warto jednak pisać bez esów floresów. U mnie w domu RQ jest bardzo „cieplarniany”, a to ze względu na drożdże pożerające winogron. Wydziela się 7dm 3 CO 2 / h. Ile w ciągu tej godziny powstaje C 2H 5OH oto praktyczne biochemiczne pytanie. fajny link: http://www.studentsguide.in/biotechnology/energy-generation/biotechnology-energy-generation1-1.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
O właśnie, to ocieplenie klimatu, to przez ten ferment jest może?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
O właśnie, to ocieplenie klimatu, to przez ten ferment jest może?. O tak! zamiast sniegu pada deszcz,a równe 9 lat temu tak pieknie "sypało"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
O właśnie, to ocieplenie klimatu, to przez ten ferment jest może?. Czy ferment na tym forum wplywa na ocieplenie klimatu? Co myszlisz o tym adminie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
(...) wino pedzi. (...)
Słowo p ędzi tradycyjnie używane jest do nazwania produkcji mocnych alkoholi z użyciem procesu destylacji! Aby używać to słowo warto sobie zadać nieco trudu i wcisnąć "Alt Gr", bo bez ogonka sugeruje dwa ogonki. Wino więc się wytwarza, otrzymuje, produkuje, wyrabia – widzisz nawet nie trzeba się martwić o polskie znaczki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
no i jeszcze pouczenie dostalam od przestępcy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
(...) wino pedzi. (...)
Słowo p ędzi tradycyjnie używane jest do nazwania produkcji mocnych alkoholi z użyciem procesu destylacji! Aby używać to słowo warto sobie zadać nieco trudu i wcisnąć "Alt Gr", bo bez ogonka sugeruje dwa ogonki. Wino więc się wytwarza, otrzymuje, produkuje, wyrabia – widzisz nawet nie trzeba się martwić o polskie znaczki. Adam,czyli jak?na mojej klawiaturze nie wychodzi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
lewy alt+shift zeby przelaczyc klawiatury w windows vista a jak nie da rady, to znaczy, ze najpewniej ni masz zainstalowanej polskiej klawiatury zreszta co za roznica, bo Wino więc się wytwarza
wiec nie trzeba się martwić
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
lewy alt+shift zeby przelaczyc klawiatury w windows vista a jak nie da rady, to znaczy, ze najpewniej ni masz zainstalowanej polskiej klawiatury zreszta co za roznica, bo Wino więc się wytwarza
wiec nie trzeba się martwić
polskiej klawiatury nie mam ,ale bylam pewna,ze jak nacisne,co mi proponuja, to samo wyjdzie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
za slabo sie starasz ponaciskaj jeszcze, moze wyjdzie ogonek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
za slabo sie starasz ponaciskaj jeszcze, moze wyjdzie ogonek oj wyjdzie,wyjdzie i wcale nie musze sie starac
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
polskiej klawiatury nie mam ,ale bylam pewna,ze jak nacisne,co mi proponuja, to samo wyjdzie Za słabo naciskasz.Spróbuj mocniej Może użyj klucza francuskiego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/138/12/2399 - (Dec.2008) Elevated plasma concentrations of remnant-like particle cholesterol (RLP-C) are atherogenic. However, factors that determine RLP-C are not fully understood. This study evaluates which factors affect RLP-C in the fasting and postprandial state, using multiple regression analyses in a large cohort of lean and obese participants. All participants (n = 740) underwent a test meal challenge containing 95 energy % (en%) fat (energy content 50% of predicted daily resting metabolic rate). Fasting and postprandial concentrations of circulating metabolites were measured over a 3-h period. Obese participants (n = 613) also participated in a 10-wk weight loss program (–2510 kJ/d), being randomized to either a low-fat or a high-fat diet (20–25 vs. 40–45en% fat). Postprandial RLP-C was associated with fasting RLP-C, waist:hip ratio (WHR), HOMAIR (homeostasis model assessment index for insulin resistance) (P < 0.001), and age, independently of BMI and gender [adjusted R2 (adj. R2) = 0.70). These factors were also related to fasting RLP-C (P < 0.010), along with gender and physical activity (adj. R2 = 0.23). The dietary intervention resulted in significantly lower fasting RLP-C concentrations, independently mediated by weight loss, improvements in HOMAIR, and the fat content of the prescribed diet. However, after inclusion of plasma triglyceride (TG), HDL-cholesterol, and FFA concentrations in the models, HOMAIR and WHR no longer significantly predicted fasting RLP-C, although WHR remained a predictor of postprandial RLP-C (P = 0.002). Plasma TG was strongly associated with both fasting and postprandial RLP-C (P < 0.001). In conclusion, plasma RLP-C concentrations are mainly associated with plasma TG concentrations. Interestingly, the high-fat diet was more effective at decreasing fasting RLP-C concentrations in obese participants than the low-fat diet. Czy tu im wyszło, że dieta wysokotłuszczowa była bardziej efektywna w szybszym obniżaniu koncentracji czynnika przyspieszającego rozwój miażdżycy (RLP-C - choć przyznają, że jego rola w rozwoju miażdżycy "nie jest w pełni zrozumiała"?) u zatuczonych niż dieta niskotłuszczowa?, a do tego, że jest to uzależnione od stężnia TG w surowicy (mój dopisek - od produkcji trójglicerydów w wątrobie i nie tylko z nadmiaru węglowodanów i (lub) białka, uwalnianych do surowicy na odłożenie w tkance tłuszczowej) BARDZO MNIE TO DONIESIENIE CIESZY! Więcej takich doświadczeń, a się okaże, że dieta wysokotłuszczowa nie tylko zapobiega miażdżycy, ale i ją laczy z "niezrozumiałych przyczyn". Czterdzieści lat temu dokładnie wyjaśnił ten mechanizm pewien bardzo znany lekarz z Polski.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Więcej takich doświadczeń, a się okaże, że dieta wysokotłuszczowa nie tylko zapobiega miażdżycy, ale i ją laczy z "niezrozumiałych przyczyn". Czterdzieści lat temu dokładnie wyjaśnił ten mechanizm pewien bardzo znany lekarz z Polski. Problem tkwi w tym, ze ci badacze choruja na syndrom: "Not here invented".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|