Autor
|
Wtek: Jak wydobyć tłuszcz z łoju? (Przeczytany 161553 razy)
|
_flo
Go
|
mieszanie paliw wg Jana Kwasniewskiego nie ma nic do rzeczy z zawartoscia rodzajow kwasow tluszczowych w diecie wielonienasyconych unikamy, bo sa niestabilne, rakotworcze, nie znosza obrobki cieplnej. poza tym sa tez mniej kaloryczne, a wiec stanowia slabsze paliwo. z tym smazeniem zoltek to sprawa kontrowersyjna wg tego co czytalam u Eadsow, ale jestesmy na forum JK i trzymamy sie tego, co pisze admin
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
(...) z tym smażeniem żółtek to sprawa kontrowersyjna (...)
Nie pamiętam, czy napisałem, czy tylko chciałem napisać, w razie czego sorry za powtórkę. Nie podoba mi się wyraz „smażenie” gdyż może być rozumiany jako ogień na maksa i niech się dymi. W tym przypadku pożywienie ulega częściowemu zniszczeniu i zwłaszcza jeśli występuje w nim chemia spożywcza mogą powstać dziwne związki. Preferuję powolne duszenie pod przykryciem tak by dno patelni miało jakieś 100 – 110 oC. Potrawa jest wtedy „pretrawiona”, nic nam się nie utlenia (atmosfera pary wodnej) i nic nam się nie przypala (za niska temperatura).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zakk_87
Go
|
Wychodzi na to ze frytki optymalne to najgorszy wynalazek tej diety Confused Confused
Pozdr
Zakk
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
(...) z tym smażeniem żółtek to sprawa kontrowersyjna (...)
Nie pamiętam, czy napisałem, czy tylko chciałem napisać, w razie czego sorry za powtórkę. Nie podoba mi się wyraz „smażenie” gdyż może być rozumiany jako ogień na maksa i niech się dymi. W tym przypadku pożywienie ulega częściowemu zniszczeniu i zwłaszcza jeśli występuje w nim chemia spożywcza mogą powstać dziwne związki. Preferuję powolne duszenie pod przykryciem tak by dno patelni miało jakieś 100 – 110 oC. Potrawa jest wtedy „pretrawiona”, nic nam się nie utlenia (atmosfera pary wodnej) i nic nam się nie przypala (za niska temperatura). Nie podoba Ci sie slowo smazenie i dlatego chcesz je zastapic slowem duszenie? hahahahaha a to dobre!!!!! Adam wyobraz sobie, ze mozna smazyc nie przypalajac....... Widziales kiedys przepis na duszone jajka ( mowie teraz o kurzych ) ? Albo o duszonych frytkach? A mozy Ty tez dusisz wode? Nie...chyba gotujesz?!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Adam319> Węglowodany – nigdy samodzielnie na głodno! Adampio> Nie będą "trawione" bez obecności tłuszczu. Zamknąłbym Cię na 7 dni w twierdzy o chlebie i wodzie, to może byś zmienił zdanie. Przede wszystkim sorry, ze Twoj tekst nie zostal "wklejony" w moj i efektem koncowym byl moj post jako Twoj. ale, moja "mala prowokacja" sie udala....... W ktoryms z postow piszesz, ze nie pochwalasz jedzenia weglowodanow na noc bez tluszczow ( nie chce mi sie szukac, sam wiesz gdzie ten post mozesz znalesc) Dlatego, moja wypowiedz w ostatnim "Toim" poscie. Otoz, jedzac wegle na noc bez tluszczu, zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Otoz, jedzac wegle na noc bez tluszczu, zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz
A jak juz nie potrzebujesz chudnac?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
[ Nie podoba mi się wyraz „smażenie” gdyż może być rozumiany jako ogień na maksa i niech się dymi. W tym przypadku pożywienie ulega częściowemu zniszczeniu i zwłaszcza jeśli występuje w nim chemia spożywcza mogą powstać dziwne związki. Preferuję powolne duszenie pod przykryciem tak by dno patelni miało jakieś 100 – 110 oC. Potrawa jest wtedy „pretrawiona”, nic nam się nie utlenia (atmosfera pary wodnej) i nic nam się nie przypala (za niska temperatura). W kuchni to jest tzw "obrobka cieplna". Dzileli sie na: smazenie pieczenie duszenie gotowanie Kazda obrobka cieplna ma wplyw na zniszczenie elementow/skladnikow produktu. Mozna o tym poczytac jak zachowuja sie witaminy, mineraly. Jak przechowywac produkty, jak obrabiac itp itd. Dlatego nie ma sensu rozwodzic sie, czy karkowka jest lepsza duszona, gotowana czy tez smazona. Nalezaloby napisac jak zachowuja sie poszczegolne skladniki mineralne i witaminy w produktach przy przechowywaniu i obrobce cieplnej. Ale moim zdaniem jest to rozdzielanie wlosa na czworo. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Otoz, jedzac wegle na noc bez tluszczu, zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz
A jak juz nie potrzebujesz chudnac? To nie jesz wegla bez tluszczu na noc. Wegle bez T i B na noc sa dobry przy rozpoczeciu diety z nadwaga. Pozniej, juz sie jje "normalnie", czyli wegle z T i B.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz...
A moze to weglowodany pomagaja "spalac" tluszcz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Wegle bez T i B na noc sa dobry przy rozpoczeciu diety z nadwaga. Pozniej, juz sie jje "normalnie", czyli wegle z T i B.
Bzzzdura. To jest wlasnie mieszanie paliw o ktoym pisales, ze nie nalezy mieszac. Przy 2 posilkach dziennie co zdarza sie czesto u wielu optymalnych, wegle tylko w 2 posilku? Zachowujac scisle proporcje i ilosci BTW na Diecie Optymalnej opracowanej przez lek. med. Jana Kwasniewskiego chudnie sie bez problemu nie stosujac zdziwaczalych modyfikacji. Napewno wielu optymalnych to potwierdzi. Ja jestem takim przykladem, stosujac scisla DO, w ciagu pierwszych 3 mies schudlem z 86kg do 72. Scisla DO byc moze dla niektorych moze wydawac sie dziwna, jest to wazenie i liczenie kazdego kesa wlozonego do ust. Na kartkach ktore jeszcze mam, mam zapisane np 2g boczku, ktore podjadalem, ale wszystko bylo wliczone do bilansu. Pierwsza rzecza ktora kupilem decydujac sie na DO nie bylo podgardle, karkowka czy tez inny produkt zywnosciowy. Za prawie ostatnie pieniadze kupilem wage elektroniczna, aby prawidlowo stosowac DO. Waga stala w kuchni, przygotowalem kartki z dwoma kolumnami, w pierwszej kolumnie juz byly nazwy produktow ktore najczesciej jadamy, w drugiej wolne miejsce na wage produktu. Wiedza o tym co i jak jesc spowodowala, ze nie popelnialismy bledow, wieczorem tylko bilans np. trzeba dorzucic B czy tez W. DO zaczolem stosowac scisle od razu 21 maja 2002. Wiedzac jak trudna to dieta, w czerwcu juz udostepnilem kalkulator on line. Sory, ale jak slysze, ze najpierw piszesz o niemieszaniu paliw, pozniej piszesz ze W na noc jak ktos chce schudnac to chyba jestes z innej bajki. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
(...) Wiedzac jak trudna to dieta, w czerwcu juz udostepnilem kalkulator on line. (...) Sterownia elektrowni atomowej to mały pikuś przy: http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/soft.phpAle co by nie powiedzieć gratuluję całościowego i skrupulatnego podejścia do tematu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Meal akurat powstal w odpowiedzi na zarzuty IZZ, ze DO nie dostarcza wszystkich niezbednych mikro i makro elementow w DO. IZZ za pomoca programu FOOD 2 to udowadnial. Bylo o tym glosno kilka lat temu. W zasadzie jest pelna wersja mojego programu, ale jej nie udostepniam. Musialbym dopisac plik pomocy. Natomiast wersja demo, ma wszystkie opcje. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
Wegle bez T i B na noc sa dobry przy rozpoczeciu diety z nadwaga. Pozniej, juz sie jje "normalnie", czyli wegle z T i B.
Bzzzdura. To proponuje sam JK. W trzecim posilku, przed snem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Wegle bez T i B na noc sa dobry przy rozpoczeciu diety z nadwaga. Pozniej, juz sie jje "normalnie", czyli wegle z T i B.
Bzzzdura. To proponuje sam JK. W trzecim posilku, przed snem. Bo taka jest prawda. Maf nie doczytal tylko, ze napisalem " na poczatku diety"...On od razu nawiazuje do optymalnych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
...zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz...
A moze to weglowodany pomagaja "spalac" tluszcz? Dokladnie!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Ciekawe, niby nieobecni a nadal przy głosie. DO w praktyce by się przydało- reszcie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mirek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Czytasz już ze zrozumieniem, czy jeszcze tak, jak Cię wyszkolili. Po mojej stronie Twojej rzeki staramy śmiać się DO siebie. Szansę masz, pływać umiesz. A pro po pływania- Mastersi z Polski gniotą, czy na szersze wody jednak nie wypłyniesz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Radziu, czytam jeszcze chyba tak jak mnie wyszkolili bo czytalem Twoja wypowiedz trzy razy i nic z niej nie zrozumialem. Ale jak pamietam, zawsze tak bylo wiec nie oczekuje tu jakis rewelacji z Twojej strony. Po mojej stronie Twojej rzeki? hahahahaha Co Ty tu chciales powiedziec?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|