afmfo
Go
|
Czy to się smaży jak słoninę , czy gotuje w wodzie jak rosół ? Może ktoś wie? Kupiłam ze 3 kg i nie wiem co z tym robić ? W moim mieście łój jest raczej nieosiągany, nie mam dośwadczeń.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Czy to się smaży jak słoninę , czy gotuje w wodzie jak rosół ? Może ktoś wie? Kupiłam ze 3 kg i nie wiem co z tym robić ? W moim mieście łój jest raczej nieosiągany, nie mam dośwadczeń. Wlasnie!!! To jest faktycznie bardzo ciekawe? Ostatnio sie nad tym zastanawialem i jestem w kropce! Fajnie, ze poruszylas taki intrygujacy temat! W moim miescie rowniez "cienko z lojem"zastanawiam sie nad instalacja zamrazarki, ale nie wiem jakiego ksztaltu i wielkosci i koloru wybrac?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Ja taką ilośc topię na dwa razy .Poprostu wkładam do gara i na średnim ogniu topię . Jeżeli jest bez mięsa to tak się topi szybko że nawet nie trzeba zagotować .Jeżeli ma w sobie trochę mięsa to musi się trochę wysmazyc.Ostatnio 4 kg. musiałam dośc długo smazyć .Skwarki są tak twarde że nadają się tylko do wyrzucenia. Albo dla psa jak ktoś ma
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
zastanawiam sie nad instalacja zamrazarki,
Musisz dobrze to przemysleć! Najlepiej jak pójdziesz do jakiegoś AGD ,tam som fachowcy -oni Ci doradzom! ale nie wiem jakiego ksztaltu i wielkosci i koloru wybrac? Weź moze pod uwage jakomś "rogówke" ,zawsze to mniej miejsca na "tworzenie" sie pajeczyn
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
afmfo
Go
|
Ja tak± ilo¶c topię na dwa razy .Poprostu wkładam do gara i na ¶rednim ogniu topię . Jeżeli jest bez mięsa to tak się topi szybko że nawet nie trzeba zagotować .Jeżeli ma w sobie trochę mięsa to musi się trochę wysmazyc.Ostatnio 4 kg. musiałam do¶c długo smazyć .Skwarki s± tak twarde że nadaj± się tylko do wyrzucenia. Albo dla psa jak kto¶ ma
Dzięki. Czy ten tłuszcz nadaje się do zup rosołowatych, czy może czuć, że jest topiony? Co na tym tłuszczu smażysz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Musisz dobrze to przemysleć! Najlepiej jak pójdziesz do jakiegoś AGD ,tam som fachowcy -oni Ci doradzom! .. Tak sobie mysle czy dobrze by bylo, zeby byla "zabudowana" i na powierzchni zewnetrznej bylaby w "jakis" sposob "wykonczona" Wybiegam myslami naprzod i tak mysle czy od razu "przetopic" jakoms wieksza ilosc czy raczej "topic na raty"? Moze kto ma jakies doswiadczenia w "topieniu" ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Z łoju!? pójdę spytać Ani
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Skwarki są tak twarde że nadają się tylko do wyrzucenia. Albo dla psa jak ktoś ma...
Ciekawe czy takie skwarki moznaby zmielic? Wtedy zamiast dawac psu, mozna by bylo zjesc samemu, po odpowiednim "posoleniu sola Himalajska" i ewentualnie dodac "mielone migdaly" czy czosnek?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Łój przekręcić przez maszynkę, a jeśli nie można pokroić i wytapić jak słoninę, przecedzić i "frędzle" zostawić na sitku. Można je użyć do ciasteczek skwarkowych - lepiej się nadają, a nawet do piernika - no tego nie wiedziałem . Że smalec się dodaje, a i owszem. Coś mi jeszcze wspominała Ania, że nie wolno ruszać miską, aż się nie "zestali". Wszystko. PS ale mam Skarb!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Czy Ania-Skarb moze podac sprawdzony przepis na ciasteczka skwarkowe i piernik- ? /--zapachnialo mi korzennymi przyprawami /.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Z łoju!? pójdę spytać Ani Ja nie Ania, ale mam ponad 5-cio letnie doswiadczenie z lojem. Zamawiam w rzezni 20 kg loju (ten kolo nerek jest najlepszy). Mam 10 l garnek z sitkiem na dnie (zroblem takie sitko sam z bebna pralki). Kroje na kawalki loj. Nalewam troche wody na dno w garnku. Woda w czasie wysmazania wyparuje, a loj na dnie sie nie przypali. Wstawiam do piekarnika najpierw na 200 stopni C a potem zmniejszam do 120 stopni. Takie wytapianie trwa kilka godzin. Podczas gotowania trzeba mieszac, bo sie przypali. Jak juz sie wytopi pozwalam na lekkie schlodzenie sie. Chochla loj rozlewam do foremek plastikowych (tych do mikrofalowek). Jak ostygna wstawiam do zamrazarki. Smaze na tym frytki i dodaje do duszonego miesa. Skwarki pozostaja na dnie. Dawno temu zakopywalem skwarki na grzadce. Posadzilem na tym pomidory. Zbior pomidodorow na ziemi ze skwarkami byl wielokrotnie wiekszy niz bez skwarek. Wiec zaczalem te skwarki uzywac w posilkaxh. Znudzily mi sie. Stwierdzilem, ze swieza baranina lepiej mi sluzy niz te skwarki. To podpowiedzial mi moj magpie Fred. Zima taka foremka skwarek stoi na tarasie dla ptakow. Jak mnie odwiedzi moj magpie Fred, to woli swieza baranine od skwarek. Chodzi kolo mnie az dostanie swiezego mieska. Nabiera pelen dziob pokrajanej baraniny i odlatuje. Czasami jest bardzo glodny i zje spory kawalaczek mieska.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Kangur: Zbior pomidodorow na ziemi ze skwarkami byl wielokrotnie wiekszy niz bez skwarek.
Czy byla tez roznica w smaku , i ktore byly lepsze?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Do zup rosołowatych napewno się nadaje .Smażę na nim wszystko jaja mięso ryby leczo.W obecnej chwili nie używam smalcu ,tylko łój i słoninkę .Jak się wytopi nalewam gorący do słoików ,zakręcam pokrywkami,żeby jeszcze złapały i po ostygnięciu do lodówki.Frytki z ziemniaków i z selera są naprawdę przesmaczne .Jak dla mnie lepsze niż na smalcu. łój jest bardzo twardy więc kroję go nożem . Próbowałam skwarki przekręcic przez zwykłą maszynkę ,ale cały stół latał , więc dałam sobie spokój .Myślałam że dodam czosnku i będzie jako smarowidłoAle nic z tego nie wyszło .Wyrzuciłam .Może w elektrycznej by poszło. pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Kangur: Zbior pomidodorow na ziemi ze skwarkami byl wielokrotnie wiekszy niz bez skwarek.
Czy byla tez roznica w smaku , i ktore byly lepsze?.
Te z ziemi ze skwarkami byly wieksze i smaczniejsze. Byly bardziej odporne na brak wody w ziemi. Mam zamiar przeprowadzic takie samo doswiadczenie z ogorkami. Teraz juz za pozno, bo te od Sylwiusza juz kwitna. Za pozno o tym pomyslalem, a jedna foremke skwarek z loju mam. Adamgraza ma racje. Skwarki z loju trzeba odpuscic.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zilony
Go
|
Ja próbowałem tylko raz wytopic łój. Skończyło się na wielkim smrodzie na chacie i wyrzuceniem wszytkiego do śmieci Przerabiałem już wszystkie tłuszcze i wszystkie mi smakuja oprócz tego łoju! Może kupiłem nieświerzy? Szkoda że niemożna kupić takiego już wytopionego, może wtedy bym jeszcze spróbował
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Jak juz wyprubowaliście slonina i smalec często strzelaja z patelni .Cała maszynka i często podloga zachlapane tym tłuszczem . No nic fajnego tylko latac ze scierą . Ale lój jest pod tym względem cacuśny .Naprawdę polecam .Jak dla mnie wszystko jest smaczniejsze. Słyszy się o chorobach krów ,ale co ma wisieć nie utonie. Czy świnie są tak dziś zdrowe jak kiedyś -pasza niewiadomo jaka i te szczepionki , antybiotyki. Ach temat rzeka . Polecam i szukajcie a znajdziecie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
Ja próbowałem tylko raz wytopic łój. Skończyło się na wielkim smrodzie na chacie i wyrzuceniem wszytkiego do śmieci Przerabiałem już wszystkie tłuszcze i wszystkie mi smakuja oprócz tego łoju! Może kupiłem nieświerzy? Szkoda że niemożna kupić takiego już wytopionego, może wtedy bym jeszcze spróbował he he zielony jesteś masz dwa rodzaje łoju żółty wołowy i biały wieprzowy wieprzowy po przetopieniu masz bez zapachowy o dobrym smaku kiedyś na takim smażono pączki musisz tylko przetapiać nie na patelni a w garnku w najniższej możliwie temperaturze trochę to trwa ale efekt znakomity
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
afmfo
Go
|
Ja próbowałem tylko raz wytopic łój. Skończyło się na wielkim smrodzie na chacie i wyrzuceniem wszytkiego do ¶mieci Przerabiałem już wszystkie tłuszcze i wszystkie mi smakuja oprócz tego łoju! Może kupiłem nie¶wierzy? Szkoda że niemożna kupić takiego już wytopionego, może wtedy bym jeszcze spróbował [/quote ha,ha,ha Wyobraziłam sobie na chwilę co tam się działo w Twojej kuchni i ten smród i Ciebie ja wyrzucasz ten łój i zrobiło mi sie wesoło. Ciekawe jak będzie ze mną? Ha, ha, ha Narazie łój zamroziłam. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zilony
Go
|
he he zielony jesteś masz dwa rodzaje łoju żółty wołowy i biały wieprzowy wieprzowy po przetopieniu masz bez zapachowy o dobrym smaku kiedyś na takim smażono pączki musisz tylko przetapiać nie na patelni a w garnku w najniższej możliwie temperaturze trochę to trwa ale efekt znakomity
Czyli że w sklepie mam poprosić o łój biały wieprzowy? Czyli że łój niejest tylko z krowy? Ten co ja miałem był w takich paskach miejscami twardy miejscami miękki, ciężko go było przekręcic przez maszynkę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|