Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: Kontuzje....jak leczyc? (Przeczytany 74196 razy)
|
adampio
Go
|
Po paru tematach optymalno-sportowych nadszedl czas na nastepny temat: kontuzje!!! Byc moze sa "duszki", ktore myslaly, ze takie rzeczy sie optymalnym nie przytrafiaja. Ostatnio mam problem z prawym kolanem i lewym stawem barkowym. Ze stawem to byla troche dziwna sprawa, poniewaz moglem ruszac reka, podnosic ja do gory, nie moglem natomisat cofnac jej / odciagnac do tylu. Mialem uczucie jakby sciegna byly za krotkie. Ta kontuzje usunalem bardzo szybko jedzac ..(nie powiem co ) Podobne uczucie mialem z kolanem, ktorego nie moglem zgiac a nad samym kolanem "wyszedl" mi nowy miesien i generalnie mialem w okolicach nad kolanem uczucie pogrubienia, zbierania sie wody. Nie wiem trudno to opisac. Natomiast po przeciwnej stronie kolana, gdzie sa wiazadla/sciegna mialem uczucie jakby sciegna "przeskakiwaly". Pomyslalem, ze troche przeforsowalem i zrobilem sobie pare dni przerwy z plywaniem. NIemniej jednak interesuja mnie Wasze opinie na ten temat. Co to moze byc i jak sobie z tym poradzic?
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Na wszelkie problemy ze stawami poleciłabym kolagen, skóry z golony, galarety wieprzowe, flaczki.... Oczywiscie wizyta u dobrego ortopedy przydałaby się... Co do płynu w kolanie, warto sprawdzic OB.
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Albo jeszcze lepiej Adam! Zrób tak jak pisze Maniek; ...kluczem jest indywidualne dostrojenie diety z rotacja grup szkodliwych z formami diety eliminacyjnej.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
......... NIemniej jednak interesuja mnie Wasze opinie na ten temat. Co to moze byc i jak sobie z tym poradzic?
MONIKAW. Ty tak robisz to za darmo. A co na to nasz forumowy platny doradca? Obrzuci cie zaraz kupa slonecznikow i co tym zrobisz? Polozysz je na wieko trumny? Adam! Czy w rotacji juz zaliczyles Grizzly-iego i Edyte?
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Nie muszę pisać gdzie to mam.... A słoneczniki akurat lubię.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Na wszelkie problemy ze stawami poleciłabym kolagen, skóry z golony, galarety wieprzowe, flaczki.... Oczywiscie wizyta u dobrego ortopedy przydałaby się... Co do płynu w kolanie, warto sprawdzic OB.
Monika to nie byla woda w kolanie, pisalem o uczuciu "jak gdybym mial". Wszysko zaczelo sie od tego, ze nadwyrezylem zarowno lewy jak i prawy staw kolanowy w wodzie, plywajac. Lewyh jakos przeszedl, natomiast prawa strona, jest tak jakby jakis nerw jest uciskany, poniewaz z boku lydki czuje takie lekkie zmrowienie jednego miesnia.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
......... NIemniej jednak interesuja mnie Wasze opinie na ten temat. Co to moze byc i jak sobie z tym poradzic?
MONIKAW. Ty tak robisz to za darmo. A co na to nasz forumowy platny doradca? Obrzuci cie zaraz kupa slonecznikow i co tym zrobisz? Polozysz je na wieko trumny? Adam! Czy w rotacji juz zaliczyles Grizzly-iego i Edyte? Kangur, czy znasz teorie nieskonczonosci Einsteina?
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Monika to nie byla woda w kolanie, pisalem o uczuciu "jak gdybym mial". Wszysko zaczelo sie od tego, ze nadwyrezylem zarowno lewy jak i prawy staw kolanowy w wodzie, plywajac. Lewyh jakos przeszedl, natomiast prawa strona, jest tak jakby jakis nerw jest uciskany, poniewaz z boku lydki czuje takie lekkie zmrowienie jednego miesnia. Jeżeli to długo trwa poszłabym z tym do ortopedy.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Monika to nie byla woda w kolanie, pisalem o uczuciu "jak gdybym mial". Wszysko zaczelo sie od tego, ze nadwyrezylem zarowno lewy jak i prawy staw kolanowy w wodzie, plywajac. Lewyh jakos przeszedl, natomiast prawa strona, jest tak jakby jakis nerw jest uciskany, poniewaz z boku lydki czuje takie lekkie zmrowienie jednego miesnia. Jeżeli to długo trwa poszłabym z tym do ortopedy. 4 dni, i jak powiedzialem po 3 dniowej przerwie przechodzi.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Ło jejku.Też miałam kontuzje stawu skokowego podczas jazdy na rolkach.Miałam cała kostke spuchnieta,ale i tak jeździłam ,az w końcu nie mogłam ani jeździć,ani chodzić. Posmarowalam noge Naproxenem,zawinełam bandazem (tak robiłam do momentu,az przestało boleć i opuchlizna zeszła) i przeszło. Potem juz takich problemów nie było -przegiełam z jazdą po kilku latach przerwy.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ło jejku.Też miałam kontuzje stawu skokowego podczas jazdy na rolkach.Miałam cała kostke spuchnieta,ale i tak jeździłam ,az w końcu nie mogłam ani jeździć,ani chodzić. Posmarowalam noge Naproxenem,zawinełam bandazem (tak robiłam do momentu,az przestało boleć i opuchlizna zeszła) i przeszło. Potem juz takich problemów nie było -przegiełam z jazdą po kilku latach przerwy.
Dokladnie. Samo przyszlo samo pojdzie. Ze wzgledu na moj wiek, zrobilem sobie pauze i od jutra ide dalej plywac!!!
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Monika to nie byla woda w kolanie, pisalem o uczuciu "jak gdybym mial". Wszysko zaczelo sie od tego, ze nadwyrezylem zarowno lewy jak i prawy staw kolanowy w wodzie, plywajac. Lewyh jakos przeszedl, natomiast prawa strona, jest tak jakby jakis nerw jest uciskany, poniewaz z boku lydki czuje takie lekkie zmrowienie jednego miesnia. Jeżeli to długo trwa poszłabym z tym do ortopedy. 4 dni, i jak powiedzialem po 3 dniowej przerwie przechodzi. E myslałam, że kilka tygodni zię z tym męczysz.
|
|
|
|
|
|
|
Ruler
Go
|
Taka rada to chyba bardziej stosowna by była dla jakiegoś ćwoka z pierwszej łapanki który nie ma pojęcia o żywieniu, nie wie o ŻO i pyta co ma zjeść zeby było lepiej. Czytając posty autora widać że facet ma pojęcie o tym o czym pisze i raczej nie chodziło o tak trywialną odpowiedź... Ja ogólnie to też od prawie roku mam niedoleczoną kontuzję kolana która czasem daje o sobie znać(czasem szczyknie czasem zaboli itp.) i tez sie zastanawiam jak definitywnie się jej pozbyć. Rada typ na stawy najlepszy kolagen czyli galarety golonki rozgotowane wieprzowe chrząstki znajdziesz na początki jeśli nie w nagłówku niemal każdej książki o tematyce ŻO, DO.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Taka rada to chyba bardziej stosowna by była dla jakiegoś ćwoka z pierwszej łapanki......od prawie roku mam niedoleczoną kontuzję kolana która czasem daje o sobie znać(czasem szczyknie czasem zaboli itp.) i tez sie zastanawiam jak definitywnie się jej pozbyć. Tak??? To po co pytanie w temacie wątku :"...jak leczyć"? Oczywiście MONIKAW odpowiedziała prawidłowo na pytanie,a Ty natomist napisałeś o swojej niedoleczonej kontuzji .Jakieś wnioski?
|
|
|
|
|
|
|
Ruler
Go
|
Po paru tematach optymalno-sportowych nadszedl czas na nastepny temat: kontuzje!!! Byc moze sa "duszki", ktore myslaly, ze takie rzeczy sie optymalnym nie przytrafiaja. Ostatnio mam problem z prawym kolanem i lewym stawem barkowym. Ze stawem to byla troche dziwna sprawa, poniewaz moglem ruszac reka, podnosic ja do gory, nie moglem natomisat cofnac jej / odciagnac do tylu. Mialem uczucie jakby sciegna byly za krotkie. Ta kontuzje usunalem bardzo szybko jedzac ..(nie powiem co ) Podobne uczucie mialem z kolanem, ktorego nie moglem zgiac a nad samym kolanem "wyszedl" mi nowy miesien i generalnie mialem w okolicach nad kolanem uczucie pogrubienia, zbierania sie wody. Nie wiem trudno to opisac. Natomiast po przeciwnej stronie kolana, gdzie sa wiazadla/sciegna mialem uczucie jakby sciegna "przeskakiwaly". Pomyslalem, ze troche przeforsowalem i zrobilem sobie pare dni przerwy z plywaniem. NIemniej jednak interesuja mnie Wasze opinie na ten temat. Co to moze byc i jak sobie z tym poradzic? Adamiepio, czy myślałeś o prądach selektywnych? Ja przyznam się, że od jakiegoś czasu myślę o zastosowaniu ich, ale jak narazie nie wiem o nich wiele, tylko to co przeczytałem w skiążkach Dieta Optymalna i Tłuste Życie. Jakiś czas temu rozmawialem z jednym optymalnym o dość długim stażu dietowym(8-9lat) i on twierdził ze on z problemów związanych z stawami definitywnie wyleczył sie przez sesją prądów selektywnych. W książce z tego co pamiętam jak czyałem, autor podawał najwieksza skuteczność prądow selektywnych właśnie w leczeniu urazów stawowych.
|
|
|
|
|
|
|
Ruler
Go
|
Taka rada to chyba bardziej stosowna by była dla jakiegoś ćwoka z pierwszej łapanki......od prawie roku mam niedoleczoną kontuzję kolana która czasem daje o sobie znać(czasem szczyknie czasem zaboli itp.) i tez sie zastanawiam jak definitywnie się jej pozbyć. Tak??? To po co pytanie w temacie wątku :"...jak leczyć"? Oczywiście MONIKAW odpowiedziała prawidłowo na pytanie,a Ty natomist napisałeś o swojej niedoleczonej kontuzji .Jakieś wnioski? Temat: kontuzje...jak leczyć? Pisałem właśnie "kontuzji kolana Wniosek: tematy bardzo pokrewne, ospowiedź zgodna z tematem ps. w drugim poście pisze o moim zdaniu na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Piszesz do MONIKAW nt. Jej rady,która była zgodna jak najbardziej z tematem wątku; Taka rada to chyba bardziej stosowna by była dla jakiegoś ćwoka z pierwszej łapanki... A potem piszesz o Pradach Selektwnych dla "adampio" -uważasz,że "adampio" zna właściwości kolagenu,a nie zna własciwości Prądów Selektywnych??? Idąc Twoim tropem,Twoja rada znaczy tyle co rada MONIKAW,takze zastanów sie co piszesz,nastepnym razem
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Tutaj czego by się nie napisało źle... Domyślam się, że Adampio wie do czego służy kolagen i PS. W jakimś celu jednak zalożył ten wątek, poza tym czytają go różni ludzie mniej i bardziej doświadczeni.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No cóż Ruler chciał zabłysnąc swoją rada , a sam ma niedoleczoną od prawie roku kontuzje Moze powinien skorzystać z Twoich rad MONIKAW ! ,które to w/g niego sa; ...dla jakiegoś ćwoka z pierwszej łapanki...
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|