forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 00:27:57

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Prady selektywne a tiki nerwowe
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 14 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Prady selektywne a tiki nerwowe  (Przeczytany 138752 razy)
^ToM^
Go

Email
Odp: Prady selektywne a tiki nerwowe
« Odpowiedz #100 : 2008-11-30, 20:53:11 »

Miałam kiedys takiego kolege (przyjeżdzał na wakacje),który otwierał co jakiś czas buzie-tik .
Potem mu mineło.Duzo dzieci ma tiki nerwowe.Tak na prawde,to dzieciom te tiki w niczym nie przeszkadzają,to raczej rodzice robia z tego wielkie halo,wciąz zwracajac dziecku uwage  ,w ten sposób jeszcze bardziej je nasilając.
Dac dziecku spokój,nie wałkować tematu,zając dziecko-gdy dziecko jest w ruchu tików nie ma (najprawdopodobniej).

nieco wyzej pisalem(ale pewnie przegapilas;) ):  "Mysle ze dlugi czas stosowania ŻO u dziecka moze spowodowac iz to sie cofnie bez pradow i innych wynalazkow. Nalezy pamietac o tym ze uklad nerwowy jest nieslychanie skomplikowany w swojej budowie i dzialaniu i stad nie nalezy liczy na szybka jego regeneracje. Na to trzeba lata a nawet dziesieciolecia."

Z tego wynika, iz takze uwazam ze nie ma powodu paniki. Skoro ktos zapytal co jeszcze mozna zrobic w tej syt. to napisalem i stad nie wydaje mi sie abym napisal cos nieprawidlowo:)
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #101 : 2008-11-30, 20:54:54 »

Miałam kiedys takiego kolege (przyjeżdzał na wakacje),który otwierał co jakiś czas buzie-tik .
Potem mu mineło.Duzo dzieci ma tiki nerwowe.Tak na prawde,to dzieciom te tiki w niczym nie przeszkadzają,to raczej rodzice robia z tego wielkie halo,wciąz zwracajac dziecku uwage  ,w ten sposób jeszcze bardziej je nasilając.
Dac dziecku spokój,nie wałkować tematu,zając dziecko-gdy dziecko jest w ruchu tików nie ma (najprawdopodobniej).

Wiem ze powinno sie nie reagowac na tiki i nie reaguje. Syn sam sie przejmuje bo tiki ciagle sie zmieniaja. Teraz rzuca glowa i to mu juz przeszkadza. Boli go szyja i plecy. Caly dzien staramy sie by mial jakies zajecie. Jak tylko siadzie spokojnie i np oglada Bolka i Lolka na dobranoc to sie zaczyna. W szkole to samo jak pisze rysuje liczy to nic. Jak pani cos tlumaczy nie moze sie powstrzymac. Wiem ze tiki przechodza ale skoro mu to przeszkadza to chcemy mu jakos pomoc. Ktos poradzil mi osteopate ale nigdy nie bylam u takiego lekarza i nie wiem co o tym myslec.

Kiedy byłam na praktykach w domu dziecka,to były tam dzieci z tikami.
Nasza pani mówiłam nam,zebysmy obserwowały dzieci i w momencie kiedy wyczujemy,ze tik sie zbliza,to mamy dziecko odciągnąc od tego-nie zwracac absolutnie dziecku uwagi.To było trudne ,ale pociecha jest w tym,ze to mija.
^ToM^
Go

Email
« Odpowiedz #102 : 2008-11-30, 20:56:46 »

Wiem ze powinno sie nie reagowac na tiki i nie reaguje. Syn sam sie przejmuje bo tiki ciagle sie zmieniaja. Teraz rzuca glowa i to mu juz przeszkadza. Boli go szyja i plecy. Caly dzien staramy sie by mial jakies zajecie. Jak tylko siadzie spokojnie i np oglada Bolka i Lolka na dobranoc to sie zaczyna. W szkole to samo jak pisze rysuje liczy to nic. Jak pani cos tlumaczy nie moze sie powstrzymac. Wiem ze tiki przechodza ale skoro mu to przeszkadza to chcemy mu jakos pomoc. Ktos poradzil mi osteopate ale nigdy nie bylam u takiego lekarza i nie wiem co o tym myslec.

Nie ma powodu, aby dziecko mialo niepotrzebnie cierpiec i stad pomocy szukac nalezy. Jak pisalem, zaczalbym od ŻO, nerurologa i psychiatry, oni zapewne podpowiedza co dalej robic.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze uda Ci sie to zredukowac a nawet usunac.
tomek
sewero
Go

Email
« Odpowiedz #103 : 2008-11-30, 20:57:02 »

Ciekawe tylko jak to dlugo potrwa????????
^ToM^
Go

Email
« Odpowiedz #104 : 2008-11-30, 21:00:38 »

Bog jeden raczy wiedziec. U dziecka, uklad nerwowy jest w rozwoju, wiec jak zacznie dojrzewac to jest byc moze szansa ze to minie.
Oczywiscie o ile to jest wina ukladu nerwowego. Inne przyczyny tez moga to powodowac. Na pewno dobry lekarz cos podpowie:)
Podstawa to Zywienie Optymalne, pamietaj tylko o fakcie, iz dzieci musza dostawac wiecej bialka i wegli niz dorosli.
sewero
Go

Email
« Odpowiedz #105 : 2008-11-30, 21:01:07 »

Nie ma powodu, aby dziecko mialo niepotrzebnie cierpiec i stad pomocy szukac nalezy. Jak pisalem, zaczalbym od ŻO, nerurologa i psychiatry, oni zapewne podpowiedza co dalej robic.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze uda Ci sie to zredukowac a nawet usunac.
tomek
U neurologa bylam ZO stosujemy. Do psychiatry na razie nie mam terminu. Wszedzie zlozylam podanie i rozpatruja. Taka procedura w NIemczech. Od neurologa dostalam tabletki na tiki . NIe wiem czy je dawac. Boje sie farmakologii.
W srode mam termin do super masazysty, robi tez manuele therapie, osteopatie,masaz receptorow. Zobaczy syna i moze jakosc pomoze. Alex wie ze idzie na masaz plecow na rozprezenie. Uwielbia masaze bo dziennie jest masowany przez nas.
sewero
Go

Email
« Odpowiedz #106 : 2008-11-30, 21:04:18 »

Bog jeden raczy wiedziec. U dziecka, uklad nerwowy jest w rozwoju, wiec jak zacznie dojrzewac to jest byc moze szansa ze to minie.
Oczywiscie o ile to jest wina ukladu nerwowego. Inne przyczyny tez moga to powodowac. Na pewno dobry lekarz cos podpowie:)
Podstawa to Zywienie Optymalne, pamietaj tylko o fakcie, iz dzieci musza dostawac wiecej bialka i wegli niz dorosli.
Dzieki Tom .
Wiem ze wiecej bialka i wegli bo ciagle mam kontakt z doradca albo dzwonie do Ciechocinka do Pani Suchowieckiej. Jestem czlowiekiem ktory szuka i ciagle sie ucza.
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #107 : 2008-11-30, 21:04:33 »

Bladego pojecia nie mam,ale skoro dziecko nie ma tików,gdy jest zajete (pisze,rysuje,liczy),to trzeba dzieku stwarzac taki zajecia-jak najwiecej.
Potem ten okres bez tików bedzie sie wydłużał i zniknie,co wcale nie znaczy,ze nie pojawia sie nowe tiki.
Mysle,ze jak dziecko bedzie starsze,to zapanuje nad takimi zachowaniami.
adam319
Go

Email
« Odpowiedz #108 : 2008-12-01, 02:20:34 »

(...)
no tak, nastepna mądrala. skoro blednie prawie, a sama nic do dyskusji i do problemu mojego Przedmowcy nie wnosisz to nie wiem po co wogole zabierasz glos.
jak uwazasz ze to co napisalem jest zle/bledne napisz gdzie i sama zabłyśnij. ludziska beda mieli pozytek:)
pozdrawiam
tomek

Szukałaś Edyta usera, który się zarejestrował jak Ciebie nie było - to masz.
Kompletnie nie zorientowany w „who is who”. Smile

W temacie Prądów Selektywnych, to powszechnie dostępne są na rynku aparaciki do zmuszania prądem do pracy mięśni podczas gdy mózg zajęty jest czymś ważniejszym np. oglądaniem telenoweli. Można sobie taki wybrać z płynną regulacją częstotliwości i ustawić sobie raz 3 impulsy na sekundę, a raz 10 impulsów na sekundę i podziwiać efekty.
Głupie to i szkodliwe, ale tanie i z atestem więc jak ktoś się chce atakować prądem to ma pole do autodestrukcji.

To co masz Tomku u siebie na wyjściu? Sterowane źródło prądowe czy napięciowe?

Tak z ciekawości pytam, bo żeby sobie „wypalić” dziurę na plecach to chyba trzeba mieć suchą elektrodę (zły kontakt elektryczny ze skórą) i „fool power” (full) czyli 60V * 60mA czyli całe 3,6W co przy złym styku elektrody oj może oparzyć, sparaliżować, spalić to raczej nie.

Edyta była znana ze zniechęcania (by all means) do okresowego niejedzenia masła.
To mały pikuś przy zachciankach do kopania się prądem.
Napiszę więc otwartym tekstem:

Ludzie nie przykładajcie sobie elektrod!

Żeby to zrobić dobrze potrzebna jest fachowa diagnoza, precyzyjne ustawienie parametrów pracy urządzenia, przyłożenie odpowiednio przygotowanych elektrod z dokładnością akupunktury i fachowe obserwowanie reakcji organizmu.
Kilku ludzi w Polsce jest pewnie w stanie zrobić do dobrze.

To, że prądy S i PS działają przeciwnie i można korygować efekt prądem odwrotnym to bardzo dobrze, nie oznacza to jednak, że można w wypadku przeziębienia na zmianę okładać się suchym lodem i polewać wrzątkiem.
Cool
toan
Go

Email
« Odpowiedz #109 : 2008-12-01, 08:11:37 »

Żeby to zrobić dobrze potrzebna jest fachowa diagnoza, precyzyjne ustawienie parametrów pracy urządzenia, przyłożenie odpowiednio przygotowanych elektrod z dokładnością akupunktury i fachowe obserwowanie reakcji organizmu.
Kilku ludzi w Polsce jest pewnie w stanie zrobić do dobrze.

Zasada jest prosta:
kupię sobie auto(bus), choć do jazdy nie ma uprawnień.
Zawsze mnie dziwiło, jak moża tak szastać własnym zdrowiem. Zawsze!  Sad

Skoro dziecko ma tiki, gdy się nudzi - to tak jak poradziłem już dawno temu, ale pewnie "generatory" na życzenie lepiej wypalą te tiki. Cool
toan
Go

Email
« Odpowiedz #110 : 2008-12-01, 08:22:50 »

I na zakończenie:
ponieważ aparat "PENTAPULS" trafiał w niepowołane ręce (niektórym "nawet szkodził"), Jan Kwaśniewski postanowił, aby producent zaprzestał produkcji. Aparaty "PENTAPULS" do Prądów Selektywnych są obecnie dostępne tylko z "drugiej ręki".
Dlatego lepiej jest, jeśli jest taka potrzeba skorzystać z fachowej pomocy i "PENTAPULSA".

PS
na ten temat był artykuł w miesięczniku OPTYMALNI (nie mylić z gazetą opty-malnik - poradnik...)
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #111 : 2008-12-01, 08:48:02 »

Skoro dziecko ma tiki, gdy się nudzi - to tak jak poradziłem już dawno temu, ale pewnie "generatory" na życzenie lepiej wypalą te tiki. Cool

To jest tak.Gdybyś napisał,ze trzeba pojeździć po neurologach,psychiatrach,psychoanalitykach,poprzykładac elektrody przez pół roku,to z pewnoscią byś był bardziej wiarygodny,no ale jak sie pisze,ze trzeba dziecku stworzyc warunki ,w ktorych bedzie w ruchu,no to coz to za rada?  Shocked Sad ,a przeciez jasno jest napisane,że jak dziecko pisze,rusuje,liczy,to tików nie ma  Shocked
afmfo
Go

Email
« Odpowiedz #112 : 2008-12-01, 08:53:31 »

Kiedyś oglądałam  program o terapi dla jąkających się.  Dziecko miało się tego pozbyć poprzez ćwiczenia polegające mniej więcej na przełamaniu nieśmiałości. Dawano mu takie zadania polegające na załatwianiu spraw na mieście. Musiał ciągle pytać o drogę , godzinę czy o coś innego. W ten sposób przełamywało nieśmiałość i przestawało się jąkać.
Może z tikami jest jakaś analogia.
Nieśmiałość jest paskudna i często zamyka drogę do wielu spraw.
sewero
Go

Email
« Odpowiedz #113 : 2008-12-01, 09:24:57 »

na ten temat był artykuł w miesięczniku OPTYMALNI (nie mylić z gazetą opty-malnik - poradnik...)

/quote]

Moze orientuje sie Pan w ktorym to miesieczniku Optymalni bylo. Mam posegregowane latami wiec moze tylko rok?
kangur
Go

Email
« Odpowiedz #114 : 2008-12-01, 10:06:20 »

Nieśmiałość jest paskudna i często zamyka drogę do wielu spraw.

Jako posiasacz Pentapulsa wypowiem sie smialo.
Po nabyciu tego aparatu w 2002 roku kupilem ksiazke w ktorej  jest pokazane gdzie sie znajduja wezly nerwowe (sympatyczne i parasympatycznne) zarzadajace poszczegolnymi organami.
To mi dalo poglad gdzie nalezy przykladac elektrody. Poza tym w instrukcji obslugi sa zdjecia na lokalizacje elektrod.
Instrukcja do lokalizacji elektrod dla poszczegolnych chorob jest bardzo dobrze opracowana.
Sam aparat w stosowniu w praktyce jest bardzo niewygodny. Ladowanie baterii trwa 1.5 godziny i w tym czasie aparat jest zajety ladowaniem baterii. Procedura ladowania baterii jest bardzo skomplikowana i nie praktyczna. Proponowalem konstruktorowi rozwiazanie ladowania baterii z innego zasilacza, jak to jest stosowane w praktyce z roznego rodzaju narzedziami.
Teoretycznie z tego aparatu mozna na wyjciu uzyskac prad 63mA. Dopuszczalna normami jest wielkosc 40mA. Tak sa ustawione wszystkie bezpieczniki przeciwporazeniowe. Stad wypalona dziura na plecach. Dzielnik napiecia w tym aparacie nie jest 1:10 jakby mialo to wynikac z ustawianych zakresow.
Wykonanie aparatu jest amatorskie. W trakcie stosowania zabiegow aparat sie wylaczal. Myslalem ze od wysokoiej temperatury zewnetrznej powyzej 30 C. Wkladalem go do lodowki aby schlodzic przed zabiegiem. Zabieg trwal dluzej. Pzelutowalem wszystkie polaczenia na obustronnej plytce montazowej. Nie pomagalo. Nawiercilem otwory wentylacyne w obudowie. Nie pomagalo.
Skontaktowalem sie z projektantem tego aparatu i poprosilem o tranzystor, na ktorym napiecie przrekraczalo 60V. Wymienilem ten tranzystor, Nie pomagalo.
Odizolowalem koncowki (bardzo kiepskiej jakosci) do podlaczenia elektrod i stwierdzilwm, ze te koncowki sa polaczone metoda zaciskowa.
Odcialem te koncowki, przylutowalem koncowki dobrej jakosci i aparat dziala, nie przerywajac zabiegu.
Konkurencyjna cena lepiej wykonanych i bardziej funcjonalnych aparatow  spowodowala to, ze Pentapulsa nie ma na rynku.
W takim wykonaniu aparat nie przeszedlby zadnego testu EU.
Narazie w Polsce Izba Lekarska jest zajeta innymi problemami. W Ameryce sprzedawce podobnych aparatow wsadzono do wiezienia.
afmfo
Go

Email
« Odpowiedz #115 : 2008-12-01, 10:26:51 »

Kangur
Ty jesteś prawdziwy Polak. Wszystko potrafisz.
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #116 : 2008-12-01, 13:14:00 »

kupilem ksiazke w ktorej  jest pokazane gdzie sie znajduja wezly nerwowe (sympatyczne i parasympatycznne) zarzadajace poszczegolnymi organami.

kangur,
a pisało w tej książce, że niepotrzebne drażnienie tych węzłów nerwowych powoduje skutki uboczne takie jak: ablatio placentae praecox, bacilliosis,  candidiasis, defectus mori, endometritis... , Sol Selectas, zapalenia i ciężkie zwyrodnienia innych organów?  Sad
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #117 : 2008-12-01, 13:43:12 »

A jakby wziac dwie blachy po konserwie rybnej,zamocować do nich dwa kabelki ,podłaczyc do gniazdka i przyłożyc te blachy do nog,bo wczoraj zem biegła i dzis mnie bolom.
Czy taki zabieg mi pomoze? Co o tym sondzicie?
afmfo
Go

Email
« Odpowiedz #118 : 2008-12-01, 14:16:22 »

A jakby wziac dwie blachy po konserwie rybnej,zamocować do nich dwa kabelki ,podłaczyc do gniazdka i przyłożyc te blachy do nog,bo wczoraj zem biegła i dzis mnie bolom.
Czy taki zabieg mi pomoze? Co o tym sondzicie?
Jesteśmy za. Very Happy
Edyta
Go

Email
« Odpowiedz #119 : 2008-12-01, 14:18:50 »

Jesteśmy za. Very Happy

"Jestesmy" tzn. Ty i Twoje alter ego?  Czy wypowiadasz sie w imieniu wszystkich Uzytkowników Forum?
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 14 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 18 zapytaniami.