Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Przepisy i porady kulinarne. (Przeczytany 24369 razy)
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Zachęcam wszystkich, o umieszczanie w tym dziale, orginalnych przepiów, przeróbki oraz porady i pytania kulinarne.
Polecam drożdzówki optymalne,przepis Pana B.Renkiela, troszeczkę zmieniony.
Ciasto: *300g mąki *300g masła *15 żółtek *60g drożdży(+2łyżki wody)
Nadzienie: *600g sera śmietankowego *100g migdałów w płatkach *120g masła *30g cukru *10g mąki *aromat waniljowy
Do dekoracji: *1 żółtko *40g migdałów w płatkach
Drożdże zalać ciepłą wodą i zamieszać, dodać masło i mąkę. Zagnieść ciasto, dodając żółtka i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Na nadzienie-zmielony ser, migdały, mąkę,cukier oraz rozpuszczone masło doprawić aromatem i wymieszać dokładnie. Z ciasta odważyć 32 porcje po 30g podsypać mąką i rozwałkować na małe okrągłe placki. Masę serową ugnieść w 32 kuleczki i poukładać na ciasto, zawijać jak pączki, zlepiając pod spodem. Układać na blasze wyłożonej pergaminem posmarowanej masłem. Kule posmarować roztrzepanym żółtkiem posypać płatkami migdałowymi. Piec na złoty kolor w temperaturze 160c około 30min.
w 100g produktu: B-8,T-18,W-7.
Życzę smacznego. Grażyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adammo
Go
|
Właśnie z Grażynką będziemy tworzyć stronę internetową z przepisami... Nie bawem podam adres gdzie można dodawać przepisy. Wszystko prawie gotowe, tylko jak skończą mi się zaliczenia, to ruszamy z projektem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Większość osób uważa że optymalni nie jedzą owoców. Prawda że niejemy jch na kilogramy, lecz w niewielkich ilościach. Mamy teraz sezonowe owoce więc proponuję: Koktajl z truskawek: *300g tryskawek(oczywiście umytych i obranych) *1 kremówka(250mil) 250g truskawek zmiksować ze śmietaną, rozlać do miseczek a reszte truskawek pokrojić na ćwiartki i posypać nimi zmiksowaną część. W 100g:B-1,T-13,W-5.
Można zrobić bitą śmietanę z truskawkami, a wtedy do śmietany dodać małą łyżeczkę cukru waniliowego(węglowodany). W nie długim czasie pojawią się maliny, jagody,proponuję to samo co z truskawkami. Czy ma ktoś inne pomysły? Grażyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adammo
Go
|
Ja wogule nie jadam owoców od dzieciństwa. Im starszy, tym zaczołem "skubać" po kilka malin Jeden lekarz z ŻO powiedział mi, że owoce to WODA i CUKIER i nie ma co sobie nimi zawracać głowy. Jeśli jednak ktoś potrzebuje ich do życia, bo nie wytrzyma, to może spożywać, ale bardzo mało...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
billy
Go
|
Mam pyszny przepis na "budyń optymalny" (bo tak go nazwałem)
sposób przyżądzenia jest bardzo prosty i szybki.....
Do naczynia, najlepiej garnuszka wlewamy 200 ml śietany, 4 żółtka i dwie łyżki kako (czasami też dodaje cynamon). Wrzystko to miksujemy i wstawiamy na mały ogień aby żółtka pomału się ścinały. Jak już zrobi się gęste to przelewamy do małej miseczki i posypujemy z góry małą łyżeczką cukru waniliowego. A w upały po zmiksowaniu można wstawić do lodówki i mieć orzeźwiający koktajl...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Przepisu tego nauczł mnie zaprzyjaźniony kucharz dawno temu,gdy jeszcze nie słyszłam o DO
Ser zapiekany w płatkach kukurydzianych.
Wykonanie: plaster sera żółtego grubości ok.5-7 mm obtoczć w mące ,potem w jajku ubitym na sztywno,a następnie w płatkach kukurydzianych i upiec na patelni w średnio rozgrzanym tłuszczu. W mące obtaczamy dlatego żeby ubite jajko zatrzymało się na serze.
Danie to uwielbiają dzieci i chętnie je robię bo jest naprawdę wartościowe i smaczne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Kotleciki z móżdzku
*100g móżdzku *2 jajka *bułka tarta *sól, przyprawy. *50g smalcu. Móżdzek opłukaś, zdjąć błonke jeśli jest, delikatnie osolić. Jajka roztrzepać, dodać szczyptę soli, pieprz czarny i ziołowy. Móżdzek moczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej( można tą czynność powtórzyć i jest wtedy grubsza panierka z jajka nasiąknięta tłuszczem). Na rozgrzaną patelnię ze smalcem dać móżdzek, piec na rumianno z obu stron, podusić pod przykryciem 5 min.
Grażyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
,,Serniczek" na śniadanie dla dzieci. Pyszne i pożywne danie.
*50g twarożku *2 żółtka *20g masła *5g rodzynek *5g czekolady gorzkiej
Na patelnię dać twarożek z niewielką ilością wody, pogotować 5 min z rodzynkami . Następnie dodać masło, 2 roztrzepane żółtka, mieszać aż zgęstnieje. Wyłożyć do miseczki i posypaś startą czekoladą.
Grażyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Kotleciki mielone z serc
*1.500 kg. serc wieprzowych *6 jaj (400g) *1 cebula(100g) *30 g. bułki tartej. *100g smalcu do smażenia
Ugotować serca do miękkości, następnie zmielić, dodać jajka, cebulkę drobno posiekaną, bułkę tartą, wymieszać, oraz doprawić do smaku(pieprz,sól). Formować kotleciki i przypiekać na tłuszczu. Podawać z tłuszczem. Kotleciki są kruche i smakują dzieciom .
W 100g produktu:B-14, T-8, W-1,6
Życzę smacznego, Grażyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Paluszki z serem
Wykonać kruche ciasto z K.K. 10 dag mąki tortowej, 1/2 kostki schłodzonego masła(10 dkg), 5 żółtek(10dag) oraz 2 dag drożdży posiekać razem, zagarniając mąkę dośrodka. Zagnieść ciasto, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto położyć na miseczce, nakryć pergaminem lub folią metalową i schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.
Gdy ciasto dojrzeje, na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na placek . Ser żółty 50dag. pokrojić w plasterki o grubości 2 milimetry, następnie pokrojić w paseczki 2 na 2 milimetry. Ciasto kroić nożem na nie wielkie prostokąty, wkładać do nich żółty ser, zawinąć i poturlać, by powstał kształ paluszków. Blachę posmarować cienko rostopionym masłem. Paluszki ułożyć na blasze, posmarować 1 rostrzepanym żółtkiem i posypać każdy paluszek kminkiem (całym) oraz szczyptą soli. piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Pozostawić do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Polecam paluszki każdemu, dzieciom bardzo smakują.
Grażyna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Leczo
*200 g.słonina *200 g.cebuli *400 g.papryka(czerwona i zielona) *300 g.kiełbasa swojska *300 g.parówka cienka lub martadela *300 g.pomidor *przyprawy:papryka słodka 2małe łyżeczki, odrobinę papryki ostrej, pieprz.
Obrać cebulę i pokrojić, słoninę kroimy w kosteczkę. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w większą kostkę a parówki w plasterki. Z papryki usówamy nasiona i kroimy w krótkie paseczki. Pomidory sparzyć gotującą wodą i pokrojić w kostkę. Słoninkę stapiamy i dodajemy cebulkę, kiełbaskę i parówkę, smażymy na małym ogniu, całość mieszamy. wrzucamy pomidory i dusimy ok. 5 min. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze ok, 15 min. dolewając w tym czasie 1 szklanke wody. Na końcu dodajemy przyprawy, zamieszać.
Życzę smacznego,
Grażyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Czekoladowe Masełko
*200g masła *50g czekolady gorzkiej *2 płaskie łyżki kaka *1 łyżka cukru pudru *2 łyżki śmietanki
W rondelku rospuścić czekoladę, dodać śmietankę i kakao, cały czas mieszając. Msełko zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy masę czekoladową i wszystko razem mieszamy. Gotowe masełko czekoladowe dajemy do lodówki by stwardniało. Moja rada, wcześniej piekę biszkopt z książki kucharskiej dr Kwaśniewskiego, kroję kromeczki i smaruję tym masełkiem, posypuję z wierzchu orzechami włoskimi i kokosem ( można dodać kilka rodzynek). Jest to szybki sposób na ciasteczko dla naszych pociech. Jeszcze lepiej jest zrobić sucharki z biszkoptu, mamy wtedy na dłużej, dzieci lubią coś pochrupać (sucharki też smarujemy masełkiem czekoladowym).
W 100g produktu:B-2,5 :T-67: W-17,5 Smacznego, Grażyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Grażynko, może znasz przepis na kotleciki z wątróbki z boczkiem. Moja młodzież nie lubi wątróbki, więc muszę coś wymyśleć i jakoś wcisnąć im do spożycia chociaż minimalne ilości. Jadłam je w Jastrzębiej Górze i wcale nie czuło się smaku wątroby. Może w tym daniu uda mi się przemycić tą wartościową część zwierzęcia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Halinko,moja najmłodsza dziewczynka(5lat) przepada za podrobami i nie mam z tym problemu, ale starszy chłopczyk(7lat) też nie chce mi jeść porobów. Niewiem czy masz Książkę kucharską Dr.Kwaśniewskiego -w niej jest bardzo smaczny pasztet z wątróbki. Podaję ten pasztet na obiad+frytki. Dawidek powiedział mi że w takiej postaci wątróbkę może jeść. Podam tobie jeszcze inny przepis.
ZAPIEKANE KLOPSIKI Z WĄTRÓBKI -przepis Morgano
*150g-ziemniaki *400g-wątróbka wieprzowa *100g-jaja całe 2 szt. *100g-cebula *100g-smalec *50g-bułka tarta *2 ząbki czosnku,majeranek,pieprz,sól.
Cebulę i czosnek podusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki, oraz wątrobę wieprzową, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy 2 całe jajka,w/w przyprawy, i całość mieszamy. Formujemy klopsiki, które z koleji panierujemy w tartej bułce. Klopsiki układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180stopni około 30-40min.
Ten sam przepis można zrobić też w formie pieczeni:Zrobić jak powyżej tylko wątrobę mielimy surową wszystko razem mieszmy, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Następnie wlewamy do wysmarowanej blachy, wyłożonej pergaminem. Zapiekamy tak jak powyżej.
Smacznego życzy, Grażyna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Halinko, a co do kotlecików z Jastrzębiej Góry, to nie znam tego przepisu. Zadzwoń tam i poproś oprzepis to napewno nie odmówią, następnie go tutaj umieść. Pozdrawiam, Grażyna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Kotleciki mielone z serc
*1.500 kg. serc wieprzowych *6 jaj (400g) *1 cebula(100g) *30 g. bułki tartej. *100g smalcu do smażenia
Ugotować serca do miękkości, następnie zmielić, dodać jajka, cebulkę drobno posiekaną, bułkę tartą, wymieszać, oraz doprawić do smaku(pieprz,sól). Formować kotleciki i przypiekać na tłuszczu. Podawać z tłuszczem. Kotleciki są kruche i smakują dzieciom .
W 100g produktu:B-14, T-8, W-1,6
Życzę smacznego, Grażyna Kotleciki są pyszne, tylko wyszły mi strasznie rzadkie i musiałam dać dużo bułki tartej żeby jakoś zagęścić aby można było je uformować. Zamiast jajek całych proponuję dodać samę żółtka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Halinko, jak robiłam kotleciki z serc to były suche i dlatego dodawałam jajka, gotowane serca po zmieleniu są kruche i suche. Może zmieliłaś surowe serca?
Pozdrawiam, Grażyna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Może zmieliłaś surowe serca?
Pozdrawiam, Grażyna.
No właśnie... ja mieliłam surowe serca.
Zrobię to jeszcze raz poprawnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Witam wszystkich! Podałam kilka przepisów na stronie www.optymalni.org.pl/forum Nie będę ich tutaj powielała więc zachęcam do odwiedzin tematu ,, Palce lizać- przepisy". Pozdrawiam, Grażyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Chcę polecić wam nerki, odpowiednio przyżądzone są smaczne i wartościowe. Zanim zaczniemy, to trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować. Dzień wcześniej: moczę nerki w wodzie, odsączam z wody i wrzucam do garnka z gotującą wodą, mają być przykryte wodą, tak gotujemy je ok 5 min. Następnie wylewamy wodę, a nerki pod kranam płukamy. Do czystej gotującej wody znowu wrzucamy nerki i gotujemy ok 10 min, wylewamy wodę, nerkami opłukujemy i przekrawamy w zdłóż, zalewamy wodą i moczymy je ok 20 min.(można w mleku moczyć kilka godzin). Nerki osączamy z wody i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Na następny dzień przyżądzamy potrawę. Nerki w sosie śmietankowym.*1,5 kg nerek *100g smalec *150g cebula *70g marchew *300mil śmietana kremówka *40g żółtka(ok.2szt.) *suszony koper (moze być pietruszka) 1 płażka łyżka. *sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku. Nerki wcześniej przygotowane kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z nagrzanym tłuszczem i dusimy na małym ogniu ok. 20-30 min (by nerki były miękkie, kruche). Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę, dusimy ok 20min. Wlewamy kremówkę, delikatnie zagotwać, dodać koper, żółtka rostrzepać z 2 łyżkami wody, wlać stale mieszając, wyłączyś gaz, przykryć pokrywką by zgęstniało(nie gotować bo się zwarzy). Następnie dodać przyprawy. W 100g produktu:B-12g, T-12g, W-2,4.Ps. Można wyciąć żyłki ze środka, ja nereczki jem w całości. Życzę smacznego. Pozdrawiam, Grażyna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|