forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 18:16:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669712 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Przepisy i porady kulinarne.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Przepisy i porady kulinarne.  (Przeczytany 24371 razy)
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« : 2005-06-09, 11:51:31 »

Zachęcam  wszystkich, o umieszczanie w tym dziale, orginalnych przepiów,  przeróbki oraz porady i pytania kulinarne.

Polecam drożdzówki optymalne,przepis Pana B.Renkiela, troszeczkę zmieniony.

Ciasto:
*300g mąki
*300g masła
*15 żółtek
*60g drożdży(+2łyżki wody)

Nadzienie:
*600g sera śmietankowego
*100g migdałów w płatkach
*120g masła
*30g cukru
*10g mąki
*aromat waniljowy

Do dekoracji:
*1 żółtko
*40g migdałów w płatkach

Drożdże zalać ciepłą wodą i zamieszać, dodać masło i mąkę. Zagnieść ciasto, dodając żółtka i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Na nadzienie-zmielony ser, migdały, mąkę,cukier oraz rozpuszczone masło doprawić aromatem i wymieszać dokładnie. Z ciasta odważyć 32 porcje po 30g podsypać mąką i rozwałkować na małe okrągłe placki. Masę serową ugnieść w 32 kuleczki i poukładać na ciasto, zawijać jak pączki, zlepiając pod spodem. Układać na blasze wyłożonej pergaminem posmarowanej masłem. Kule posmarować roztrzepanym żółtkiem posypać płatkami migdałowymi. Piec na złoty kolor w temperaturze 160c około 30min.

w 100g produktu: B-8,T-18,W-7.

Życzę smacznego.
Grażyna
Zapisane
adammo
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #1 : 2005-06-09, 13:20:46 »

Właśnie z Grażynką będziemy tworzyć stronę internetową z przepisami... Nie bawem podam adres gdzie można dodawać przepisy.

Wszystko prawie gotowe, tylko jak skończą mi się zaliczenia, to ruszamy z projektem... Smile
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #2 : 2005-06-11, 10:47:03 »

Większość osób uważa że optymalni nie jedzą owoców. Prawda że niejemy jch na kilogramy, lecz w niewielkich ilościach.
Mamy teraz sezonowe owoce więc proponuję:
Koktajl z truskawek:
*300g tryskawek(oczywiście umytych i obranych)
*1 kremówka(250mil)
250g truskawek zmiksować ze śmietaną, rozlać do miseczek a reszte truskawek pokrojić na ćwiartki i posypać nimi zmiksowaną część.
W 100g:B-1,T-13,W-5.

Można zrobić bitą śmietanę z truskawkami, a wtedy do śmietany dodać małą łyżeczkę cukru waniliowego(węglowodany).
W nie długim czasie pojawią się maliny, jagody,proponuję to samo co z truskawkami.
Czy ma ktoś inne pomysły?
Grażyna
Zapisane
adammo
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #3 : 2005-06-11, 17:31:46 »

Ja wogule nie jadam owoców od dzieciństwa. Im starszy, tym zaczołem "skubać" po kilka malin Very Happy

Jeden lekarz z ŻO powiedział mi, że owoce to WODA i CUKIER i nie ma co sobie nimi zawracać głowy.
Jeśli jednak ktoś potrzebuje ich do życia, bo nie wytrzyma, to może
spożywać, ale bardzo mało...
Zapisane
billy
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #4 : 2005-06-19, 15:12:39 »

Mam pyszny przepis na "budyń optymalny" (bo tak go nazwałem)

sposób przyżądzenia jest bardzo prosty i szybki.....

Do naczynia, najlepiej garnuszka wlewamy 200 ml śietany, 4 żółtka i dwie łyżki kako (czasami też dodaje cynamon). Wrzystko to miksujemy i wstawiamy na mały ogień aby żółtka pomału się ścinały. Jak już zrobi się gęste to przelewamy do małej miseczki i posypujemy z góry małą łyżeczką cukru waniliowego. A w upały po zmiksowaniu można wstawić do lodówki i mieć orzeźwiający koktajl...
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #5 : 2005-06-19, 20:13:37 »

Przepisu tego nauczł mnie zaprzyjaźniony kucharz dawno temu,gdy jeszcze nie słyszłam o DO

Ser zapiekany w płatkach kukurydzianych.

Wykonanie:
plaster sera żółtego grubości ok.5-7 mm obtoczć w mące ,potem w jajku ubitym na sztywno,a następnie w płatkach kukurydzianych i upiec na patelni w średnio rozgrzanym tłuszczu.
W mące obtaczamy dlatego żeby ubite jajko zatrzymało się na serze.

Danie to uwielbiają dzieci i chętnie je robię bo jest naprawdę wartościowe i smaczne.
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #6 : 2005-06-26, 11:22:52 »

Kotleciki z móżdzku

*100g móżdzku
*2 jajka
*bułka tarta
*sól, przyprawy.
*50g smalcu.
Móżdzek opłukaś, zdjąć błonke jeśli jest, delikatnie osolić. Jajka roztrzepać, dodać szczyptę soli, pieprz czarny i ziołowy. Móżdzek moczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej( można tą czynność powtórzyć i jest wtedy grubsza panierka z jajka nasiąknięta tłuszczem). Na rozgrzaną patelnię ze smalcem dać móżdzek, piec na rumianno z obu stron, podusić pod przykryciem 5 min.  

Grażyna
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #7 : 2005-06-27, 21:22:25 »

,,Serniczek" na śniadanie dla dzieci. Pyszne i pożywne danie.

*50g twarożku
*2 żółtka
*20g masła
*5g rodzynek
*5g czekolady gorzkiej

Na patelnię dać twarożek z niewielką ilością wody, pogotować 5 min z rodzynkami . Następnie dodać masło, 2 roztrzepane żółtka, mieszać aż zgęstnieje. Wyłożyć do miseczki i posypaś startą czekoladą.

Grażyna
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #8 : 2005-07-20, 07:51:43 »

Kotleciki mielone z serc

*1.500 kg. serc wieprzowych
*6 jaj (400g)
*1 cebula(100g)
*30 g. bułki tartej.
*100g smalcu do smażenia

Ugotować serca do miękkości, następnie zmielić, dodać jajka, cebulkę drobno posiekaną, bułkę tartą, wymieszać, oraz doprawić do smaku(pieprz,sól). Formować kotleciki i przypiekać na tłuszczu. Podawać z tłuszczem. Kotleciki są kruche i smakują dzieciom .

W 100g produktu:B-14, T-8, W-1,6

Życzę smacznego,
Grażyna
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #9 : 2005-07-22, 08:06:40 »

  Paluszki z serem

Wykonać kruche ciasto z K.K. 10 dag mąki tortowej, 1/2 kostki schłodzonego masła(10 dkg), 5 żółtek(10dag)  oraz 2 dag drożdży posiekać razem, zagarniając mąkę dośrodka. Zagnieść ciasto, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto położyć na miseczce, nakryć pergaminem lub folią metalową i schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.

Gdy ciasto dojrzeje, na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na placek . Ser żółty 50dag. pokrojić w plasterki o grubości 2 milimetry, następnie pokrojić w paseczki 2 na 2 milimetry. Ciasto kroić nożem na nie wielkie prostokąty, wkładać do nich żółty ser, zawinąć i poturlać, by powstał kształ paluszków. Blachę posmarować cienko rostopionym masłem. Paluszki ułożyć na blasze, posmarować 1 rostrzepanym żółtkiem i posypać każdy paluszek kminkiem (całym) oraz szczyptą soli. piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Pozostawić do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku.

Polecam paluszki każdemu, dzieciom bardzo smakują.

Grażyna.
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #10 : 2005-08-02, 09:39:09 »

Leczo

*200 g.słonina
*200 g.cebuli
*400 g.papryka(czerwona i zielona)
*300 g.kiełbasa swojska
*300 g.parówka cienka lub martadela
*300 g.pomidor
*przyprawy:papryka słodka 2małe łyżeczki, odrobinę papryki ostrej, pieprz.

Obrać cebulę i pokrojić, słoninę kroimy w kosteczkę. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w większą kostkę a parówki w plasterki. Z papryki usówamy nasiona i kroimy w krótkie paseczki. Pomidory sparzyć gotującą wodą i pokrojić w kostkę. Słoninkę stapiamy i dodajemy cebulkę, kiełbaskę i parówkę, smażymy na małym ogniu, całość mieszamy. wrzucamy pomidory i dusimy ok. 5 min. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze ok, 15 min. dolewając w tym czasie 1 szklanke wody. Na końcu dodajemy przyprawy, zamieszać.

Życzę smacznego,

Grażyna
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #11 : 2005-08-05, 07:26:42 »

Czekoladowe Masełko

*200g masła
*50g czekolady gorzkiej
*2 płaskie łyżki kaka
*1 łyżka cukru pudru
*2 łyżki śmietanki

W rondelku rospuścić czekoladę, dodać śmietankę i kakao, cały czas mieszając. Msełko zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy masę czekoladową i wszystko razem mieszamy. Gotowe masełko czekoladowe dajemy do lodówki by stwardniało.
Moja rada, wcześniej piekę biszkopt z książki kucharskiej dr Kwaśniewskiego, kroję kromeczki i smaruję tym masełkiem, posypuję z wierzchu orzechami włoskimi i kokosem ( można dodać kilka rodzynek). Jest to szybki sposób na ciasteczko dla naszych pociech. Jeszcze lepiej jest zrobić sucharki z biszkoptu, mamy wtedy na dłużej, dzieci lubią coś pochrupać (sucharki też smarujemy masełkiem czekoladowym).

W 100g produktu:B-2,5 :T-67: W-17,5
Smacznego, Grażyna
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #12 : 2005-08-11, 21:54:15 »

Grażynko, może znasz przepis na kotleciki z wątróbki z boczkiem.
Moja młodzież nie lubi wątróbki, więc muszę coś wymyśleć i jakoś wcisnąć im do spożycia chociaż minimalne ilości.
Jadłam je w Jastrzębiej Górze i wcale nie czuło się smaku wątroby.
Może w tym daniu uda mi się przemycić tą wartościową część zwierzęcia?
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #13 : 2005-08-12, 11:28:24 »

Halinko,moja najmłodsza dziewczynka(5lat) przepada za podrobami i nie mam z tym problemu, ale starszy chłopczyk(7lat) też nie chce mi jeść porobów. Niewiem czy masz Książkę kucharską Dr.Kwaśniewskiego -w niej jest bardzo smaczny pasztet z wątróbki. Podaję ten pasztet na obiad+frytki. Dawidek powiedział mi że w takiej postaci wątróbkę może jeść. Podam tobie jeszcze inny przepis.

ZAPIEKANE KLOPSIKI Z WĄTRÓBKI -przepis Morgano

*150g-ziemniaki
*400g-wątróbka wieprzowa
*100g-jaja całe 2 szt.
*100g-cebula
*100g-smalec
*50g-bułka tarta
*2 ząbki czosnku,majeranek,pieprz,sól.

Cebulę i czosnek podusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki, oraz wątrobę wieprzową, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy 2 całe jajka,w/w przyprawy, i całość mieszamy. Formujemy klopsiki, które z koleji panierujemy w tartej bułce. Klopsiki układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180stopni około 30-40min.

Ten sam przepis można zrobić też w formie pieczeni:Zrobić jak powyżej tylko wątrobę mielimy surową wszystko razem mieszmy, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Następnie wlewamy do wysmarowanej blachy, wyłożonej pergaminem. Zapiekamy tak jak powyżej.

Smacznego życzy, Grażyna.
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #14 : 2005-08-12, 11:36:11 »

Halinko, a co do kotlecików z Jastrzębiej Góry, to nie znam tego przepisu.
Zadzwoń tam i poproś oprzepis to napewno nie odmówią, Razz  następnie go tutaj umieść.

Pozdrawiam, Grażyna.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #15 : 2005-08-14, 18:18:34 »

Cytuj z: A.G.Bednarczyk
Kotleciki mielone z serc

*1.500 kg. serc wieprzowych
*6 jaj (400g)
*1 cebula(100g)
*30 g. bułki tartej.
*100g smalcu do smażenia

Ugotować serca do miękkości, następnie zmielić, dodać jajka, cebulkę drobno posiekaną, bułkę tartą, wymieszać, oraz doprawić do smaku(pieprz,sól). Formować kotleciki i przypiekać na tłuszczu. Podawać z tłuszczem. Kotleciki są kruche i smakują dzieciom .

W 100g produktu:B-14, T-8, W-1,6

Życzę smacznego,
Grażyna


Kotleciki są pyszne, tylko wyszły mi strasznie rzadkie i musiałam dać dużo bułki tartej żeby jakoś zagęścić aby można było je uformować.
Zamiast jajek całych proponuję dodać samę żółtka.
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #16 : 2005-08-15, 09:23:48 »

Halinko, jak robiłam kotleciki z serc to były suche i dlatego dodawałam jajka,  gotowane serca po zmieleniu są kruche i suche. Może zmieliłaś surowe serca?

Pozdrawiam, Grażyna.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #17 : 2005-08-15, 11:04:09 »

Może zmieliłaś surowe serca?

Pozdrawiam, Grażyna.


No właśnie... ja mieliłam surowe serca.

Zrobię to jeszcze raz poprawnie.
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #18 : 2005-09-08, 10:19:39 »

Witam wszystkich!

Podałam kilka przepisów na stronie www.optymalni.org.pl/forum
Nie będę ich tutaj powielała więc zachęcam do odwiedzin tematu ,, Palce lizać- przepisy".

Pozdrawiam, Grażyna Razz
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #19 : 2005-09-23, 08:48:36 »

Chcę polecić wam nerki, odpowiednio przyżądzone są smaczne i wartościowe. Zanim zaczniemy, to trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować.

Dzień wcześniej: moczę nerki w wodzie, odsączam z wody i wrzucam do garnka z gotującą wodą, mają być przykryte wodą, tak gotujemy je ok 5 min. Następnie wylewamy wodę, a nerki pod kranam płukamy. Do czystej gotującej wody znowu wrzucamy nerki i gotujemy ok 10 min, wylewamy wodę, nerkami opłukujemy i przekrawamy w zdłóż, zalewamy wodą i moczymy je ok 20 min.(można w mleku moczyć kilka godzin). Nerki osączamy z wody i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Na następny dzień przyżądzamy potrawę.


Nerki w sosie śmietankowym.

*1,5 kg nerek
*100g smalec
*150g cebula
*70g marchew
*300mil śmietana kremówka
*40g żółtka(ok.2szt.)
*suszony koper (moze być pietruszka) 1 płażka łyżka.
*sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku.

Nerki wcześniej przygotowane kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z nagrzanym tłuszczem i dusimy na małym ogniu ok. 20-30 min (by nerki były miękkie, kruche). Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę, dusimy ok 20min. Wlewamy kremówkę, delikatnie zagotwać, dodać koper, żółtka rostrzepać z 2 łyżkami wody, wlać stale mieszając, wyłączyś gaz, przykryć pokrywką by zgęstniało(nie gotować bo się zwarzy). Następnie dodać przyprawy.

W 100g produktu:B-12g, T-12g, W-2,4.

Ps. Można wyciąć żyłki ze środka, ja nereczki jem w całości.  

Życzę smacznego.

Pozdrawiam, Grażyna. Razz
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.045 sekund z 18 zapytaniami.