Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Przepisy i porady kulinarne. (Przeczytany 24377 razy)
|
goswi
Go
|
Witam! Z tego ciasta drożdżowego robię pododzniu np. papryki w proszku czy przeciśniętego czosnku bułeczki, ktore jemy z masłem. Używam go też jako ciasto do parówek w cieście, podaje do nich majonez.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Na stronie www.optymalni.org.pl podałam kilka przepisów gdy forum dr. Kwaśniewskiego było nieczynne, temat ,,palce lizać" Grażyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Witam wszystkich Optymalnych Chce na tej stronie dzielic sie z wami optymalnymi receptami. Boeuf Strogonow z serc wieprzowych Skladniki: 700g serc wieprzowych 50g korzen pietruszki 100g marchew 50g korzen selera 200g pieczarki 150tg cebula 25g masla 10g maki 15g pasta pomidorowa 200g smietana 36% przyprawy: ostra papryka sol, pieprz i natka pietruszki 1. Serca przekroic wzdluz, oczyscic z zylek, dokladnie wyplukac, wlozyc do rondla, zalac zimna woda i gotowac na malym ogniu do miekkosci. 2.Wloszczyzne obrac, oplukac i w polowie gotowania dodac w calosci do gotujacych sie serc. 3.Miekkie serca wyjac,pokroic w paski szerokosci 1 cm. 4.Cebule obrac, oplukac, pokroic w talarki, pieczarki oczyscic i pokroic w paski. 5.Rozgrzac maslo, dodac cebule, chwile smazyc, po czym wlozyc pieczarki, calosc przelozyc do rondla. 6.Na pozostalym masle zrobic zasmazke, rozprowadzic wywarem z serc, dodac paste pomidorowa wymieszac i zagotowac, nastepnie przelozyc do rondla z cebula i dodac pokrajane serca. 7.Otrzymany sos rozprowadzic smietana, dodac papryke oraz pieprz i sol do smaku. 8.Potrawe doprowadzic do wrzenia stale mieszajac. 9.Smakuje z ziemniakami polanymi maslem i posypanymi natka pietruszki. ZYCZE SMACZNEGO Gotowej potrawy- 1500g W 100g B-8.5 T-7.3 W-3.5 W ciagu czterech lat diety optymalnej wypracowalam sobie swoja kuchnie wiele potraw przystosowalam do kuchni optymalnej. Chce na tej stronie dzielic sie z optymalnymi moimi osiagnieciami kulinarnymi Pozdrawiam Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Witam wszystkich zainteresowanych przepisami optymalnymi. Pragne sie podzielic smakolykami nadajacymi sie na stol wielkanocny. Wybralam potrawy niezbyt kosztowne, latwe do wykonania i niezbyt pracochlonne
ANGIELSKIE JAJKA
Skladniki: 360g -jajka (6 sztuk) 125g -wedzonego boczku (moze byc gotowana szynka ) 40g - masla 20g - pora (jasna czesc) 15g - maka 300g -wywaru z kosci 120g - bialego wytrawnego wina
Przyprawy: sol, pieorz, galka muszkatalowa, natka pietruszki
1. Szynke (boczek) pokroic w kostke. 2. Maslo roztopic i szynke podsmazyc. 3. Pore umyc, pokroic dodac do szynki-dusic pod przykryciem 10 minut na malym ogniu. 4. Ciagle mieszajac dodac malymi porcjami make, wywar z kosci i biale wino--zagotowac. 5. Doprawic do smaku przyprawami. 6. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka przekroic na polowe i dodac do sosu. 7. Smakuje z kartofelkami polanymi maslem i posypanymi zielona pietruszka.
Gotowej potrawy 980g. w 100g potrawy z boczkiem B--6.6g T--13,8g W--1,6g w 100g potrawy z szynka B--7,2g T--10,2 W--1,6g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Pucka w piwie
Skladniki: 600g--plucka 1000g--piwo jasne (1 litr) 20g--maslo 100g--boczek wedzony 60g--cebula 10g--maka
Przyprawy: sol, pieprz, mielony imbir, sok z cytryny, jarzynka (przyprawa do zup)
1. Plucka obmyc, usunac skrzepy krwi,wlozyc do rondla, zalac wrzaca osolona woda i ugotowac. 2. Ugotowane plucka wyjac, przestudzic, pokrajac w kostke. 3. Boczek pokrajac w kostke, stopic, dodac plucka i kilka minut razem smazyc. 4. Piwo doprowadzic do wrzenia, wlozyc boczek z pluckami, przykryc i odstawic na 15 minut (nie gotowac). 5. W tym czasie obrac cebule, oplukac, posiekac w drobna kostke. 6. Plucka wraz z boczkiem wyjac z piwa lyzka cedzakowa i odstawic. 7. Do piwa dodac cebule i kilka minut gotowac, nastepnie wywar przelac przez sito, zaprawic maka, dodac maslo i przyprawy, doprawic do smaku pieprzem i sola, zagotowac. 8. Podawac z kartofelkami, polanymi otrzymanym sosem piwnym.
Zycze smacznego! Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Do przepisu "Plucka w piwie "
dopisuje wartosci B.--6,4 T.--4,1 W.--2,8 oczywiscie w 100g.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Chce podac Wam przepis na OPTYMAKNE MUFKI bez cukru.
skladniki: -czekolada gorzka 35g -maslo 115g -orzechy laskowe 100g -zoltka 70g (okolo 4szt.) -bialka 105g (okolo 3szt.) -proszek do pieczenia 10g
Wykonanie: 1.Zoltka oddzielic od bialek. 2.Orzechy wymieszac z proszkiem do pieczenia. 3.Czekolade rozpuscic z maslem w kapieli wodnej. 4.Zoltka zmiksowac z orzechami i dodac czekolade z maslem. 5.Ubic piane z bialek i polaczyc z masa zoltkowo-orzechowa. 6.Masa wypelnic 12szt. papierowych foremek. 7.Piec okolo 20 minut w piecu nagrzanym do temperatury 180°C.
W 100g B--8,9 T--43,7 W--9,3 1 : 4,9 : 1Smacznego ; Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Te płucka w piwie wyglądają ciekawie ,wypróbuję je w przyszłym tygodniu po dostawie świeżych płucek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
JAJA A'LA FLAKI
Skladniki na 4-porcje: -480g--jajka (okolo 8szt.) -100g--cebula - 50g--maslo 10g--maka 200g--mleko (tluste) 200g--smietana 30%
Przyprawy:sol,pieprz,galka muszkatalowa.
Wykonanie 1.Ugotowac jajka na twardo,wystudzic i obrac ze skorupek,nastepnie pokroic na dosc grube plasterki, ulozyc na glebokim polmisku ,trzymac w cieple. 2.Cebule obrac i pokroic w cienkie talarki. 3.Na patelni rozpuscic maslo,dodac cebule i dusic 5-10 minut,uwazajac aby cebula nie przyrumienila sie. 4.Opruszyc maka ,zamieszac i dusic jeszcze 5minut. 5.Stale mieszajac dodac zimne mleko wymieszane ze smietana. Gotowac 10 minut. 6.Przyorawis przyprawami do smaku. Jajka polac goracym sosem.
W 100g potrawy B--7,1 T--15,4 W--3,4 1 2,1 0,5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Sernik w czekoladowym cieście Ciasto: 400g mąki, 30g kakao, 30g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku posiekać z 400g masła na ryż.Dodać 10 żółtek, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i zamrozić w zamrażalniku. Masa serowa: 1000g tłustego twarogu rozetrzeć widelcem lub zmielić. 400g masła utrzeć ze 100g cukru pudru, oraz 17 żółtkami dodać 1 paczkę sernixu, aromat i wymieszać z 17 ubitymi na sztywno białkami. Dodać 50g rodzynek oraz łyżkę smażonej skórki pomarańczowej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Porcję zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce na grube wiórki, rozsypać na blaszce i podpiec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. na masę zetrzeć drugą porcję ciasta. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Wystudzić w piekarniku. Smacznego. W 100g B -10,3 T - 23,5 W - 17,1
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|