forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 09:21:33

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669757 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Przepisy i porady kulinarne.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Przepisy i porady kulinarne.  (Przeczytany 24392 razy)
goswi
Go


Email
Odp: Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #20 : 2005-11-30, 09:10:11 »

Witam!
Z tego ciasta drożdżowego robię pododzniu np. papryki w proszku czy przeciśniętego czosnku bułeczki, ktore jemy z masłem. Używam go też jako ciasto do parówek w cieście, podaje do nich majonez.
Zapisane
A.G.Bednarczyk
Go


Email
Odp: Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #21 : 2005-12-04, 07:46:27 »

Na stronie www.optymalni.org.pl podałam kilka przepisów gdy forum dr. Kwaśniewskiego było nieczynne, temat ,,palce lizać"

Grażyna Razz
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #22 : 2006-03-08, 20:40:29 »

Witam wszystkich Optymalnych

Chce na tej stronie dzielic sie z wami optymalnymi receptami.

Boeuf Strogonow z serc wieprzowych


Skladniki:
700g serc wieprzowych
50g korzen pietruszki
100g marchew
50g korzen selera
200g pieczarki
150tg cebula
25g masla
10g maki
15g pasta pomidorowa
200g smietana 36%

przyprawy:

ostra papryka
sol, pieprz i natka pietruszki

1. Serca przekroic wzdluz, oczyscic z zylek, dokladnie wyplukac, wlozyc do rondla, zalac zimna woda i gotowac na malym ogniu do miekkosci.

2.Wloszczyzne obrac, oplukac i w polowie gotowania dodac w calosci do gotujacych sie serc.

3.Miekkie serca wyjac,pokroic w paski szerokosci 1 cm.

4.Cebule obrac, oplukac, pokroic w talarki, pieczarki oczyscic i pokroic w paski.

5.Rozgrzac maslo, dodac cebule, chwile smazyc, po czym wlozyc pieczarki, calosc przelozyc do rondla.

6.Na pozostalym masle zrobic zasmazke, rozprowadzic wywarem z serc, dodac paste pomidorowa wymieszac i zagotowac, nastepnie przelozyc do rondla z cebula i dodac pokrajane serca.

7.Otrzymany sos rozprowadzic smietana, dodac papryke oraz pieprz i sol do smaku.

8.Potrawe doprowadzic do wrzenia stale mieszajac.

9.Smakuje z ziemniakami polanymi maslem i posypanymi natka pietruszki.

ZYCZE SMACZNEGO

Gotowej potrawy- 1500g

W 100g  B-8.5  T-7.3  W-3.5

W ciagu czterech lat diety optymalnej wypracowalam sobie swoja kuchnie  wiele potraw przystosowalam do kuchni optymalnej.
Chce na tej stronie dzielic sie z optymalnymi moimi osiagnieciami kulinarnymi
                     Pozdrawiam Hana
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Przepisy i porady kulinarne. Angielskie jajka
« Odpowiedz #23 : 2006-03-09, 20:11:47 »

Witam wszystkich zainteresowanych przepisami optymalnymi.
Pragne sie podzielic smakolykami nadajacymi sie na stol wielkanocny.
Wybralam potrawy niezbyt kosztowne, latwe do wykonania i niezbyt pracochlonne

                     ANGIELSKIE JAJKA

Skladniki:
          360g -jajka  (6 sztuk)
          125g -wedzonego boczku  (moze byc gotowana szynka )
           40g - masla
           20g - pora (jasna czesc)
           15g - maka
          300g -wywaru z kosci
          120g - bialego wytrawnego wina

Przyprawy: sol, pieorz, galka muszkatalowa, natka pietruszki

1.  Szynke (boczek) pokroic w kostke.
2.  Maslo roztopic i szynke podsmazyc.                                                                                     
3.  Pore umyc, pokroic dodac do szynki-dusic pod przykryciem 10 minut na malym ogniu.
4.  Ciagle mieszajac dodac malymi porcjami make, wywar z kosci i biale wino--zagotowac.
5.  Doprawic do smaku przyprawami.
6.  Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka przekroic na polowe i dodac do sosu.
7.  Smakuje z kartofelkami polanymi maslem i posypanymi zielona pietruszka.

Gotowej potrawy  980g.
                      w 100g potrawy z boczkiem  B--6.6g  T--13,8g  W--1,6g
                      w 100g potrawy z szynka      B--7,2g  T--10,2    W--1,6g
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #24 : 2006-03-10, 19:49:24 »

Pucka w piwie

Skladniki:
           600g--plucka
          1000g--piwo jasne (1 litr)
             20g--maslo
            100g--boczek wedzony
              60g--cebula
              10g--maka

Przyprawy: sol, pieprz, mielony imbir, sok z cytryny, jarzynka (przyprawa do zup)

1.  Plucka obmyc, usunac skrzepy krwi,wlozyc do rondla, zalac wrzaca osolona woda i ugotowac.
2.  Ugotowane plucka wyjac, przestudzic, pokrajac w kostke.
3.  Boczek pokrajac w kostke, stopic, dodac plucka i kilka minut razem smazyc.
4.  Piwo doprowadzic do wrzenia, wlozyc boczek z pluckami, przykryc i odstawic na 15 minut (nie gotowac).
5.  W tym czasie obrac cebule, oplukac, posiekac w drobna kostke.
6.  Plucka wraz z boczkiem wyjac z piwa lyzka cedzakowa i odstawic.
7.  Do piwa dodac cebule i kilka minut gotowac, nastepnie wywar przelac przez sito, zaprawic maka, dodac maslo i przyprawy, doprawic do smaku pieprzem i sola, zagotowac.
8.  Podawac z kartofelkami, polanymi otrzymanym sosem piwnym.

  Zycze smacznego! Hana
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #25 : 2006-03-10, 19:54:43 »

Do przepisu   "Plucka w piwie "

  dopisuje wartosci B.--6,4  T.--4,1  W.--2,8  oczywiscie w 100g.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #26 : 2006-04-20, 21:06:50 »

Chce podac Wam przepis na OPTYMAKNE MUFKI bez cukru.

                  skladniki:
-czekolada gorzka  35g
-maslo                115g
-orzechy laskowe 100g
-zoltka                 70g (okolo 4szt.)
-bialka                105g (okolo 3szt.)
-proszek do pieczenia 10g

Wykonanie:
1.Zoltka oddzielic od bialek.
2.Orzechy wymieszac z proszkiem do pieczenia.
3.Czekolade rozpuscic z maslem w kapieli wodnej.
4.Zoltka zmiksowac z orzechami i dodac czekolade z maslem.
5.Ubic piane z bialek i polaczyc z masa zoltkowo-orzechowa.
6.Masa wypelnic 12szt. papierowych foremek.
7.Piec okolo 20 minut w piecu nagrzanym do temperatury 180°C.

W 100g  B--8,9  T--43,7  W--9,3
                   1  :  4,9  :  1Smacznego  ;  Hana
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #27 : 2006-04-21, 11:54:16 »

Te płucka w piwie wyglądają ciekawie ,wypróbuję je w przyszłym tygodniu po dostawie świeżych płucek.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #28 : 2006-04-27, 18:50:48 »

       JAJA A'LA FLAKI

Skladniki na 4-porcje:
-480g--jajka (okolo 8szt.)
-100g--cebula
- 50g--maslo
 10g--maka
200g--mleko (tluste)
200g--smietana 30%

Przyprawy:sol,pieprz,galka muszkatalowa.

Wykonanie
1.Ugotowac jajka na twardo,wystudzic i obrac ze skorupek,nastepnie pokroic na dosc grube plasterki, ulozyc na glebokim polmisku ,trzymac w cieple.
2.Cebule obrac i pokroic w cienkie talarki.
3.Na patelni rozpuscic maslo,dodac cebule i dusic 5-10 minut,uwazajac aby cebula nie przyrumienila sie.
4.Opruszyc maka ,zamieszac i dusic jeszcze 5minut.
5.Stale mieszajac dodac zimne mleko wymieszane ze smietana.
  Gotowac 10 minut.
6.Przyorawis przyprawami do smaku.
  Jajka polac goracym sosem.

W 100g potrawy B--7,1   T--15,4   W--3,4 
                           1        2,1        0,5
Zapisane
Krystyna
Jr. Member
**
wiadomoci: 652


Odp: Przepisy i porady kulinarne.
« Odpowiedz #29 : 2006-05-30, 15:44:20 »

Sernik w czekoladowym cieście                                                                                                     Ciasto: 400g mąki, 30g kakao, 30g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku posiekać z 400g masła na ryż.Dodać 10 żółtek, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i zamrozić w zamrażalniku.                                 Masa serowa: 1000g tłustego twarogu rozetrzeć widelcem lub zmielić. 400g masła utrzeć ze 100g cukru pudru, oraz 17 żółtkami dodać 1 paczkę sernixu, aromat i wymieszać z 17 ubitymi na sztywno białkami. Dodać 50g rodzynek oraz łyżkę smażonej skórki pomarańczowej.                                                                  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Porcję zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce na grube wiórki, rozsypać na blaszce i podpiec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku  przez 15 minut.                               Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. na masę zetrzeć drugą porcję ciasta. Piec 1 godzinę  w temperaturze 180 stopni.Wystudzić w piekarniku. Smacznego.                                                                                                                            W 100g   B -10,3    T - 23,5    W - 17,1                                                                                       
Zapisane
Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.155 sekund z 20 zapytaniami.