Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Sliwki w winie (Przeczytany 11317 razy)
|
adampio
Gość
|
Przepis "kradziony"...............z Arkadii w Ciechocinku, jezeli dobrze pamietam. Mam nadzieje, ze mnie do sadu nie pozwa, bo "nalewka" super.....ale mnie nie chodzi o nalewke, tylko o te sliwki!!!!
Wiec............ Na tydzien przed robieniem bigosu, zalewamy 200 gr suszonych sliwek czerwonym, wytrawnym winem. Tu musze dodac wytrawnym!!! Czyli nie polslodkim, 3/4 slodkim itd. Najlepiej do tego wykozystac 2 L butelke po COLI!!, albo jakis duzy sloik. A propos, butelke po COLI trzeba oplukac dokladnie woda / z zewnatrz ! / To oczywiscie zart.
Wiec, zalewamy te sliwki winem, wstawiamy do lodowki, kazdego dnia potrzasamy butelka. Po tygodniu obcinamy nozyczkami, albo nozem / uwaga na palce / butelke tak aby moc wydobyc sliwki. Wylewamy wszystko na sitko.....pamietajcie o jakiejs miseczce pod sitkiem, bo winko jest 1-sza klasa. Winko do karafki a nieodsaczone sliwki do bigosu!!!!
Super winko, super dodatek do bigosu.
Uwaga zony!!!!! Sliwki wciagaja okolo 1/3 ilosci wina, dlatego nie krzyczcie na chopow, ze popijali....bo ja tego nie robilem a krucy fuks dostalem!!
To tak przed swietami!!!!
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Gość
|
Tu musze dodac wytrawnym!!! Czyli nie polslodkim, 3/4 slodkim itd. Najlepiej do tego wykozystac 2 L butelke po COLI!!, albo jakis duzy sloik. A propos, butelke po COLI trzeba oplukac dokladnie woda / z zewnatrz ! / To oczywiscie zart.
Wiec, zalewamy te sliwki winem, wstawiamy do lodowki, kazdego dnia potrzasamy butelka.
Super winko z rozpuszczonym plastykiem z butelki. Czy swira sie dostanie od wina czy od plastiku? Smacznego.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Gość
|
wĹasnie zalaĹam swoje Ĺliweczki MiaĹam suszone wypestkowane -takie twarde mi wyszĹy ,ze jak postoja sobie w sĹoiczku z winkiem ze dwa tygodnie to im nie zaszkodzi. Najgorsze ,ze zĹamaĹam korkociÄ
g . Co za g....o chyba z godzine otwieraĹam i caĹy czas korek mi sie kruszyĹ . Jak zdecydowaĹam sie wydĹubac noĹźem to okazaĹo sie ,Ĺźe póŠkorkociÄ
ga w korku.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Tu musze dodac wytrawnym!!! Czyli nie polslodkim, 3/4 slodkim itd. Najlepiej do tego wykozystac 2 L butelke po COLI!!, albo jakis duzy sloik. A propos, butelke po COLI trzeba oplukac dokladnie woda / z zewnatrz ! / To oczywiscie zart.
Wiec, zalewamy te sliwki winem, wstawiamy do lodowki, kazdego dnia potrzasamy butelka.
Super winko z rozpuszczonym plastykiem z butelki. Czy swira sie dostanie od wina czy od plastiku? Smacznego. Tobie to od tego ciepla sie zupelnie potegowalo, co?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Gość
|
Super winko z rozpuszczonym plastykiem z butelki. Czy swira sie dostanie od wina czy od plastiku? Smacznego. Tobie to od tego ciepla sie zupelnie potegowalo, co? Internet mi "mĂłwi",Ĺźe w Brisbane jest godz. 02:38Â i 20 0CÂ ,czyste niebo -aĹź strach pomyĹleÄ ,co sie dzieje w poĹudnieÂ
|
|
|
|
|
|
|
cheeta
Gość
|
Super winko z rozpuszczonym plastykiem z butelki. Czy swira sie dostanie od wina czy od plastiku? Smacznego. Tobie to od tego ciepla sie zupelnie potegowalo, co? Internet mi "mĂłwi",¿e w Brisbane jest godz. 02:38 i 20 0C ,czyste niebo -a¿ strach pomy¶leæ ,co sie dzieje w po³udnie jak to co sie dzieje? jest taki upal, ze az sie plastikowe butelki roztapiaja:P
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Super winko z rozpuszczonym plastykiem z butelki. Czy swira sie dostanie od wina czy od plastiku? Smacznego. Tobie to od tego ciepla sie zupelnie potegowalo, co? Internet mi "mĂłwi",Ĺźe w Brisbane jest godz. 02:38 i 20 0C ,czyste niebo -aĹź strach pomyĹleÄ ,co sie dzieje w poĹudnie Posluchaj kangurowaty... jezeli cola tej flaszki nie rozpuscila, to winko 14% alkocholu tez tej butelki nie rozpusci. A jezeli tak uwazasz, to jedz do Polandu i kup "se" winko tudziez piwko w butelce plastikowej. Ogonkiem poruszaj,flaszke winka w plastiku wez, zaczochraj .........i moze cos Ci sie dostanie.....!!!!! A tak juz na powaznie. Spirytus sprzedaja w butalkach plastikowych. A Ty nie chcesz wina z plastiku? Podalem tez druga mozliwosc; sloik!!! Ale nie, na ten temat dyskusji nie ma. Wiesz co, z natury jestem matematykiem. Nie wazne jak dojdziesz do celu, bylebys do tego celu doszedl!!! Reszta jest pod moimi pozdrowieniami.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Gość
|
Posluchaj kangurowaty... jezeli cola tej flaszki nie rozpuscila, to winko 14% alkocholu tez tej butelki nie rozpusci. A jezeli tak uwazasz, to jedz do Polandu i kup "se" winko tudziez piwko w butelce plastikowej. Ogonkiem poruszaj,flaszke winka w plastiku wez, zaczochraj .........i moze cos Ci sie dostanie.....!!!!! A tak juz na powaznie. Spirytus sprzedaja w butalkach plastikowych. A Ty nie chcesz wina z plastiku? Podalem tez druga mozliwosc; sloik!!! Ale nie, na ten temat dyskusji nie ma. Wiesz co, z natury jestem matematykiem. Nie wazne jak dojdziesz do celu, bylebys do tego celu doszedl!!! Reszta jest pod moimi pozdrowieniami.
Nie wiedzialem, ze taki postep zrobiono w przemysle spozywczym. Pewnie za goraco tu jest aby umysl nadazal za postepem. Nawet spirytus sie sprzedaje w butelkach plastikowych??????? Czy sa moze na to jakies normy? Jak znasz to podaj mamiar. Chetnie sie zapoznam. Moze to dotrze z czasem do Au. Bo jak narazie tu wino produkuje sie (fermentuje) w kadziach z drzewa lub ze stali nierdzewnej. A lezakuje w butelkach szklanych. Przemysl winiarski w Au jest tak samo ceniony w swiecie jak francuski. Czy piles moze kiedys alkohol z kieliszka plastikowego? Jak ci smakowal? A czy lekarstwa na spirytusie tez juz sa w butelkach plastikowych???? Pozdrawiam cie pozdrowieniami z pod twoich pozdrowien.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Posluchaj kangurowaty... jezeli cola tej flaszki nie rozpuscila, to winko 14% alkocholu tez tej butelki nie rozpusci. A jezeli tak uwazasz, to jedz do Polandu i kup "se" winko tudziez piwko w butelce plastikowej. Ogonkiem poruszaj,flaszke winka w plastiku wez, zaczochraj .........i moze cos Ci sie dostanie.....!!!!! A tak juz na powaznie. Spirytus sprzedaja w butalkach plastikowych. A Ty nie chcesz wina z plastiku? Podalem tez druga mozliwosc; sloik!!! Ale nie, na ten temat dyskusji nie ma. Wiesz co, z natury jestem matematykiem. Nie wazne jak dojdziesz do celu, bylebys do tego celu doszedl!!! Reszta jest pod moimi pozdrowieniami.
Nie wiedzialem, ze taki postep zrobiono w przemysle spozywczym. Pewnie za goraco tu jest aby umysl nadazal za postepem. Nawet spirytus sie sprzedaje w butelkach plastikowych??????? Czy sa moze na to jakies normy? Jak znasz to podaj mamiar. Chetnie sie zapoznam. Moze to dotrze z czasem do Au. Bo jak narazie tu wino produkuje sie (fermentuje) w kadziach z drzewa lub ze stali nierdzewnej. A lezakuje w butelkach szklanych. Przemysl winiarski w Au jest tak samo ceniony w swiecie jak francuski. Czy piles moze kiedys alkohol z kieliszka plastikowego? Jak ci smakowal? A czy lekarstwa na spirytusie tez juz sa w butelkach plastikowych???? Pozdrawiam cie pozdrowieniami z pod twoich pozdrowien. Pierwsze dwa zdania z Twojej wypowiedzi sa trafne. Resztu nie bede komentowal. Szkoda mojego czasu.
|
|
|
|
|
|
|
Syriusz
Gość
|
wĹasnie zalaĹam swoje Ĺliweczki  MiaĹam suszone wypestkowane -takie twarde mi wyszĹy ,ze jak postoja sobie w sĹoiczku z winkiem ze dwa tygodnie to im nie zaszkodzi. Najgorsze ,ze zĹamaĹam korkociÄ
g . Co za g....o chyba z godzine otwieraĹam i caĹy czas korek mi sie kruszyĹ . Jak zdecydowaĹam sie wydĹubac noĹźem to okazaĹo sie ,Ĺźe póŠkorkociÄ
ga w korku.
Kiedy bylem mlody i piekny to takie buteleczki z "Czarem Naleczowa" otwieralo sie jednym uderzeniem tejze butelki dnem o trawe. Koreczek wystrzeliwal w gore a zawartosc flaszki wlewalo sie do gardziolka. Kto by sie bawil w korkociagi i wydlubywal korki. Chociaz w tamtych czasach kazdy scyzoryk mial korkociag i wszyscy szanujacy sie chlopcy nosili go w kieszeni. I co ciekawe scyzoryk sluzyl tylko i wylacznie jako bardzo uzyteczne narzedzie.
|
|
|
|
|
|
|
Syriusz
Gość
|
Bardzo interesujacy przepis. I na sliwki i na wino. Przy nastepnych zakupach bede szukal jakiegos dobrego wina bez E 211. Wino mojej roboty juz skonczylo sie ale winogrona pieknie rosna i po Nowym roku bedziemy nastawiac nastepne dwie beczolki. Kapuste wlasnie zakisilem i bedzie ostatni bigos, gotowany w tym roku.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
zamroziĹam sobie Ĺliwki wÄgierki oraz maliny na zimÄ z ogrodu mojej siostry , bÄdÄ
kompociki i inne rarytaski........
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ĺliwki w tym roku sÄ
wyjÄ
tkowo smaczne - chyba przez to ciepĹo i maĹÄ
iloĹÄ opadĂłw. ZjadĹam wszystkich razem..moĹźe ze 20 sztuk, przez caĹy sezon..
|
|
|
|
|
|
|
marian05
Gość
|
Ĺliwki w tym roku sÄ
wyjÄ
iloĹÄ opadĂłw. ZjadĹam wszystkich razem..moĹźe ze 20 sztuk, przez caĹy sezon.. A z robakami ( czytaj bialko)??
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
..oczywiĹcie..
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
Ĺliwki w tym roku sÄ
wyjÄ
iloĹÄ opadĂłw. ZjadĹam wszystkich razem..moĹźe ze 20 sztuk, przez caĹy sezon.. tak sÄ
przepyszne
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|