Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Tiramisu (Przeczytany 39697 razy)
|
adampio
Go
|
DO TIRAMIZU TRZEBA WYBRAC JAK NAJLEPSZEJ JAKOSCI KOMPONENTY:
12 sztuk ciasteczek biszkoptowych ( Savoyardi biskuitter ) 1,5 dl vina Marsala ( albo polwytrawnego sherry)... ja stosuje Marsale
Krem:
250 gr marscapone ( tego prawdziwego, okolo 70 % T ) 2 jajka 3 lyzki cukru 2 lyzeczki mielonej kawy
DODATKOWO: 2 lyzki cacao albo utartej czarnej czekolady
CZAS ROBIENIA: 30 MIN
Robimy tak:
Poloz ciastka biszkoptowe ciasno obok siebie w plaskim polmisku z kantem i polej / skrop calosc marsala.
Krem: 1. ubic zoltka z cukrem i kawa na jasna i puszysta mase. Nastepnie wmiszac marscapone 2. ubic bialka na sztywno i delikatnie wkrecic w krem 3. rozloz delokatnie calosc na ciastka biszkoptowe 4. wkladamy calosc na 4 godz do lodowki 5. Przed samym podaniem posypujemy kakaem albo czekolada
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Majka
Go
|
Też skorzystam. U nas serek maskarpone ma 80 % tłuszczu. Coś mi się wydawało, ze poncz powinien składać się z kawy rozpuszczonej w wodzie i dodatku alkoholu, ale sam alkohol też może być.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Też skorzystam. U nas serek maskarpone ma 80 % tłuszczu. Coś mi się wydawało, ze poncz powinien składać się z kawy rozpuszczonej w wodzie i dodatku alkoholu, ale sam alkohol też może być.
podalem oryginalny przepis na Turamisu. Sam alkohol "musi" byc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
To jest dobry sposób by przyszła żona rozpoznała dobrego męża, skoro nie żałuje ani czasu, ani pieniędzy na swoje zachcianki to można liczyć na drogie kosmetyki, biżuterię a nawet futro. Każda procedura kuchenna powoduje skomplikowane mieszanie produktów co nie sprzyja ich trawieniu. Osobiście wyciągam z zamrażalnika to na co mam ochotę, czasami to i owo, ale b. rzadko to i owo i coś jeszcze, wkładam do kuchenki na zaprogramowany czas i to wszystko. No, niektóre produkty trzeba umyć i pokroić, a niektóre oddzielić po rozbiciu skorupki, bywa, że do gotowej potrawy trzeba dodać pół koski smalcu lub masła. Ależ bezbarwne jest moje życie (kulinarne).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Osobiście wyciągam z zamrażalnika to na co mam ochotę, czasami to i owo, ale b. rzadko to i owo i coś jeszcze, wkładam do kuchenki na zaprogramowany czas i to wszystko. No, niektóre produkty trzeba umyć i pokroić, a niektóre oddzielić po rozbiciu skorupki, bywa, że do gotowej potrawy trzeba dodać pół koski smalcu lub masła. Ależ bezbarwne jest moje życie (kulinarne). Czy celowo opusciles slowo mikrofalowej?????????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Osobiście wyciągam z zamrażalnika to na co mam ochotę, czasami to i owo, ale b. rzadko to i owo i coś jeszcze, wkładam do kuchenki na zaprogramowany czas i to wszystko. No, niektóre produkty trzeba umyć i pokroić, a niektóre oddzielić po rozbiciu skorupki, bywa, że do gotowej potrawy trzeba dodać pół koski smalcu lub masła. Ależ bezbarwne jest moje życie (kulinarne). Czy celowo opusciles slowo mikrofalowej????????? Fakt, nie jest takie bezbarwne, bo rozświetlone zorzą polarną jaką wywołują na siatkówce mojego oka latające wszędzie po domu mikrofale, będę sobie musiał przyłożyć na powieki elektrody i wypalić. Mogę zrozumieć niezrozumienie i lęki w stosunku do grzania bez ognia, ale w połączeniu z samodzielnym elektryzezowaniem się w celu wypalenia kandydy to już noj w stanie gazowym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
... będę sobie musiał przyłożyć na powieki elektrody i wypalić.
Najlepiej udaj sie w tym przypadku do" fachowca",czyli do mnie -ja sie znam na pradach i elektrodach Jedna wizyta,nastepnych juz nie ma
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Zaczne od Ciebie; Dobrze zauwazone, ze to moje 30 min.!!! A co robisz z Twoim 30 min?, przesiedzisz z pilotem w reku, usniesz, usniesz na kiblu, zapomnisz jak sie nazywasz po 10-ym piwie, tudziez sam/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Zaczne od Ciebie; Dobrze zauwazone, ze to moje 30 min.!!! A co robisz z Twoim 30 min?, przesiedzisz z pilotem w reku, usniesz, usniesz na kiblu, zapomnisz jak sie nazywasz po 10-ym piwie, tudziez sam/a nie wiesz o co Ci chodzi?? Bo to nie jest trudno rzucic jakis tam post na "forum kwasniewski" bez odzewu!!!! evosonic zrob cos, daj nam wskazowki, naucz sie sam /a czegos, pozniej nas czegos naucz a pogadamy. Latwo jest wejs na "jakies tam forum" ....raz na jakis czas i udawac znawce tematu....... dale nas jestes "znawca tematu" tylko jakiego ......tematu? Popatrz pod pozdrowieniami a nie bede musial tlumaczyc!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dziwi mnie tylko to, co mnie dziwic nie powinno.
Dlaczego w tym temacie "gadamy" ...nie o tiramizu. Wiem, ze za bardzo pracochlonne, nie optymalne..... Najsmieszniejsze w tym jest to, ze przepis jest podany dla jednej osoby, ktora ten przepis chciala...i go dostala. Czyli, ze reszta "komplementow" jest zbyteczna. TEZ WAS KOCHAM!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Go
|
dzieki za przepis Ja znalazlam przepis na tiramisu ktore podawali w Jastrzebiej Gorze w Arkadii Lido. Napisze go jutro bo dzis juz pozno.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Zaczne od Ciebie; Dobrze zauwazone, ze to moje 30 min.!!! A co robisz z Twoim 30 min?, przesiedzisz z pilotem w reku, usniesz, usniesz na kiblu, zapomnisz jak sie nazywasz po 10-ym piwie, tudziez sam/ Adas,badz milszy,bo przeciez nie znasz osoby ani tego co ma na mysli
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
Dziwi mnie tylko to, co mnie dziwic nie powinno.
Dlaczego w tym temacie "gadamy" ...nie o tiramizu. Wiem, ze za bardzo pracochlonne, nie optymalne..... Najsmieszniejsze w tym jest to, ze przepis jest podany dla jednej osoby, ktora ten przepis chciala...i go dostala. Czyli, ze reszta "komplementow" jest zbyteczna. TEZ WAS KOCHAM!
przepraszam ... jesli to dla jednej osoby nadajemy na innych falach pozdrawiam ps.uspokoj sie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dziwi mnie tylko to, co mnie dziwic nie powinno.
Dlaczego w tym temacie "gadamy" ...nie o tiramizu. Wiem, ze za bardzo pracochlonne, nie optymalne..... Najsmieszniejsze w tym jest to, ze przepis jest podany dla jednej osoby, ktora ten przepis chciala...i go dostala. Czyli, ze reszta "komplementow" jest zbyteczna. TEZ WAS KOCHAM!
przepraszam ... jesli to dla jednej osoby nadajemy na innych falach pozdrawiam ps.uspokoj sie Zgadza sie evosonic, zauwazylem, ze obojetnie na jaki temat sie wypowiesz to zawsze jestes na inne fali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
obojetnie na jaki temat sie wypowiesz to zawsze jestes na inne fali. A może to przez: grzyby halucynki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
A myslałam,ze to tylko ja mam problem z "odczytaniem mysli" evosonic ,ale jakos i tak znacząco nie wyróżnia sie w "morzu konfabulacji" innych -mam oczywiście na mysli tę magiczną moc rotacji mlecznych i zbozowych ,które to biją na łeb pozostałe sposoby leczenia ,a same produkty mleczne i zbozowe choćby w minimalnych dawkach są przyczyną wielu nieszczesc jakie dotknęły ludzkość
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Go
|
[u]Tiramisu dla optymalnych[/u]
Wersja serowa
300 gram 3 krotnie mielonego bialego tlustego sera (moze byc gotowy mielony ze sklepu) 300 gram zoltek (ok 15 sztuk) 5 bialek 2 pelne lyzki cukru pudru 2-3 lyzki rumu (lub wiecej) + aromat rumowy lub waniliowy 1/2- 1 lyzeczki zelatyny 25-30 gotowych podluznych biszkoptow (ok 150 gram) 1 szklanka smietanki 30 % do maczania biszkoptow drobne owoce,melisa, mieta do przybrania
SKLAD w 100 gramach B-11,1 g; T-19,5g ;W-12,3 g
Proporcje B:T:W 1:1,76:1,1
Ser utrzec mikserem z zoltkami, cukrem, rumem,aromatem na gladka puszysta mase. Rum dodawac po kropelce bo moze sie masa zwarzyc. Ubic na sztywno pianei delikatnie polaczyc z masa. Rozpuscic zelatyne w niewielkiej ilosci wody, podgrzaci wymieszac delikatnie z przygotowana masa. Prostokana forme wylozyc polowa biszkoptow( kazdy biszkopt przed ulozeniem namoczyc w smietance) Wylozyc na biszkopty polowe masy serowej, po czym ulozyc na wierzchu nastepne biszkopty lekko dociskajac.Potem nalozyc reszte masy i wyrownac nozem maczynym w goracej wodzie. Wstawic do lodowki na kilka godzin. Smietanke ubic przed podaniem i ozdobic nia tiramisu. Przybrac mieta lub meilisa
[u]Wersja Tiramisu Smietankowa[/u]
zamiast sera 300 gram smietanki 30 % 2-3 lyzki zelatyny. Poprzednie skladniki jak wyzej
Schlodzona smietanke ubic na sztywno z cukrem pudrem, dodac zoltka , rum , aromat,a na koncu ubita na sztywno pianke z bialek.Nastepnei dodac uprzednio przygotowana zelatyne i dokladnie wymieszac.. Chwile poczekac az masa nieco zgestnieje i wykaldac tak jak wyzej.
Sklad w 100 g B-8,7;T-25,7;W12,2
Proporcje B:T:W 1:2,95:1,4
Zycze smacznego. U nas w NIemczech nie ma zwyklego bialego sera wiec Tiramisu mi nie wychodzilo. wychodzi z Mascapone 80% tluszczu
Jest przepyszne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
TIRAMISU bez "surowego białka kurzego" i mniej słodkie - do wersji I :) - waniliowo-kawowe powstaje z tego: 652g potrawy stosunek: BTW: 1:7:2 w 100g: BTW: 5g:34g:10g
------------- spód: 22 szt. [ok63g] okrągłych biszkoptów dobrze nasączających się [B/T/W:6g/60g/6g]
Do nasączania biszkoptów: 1-2 Łyżki alkoholu - tu zawsze na oko :) [i ze zwykłą wódą tez jest dobre] 2 łyżeczki mielonej kawy[dla leniwych przejdzie też rozpuszczalna] 0,5 szkl. wody [ciepła się lepiej wchłania w biszkopty]
Krem: 500 gr mascarpone 4 żółtka 10-16g cukru waniliowego
Do posypania: 2 łyżki kakao [1,5g]
Przygotowanie: 1.na dno układam połowę biszkoptów nasączonych w [kawa+alkohol+woda][wystarczy na 2-3sec.] 2.połowę ubitej masy z żółtek, cukru i mascarpone rozsmarowuję na biszkopty 3.znów warstwa biszkoptów 4.warstwa kremu 5. posypuję kakao - aż równo pokryje całą powierzchnię
uwagi: Pozwoliłam sobie dodać wariację mascarpone powstałą z przepisu podobnego składem do autora wątku. Robię ze zdwojonej ilości składników i powstaje mi z tego ok 6 porcji. Mieści się wypełniając po brzegi formę: 20cm x 13cm x 5cm Tiramisu jest najlepsze od następnego dnia po zrobieniu jak się już przegryzie.
Ponieważ czytałam o tym że surowych białek się nie powinno jeść - w tej wersji nie ma surowego białka z białka kurzego (na tyle na ile się go uda oddzielić)[jest to z żółtka ale czy zakaz jedzenia tez jego dotyczy?]. Białko nadaje większej sztywności Tiramisu. Więc jeżeli zależy mi super na kształcie podawanego deseru dodaję ubite na sztywno białka do - ubitej masy. Masa staje się pięknie błyszcząca i po ochłodzeniu się usztywnia.(Wychodzi tez bez ubijania białka).
16g cukru w zupełności wystarcza na 500g mascarpone- smakuje nawet tym którzy na co dzień jedzą słodko. Pamiętać trzeba że biszkopty "okrągłe" są też słodkie [w 60g węglowodanów ok 28g to cukier]. W tej chwili kupuję sobie w tesco "biszkopty rodzinne o smaku waniliowym" padło na te bo akurat w tym sklepie nie ma biszkoptów z mniejszą ilością węglowodanów - w każdym razie - dobrze się nasączają.
W tymże samym sklepie niestety najtłustsze i najsmaczniejsze [tamże] mascarpone ma tylko 40% tłuszczu :( [piątnica BTW:3,5/40/5,1]
16g cukru waniliowego to ok 1-2 łyżki -łyżki stołowe mogą mieć rożne wielkości u mnie 8 lub 16 g cukru więc polecam tą mniejszą, opakowanie cukru waniliowego - to większe ma właśnie 16g
pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|