Autor
|
Wtek: Dieta po 3 miesiącach (Przeczytany 100760 razy)
|
liny
Go
|
Jestem na DO od 3 miesiecy. Widzę wiele pozytywnych zmian, ale teraz należałoby sie przestawić i zmniejszyć ilość białka.Ile BTW powinnam zjadać przy wzroście 162 i wadze 65 kg? Czy ktoś może mi odpowiedzieć, bo czytajac książki i "Optymalnych" gubię się w różnych informacjach. Wzór pana Mariana Statuckiego z (Optymalnych nr wrześniowy ) to B=2W, ale białka powinny wynosić po przebudowie przy moim wzroście ok 30, to węglowodany tylko 15, tak sie nie da funkcjonować. Proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
Musisz zaczac sluchac swojego organizmu z czasem kazdy optymalny nauczy sie tego , kazdy musi trafic na swoje optymalne proporcje - optymalnt ogolny wzor to 1 \ 2.5-3.5 / 0.8 B-T-W . Pozniej jesli nie ma specjalnych zalecen lekarza opt. to zapotrzebowanie na bialko troche spada. ja stosuje 0.60 - 0.90 g bialka na jeden kg wagi naleznej. i 0.80 g weglowodanow lub troche wiecej na jeden kg w. n .Tluszczu tyle ile potrzebuje, tzn. tyle zeby nie byc glodnym . Naogol jest to 3 - 3.5 lub wiecej w zaleznosci od zapotrzebowania na jeden gram zjadanego bialka . I czytaj ksiazki DOKTORA JANA KWASNIEWSKIEGO. I TE FORUM
pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
LINY a możesz podać swój wiek i czy ciężko pracujesz czy prowadzisz osiadły tryb życia i czy chorujesz ? .To wszystko jest ważne
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
jeszcze mialen ci napisac ,ze przy moim wzroscie 177cm waga nalezna powinna wynosic 70.25 kg wiec zjadamm 40-60 g bialka okolo 60 g wiglowodanow i 150 - 200 g tluszczu. Przy ciezkiej pracy fizycznej zapotrzebowanie troche rosnie wiadomo.Przy ewentualnych chorobach jadlospis trzeba ustalac indywidualnie !
pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
liny
Go
|
Chciałabym dodać, ze mam 47 lat, nie choruję i pracuję umysłowo.
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
LINY im człowiek starszy tym mniej potrzebuje białka a więcej węglowodanów. Wg. mnie B około 50 T około 150 -chyba że chcesz schudnąc to ja nawet zmniejszałam do 1,5 na gram białka W-około 50.Obserwuj swój organizm przez dluższy czas .Zobaszysz czego ci brak a czego masz nadmiar. Jestem kobietą mam 55 lat i np. jak przekroczę przez kilka dni białko tzn. ponad 50 gr. to swędzi mnie skora ,dostaję łupież , pobolewają mnie nerki, potem strzykają stawy, boli mnie głowa , skacze ciśnienie ,nawet waga potrafi się podnieść ,nie mówię już o cukrze. Odwrotnie gdy mam za malo białka mniej niż 35gr. to ćmi mnie biodro, chce mi się słodyczy ,owoców. Wyjdz z bazy 50 gr. białka i się obserwuj.Zyczę wytrwałości i powodzenia Grażyna
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jestem na DO od 3 miesiecy. Widzę wiele pozytywnych zmian, ale teraz należałoby sie przestawić i zmniejszyć ilość białka.Ile BTW powinnam zjadać przy wzroście 162 i wadze 65 kg? Czy ktoś może mi odpowiedzieć, bo czytajac książki i "Optymalnych" gubię się w różnych informacjach. Wzór pana Mariana Statuckiego z (Optymalnych nr wrześniowy ) to B=2W, ale białka powinny wynosić po przebudowie przy moim wzroście ok 30, to węglowodany tylko 15, tak sie nie da funkcjonować. Proszę o pomoc
Jestes na DO czy na ZO ?
|
|
|
|
|
|
|
przemo
Go
|
Wzór pana Mariana Statuckiego z (Optymalnych nr wrześniowy ) to B=2W, ale białka powinny wynosić po przebudowie przy moim wzroście ok 30, to węglowodany tylko 15, tak sie nie da funkcjonować. Proszę o pomoc
Jak B=2W to jesli białka zjadasz 30g to wegli 60g. nie wiem dlaczego robisz na odwrot? Przetestuj na sobie ile minimalnie potrzebujesz białka. Białka nie da sie "zastapić" zadnym innym skladnikiem odzywczym wiec organizm sam sie upomni przez zwiekszony apatyt na pokarm zawierajacy duza B.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
LINY im człowiek starszy tym mniej potrzebuje białka a więcej węglowodanów. Wg. mnie B około 50 T około 150 -chyba że chcesz schudnąc to ja nawet zmniejszałam do 1,5 na gram białka W-około 50.Obserwuj swój organizm przez dluższy czas .Zobaszysz czego ci brak a czego masz nadmiar. Jestem kobietą mam 55 lat i np. jak przekroczę przez kilka dni białko tzn. ponad 50 gr. to swędzi mnie skora ,dostaję łupież , pobolewają mnie nerki, potem strzykają stawy, boli mnie głowa , skacze ciśnienie ,nawet waga potrafi się podnieść ,nie mówię już o cukrze. Odwrotnie gdy mam za malo białka mniej niż 35gr. to ćmi mnie biodro, chce mi się słodyczy ,owoców. Wyjdz z bazy 50 gr. białka i się obserwuj.Zyczę wytrwałości i powodzenia Grażyna
Czy ta jakas naowa teoria DO/ZO. Czyli majac tyle lat jan nasz "Ojciec" ZO, Pan Dr. Jan Kwasniewski, ile wg. Ciebie powinien jesc bialka? Podaj, napiszemy i zapytamy czy 10 gr bialka jest wystarczajaca dzienna iloscia bialka? Stary ....piszesz takie brednie, ze "glowa boli"
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
No to może zapytajmy naszego ADMINA CZY W TYM CO NAPISAłAM JEST TROCHE RACJI . Jeżeli sie pomyliłam pochylę przed toba głowę.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Bardzo wam współczuję, że nie potraficie się normalnie odżywiać bez tego codziennego "gmerania" w tych gramach.
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
No i Admin odpowiedział jak SALOMON .Więc niech każdy wie swoje. Ostatnio Adampio często się irytujesz ,nie czytasz dokladnie postów , emocjonujesz się .Ja stwierdzam że tego bialka jesz chyba za dużo.Serdecznie cię pozdrawiam GRAżYNA
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
No i Admin odpowiedział jak SALOMON .Więc niech każdy wie swoje. Ostatnio Adampio często się irytujesz ,nie czytasz dokladnie postów , emocjonujesz się .Ja stwierdzam że tego bialka jesz chyba za dużo.Serdecznie cię pozdrawiam GRAżYNA
Jemy wg. stosunku BTW a nie gramatury, zostalo powiedziane wiele razy. Ja sie nie irytuje i czytam dokladnie. Co masz na mysli mowiac "ostatnio"?
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Trudno się z tym nie zgodzić. Stosunek BTW jest najwazniejszy.... Spotkałam się z juz z osobami u których wyglada to tak 100- 250 (B-T) a to juz chyba obżarstwo (kobieta raczej niezbyt aktywna fizycznie)
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
ADAMPIO a czy ja podałam coś innego .Czy B50 T 150 W 50 to jest coś innego jak żeś napisał stosunek BTW jest najważniejszy? pozdrawiam.Osoba która przeszła przebudowę pyta ile tego bialka mogłaby teraz jeśc. Uważam że odpowiedzialam jej konstruktywnie .Na początek to zawsze coś bo ja musialam sama dochodzić do takich czy innych wniosków.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Chyb jednak nie, symptomow przebialczenia nie mam. No chyba , ze ta nadpobudliwosc, ktora zuwazylas........ale to tylko Ty zauwazylas, ja jeszcze nie.
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Chyb jednak nie, symptomow przebialczenia nie mam. No chyba , ze ta nadpobudliwosc, ktora zuwazylas........ale to tylko Ty zauwazylas, ja jeszcze nie.
Cały problem w tym że ty tego nigdy nie zauważysz trzeba polegać na innych
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Cały problem w tym że ty tego nigdy nie zauważysz trzeba polegać na innych OK.
|
|
|
|
|
|
|
krzych_100
Go
|
Bardzo wam współczuję, że nie potraficie się normalnie odżywiać bez tego codziennego "gmerania" w tych gramach. Drogi adminie, co rozumiesz poprzez "(...) normalnie odżywiać bez tego codziennego "gmerania" w tych gramach." ? Pytam dlatego, że kiedyś Pisałeś o zachowaniu proporcji, że gramy nie są takie ważne (sam pytałem o tę "gramaturę"). Skąd mam wiedzieć jakie zachować proporcje, skoro nie znam liczby gramów spożytego białka? krzych_100
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
A wiesz, tak mi się nieodpowiedzialnie napisało!. Bardzo przepraszam. Licz dokłdnie, a najlepiej na siebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|