Autor
|
Wtek: Dieta po 3 miesiącach (Przeczytany 100826 razy)
|
adampio
Go
|
Nie masz jeść "na oko" - tylko zgodnie z twoim zapotrzebowaniem w/g proporcji 1:2,5-3:0,5, a więc powinieneś dobowo zjeść około 1g białka 2,5-3g węglowodanów (lub tłuszczu) i około 0,5g tłuszczu (lub węglowoadanów). oczywiście na około 1kgnmc, ale to się przez się rozumie. Chyba? Oczywiście jak się leży cały dzień, to przelicznik będzie około 0,5:1,5:0,2 w gramach oczywiście na około 1kgnmc, dlatego precyzyjniej jest liczyć w molach ATP, ale to może być już zupełnie niezrozumiałe Raczej nie prowadze siedzacego trybu zycia, choc prace mam biurowa ale ludzi trzeba "dogladac" wiec trzeba sie ruszac plus 6 x w tyg. plywanie po 1,5 - 2 godz. Dlatego wybialem 1-sza opcje
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie wiem o czym pisaliście,bo niestety nie mam czasu na przeczytanie (przeczytam jak bede miala czas) ,ale napisze jedno; w walce z głupotą nie ma zwyciezców,są tylko cudem ocaleni -bedzie to pasowało do Waszej dyskusji? Jak nie to najmocniej przepraszam Chyle czoła ,dziekuje za uwage i takie tam....
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Nie wiem o czym pisaliście,bo niestety nie mam czasu na przeczytanie (przeczytam jak bede miala czas) ,ale napisze jedno; w walce z głupotą nie ma zwyciezców,są tylko cudem ocaleni -bedzie to pasowało do Waszej dyskusji? Jak nie to najmocniej przepraszam Chyle czoła ,dziekuje za uwage i takie tam.... Nie! Milczeniejest zlotem!!!!
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie!
A to szkoda.
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
(...) Oczywiście jak się leży cały dzień, to przelicznik będzie około 0,5:1,5:0,2 w gramach oczywiście na około 1kgnmc, dlatego precyzyjniej jest liczyć w molach ATP, ale to może być już zupełnie niezrozumiałe Skoro tak piszesz to pewnie tak jest, ale po wymnożeniu przez rozpatrywany powyżej przykład 76kg wagi należnej wychodzi: B:36 T:114 W:15 Czyli np: 4 żółtka, 250g śmietany 18%, 100g karkówki, 100g kapusty, 20g smalcu. B:35 T:110 W:14 Do przeżycia i pewnie jednak trochę za dużo energii na leżenie. Węglowodany wyglądają mizernie, może to miało być 1,2 a nie 0,2 ?
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
No faktycznie 0,2gW / kgnmc ma więcej sensu, to po co to wciskanie ludziom ziemniaków by zjedli te 50g W na dobę bo bez tego to nie ŻO tylko „inna niskowęglowodanówka”. Choć z doświadczenia dodam, że największa sprawność <najmniejsze zapotrzebowanie na B:T> (mojego) ustroju występuje faktycznie w okolicach 30 do 50gW na dobę. http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80 - " Generalną zasadą Żywienia Optymalnego jest zachowanie właściwych proporcji między tymi składnikami (BTW). Jako ogólną zasadę można przyjąć: 1 : 2,5-3,5 : 0,5" - a jeśli tak jest, to co Ciebie interesuje 0,8g/kgnmc? Jeśli "przeciętny" człowiek waży należnie 70 kg, to dla tych co nie znają generalnej zasady i bez wagi nie potrafią żyć - JK podał cyfrę 0,8g x 70= 56. Ale skoro lubisz(cie) ważyć i mierzyć to na podstawie fizjologii doświadczalnej podam przybliżone minimum dobowego zapotrzebowania na BTW (ppm* - podstawowa przemiana materii) dla Diety Optymalnej, dla osobnika męskiego, w kwiecie wieku, bez żadnych zdrowotnych przypadłości, 70 kg n.m.c. i przy założeniu, że dostarczony w pokarmie: tłuszcz - źródło energii, węglowodany i białko - budulec i w stanie spoczynku (facet nic nie robi tylko leży cały czas, a nawet nie śmie myśleć!) minimum białkowe: - 18.75g białka**. minimum tłuszczowe: - 50g minimum węglowodanowe: - 9gminimum wodne - około 0,8kg minimum energetyczne: - 562 kcal minimum mikroelementowe i witaminowe - wg podaży w pokarmie. Sprawy się komplikują, gdy facetowi przyjdzie do głowy (wydatek kaloryczny) - ruszyć ręką (wydatek kaloryczny) dlatego na myślenie i postawową działalność ruchową (mycie, czesanie, chodzenie, klikanie w klawiaturę i.t.p...) zwiększa się dawkę. W takim przypadku z marszu trzeba dołożyć około 20g wodoru, a podane wszystkie minima się prawie podwajają!. Ale PROPORCJA pozostaje prawie bez zmian. Sprawy się jeszcze bardziej komplikują, gdy facetowi coś dolega (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, neoplazma i.t.p)... W takim przypadku najlepiej zgłosić się do fachowca!. Dlatego zawsze najprościej jest dobierać pokarm tak, aby zachowywał PROPORCJĘ i był pełnoporcjowy. ** - przyjąłem górną granicę zapotrzebowania na białko, dla osobnika o przeciętnym profilu metabolicznym. Dolna granica dla ppm przy prawidłowym genotypie to około - 15,63g * - ppm jest najniższe na ŻO (doliczając minimum ruchowe to około 1000-1300kcal) i wzrasta proporcjonalnie wraz z popełnianymi błędami żywieniowymi.
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
wg mnie i "na czuja" to jest tak, ze przy jakimkolwiek wysilku zapotrzebowanie na BTW oczywiscie rosna, ale nie liniowo (oczywizm) wiec: wysilek na betaoksydacji - znacznie zwieksza sie zapotrzebowanie na T wysilek anaerobowy - wykorzystujesz zapasy W
no i wtedy odpowiednio trzeba uzupelniac i, imho, przy zdrowym metabolizmie, najlepiej to robic wg tak zwanego apetytu
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
wysilek anaerobowy - wykorzystujesz zapasy W służy wyłącznie do ratowania życia ucieczką i jest wybitnie szkodliwy dla zdrowia. Następuje wyłącznie przy stresowych rzutach hormonów sterydowych i przy zagonieniu trawożernego przez drapieżnika. "Dług tlenowy" często kończy się stanem przedzawałowym lub zawałem u gonionego - nigdy u goniącego, ponieważ jego mięśnie uzyskują ATP do rozkurczu z metabolitów betaoksydacji, czyli tak jak w spoczynku u wszystkich. Szybkość betaoksysacji jest regulowana szybkością cyklu Krebsa, cykl Krebsa jest regulowany, (niestety, albo i na szczęście) - nie dostępnością tlenu, a stężeniem ... ,... - ale się już powtarzam, a więc nie będą taki Dr JK. PS każdy rzut hormonów (zaburzenie homeostazy) jest szkodliwy dla zdrowia i powoduje określine złe skutki uboczne. Do najważniejszych należy skrócenie życia osobniczego... A ile można się wysilić na dwóch molach cukru? (36dag) - enetgetycznie to tylko 4 mole ATP! - jakieś 800m?. Problem w tym, że cały cukier organiczny nie jest dostępny. Maksymalna szybkość tworzenia ATP z utlenienia dla tłuszczu i cukru wynosi odpowiednio 6,7* i 6,2*, przemiana zaś do mleczanu (fermentacja) 39,1*!, a więc szybko, choć nie dużo i może się uda być niezjedzonym. Cyfry za "Principles of Exercise Biochemistry" - 1988. p. 92. * - mmol/s
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
A jeszcze wyjaśnienie zdania "kłamczuszków", że pozyskiwanie ATP z betaoksydacji (6,7*) zachodzi 10 razy wolniej niż z glikolizy (6,2*). Porawnie zdanie brzmi: "maksymalna szybkość wytwarzania ATP z tkanki tłuszczowej jest ponad 10-krotnie mniejsza niż z fosfokreatyny". *mmol/s PS "kłamczuszki" myślą sobie pewnie tak: "fosfokreatyna, czy glikoliza - wszystko łykną, bo...". Ale nie wszyscy "łykają"!!! . Samo porównanie związku wysokoenergetycznego do substratu z którego pozyskuje sie energię jest "chore", ale jak widać wielce przydatne "kłamczuszkom"
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
wysilek na betaoksydacji - znacznie zwieksza sie zapotrzebowanie na T wysilek anaerobowy - wykorzystujesz zapasy W
Chyba bede musiała zapytac mojej sąsiadki,która zyje juz baaaardzo długo w zdrowiu,czy cos wie na ten temat.Moze ona wie? i dlatego tak długo żyje? A moze nie wie nic na ten temat i dlatego tak długo żyje? Nic nie da wazenie mierzenie itd.Zyjemy w zatrutym środowisku i zremy zatrute jedzenie,a jak komus sie wydaje,ze jada ekologiczne jedzonko,to jest w błedzie. A poza tym dawniej ludzie jedli zdrowo i tez chorowali i umierali.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
która zyje juz baaaardzo długo w zdrowiu,czy cos wie na ten temat.Moze ona wie? Jak długo żyje to wie. Tylko żebyś się dowiedziała od niej, to nie zadaj pytania np: "babciu, a warzywa jecie?", bo ja też bym odpowiedział, że jem. Zobacz kilka razy, co ma w lodówce, wpadnij w porze posiłków, zobacz co ma na talerzu - to najpewniejsza będzie podpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
która zyje juz baaaardzo długo w zdrowiu,czy cos wie na ten temat.Moze ona wie? Jak długo żyje to wie. Tylko żebyś się dowiedziała od niej, to nie zadaj pytania np: "babciu, a warzywa jecie?", bo ja też bym odpowiedział, że jem. Zobacz kilka razy, co ma w lodówce, wpadnij w porze posiłków, zobacz co ma na talerzu - to najpewniejsza będzie podpowiedź. To moze wprost zapytam ;"co to jest betaoksydacja" ,a jak powie,ze nie wie,to powiem ;"dobra,dobra,juz Wy tam dobrze wiecie ,tylko nie checie powiedziec" , a Ona mi powie ;"no dobra! Wiem.....ale nie powiem" Poza tym ,troche nie wypada mi mówic do tej pani "babciu",bo Ona chyba sie tak nie czuje Paznokcie wymalowane,usta wymalowane,brwi podkreslone no i ....kapelusz obowiązkowo-wszystko ładnie wyglada- nie razi w oczy No i co jeszcze zauwazyłam...ma bardzo ładną cere,gładką ,w porownaniu z drugą sąsiadką,która ma ok.70-lat,to z cery wygląda jakby miała 40 lat.Zmarszczki niemalze nie widoczne. Naprawde az miło popatrzec.Bardzo Ją lubie i Ona mnie tez
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Adampio ja przy swoich gabarytach jem tyle białka co Ty.
MONIKAW to ile Ty tego białka zjadasz dziennie? -tak w przyblizeniu...
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Zaczynałam od 80g w tej chwili 60g. Oczywiście zalezy to od tego co danego dnia zjadam. Są to dla mnie raczej górne granice.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Adampio.Ty jestes dobry w obliczeniech.Ciekawi mnie ilez ja tego białka zjadam,podam Ci co dziennie mniej wiecej zjadam,a Ty bądź tak łaskaw i oblicz Na sniedanie zjadam 2 zółtka i jedno całe jajko. Na obiad jakies miesiwo(schab,albo łopatke,szynke) -moze bedzie tego 100g ,moze 150 g -nie mam wagi niestety-zepsuła sie juz jakis czas temu i nie mam pieniedzy zeby kupic Na kolacje-czasem nic,a czasem 2 zółtka-lubie te jajca kurde bele . Czasem zamiast tych zółtek na kolacje ,podjem sobie kindziuka ,ale to moze z 5 -10 plasterków (kroją bardzo cienko-takze one są cieniutkie) . To ilez ja moge tego białka zjesc? Bądź tak miły i oblicz tak w przyblizeniu
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Zaczynałam od 80g w tej chwili 60g. Oczywiście zalezy to od tego co danego dnia zjadam. Są to dla mnie raczej górne granice.
Czyli wynika z tego jak juz napisałas ,ze kazdy jest inny i ma inne zapotrzebowanie. Mozna by sie tutaj rozwodzic ,nad tym,ze za duzo białka zjadasz w stosunku do wagi,no ale to nia ja ustalam normy. W/g mnie ;jesli masz dobre samopoczucie,to widocznie Twój organizm tyle własnie białka potrzebuje . Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Tyle ustalił mi lekarz optymalny i to jest ilość moim zdaniem optymalna dla mnie . W rzs-ie zaleca się wiecej białka. A Ty zjadasz około 40-45g tak na oko
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
A Ty zjadasz około 40-45g tak na oko
Dzieki!
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Gratuluje "TORBACZU", oby tak dalej!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|