forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 15:44:43

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669717 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  PIWO optymalne?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: PIWO optymalne?  (Przeczytany 76540 razy)
Enka19
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #20 : 2008-11-27, 22:15:09 »

Żyje i ma się dobrze;)
Zapisane
martyna opty
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #21 : 2008-11-27, 22:20:17 »

To czemu mliczy?
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #22 : 2008-11-27, 22:21:45 »

Gdzie jest Edyta?na urlopie?


Martynko, ten wątek dotyczy PIWA, a nie Edyty.
Załóż nowy wątek ze swoim pytaniem w dziale: "Wolne tematy". Proste, prawda?  Cool
A jakże ułatwi życie forum...  Cool
Zapisane
martyna opty
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #23 : 2008-11-27, 22:23:09 »

Dobrze założe
Zapisane
Enka19
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #24 : 2008-11-27, 22:24:31 »

BUA HA HA
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #25 : 2008-11-28, 02:45:21 »

    To po co aż tyle dewagacji ,jak mozna prosto napisać-
   wóde  zdrowo pić na dworze  . 8)Jeżeli oczywiście pijemy na zdrowie..
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #26 : 2008-11-28, 02:48:00 »

a ja nareszcie wiem, dlaczego tak strasznie strasznie kiepsko u mnie z tolerancja alko. chyba wiem.
WW na pograniczu minimalnego zapotrzebowania => watroba dosc czesto glukoneogenezuje (wiem, nieoptymalnie)
metabolizm alkoholu w watrobie konkuruje z glukoneogeneza, watroba sobie nie radzi, stad hipoglikemia

Question

czyli ze ŻO lepsze niz esperal, jea
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #27 : 2008-11-28, 02:54:46 »

i jeszcze czytalam, ze alkohol dziala jak tluszcz (albo i lepiej) w trakcie trawienia, w sensie ze wspomaga (rozpuszcza?) wchlanianie flawonoidow (i czegos tam jeszcze), a wiec przeciwutleniaczy
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #28 : 2008-11-28, 06:55:37 »

a ja nareszcie wiem, dlaczego tak strasznie strasznie kiepsko u mnie z tolerancja alko. chyba wiem.
WW na pograniczu minimalnego zapotrzebowania => watroba dosc czesto glukoneogenezuje (wiem, nieoptymalnie)
metabolizm alkoholu w watrobie konkuruje z glukoneogeneza, watroba sobie nie radzi, stad hipoglikemia

 Question

czyli ze ŻO lepsze niz esperal, jea
 

Tak, ja tez widze, ze alkohol mi zupelnie nie slyzy.
Na drugi dzien jakies leki, "ziemia sie usowa spod stop, uczucie bolu w klatce piersiowej.
Oczywiscie po wiekszej ilosci alkoholu, tzn powyzej cwiartki a ponizej 0,5 litra... przez caly wieczor
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #29 : 2008-11-28, 07:24:24 »

"Alkohol w płynie utlenia się do aldehydu octowego. Po ponownych reakcjach zamienia się w kwas węglowy i wodę. Kiedy więc alkohol się rozłoży, potrzebuje 3 cząteczek tlenu, by rozłożyć jedną cząteczkę alkoholu na kwas węglowy i wodę. Im więcej się pije, tym więcej tlenu potrzeba. Jeśli jest za mało tlenu po spożyciu alkoholu, w procesie trawienia alkoholu powstaje szkodliwy acetaldehyd, który pozostaje nierozłożony. Na skutek tego boli nas głowa i wymiotujemy."

Ten tekst z podanego linku to pisał jakiś niezły PR-helatowiec!.
Rozebrać na czynniki pierwsze?
Z alkoholu wyryawane są trzy protony z zamianą na acetaldehyd Wink
Następnie z tego strasznego acetaldehydu wyrywany jest kolejny proton i dołączany tlen z wody i powstaje ocet, a z octu opuszczającego wątrobę, przez oderwanie straszliwego rodnika tlenowego Wink komórki metabolizują sobie acetylo-CoA, a ten na cylku Krebsa zamienia się na kwas węglowy, a na fosforylacji oksydacyjnej na wodę lub zamiania się na cholesterol, lub na tłuszcz, w zależności od bieżących potrzeb energetycznych.
 Trzy cząsteczki tlenu (sześć szt.) utleniają zaś dwanaście protonów, czyli dwie cząsteczki alkoholu etylowego  Cool, ale tak nie jest, bo jeszcze z dwóch cząsteczek alkoholu mamy do dyspozycji dwa rodniki tlenowe!.
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #30 : 2008-11-28, 09:52:22 »


czyli  organizm optymalnego powinien  lepiej  radzic  sobie z  takimi  uzywkami , niz  kozystajacy z gorszego paliwa , ja tez nie  naleze do  olimpijczykow w  tej dziedzinie  , nigdy nie  nalezalem , sa jednak  ludzie , ktorzy jedza byle co , pija  byle co i nic  im nigdy nie szkodzi , a moze jednak  TRENING CZYNI  MISTRZA  ? Wink
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #31 : 2008-11-28, 10:19:17 »

Kiedys jak jeszcze zylem niehigienicznie i pracowalem na swoje pozniejsze choroby moglem wypic sporo wodzi, mialem dosc mocna glowe.

Potem wyluzowalem bo wypracowalem te swoje pozniejsze choroby. Gdy znowu zaczalem pic %%% - tym razem juz z umiarem - zauwazylem dwie rzeczy.
W miare niewielka ilosc powoduje u mnie upojenie, ktore jednak bardzo szybko mija.
1 flaszka czerwonego wytrawnego wina starcza mi na impreze w zupelnosci. I nie pije te od razy tylko sacze i delektuje sie smakiem.
Uzyskuje wtedy fajne odprezenie, lekki rausz ale nie trace nigdy trzezwosci umyslu.
Mozna sie ponadto w ten sposob niezle lansowac. Wszyscy inni z prostackimi browarami, ewentualnie wodzia a szczytem wyrafinowania jest wodzia z cola.
I wtedy pojawiam sie JA Cool
Przystojniak z lampka wina. Raszple na to leca Cool Cool Cool

Jest taki facet, nazywa sie Bernstein - napisal ksiazke "Diabete solution". Jego stronka www.diabetes-book.com
To jest bardzo ciekawy facet. Choruje na cukrzyce t1 od 60-70 lat. Nikt nie chcial publikowac artykulow jego autorstwa o leczniu dieta, dlatego w wieku (bodajze) 45 lat zaczal studia medyczne ktore ukonczyl.
On opracowal diete bardzo podobna do zalecen lek med dr Jana Kwasniewskiego. U cukrzykow spozycie weglowodanow wynosi u niego 30g podzielone na 3 posilki (6, 12, 12).
Ja tej ksiazki nie czytalem (mam nadzieje ze kiedys..) bazuje na materialach ze stronki, oraz na tym co przekazal Wiraha ktory przeczytal cala te cegle.
Wg Bernsteina alkohol w malych ilosciach obniza glukoze, natomiast w wiekszych ilosciach moze (ale nie musi) podwyzszac.
On cukrzykom pozwala jedynie niewielkie ilosci do posilku.

Czemu tak jest? (facet ma wielka praktyke, zna problem z obserwacji wiec zakladam ze to prawda)

mowa o alkoholu czystym: np wodka.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #32 : 2008-11-28, 10:26:50 »

czyli... 

teoretycznie... równie dobrze można pić ocet. Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #33 : 2008-11-28, 12:24:43 »

Na koniec zabawa w energetykę:
z jednego mola alkoholu etylowego(46g) otrzymujemy:
9 moli ATP z mola acetylo-CoA (z utlenienia NAD i FAD pochodzenia krebsowego, że o molu w GTP nie wspomnę) a do tego 5 moli ATP z dwóch moli powstałego NADH przy zamianie alkoholu etylowego w aldehyd octowy i tego - w ocet  i do tego dochodzą jeszcze cztery protony - policzmny je jak FAD - czyli jeszcze trzy mole ATP.
Sumujemy: 9+5+3= 17 moli ATP - to w przeliczeniu na cukier wychodzi: w glikolizie beztlenowej 17:2=8,5x0,18kg= 1,5 kg cukru, a w glikolizie tlenowej 17:8=2.1x0,18kg=40 dag cukru.
Mol etanolu to około setka wódki, a więc pół literka to 5x17 moli ATP=85moli ATP - a na tej ilości ATP - biega się półmaraton.

PS
V.L. Davidson i D.B. Sittman - Biochemia wyd. Urban&Partner, Wrocław 2002 s. 321 i s. 327
cyt:
1. Glikoliza beztlenowa prowadzi do powstania 2 moli ATP z 1 mola glukozy,
2. Glikoliza tlenowa prowadzi do powstania 6-8 moli APT z 1 mola glukozy.
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #34 : 2008-11-28, 12:32:01 »

czyli... 
teoretycznie... równie dobrze można pić ocet. Wink
Nawet bez picia octu, problem jest  nadal... Confused Shocked
 Admin, dzięki za to wytłumaczenie ale okazuje się że dotyczy to ludzi na diecie VLCD gdzie oddech trzeźwych w kwasicy ketonowej może być potraktowany przez alkomat policjanta jako stan wskazujący na spożycie alkoholu.
Dzieje się tak dlatego bo alkomat czyta zawartość ketonów jako alkohol. Proszę potraktować tą wiadomość również jako przestrogę bo uratuje Was wtedy tylko badanie krwi.
http://www.proteinpower.com/drmike/uncategorized/low-carbers-beware-the-breathalyzer/
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #35 : 2008-11-28, 13:18:36 »

Energetycznie to też nie jest tak do końca, bo np: cytozolowy NADH musi być aktywnie przeniesiony przez błonę mitochondrialną, aby proton mógł się zoksydować, ale już w takie szczególiki nie ma co wchodzić!  Confused
Przez to czasem sedno umyka! Sad
Jest też w różnych źródłach sporo przekłamań i nieścisłości!. Przeważnie zależy to od tego, jak autor spogląda na integralność metabolizmu. Wink
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #36 : 2008-11-28, 13:37:35 »

... Proszę potraktować tą wiadomość również jako przestrogę bo uratuje Was wtedy tylko badanie krwi.
http://www.proteinpower.com/drmike/uncategorized/low-carbers-beware-the-breathalyzer/...

Ciekawy "arcik" bardzo "prosto" wytlumaczony mechanizm
powstawania ketonow i GLUKONEOGENEZY(goracy temat!!! jak cholesterol) Cool Razz

Ciesze sie Zbynek, ze "zaraziles sie" maniera "ostroznosci" Cool Razz

Ale czy "badanie krwi" uratuje nas tylko w takiej sytuacji??? Cool

Czy moze warto robic regolarnie  badania, rowniez inne
aby "na slepo" i "na wiare" nie "majsterkowac" swoim zdrowiem i zyciem.  Cool Razz

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #37 : 2008-11-28, 14:16:36 »

Na koniec zabawa w energetykę:
z jednego mola alkoholu etylowego(46g) otrzymujemy:
9 moli ATP z mola acetylo-CoA (z utlenienia NAD i FAD pochodzenia krebsowego, że o molu w GTP nie wspomnę) a do tego 5 moli ATP z dwóch moli powstałego NADH przy zamianie alkoholu etylowego w aldehyd octowy i tego - w ocet  i do tego dochodzą jeszcze cztery protony - policzmny je jak FAD - czyli jeszcze trzy mole ATP.
Sumujemy: 9+5+3= 17 moli ATP - to w przeliczeniu na cukier wychodzi: w glikolizie beztlenowej 17:2=8,5x0,18kg= 1,5 kg cukru, a w glikolizie tlenowej 17:8=2.1x0,18kg=40 dag cukru.
Mol etanolu to około setka wódki, a więc pół literka to 5x17 moli ATP=85moli ATP - a na tej ilości ATP - biega się półmaraton.

PS
V.L. Davidson i D.B. Sittman - Biochemia wyd. Urban&Partner, Wrocław 2002 s. 321 i s. 327
cyt:
1. Glikoliza beztlenowa prowadzi do powstania 2 moli ATP z 1 mola glukozy,
2. Glikoliza tlenowa prowadzi do powstania 6-8 moli APT z 1 mola glukozy.


A mowia, ze alkohol to puste kalorie!!!!
Mowiac "a mowia" mam na mysli nie majacych pojecia o procesach zachodzacych w naszym organizmie.

A
Zapisane
afmfo
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #38 : 2008-11-28, 14:34:11 »

"Alkohol w płynie utlenia się do aldehydu octowego. Po ponownych reakcjach zamienia się w kwas węglowy i wodę. Kiedy więc alkohol się rozłoży, potrzebuje 3 cz±teczek tlenu, by rozłożyć jedn± cz±teczkę alkoholu na kwas węglowy i wodę. Im więcej się pije, tym więcej tlenu potrzeba. Je¶li jest za mało tlenu po spożyciu alkoholu, w procesie trawienia alkoholu powstaje szkodliwy acetaldehyd, który pozostaje nierozłożony. Na skutek tego boli nas głowa i wymiotujemy."

Ten tekst z podanego linku to pisał jaki¶ niezły PR-helatowiec!.
Rozebrać na czynniki pierwsze?
Z alkoholu wyryawane s± trzy protony z zamian± na acetaldehyd Wink
Następnie z tego strasznego acetaldehydu wyrywany jest kolejny proton i doł±czany tlen z wody i powstaje ocet, a z octu opuszczaj±cego w±trobę, przez oderwanie straszliwego rodnika tlenowego Wink komórki metabolizuj± sobie acetylo-CoA, a ten na cylku Krebsa zamienia się na kwas węglowy, a na fosforylacji oksydacyjnej na wodę lub zamiania się na cholesterol, lub na tłuszcz, w zależno¶ci od bież±cych potrzeb energetycznych.
 Trzy cz±steczki tlenu (sze¶ć szt.) utleniaj± za¶ dwana¶cie protonów, czyli dwie cz±steczki alkoholu etylowego  Cool, ale tak nie jest, bo jeszcze z dwóch cz±steczek alkoholu mamy do dyspozycji dwa rodniki tlenowe!.

Na koniec zabawa w energetykę:
z jednego mola alkoholu etylowego(46g) otrzymujemy:
9 moli ATP z mola acetylo-CoA (z utlenienia NAD i FAD pochodzenia krebsowego, że o molu w GTP nie wspomnę) a do tego 5 moli ATP z dwóch moli powstałego NADH przy zamianie alkoholu etylowego w aldehyd octowy i tego - w ocet  i do tego dochodz± jeszcze cztery protony - policzmny je jak FAD - czyli jeszcze trzy mole ATP.
Sumujemy: 9+5+3= 17 moli ATP - to w przeliczeniu na cukier wychodzi: w glikolizie beztlenowej 17:2=8,5x0,18kg= 1,5 kg cukru, a w glikolizie tlenowej 17:8=2.1x0,18kg=40 dag cukru.
Mol etanolu to około setka wódki, a więc pół literka to 5x17 moli ATP=85moli ATP - a na tej ilo¶ci ATP - biega się półmaraton.

PS
V.L. Davidson i D.B. Sittman - Biochemia wyd. Urban&Partner, Wrocław 2002 s. 321 i s. 327
cyt:
1. Glikoliza beztlenowa prowadzi do powstania 2 moli ATP z 1 mola glukozy,
2. Glikoliza tlenowa prowadzi do powstania 6-8 moli APT z 1 mola glukozy.

Ja na trzeźwo nic z tego nie rozumiem a co dopiero po spożyciu. Very Happy
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: PIWO optymalne?
« Odpowiedz #39 : 2008-11-28, 14:38:15 »

Jest też w różnych źródłach sporo przekłamań i nieścisłości!. Przeważnie zależy to od tego, jak autor spogląda na integralność metabolizmu. Wink

No wlasnie wlasnie... Stad ja na przyklad nadal mam konfuzje... I nie moge do konca polegac na zadnej infromacji umieszczanej poza ta strona...  Sad
Dr Eades nadal pisze, ze potrzeba 120. Albo nawet 200 z tego co pamietam. Gram glukozy. A od admina dowiadujemy sie, ze 1g/kg w spoczynku. Do produkcji ATP.
W/g Eadesa reszta paliwa dla mozgu, erytrocytow, etc. pochodzi z ketonow. Co nie oznacza jeszcze ketonurii - czyli ketonow w moczu.

No chyba ze znowu cos mieszam.

tu tu: http://www.proteinpower.com/drmike/ketones-and-ketosis/metabolism-and-ketosis/


Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 17 zapytaniami.