Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Przepisy na thermomix (Przeczytany 65223 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dostałam list następującej treści:
"Witam, Pani Tereso czytałam, że posiada Pani TM. Ja od 2 tyg. też go mam. I mam prosbę do Pani: czy mogłaby mi Pani udostepnić przepisy optymalne na TM, jeżeli takie Pani posiada? Może coś dla dzieci. Próbuję z książek dopasowywać przepisy ale dość opornie mi to idzie. W sobotę mieliłam pasztet-udał się pyszny. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki."
Gratuluę decyzji. Może, żeby było wygodniej i mogło się przydać większej liczbie osób to w tym wątku zamieszczę kilka przepisów by podzielić się doświadczeniami w użytkowaniu thermomixa?
Na początek przykładowy sernik.
Składniki: - 80 dag tłustego twarogu - 40 dag masła ekstra - 300 g jaj - 500 g żółtek - 50 g cukru - szczypta gałki muszkatołowej - łyżeczka proszku do pieczenia - bakalie
Wkładam do th masło i je roztapiam (temp. 50'C, obroty 2, czas 3-4 min). Wcześniej kostki masła rozkrajam na mniejsze częsci, np na osiem. Gdy masło się roztopi dodaję do niego "połamany" na mniejsze części twaróg, dodaję jajka, żółtka i cukier, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia, zamykam pokrywę i uruchamiam urządzenie na obr.poz.6. Po 1,5 do 3 minut masa będzie gotowa. Można sprawdzać przez otwór w pokrywie, a nawet przez ten otwór wspomóc ucieranie kopystką. Czas ucierania zależy od jakości twarogu.
Nie ubijam oddzielnie piany z białek, bo to w tym przypadku jest całkowicie moim zdaniem zbędne. Sernik po ostudzeniu jest kremowy, wręcz atłasowy, w smaku. Zwykle robię dwie porcje masy i po przełożeniu pierwszej porcji do blachy wyłożonej papierem do pieczenia układam na niej śliwki kalifornijskie i suszone morele, trochę suszonych wiśni, czy żurawin, czy rodzynek i na bakalie wykładam drugą porcję masy serowej. Po upieczeniu można wierzch sernika polać np strużkami roztopionej gorzkiej czekolady 90 %.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
Nie ubijam oddzielnie piany z białek, bo to w tym przypadku jest całkowicie moim zdaniem zbędne.
takie wyznania cie demaskuja pani teresa by ubila :p
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Nie ubijam oddzielnie piany z białek, bo to w tym przypadku jest całkowicie moim zdaniem zbędne.
takie wyznania cie demaskuja pani teresa by ubila :p nie dobijaj !!!!! flo....jak mozesz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Nie ubijam oddzielnie piany z białek, bo to w tym przypadku jest całkowicie moim zdaniem zbędne.
takie wyznania cie demaskuja pani teresa by ubila :p nie dobijaj !!!!! flo....jak mozesz? Czasami jest tak, ze jak sie za malo ubija, to pod pianka woda sie "tworzy"...a to juz probloem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Możecie Państwo być spokojni o wynik. Realizowałam tę metodę wielokrotnie i zawsze z bardzo dobrym skutkiem. Przepis, jak pisałam, jest dla zainteresowanych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Masa makowa. 25 dag maku zalać 2 szklankami wrzącego mleka albo smietanki, zagotować i pozostawić do następnego dnia. Wtedy odcedzić, zemleć (30 sek, obr. 9) w th razem z 10 dag dowolnych orzechów lub migdałów, dodać 16 dag stopionego w rondelku i przestudzonego masła oraz 5 żółtek i 4 jajka oraz 4 dag cukru i olejek rumowy. Wszystko utrzeć w th (pomagając sobie kopystką przez pokrywę). Po zakończeniu ucierania dodać 5 dag rodzynek, 5 dag pokrojonych moreli (ja wcześniej rozdrabniam morele w th). Takiej masy można użyć na spód do sernika (niektórzy na taki sernik mówią Duet), Można też tej masy użyć do strucli. Jeśli ucieranie przeprowadzimy w temp. 70 - 80'C (wtedy czas 4 min) może to być gotowa masa makowa na stół wigilijny (mak z bakaliami), ja dodaję wtedy jeszcze siekane migdały 5-10 dag. Też je wcześniej rozdrabniam na grubo w th, jeszcze przed morelami, i przekładam do miseczki a potem dodaję do gotowej masy razem z rodzynkami i morelami.
Można też maku nie moczyć tylko zalać go w naczyniu miksującym mlekiem/śmietanką tak aby mak był zakryty i gotować czas 15 min., temp. 90' C, obr. 2. Jeśli mak zalejemy wodą wówczas możemy gotować go w temp. 100 'C. Ugotowany mak należy odsączyć na sitku i następnie ucierać jak we wcześniejszym opisie, tyle że nie 30 sek, a może 1 min.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
Z sympatią dodam, że efektem takich wyczynów kulinarnych najlepiej potraktować gości nieoptymalnych, a samemu jednak pozostać przy wieprzowinie i żółtkach, no można skubnąć dla towarzystwa, ale raczej 50 niż 250g. PS A no i jak cukier, to witamina B najlepiej naturalna, jak opisałem 5 minut temu w innym wątku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Pisałam odpowiedź na list w sprawie lodów i kremów na thermomix to wkleję informację i tu:
Najprostsze LODY to zamrozić śmietankę w woreczkach do kostek lodu i w miarę potrzeb te kostki miksować łącznie z owocami jagodowymi, ewentualnie z dodatkiem cukru pudru (ja nie dodaję), kieliszeczkiem alkoholu, w tym i adwokata.
KREMów do tortów nie robiłam, ale z pewnością jest to możliwe. Proponuję zajrzeć do przepisów zawartych w książce kucharskiej dołączonej do thermomixa, zmniejszyć drastycznie ilość cukru, zamienić margarynę masłem, itd.
Na pewno można ubić bitą śmietanę z odrobiną cukru i dodać do tego żelatynę, co da gotowy krem.
Można też zrobić tzw Nutellę (krem orzechowo-czekoladowy), który robiłam kilkakrotnie z: - 100 g orzechów - 100 g twardej gorzkiej czekolady - 100 g masła - 100 ml śmietanki - ewentualnie z niewielkim dodatkiem cukru. Orzechy i połamaną czekoladę należy zemleć (20 sek, obr.Turbo) dodać masło i mleko (albo zamiast mleka - likier jajeczny (przepisy są na stronie dr JK) i mieszać: czas 3 min., temp. 50 'C, obr.2-3). Masa, gdy ostygnie, nadaje się i do tortu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Przepis z miesięcznika "Optymalni":
Ciasto migdałowe (bez cukru i mąki)
- 15 jajek (750 g) - 500 g migdałów - 250 g masła
Funt migdałów oparzyć, obrać i utrzeć na tarce. Pół funta masła młodego rozetrzeć w donicy na śmietanę, a następnie wbijać po jednemu 15 żółtek - za każdem sypać po łyżce migdałów. Gdy to tarte przez całą godzinę zacznie być jednolite, wtedy ubić owe 15 białek na pianę, dokładać po łyżce do massy bijąc ciągle, aby piana nie wodniała; blaszaną tortową, podłużną formę lub w braku tejże uszytą z grubej tektury, wysmarować masłem, wlać szybko massę i wstawić w miernie gorący piec, jak na biszkopty lub na suflet na dobre pół godziny najmniej. Ciasto można po upieczeniu przybrać według uznania. Ćwierciakiewiczowa polecała je dla chorych – z racji tego, że jest bez cukru i bez mąki – ale myślę, że z powodzeniem może ono znaleźć się na świątecznym, optymalnym stole. Kwarta - 1000 g Kwaterka - 250 g Funt - 500 g Łut - 13 g
W 100 g potrawy: Białko 13,0 Tłuszcz 37,1 Węglowodany 6,9 Stosunek B : T : W 1 : 2,8 : 0,5
Ja takie ciasto robiłabym naspująco: - migdały trzeba sparzyć i obrać, następnie zemleć w th i przełożyć do miski - masło stopiłabym w th na 50'C, czas 3 min, obr. 2 - do masła dodać mielone migdały, jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko zmiksować (około minuty, obr.6)
(Oczywiście można ubić pianę, i dodać do utratych migdałów z masłem i żółtkami).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Teresa - czy to ciasto migdałowe smakowało Tobie? W sklepie widziałam migdały mielone (taka mączka migdałowa) - to nie byłoby wtedy dużo roboty (a mi o to chodzi najbardziej ) Proporcje BTW ciasto ma prawie idealne..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jeśli masz gwarancję że tam będą jedynie migdały, to próbuj. Srawdź, czy na opakowaniu podają BTW i jak ono się ma do BTW migdałów. Może lepiej zemleć migdały w domu? W thermomixie to raz dwa i po sprawie, ale może i w maszynce (elektrycznej) do mięsa można? Albo w młynku do kawy? Dobra wiadomość. Rozmawiałam dziś z koleżanką, która sprzedaje thermomixy i w tym miesiącu (na 15-lecie firmy Vorwerk Polska) jest fajny system ratalny, mianowicie 15 rat po 270 zł, gdy za gotówkę th kosztuje ca 4000 zł (nie zapytałam o dokładną cenę ).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeśli masz gwarancję że tam będą jedynie migdały, to próbuj. Srawdź, czy na opakowaniu podają BTW i jak ono się ma do BTW migdałów.
Jutro sprawdzę, bo ten sklep jest w niedzielę czynny. Jeśli coś mi tam nie będzie się podobało to zmielę migdały w maszynce lub w młynku. A jak smakowało ciasto? A o zakupie thermomixu pomyślę dopiero - jak będę miała zmieniony samochód. Bez klimatyzacji trudniej żyć - niż bez thermomixu..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ciasto dobre. I mazurek migdałowy (z przepisu na mazurek orzechowy, w miejsce orzechów dać migdały). Chleb migdałowy, jeśli komuś potrzebny np na kanapki dzieciom do szkoły, też dobry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Zrobię to ciasto z ciekawości.. Orzechowe jadłam już, ale migdałowego nie miałam okazji..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ono jest bez cukru. Jeśłi chcesz by było trochę słodkie dodaj 30 g cukru, szczyptę gałki muszkatołowej ("wybiera" smaki i szczyptę soli. Przelicz BTW. Można zamiast cukru dodać bakalie. Można pewnie potraktować je w większej blasze jako spód i dać na wierzch bitą śmietanę (z żelatną) i owocami - truskawki, jagody. BTW znowu będzie inne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ciekawe pomysły.. Ale chyba poczekam aż miną te upały...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Chciałam dzisiaj kupić tą mąkę migdałową, ale została po niej tylko...cena 19,50 za pół kilograma. Była mąka z mielonych orzechów: laskowych, włoskich i ziemnych..a migdałowa wykupiona. Jednak są na nią amatorzy. Jutro wznowię poszukiwania..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zapisz sobie na karteczce BTW dla migdałów i różnych orzechów, i noś ją przy sobie żeby w sklepie móc sprawdzić jak się te mąki do oryginału mają Sama jestem ciekawa...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tak jest..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Mam taka mała książeczkę z Arkadii Lido, w której są praktycznie wszystkie produkty spożywcze, nawet te "niejadalne" na DO i ich BTW. Będę ją nosiła w torebce i sprawdzała..W sklepie pomyślą, że inspekcja sanepidu..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|