forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-03-29, 07:17:50

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
658486 wiadomości w 4058 wątkach; wysłane przez 27 użytkowników
Najnowszy użytkownik: startom
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")  (Przeczytany 18996 razy)
adampio
Gość


Email
Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« : 2008-12-04, 21:23:15 »

Tluczone kartofle ze smazonymi grzybami:
Czas przygotowania: 30 min (max )
Potrawa caloroczna
Ilosc: na 4 -ry osoby

1 L wody
1 kg grulow
250 ml smietany 38 %
50 gr masla
moze byc sol ( ja nie uzywam).......gorale soli nie lubia, lubia baby i owce

Smazone grzyby:
50 gr masla
500 gr champignionow
100 gr cebuli
200 gr marchewki
100 ml bulionu ( obojetnie jakiego, albo biale wino)
20 gr musztardy
pieprz

na koniec szczypiorek, jesli masz. Nie mas, zapomnij.

Jako dodatek polecam kiszone ogorki albo marynowane buraki. Nie znasz przepisu moge Ci podac, sam robie...nie sa takie dobre jak kupne ale bez cukru!!!




A teraz robimy. Krok po kroku:

Ugotuj ziemniaki w garnku z grubym dnem, min 15 min pod przykryciem. Odlej wode, i "osusz" ziemniaki na gazie, ogniu. Zmusuj je grubo, tu mam na mysli na przyklad widelcem, albo czyms takim aby niebyly calkowicie zmiazdzone. Dodaj smietane i maslo, moze troche soli ( ja nie dodaje) i bialy pieprz, jak masz.

Teraz kolej na grzyby:

Podczas jak robisz ziemniaki musisz zaczac grzybki, a wiec:

Na patelni rozgrzewasz maslo, dodajesz pokrojona, jak lubisz cebule, i pieczarki tak pokrojone jak lubisz. Najwazniejsze jest to, ze na silnym ogniu podsmazesz to wszystko tak, aby nie bylo wody z pieczarek, mieszasz przez caly czas.....to zajmnie Ci okolo 10 minut. Teraz dopiero doprawiasz przyprawami, ktore lubisz.

Teraz serwujemy:

Ubite, "utuczone" ziemniaki, "grule", wykladamy na gleboka salaterke- "Miske" na to wylewamy nasz grzybowo innowarzywny sos, posypujemy swiezym szczypiorkiem, pietruszka.....co masz , co lubisz.

I mamy typowo berlinski lunch, powiem wiecej.....tradycyjny berlinski lunch z lat 50-tych.

I Kodar tu tez nie ma co liczyc, bo to sie jadlo w postaci przystawki do super miesa. Jak dziadek opowiadal to babcia kladla lyzke na talez....czyli bylo max 50 gr.

Nie bawiac sie w liczenie, mysle , ze bylo nie wicej jak 5 gr W, 10 gr T.....

ohhh, jak brakuje mi tych czasow z opowiadan dziadka, gdzie wszystko bylo optymalne.... nawet sex, na ktory trzeba bylo sobie zasluzyc!!!!

Bo dzis.....chcesz to masz !!!!!

Zart.

Ale zawsze bylem, jestem i bede konserwatywny !!!!



Zapisane
Edyta
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #1 : 2008-12-04, 21:33:11 »

Cytuj
Ugotuj ziemniaki w garnku z grubym dnem, min 15 min pod przykryciem. Odlej wode, i "osusz" ziemniaki na gazie, ogniu. Zmusuj je grubo, tu mam na mysli na przyklad widelcem, albo czyms takim aby niebyly calkowicie zmiazdzone. Dodaj smietane i maslo, moze troche soli ( ja nie dodaje) i bialy pieprz, jak masz.

Teraz kolej na grzyby:

Podczas jak robisz ziemniaki musisz zaczac grzybki, a wiec:

Na patelni rozgrzewasz maslo, dodajesz pokrojona, jak lubisz cebule, i pieczarki tak pokrojone jak lubisz. Najwazniejsze jest to, ze na silnym ogniu podsmazesz to wszystko tak, aby nie bylo wody z pieczarek, mieszasz przez caly czas.....to zajmnie Ci okolo 10 minut. Teraz dopiero doprawiasz przyprawami, ktore lubisz.

Nie rozumiem po co ta cała procedura  Razz
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #2 : 2008-12-04, 21:35:47 »

Cytuj
Ugotuj ziemniaki w garnku z grubym dnem, min 15 min pod przykryciem. Odlej wode, i "osusz" ziemniaki na gazie, ogniu. Zmusuj je grubo, tu mam na mysli na przyklad widelcem, albo czyms takim aby niebyly calkowicie zmiazdzone. Dodaj smietane i maslo, moze troche soli ( ja nie dodaje) i bialy pieprz, jak masz.

Teraz kolej na grzyby:

Podczas jak robisz ziemniaki musisz zaczac grzybki, a wiec:

Na patelni rozgrzewasz maslo, dodajesz pokrojona, jak lubisz cebule, i pieczarki tak pokrojone jak lubisz. Najwazniejsze jest to, ze na silnym ogniu podsmazesz to wszystko tak, aby nie bylo wody z pieczarek, mieszasz przez caly czas.....to zajmnie Ci okolo 10 minut. Teraz dopiero doprawiasz przyprawami, ktore lubisz.

Nie rozumiem po co ta cała procedura  Razz

 

Jeszcze bedzie duzo tematow, ktorych niezrozumiesz. Ale sie nieprzejmuj.
Zapisane
Edyta
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #3 : 2008-12-04, 21:37:02 »



 Ale sie nieprzejmuj.

A gdziezbym sie przejmowała  Very Happy
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #4 : 2008-12-04, 21:37:42 »

Cytuj
Ugotuj ziemniaki w garnku z grubym dnem, min 15 min pod przykryciem. Odlej wode, i "osusz" ziemniaki na gazie, ogniu. Zmusuj je grubo, tu mam na mysli na przyklad widelcem, albo czyms takim aby niebyly calkowicie zmiazdzone. Dodaj smietane i maslo, moze troche soli ( ja nie dodaje) i bialy pieprz, jak masz.

Teraz kolej na grzyby:

Podczas jak robisz ziemniaki musisz zaczac grzybki, a wiec:

Na patelni rozgrzewasz maslo, dodajesz pokrojona, jak lubisz cebule, i pieczarki tak pokrojone jak lubisz. Najwazniejsze jest to, ze na silnym ogniu podsmazesz to wszystko tak, aby nie bylo wody z pieczarek, mieszasz przez caly czas.....to zajmnie Ci okolo 10 minut. Teraz dopiero doprawiasz przyprawami, ktore lubisz.

Nie rozumiem po co ta cała procedura  Razz

 

Jeszcze bedzie duzo tematow, ktorych niezrozumiesz. Ale sie nieprzejmuj.
Jak zwykle pomylilem czasy. Mialo byc tak:

Jeszcze bedzie duzo tematow, ktorych nie bedziesz rozumiala.....................ale to przyszlosc.
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #5 : 2008-12-04, 21:39:38 »



 Ale sie nieprzejmuj.


Dokladnie, to nie Ty. Edytko, szkoda czasu, na przejmowanie sie. Nie odpowiedzialas ni, czy twoj awartar to Mussollini?

A gdziezbym sie przejmowała  Very Happy
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #6 : 2008-12-04, 21:40:06 »



 Ale sie nieprzejmuj.


Dokladnie, to nie Ty. Edytko, szkoda czasu, na przejmowanie sie. Nie odpowiedzialas ni, czy twoj awartar to Mussollini?

A gdziezbym sie przejmowała  Very Happy
Zapisane
Edyta
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #7 : 2008-12-04, 21:41:36 »

Ależ odpowiedziałam Ci w watku w którym mnie pytałaś,ale nie zaszkodzi jesli odpowiem i w tym wątku;

We własnej osobie Benito -gosc z klasą  Cool
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #8 : 2008-12-04, 21:43:27 »



 Ale sie nieprzejmuj.


Dokladnie, to nie Ty. Edytko, szkoda czasu, na przejmowanie sie. Nie odpowiedzialas ni, czy twoj awartar to Mussollini?

A gdziezbym sie przejmowała  Very Happy

No tak, najpierw udalo mi sie "wplatac" wiadaomosc do odpowiedzi a pozniej wyslac pustego posta.....no coz, brak slow!!! Sorry
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #9 : 2008-12-04, 21:46:42 »

Ależ odpowiedziałam Ci w watku w którym mnie pytałaś,ale nie zaszkodzi jesli odpowiem i w tym wątku;

We własnej osobie Benito -gosc z klasą  Cool


Masz racje, mial pare powiedzen, ktore sa do dzis przestroga dla ludzkosci!!!!!

Klase to on mial....tylko, ze drugorzedna!!
Zapisane
sewero
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #10 : 2008-12-04, 22:34:55 »

Nie jeste  Kodar ale za przepis dziekuje. Jutro zrobie to sie pochwale. Juz mi slinka leci  Razz
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #11 : 2008-12-04, 22:38:24 »

Nie jeste  Kodar ale za przepis dziekuje. Jutro zrobie to sie pochwale. Juz mi slinka leci  Razz

Jolus,o co tu chodzi????????????????????????
Zapisane
sewero
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #12 : 2008-12-04, 22:40:35 »

Alinko to przeciez watek o ziemniakach dla ciebie specjalnie.
Laughing
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #13 : 2008-12-04, 22:43:30 »

Alinko to przeciez watek o ziemniakach dla ciebie specjalnie.
 Laughing
Jola,dzieki ,ale ty masz oczy,przeciez ja nawet nie zauwazylam tego tytulu,ale jestem gapcia Laughing Laughing Laughing Laughing
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #14 : 2008-12-04, 22:44:55 »

Adas dzieki ci ,moj ty kwiatuszku Very Happy Very Happy
Zapisane
sewero
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #15 : 2008-12-04, 22:46:40 »

Ja to chyba w nalog forumowy wpadam. Kurcze zamiast spac ciagle tu siedze. Czy jest moze jakies lekarstwo na to?

Laughing Laughing Laughing
Zapisane
sewero
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #16 : 2008-12-04, 22:47:50 »

Alina kupujesz  w NIemczech podgardle? Robisz skwareczki?
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #17 : 2008-12-04, 22:55:44 »

Alina kupujesz  w NIemczech podgardle? Robisz skwareczki?
costy,ja nawet tego cos nie widzialam w zadnym sklepie,a jak u rzeznika pytam to robia na mnie taaaaakie oczy,to juz nie pytam.Mam mozliwosc raz na miesiac od rodzinki z Polski.Przyjezdzaja przyjaciele,ktorzy handluja starociami,maja sklep w Polsce.Po zakupy przyjezdzaja co jakis czas i przywoza polska sloninke,podgardle i kielbaske.Podgardle przepuszczam przez maszynke,przetapiam i  wekuje w sloiczki.Slonike przetapiam albo mroze.Strasznie mi brakuje tej Poski na tym "wygnaniu" Laughing :lol:Juz tak cierpie 20 lat  Laughing Razz
Zapisane
sewero
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #18 : 2008-12-04, 23:01:15 »

Mozemy sobie podac reke. Mnie za niedlugo stuknie 21. Znam pania w rzezni -Polka. Zapytam co z podgardlem.
Polskie wyroby pomomo ze ze sklepu sa o wiele smaczniejsze niz te nasze. Uwielbiam wyjazdy do PL. Rodzinka bije swiniaka jest kielbaska kaszanka, palce lizac mniam.
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR")
« Odpowiedz #19 : 2008-12-04, 23:04:13 »

Mozemy sobie podac reke. Mnie za niedlugo stuknie 21. Znam pania w rzezni -Polka. Zapytam co z podgardlem.
Polskie wyroby pomomo ze ze sklepu sa o wiele smaczniejsze niz te nasze. Uwielbiam wyjazdy do PL. Rodzinka bije swiniaka jest kielbaska kaszanka, palce lizac mniam.
u mnie minelo w wakacje 21 lat,ach jak ja tesknie,ale za czym to juz tak naprawde nie wiem Laughing Razz
Zapisane
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 17 zapytaniami.