Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wątek: Niemieckie ziemniaki popolsku ( dla mojej ulubienicy: KODAR") (Przeczytany 20358 razy)
|
adampio
Gość
|
Tluczone kartofle ze smazonymi grzybami: Czas przygotowania: 30 min (max ) Potrawa caloroczna Ilosc: na 4 -ry osoby
1 L wody 1 kg grulow 250 ml smietany 38 % 50 gr masla moze byc sol ( ja nie uzywam).......gorale soli nie lubia, lubia baby i owce
Smazone grzyby: 50 gr masla 500 gr champignionow 100 gr cebuli 200 gr marchewki 100 ml bulionu ( obojetnie jakiego, albo biale wino) 20 gr musztardy pieprz
na koniec szczypiorek, jesli masz. Nie mas, zapomnij.
Jako dodatek polecam kiszone ogorki albo marynowane buraki. Nie znasz przepisu moge Ci podac, sam robie...nie sa takie dobre jak kupne ale bez cukru!!!
A teraz robimy. Krok po kroku:
Ugotuj ziemniaki w garnku z grubym dnem, min 15 min pod przykryciem. Odlej wode, i "osusz" ziemniaki na gazie, ogniu. Zmusuj je grubo, tu mam na mysli na przyklad widelcem, albo czyms takim aby niebyly calkowicie zmiazdzone. Dodaj smietane i maslo, moze troche soli ( ja nie dodaje) i bialy pieprz, jak masz.
Teraz kolej na grzyby:
Podczas jak robisz ziemniaki musisz zaczac grzybki, a wiec:
Na patelni rozgrzewasz maslo, dodajesz pokrojona, jak lubisz cebule, i pieczarki tak pokrojone jak lubisz. Najwazniejsze jest to, ze na silnym ogniu podsmazesz to wszystko tak, aby nie bylo wody z pieczarek, mieszasz przez caly czas.....to zajmnie Ci okolo 10 minut. Teraz dopiero doprawiasz przyprawami, ktore lubisz.
Teraz serwujemy:
Ubite, "utuczone" ziemniaki, "grule", wykladamy na gleboka salaterke- "Miske" na to wylewamy nasz grzybowo innowarzywny sos, posypujemy swiezym szczypiorkiem, pietruszka.....co masz , co lubisz.
I mamy typowo berlinski lunch, powiem wiecej.....tradycyjny berlinski lunch z lat 50-tych.
I Kodar tu tez nie ma co liczyc, bo to sie jadlo w postaci przystawki do super miesa. Jak dziadek opowiadal to babcia kladla lyzke na talez....czyli bylo max 50 gr.
Nie bawiac sie w liczenie, mysle , ze bylo nie wicej jak 5 gr W, 10 gr T.....
ohhh, jak brakuje mi tych czasow z opowiadan dziadka, gdzie wszystko bylo optymalne.... nawet sex, na ktory trzeba bylo sobie zasluzyc!!!!
Bo dzis.....chcesz to masz !!!!!
Zart.
Ale zawsze bylem, jestem i bede konserwatywny !!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Gość
|
Ugotuj ziemniaki w garnku z grubym dnem, min 15 min pod przykryciem. Odlej wode, i "osusz" ziemniaki na gazie, ogniu. Zmusuj je grubo, tu mam na mysli na przyklad widelcem, albo czyms takim aby niebyly calkowicie zmiazdzone. Dodaj smietane i maslo, moze troche soli ( ja nie dodaje) i bialy pieprz, jak masz.
Teraz kolej na grzyby:
Podczas jak robisz ziemniaki musisz zaczac grzybki, a wiec:
Na patelni rozgrzewasz maslo, dodajesz pokrojona, jak lubisz cebule, i pieczarki tak pokrojone jak lubisz. Najwazniejsze jest to, ze na silnym ogniu podsmazesz to wszystko tak, aby nie bylo wody z pieczarek, mieszasz przez caly czas.....to zajmnie Ci okolo 10 minut. Teraz dopiero doprawiasz przyprawami, ktore lubisz. Nie rozumiem po co ta caĹa procedura
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ugotuj ziemniaki w garnku z grubym dnem, min 15 min pod przykryciem. Odlej wode, i "osusz" ziemniaki na gazie, ogniu. Zmusuj je grubo, tu mam na mysli na przyklad widelcem, albo czyms takim aby niebyly calkowicie zmiazdzone. Dodaj smietane i maslo, moze troche soli ( ja nie dodaje) i bialy pieprz, jak masz.
Teraz kolej na grzyby:
Podczas jak robisz ziemniaki musisz zaczac grzybki, a wiec:
Na patelni rozgrzewasz maslo, dodajesz pokrojona, jak lubisz cebule, i pieczarki tak pokrojone jak lubisz. Najwazniejsze jest to, ze na silnym ogniu podsmazesz to wszystko tak, aby nie bylo wody z pieczarek, mieszasz przez caly czas.....to zajmnie Ci okolo 10 minut. Teraz dopiero doprawiasz przyprawami, ktore lubisz. Nie rozumiem po co ta caĹa procedura Jeszcze bedzie duzo tematow, ktorych niezrozumiesz. Ale sie nieprzejmuj.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Gość
|
Ale sie nieprzejmuj.
A gdziezbym sie przejmowaĹa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ugotuj ziemniaki w garnku z grubym dnem, min 15 min pod przykryciem. Odlej wode, i "osusz" ziemniaki na gazie, ogniu. Zmusuj je grubo, tu mam na mysli na przyklad widelcem, albo czyms takim aby niebyly calkowicie zmiazdzone. Dodaj smietane i maslo, moze troche soli ( ja nie dodaje) i bialy pieprz, jak masz.
Teraz kolej na grzyby:
Podczas jak robisz ziemniaki musisz zaczac grzybki, a wiec:
Na patelni rozgrzewasz maslo, dodajesz pokrojona, jak lubisz cebule, i pieczarki tak pokrojone jak lubisz. Najwazniejsze jest to, ze na silnym ogniu podsmazesz to wszystko tak, aby nie bylo wody z pieczarek, mieszasz przez caly czas.....to zajmnie Ci okolo 10 minut. Teraz dopiero doprawiasz przyprawami, ktore lubisz. Nie rozumiem po co ta caĹa procedura  Jeszcze bedzie duzo tematow, ktorych niezrozumiesz. Ale sie nieprzejmuj. Jak zwykle pomylilem czasy. Mialo byc tak: Jeszcze bedzie duzo tematow, ktorych nie bedziesz rozumiala.....................ale to przyszlosc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ale sie nieprzejmuj.
Dokladnie, to nie Ty. Edytko, szkoda czasu, na przejmowanie sie. Nie odpowiedzialas ni, czy twoj awartar to Mussollini? A gdziezbym sie przejmowaĹaÂ
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ale sie nieprzejmuj.
Dokladnie, to nie Ty. Edytko, szkoda czasu, na przejmowanie sie. Nie odpowiedzialas ni, czy twoj awartar to Mussollini? A gdziezbym sie przejmowaĹaÂ
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Gość
|
AleĹź odpowiedziaĹam Ci w watku w ktĂłrym mnie pytaĹaĹ,ale nie zaszkodzi jesli odpowiem i w tym wÄ
tku; We wĹasnej osobie Benito -gosc z klasÄ
Â
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ale sie nieprzejmuj.
Dokladnie, to nie Ty. Edytko, szkoda czasu, na przejmowanie sie. Nie odpowiedzialas ni, czy twoj awartar to Mussollini? A gdziezbym sie przejmowaĹa No tak, najpierw udalo mi sie "wplatac" wiadaomosc do odpowiedzi a pozniej wyslac pustego posta.....no coz, brak slow!!! Sorry
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
AleĹź odpowiedziaĹam Ci w watku w ktĂłrym mnie pytaĹaĹ,ale nie zaszkodzi jesli odpowiem i w tym wÄ
tku; We wĹasnej osobie Benito -gosc z klasÄ
 Masz racje, mial pare powiedzen, ktore sa do dzis przestroga dla ludzkosci!!!!! Klase to on mial....tylko, ze drugorzedna!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Gość
|
Nie jeste Kodar ale za przepis dziekuje. Jutro zrobie to sie pochwale. Juz mi slinka leci
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Nie jeste Kodar ale za przepis dziekuje. Jutro zrobie to sie pochwale. Juz mi slinka leci Jolus,o co tu chodzi????????????????????????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Gość
|
Alinko to przeciez watek o ziemniakach dla ciebie specjalnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
sewero
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Gość
|
Alina kupujesz w NIemczech podgardle? Robisz skwareczki?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Alina kupujesz w NIemczech podgardle? Robisz skwareczki?
costy,ja nawet tego cos nie widzialam w zadnym sklepie,a jak u rzeznika pytam to robia na mnie taaaaakie oczy,to juz nie pytam.Mam mozliwosc raz na miesiac od rodzinki z Polski.Przyjezdzaja przyjaciele,ktorzy handluja starociami,maja sklep w Polsce.Po zakupy przyjezdzaja co jakis czas i przywoza polska sloninke,podgardle i kielbaske.Podgardle przepuszczam przez maszynke,przetapiam i wekuje w sloiczki.Slonike przetapiam albo mroze.Strasznie mi brakuje tej Poski na tym "wygnaniu" :lol:Juz tak cierpie 20 lat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sewero
Gość
|
Mozemy sobie podac reke. Mnie za niedlugo stuknie 21. Znam pania w rzezni -Polka. Zapytam co z podgardlem. Polskie wyroby pomomo ze ze sklepu sa o wiele smaczniejsze niz te nasze. Uwielbiam wyjazdy do PL. Rodzinka bije swiniaka jest kielbaska kaszanka, palce lizac mniam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Mozemy sobie podac reke. Mnie za niedlugo stuknie 21. Znam pania w rzezni -Polka. Zapytam co z podgardlem. Polskie wyroby pomomo ze ze sklepu sa o wiele smaczniejsze niz te nasze. Uwielbiam wyjazdy do PL. Rodzinka bije swiniaka jest kielbaska kaszanka, palce lizac mniam.
u mnie minelo w wakacje 21 lat,ach jak ja tesknie,ale za czym to juz tak naprawde nie wiem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|