Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Omlet swiateczny (Przeczytany 3564 razy)
|
adampio
Gość
|
Po "dlugim poscie" trzeba zjesc cos "tresciwego". Wlasnie dla tych z Was jest ten omlet.
Sklad: 50 gr sloniny 50 gr boczku 50-60 gr jajko 80 gr zoltka 25 gr parmezanu ( albo podobnego, twardego sera z duza iloscia bialka) 30 gr suszonej sliwki 15 gr suszonej moreli kardemona (niekoniecznie) cynamon (niekoniecznie)
Do dziela:
Na patelni 24 cm topimy sloninke, w polowie topienia dodajemy boczek i na bardzo malym ogniu wytapiamy tluszcz. W polowie calego procesu dodajemy drobno pokrojone owoce. W miseczce "trzepiemy" jajka, dodajemy parmezanu i ponownie trzepiemy na jednolita mase. Jezeli chcecie to teraz nalezy dodac kardemone i cynamon...nie za duzo.
Nastepnie wylewamy mase na tluszcz, przykrywamy i smazymy 2 minuty pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywke i smazymy dalej jezeli jest taka potrzeba ( kazdy lubi inaczej )
Tym razem nie skladamy na pol, tylko pozwalamy omletowi wystygnac pare minut aby wciagnal caly tluszcz......i do jedzenia. Moze to byc porcja dla dwuch osob albo jak zupelnie wystygnie mozna kroic jak pizze i uzywac zamiast chleba. Dletego nalezy wybrac patelnie nie za duza, aby omlet byl troche grubszy od normalnego omleta.
Sklad: B: 37,8 T:
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Po "dlugim poscie" trzeba zjesc cos "tresciwego". Wlasnie dla tych z Was jest ten omlet.
Sklad: 50 gr sloniny 50 gr boczku 50-60 gr jajko 80 gr zoltka 25 gr parmezanu ( albo podobnego, twardego sera z duza iloscia bialka) 30 gr suszonej sliwki 15 gr suszonej moreli kardemona (niekoniecznie) cynamon (niekoniecznie)
Do dziela:
Na patelni 24 cm topimy sloninke, w polowie topienia dodajemy boczek i na bardzo malym ogniu wytapiamy tluszcz. W polowie calego procesu dodajemy drobno pokrojone owoce. W miseczce "trzepiemy" jajka, dodajemy parmezanu i ponownie trzepiemy na jednolita mase. Jezeli chcecie to teraz nalezy dodac kardemone i cynamon...nie za duzo.
Nastepnie wylewamy mase na tluszcz, przykrywamy i smazymy 2 minuty pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywke i smazymy dalej jezeli jest taka potrzeba ( kazdy lubi inaczej )
Tym razem nie skladamy na pol, tylko pozwalamy omletowi wystygnac pare minut aby wciagnal caly tluszcz......i do jedzenia. Moze to byc porcja dla dwuch osob albo jak zupelnie wystygnie mozna kroic jak pizze i uzywac zamiast chleba. Dletego nalezy wybrac patelnie nie za duza, aby omlet byl troche grubszy od normalnego omleta.
Sklad: B: 37,8 T:
Sklad B: 37,8 T:97 W:27,2 BTW: 1: 2,6: 0,7 Sorry za wczesniejszy w polowie wyliczony przepis.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|