forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-27, 05:14:36

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669769 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Omlet swiateczny
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Omlet swiateczny  (Przeczytany 3567 razy)
adampio
Gość


Email
Omlet swiateczny
« : 2008-12-17, 17:13:38 »

Po "dlugim poscie" trzeba zjesc cos "tresciwego". Wlasnie dla tych z Was jest ten omlet.

Sklad:
50 gr sloniny
50 gr boczku
50-60 gr jajko
80 gr zoltka
25 gr parmezanu ( albo podobnego, twardego sera z duza iloscia bialka)
30 gr suszonej sliwki
15 gr suszonej moreli
kardemona (niekoniecznie)
cynamon (niekoniecznie)

Do dziela:

Na patelni 24 cm topimy sloninke, w polowie topienia dodajemy boczek i na bardzo malym ogniu wytapiamy tluszcz.
W polowie calego procesu dodajemy drobno pokrojone owoce.
W miseczce "trzepiemy" jajka, dodajemy parmezanu i ponownie trzepiemy na jednolita mase.
Jezeli chcecie to teraz nalezy dodac kardemone i cynamon...nie za duzo.

Nastepnie wylewamy mase na tluszcz, przykrywamy i smazymy 2 minuty pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywke i smazymy dalej jezeli jest taka potrzeba ( kazdy lubi inaczej )

Tym razem nie skladamy na pol, tylko pozwalamy omletowi wystygnac pare minut aby wciagnal caly tluszcz......i do jedzenia. Moze to byc porcja dla dwuch osob albo jak zupelnie wystygnie mozna kroic jak pizze i uzywac zamiast chleba. Dletego nalezy wybrac patelnie nie za duza, aby omlet byl troche grubszy od normalnego omleta.

Sklad:
B: 37,8
T:
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Omlet swiateczny
« Odpowiedz #1 : 2008-12-17, 17:16:23 »

Po "dlugim poscie" trzeba zjesc cos "tresciwego". Wlasnie dla tych z Was jest ten omlet.

Sklad:
50 gr sloniny
50 gr boczku
50-60 gr jajko
80 gr zoltka
25 gr parmezanu ( albo podobnego, twardego sera z duza iloscia bialka)
30 gr suszonej sliwki
15 gr suszonej moreli
kardemona (niekoniecznie)
cynamon (niekoniecznie)

Do dziela:

Na patelni 24 cm topimy sloninke, w polowie topienia dodajemy boczek i na bardzo malym ogniu wytapiamy tluszcz.
W polowie calego procesu dodajemy drobno pokrojone owoce.
W miseczce "trzepiemy" jajka, dodajemy parmezanu i ponownie trzepiemy na jednolita mase.
Jezeli chcecie to teraz nalezy dodac kardemone i cynamon...nie za duzo.

Nastepnie wylewamy mase na tluszcz, przykrywamy i smazymy 2 minuty pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywke i smazymy dalej jezeli jest taka potrzeba ( kazdy lubi inaczej )

Tym razem nie skladamy na pol, tylko pozwalamy omletowi wystygnac pare minut aby wciagnal caly tluszcz......i do jedzenia. Moze to byc porcja dla dwuch osob albo jak zupelnie wystygnie mozna kroic jak pizze i uzywac zamiast chleba. Dletego nalezy wybrac patelnie nie za duza, aby omlet byl troche grubszy od normalnego omleta.

Sklad:
B: 37,8
T:


Sklad

B: 37,8
T:97
W:27,2

BTW: 1: 2,6: 0,7

Sorry za wczesniejszy w polowie wyliczony przepis.
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 18 zapytaniami.