Autor
|
Wtek: Paliwo dla mózgu. (Przeczytany 263437 razy)
|
lekarka
Go
|
?
|
|
|
|
|
|
|
Ruler
Go
|
no właśnie... ?
gdzies slyszalem o spalaniu przez mozg 120g czystej glukozy na dobe...
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Odpowiedź jest niezwykle prosta!. Jedynym liczącym się i uniwersalnym paliwem dla mózgu (i innych tkanek) jest wyłącznie utlenianie wodoru (34 z kawałkiem kcal/g, ale brutto!). To jest pewne. Utlenianie zaś następuje wyłącznie dzięki przepływowi prądu elektrycznego o napięciu około 1.14V i natężeniu około 64mA, co odpowiada przepływowi około 3,86x10 20 elektronów na sekundę. I to jest ustalone. Dalej idąc szukamy źródła protonów (bo tlen wiemy skąd jest?). Jedynym źródłem protonów jest NADH i FADH 2. Gdzie powstają te związki już wiemy prawda? FAD marnuje energię i o tym trzeba pamiętać! przy bilansie, bo z dwóch protonów na FAD mamy tylko 1,5 cząsteczki ATP, a z jednego protonu pochodzącego z NAD uzyskuje się 2,5 cząsteczki ATP i to by było na tyle teorii potwierdzonej praktyką. Na jedną cząsteczkę acetylo-CoA tworzy się 3 cząsteczki NADH jeden FADH 2 i jedno GTP co odpowiada 3x2,5 + 1,5 = 9 cząsteczek ATP - akumulatorów energii użytecznej. GDP odpowiadające energetycznie ATP zasila wyłącznie biosyntezę, więc nie bierze się go pod uwagę w katabolizmie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Widzicie jakie to wszystko skomplikowane-- i w zwiazku z tym jakie wazne jest to co jemy.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Na jedną cząsteczkę acetylo-CoA Równie dobrze brzmi: "na utylizację dwóch zbędnych atomów węgla, do łatwo wydalanej postaci..." Dlatego właśnie ktoś twierdził, że życie na krzemie nie wyszło I to mi pasuje.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Te 120g (pisze w Streyerze) to można między bajki już włożyć. Donorem wodoru dla NAD jest wodór z glukozy i wodór w kwasyach tłuszczowych (Streyer). Pozostaje jeszcze kwestia metabolizmu ketonów. Jak udowodnić, że to właśnie kwasy tłuszczowe wiodą prym? Ile ich jest w płynie mózgowo-rdzeniowym? Czy tyle samo co we krwi?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Wiem. I napiszę w swoim czasie, bo ta informacja wyjaśnia dużo w teorii, ale nie jest przydatna w praktyce, a więc dla chorych i zdrowych jest nieistotna .
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Te 120g (pisze w Streyerze) to można między bajki już włożyć.
Te bajke napisano na podstawie, ze mozna zmierzyc ile glukozy zuzywa mozg, podajac tylko glukoze jako paliwo. Jak udowodnić, że to właśnie kwasy tłuszczowe wiodą prym? Ile ich jest w płynie mózgowo-rdzeniowym? Czy tyle samo co we krwi?
Narazie wiadomo, ze w suchej masie mozgu jest 60% tluszczu. Analogia sama sie nasuwa.
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
(...) Utlenianie zaś następuje wyłącznie dzięki przepływowi prądu elektrycznego o napięciu około 1.14V i natężeniu około 64A, co odpowiada przepływowi około 3,86x1020 elektronów na sekundę. I to jest ustalone. (...)
Fajne, można więc określić prawidłową szybkość metabolizmu w mA/kg, a zapotrzebowanie na wodę w uncjach na dwa tygodnie. Tak sobie policzyłem: 1.14V * 64A = 72,96W 72,96W * 60s * 60 min * 24h = 6303744J 6303744J = 1506kcalCzyli nie mam się do czego doczepić. Przy okazji fajny link: http://www.liczby.pl/Jednostki_energii,jd=3.html
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Tak strzeliłem, ale podkusiło mnie policzyć i mogę powiedzieć, że Dieta Optymalna jest wtedy jeżeli szybkość metabolizmu wyrażona w mA/kg jest równa zapotrzebowaniu na wodę wyrażonemu w oz/fortnight. No to teraz gramowyliczacze mają pole do popisu: ile białka, ile tłuszczu, ile węglowodanów, jaka temperatura, jaka wilgotność, ile ruchu by tak było.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Oj bardzo dobry, bardzo!. Bardzo przydatny!
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Ciekawostka: błędnie przyjęte pewne założenie, jako aksjomat metaboliczny, kieruje sposób myślenia większości w błędnym kierunku!. To tak, jak z teorią horyzontu!. Nie wolno zakładać "istotce istniejącej mgnienie", choćby stworzyli ją zdolną do rozumienia, że światło ma stałą prędkość. Ma, bo chwila obserwacji istotki - trwa tchnienie. Dlatego wszystko zdaje się być umowne i zmienia się w miarę poznania.
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
No, no... a to ciekawe... trafiłam na intrygujące wnioski badaczy, podkopujące aksjomat glukozy, jako JEDYNEGO źródła energii dla mózgu Mózg potrzebuje wolnych rodników 31-07-2008 12:54
Centra głodu i sytości mózgu uzyskują energię z tłuszczów, wykorzystując do tego celu wolne rodniki tlenowe. Do tej pory sądzono, że jedynym pokarmem neuronów jest glukoza, a wolne rodniki odsądzano od czci i wiary, obarczając je winą za uszkodzenia DNA i starzenie się. Teraz jednak okazuje się, że mogą one spełniać także pozytywną rolę, czyli odpowiadać za kontrolę wagi (Nature).
Autorami przełomowego badania są Sabrina Diano i Tamas Horvath z Yale School of Medicine. W przeciwieństwie do przyjętych poglądów, tłuszcz jest dla mózgu paliwem. Nasze studium wykazało, że kontrola apetytu minuta po minucie zależy od wolnych rodników. Oznacza to, że jeśli wpływamy na ich stężenie, oddziałujemy również na jedzenie i uczucie sytości – przekonują Amerykanie.
Horvath podkreśla też, że za każdym razem, kiedy czujemy się najedzeni, skracamy nieco maksymalną długość życia. Dzieje się tak, ponieważ najwięcej wolnych rodników powstaje, gdy uaktywniają się komórki obszarów odpowiedzialnych za odczuwanie sytości.
Zespół z Yale prowadził eksperymenty na myszach. Celem naukowców było rozpoznanie mechanizmów, za pomocą których mózg reguluje aktywność neuronów wyzwalaną przez grelinę (wywołujący uczucie głodu hormon wydzielany przez pusty żołądek). Okazało się, że grelina indukuje głód, prowadząc do spalania tłuszczu w mitochondriach podwzgórza. Powstają wtedy wolne rodniki, wyłapywane przez niesprzężone białko 2 (ang. uncoupling protein 2, UCP2).
Czas spożycia przeciwutleniaczy może być krytyczny dla kontroli apetytu. Jeśli pojawią się w pustym żołądku, prawdopodobnie jeszcze bardziej nasilą głód, lecz gdy zostaną zjedzone z pokarmem, mogą wpływać na uczucie sytości. Potrzeba dalszych badań, żeby stwierdzić, czy by kontrolować łaknienie u zwierząt i ludzi, należy przestrzegać jakiegoś schematu łykania tabletek z antyutleniaczami.
Autor: Anna Błońska
Źródło: PhysOrg http://kopalniawiedzy.pl/mozg-osrodek-glodu-sytosci-wolne-rodniki-tlenowe-regulacja-tluszcz-neurony-5365.html
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Coś z tego wątku na pewno wyjdzie... Kangur, te tłuszcze w tym mózgu muszą się z czegoś robić. Tkanka mózgowa/nerwowa regeneruje się baaardzo powoli. Trójglicerydów chyba nie ma w płynie mózgowo-rdzeniowym. Trzeba sprawdzić. Te wodory (jako energia) albo są z glukozy albo z wolnych kwasów tłuszczowych (nie wiem czy są w płynie m-r). To co KrystynaOpty pisze - ciekawe . Może Bea coś jeszcze doda... Wiele osób na tym forum używa mózgu...To miłe i buduje.
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Nad czym tu debatować, z tego co się orientuję w głowie nie ma wątroby, ani innych tego typu organów zajmujących się przekształcaniem paliw, sprawa jest więc prosta – należy jednocześnie pobrać z szyi krew tętniczą i żylną oraz ustalić dopplerem szybkość jej przepływu w litach na minutę. To chyba dość proste by ustalić różnice pomiędzy składem krwi tętniczej i żylnej razy przepływ i już wiemy jakościowo i ilościowo co się w mózgu spala. Jeśli to za proste i nie rokuje funduszy na wieloletnie badania – to ja przepraszam.
|
|
|
|
|
|
|
^ToM^
Go
|
?
No organizm moze zadziwic i biochemika. Dla experymentu swego czasu jadlem przez 2 tyg wylacznie B i T i to mozliwie starannie dobierane aby miec pewnosc ze W zostaly wyeliminowane. I co...no i nic, zadnych istotnych zaburzen w pracy mojego mozgu jak i calego organizmu nie zauwazylem, a to ze organizm sobie wytworzyl z bialka W np dla kory mozgowej to akurat szczegol. Stad moge polemizowac, iz weglowdany sa niezbednie konieczne dla pracy mozgu. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
?
No organizm moze zadziwic i biochemika. Dla experymentu swego czasu jadlem przez 2 tyg wylacznie B i T i to mozliwie starannie dobierane aby miec pewnosc ze W zostaly wyeliminowane. I co...no i nic, zadnych istotnych zaburzen w pracy mojego mozgu jak i calego organizmu nie zauwazylem, a to ze organizm sobie wytworzyl z bialka W np dla kory mozgowej to akurat szczegol. Stad moge polemizowac, iz weglowdany sa niezbednie konieczne dla pracy mozgu. Pozdrawiam Mysle, ze 2 tygodniowy okres czasu jest zbyt krotkim na tworzenie teorii. Tymbardziej, ze od dluzszego czasu zywiles sie optymalnie. Popatrz na czas zamieniania "pieca" w momencie przejscia z normalnego jedzenia na ZO....pare miesiecy ( gdy organizm mlody ). Mysle, ze dopiero po paru miesiacach takiego sposobu jedzenia, o jakim piszesz, mialbys niedotlenienie mozgu.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Nad czym tu debatować, z tego co się orientuję w głowie nie ma wątroby, ani innych tego typu organów zajmujących się przekształcaniem paliw, sprawa jest więc prosta – należy jednocześnie pobrać z szyi krew tętniczą i żylną oraz ustalić dopplerem szybkość jej przepływu w litach na minutę. To chyba dość proste by ustalić różnice pomiędzy składem krwi tętniczej i żylnej razy przepływ i już wiemy jakościowo i ilościowo co się w mózgu spala. Jeśli to za proste i nie rokuje funduszy na wieloletnie badania – to ja przepraszam. Adam. Twoja propozycja jest bardzo prosta. Tak mysla ludzie z technicznymi uzdolnieniami. Dlatego dzieki tym ludziom wyladowala sonda na Marsie. Dla medycyny to jest zbyt trudne zadanie, tak jak dla niektorych pozbycie sie kuchenki mikrofalowej. Jak medycyna zglosi zapotrzebowanie do takich pomiarow, to technicy to zrealizuja. Bez pomiarow to bedzie znowu jakas teoria. No, no... a to ciekawe... trafiłam na intrygujące wnioski badaczy, podkopujące aksjomat glukozy, jako JEDYNEGO źródła energii dla mózgu Czytalem to kilka tygodni temu w wersji angielskiej i chcialem zalozyc podobny watek, ale bylem zbyt zajety aby to przetlumaczyc. Moj komentarz do tego watku mial byc cytat z JK, ze nauka tak naprawde nie wie czym sie zywi mozg.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Moj komentarz do tego watku mial byc cytat z JK, ze nauka tak naprawde nie wie czym sie zywi mozg. Kangur, mozg sie zywi tym co Twoj organizm przerobi. Wszystko zalezy od tego co Twojemu organizmowi podasz. A ze wszystko jest przerabiane na tluszcze wiec tu jest chyba tylko pytanie o jakosc a nie o co.
|
|
|
|
|
|
|
|
|